torsdag 18 mars 2021

Vårhälsningar från styrelsen


Hej alla medlemmar i Kalmarbyggdens biodlarförening!

I slutet av februari fick vi en liten försmak av den kommande bi-säsongen med magrensningsturer och även pollendrag för våra små vänner. En del av oss var mycket glada att se att alla våra samhällen överlevde vintern men en del fick sörja förlust, ja så brukar det ju vara. I vår bigård verkar det mesta vara i ordning. Några förluster i parningskuporna men det finns två som överlevde- inte så dåligt! Det glädjande är att halmkupan och bistocken överlevde!

Den 11 april är det dags att öppna bi-säsongen med den första träffen i bigården kl 13.30 - så som det brukar. Vi börjar med städning både ute och inne och naturligtvis med det obligatoriska och efterlängtade fikat som forum för trevliga samtal, erfarenhetsutbyte kring biodling ja ni vet själva…Det kommer att finnas traditionellt svensk fikabröd i stugan men allt hembakat är mycket välkommet!
Vi hoppas att vi kan träffas på söndagar jämn vecka under hela bi- säsongen med hänsyn till myndigheternas rekommendationer och sunt förnuft.

Samma dag (11/4) startar utbildningen ” Första året med bi” där 12 deltagare är anmälda. Vi hoppas verkligen att fram till dess att pandemin lägger sig något, men vi kommer att följa Hälsomyndighetens restriktioner. Vi kunde genomföra utbildningen förra säsongen då borde det inte vara några problem att fixa detta även i år. Vi har duktiga och erfarna kursledare - Erik och Henrik som klarar det mesta.

Vad är redan planerad för kommande bisäsong på bigården?
  • Det vanliga att sköta om våra bikupor är prioritet 1!
  • Erik kommer att hålla bidrottningsodlings kurs som kommer att rikta sig i första hand till föreningsmedlemmar som har gått biodlarkursen eller har motsvarande erfarenhet av biodling samt har några års erfarenhet av biodling. Målet med kursen är att lära sig att odla egna drottningar för eget bruk
  • Fortsatt byggprojekt för egen (äntligen) toalett där stort ansvar ligger på Erik och Jan-Olofs axlar. Vi andra får hjälpa i den mån de tillåter oss att göra det .
  • Studiebesök hos Anders Wizping som är så givande. Datum? Vi återkommer.
  • Och mycket annat gott och blandat, det kommer att finnas en planering på anslagstavlan i klubbstugan så håll utkik!
Förresten du kan själv komma med egna förslag till våra bitgårdsträffar - skulle uppskattas mycket! Hör av dig till oss i styrelsen! Så nu håller vi tummarna att våra kära vänner håller sig fram till bisäsongen startar på riktigt.

Hälsningar till Er alla från
Styrelsen via Jadwiga Johansson och vi ses snart!

Inga kommentarer: