måndag 22 juli 2019

Studiebesök hos Anders Wizping


Söndagen den 21 juli gjorde vi studiebesök hos länets största yrkesbiodlare, Anders Wizping, utanför Läckeby. Vi var cirka 15 medlemmar som samlades hos Anders för att lära oss mer om hans biodling och honungsproduktion. Idag har han cirka 1250 samhällen på 100 bigårder både på Öland och på fastlandet. Honungsproduktionen uppgår till 50-60 ton per år. Anders började redan 1978 men det tog många år innan han bestämde sig för att satsa på biodling som huvudsysselsättning men sedan 2004 har han levt på sin biodling.

Avtäckningsmaskin
Efter många års erfarenhet och många misstag går Anders biodling ut på att göra alla moment så enkla som möjligt. Eftersom verksamheten är så utspridd finns det inte tid för tidskrävande kontroller och bina får utvecklas på egen hand förutom två kontroller i yngelrummet: en på våren och en på hösten med varroabehandling. Han använder idag en blandning av LN- och HLS-ramar och tycker att HLS är det smidigaste ramformatet. Lådorna är enkla oisolerade plywoodlådor. Han byter inte ut ramar så ofta och upplever att bina är mer produktiva på mörka ramar än nya ljusa. Han verkar inte ha problem med svärmning, mest för att han ser till att alla samhällen har gott om skattlådor och är därmed inte trångbodda. Han odlar drottingar på dem som producerar mest honung helt enkelt men köper också in drottingar då och då för att öka den genetiska mångfalden. Han skattar två gånger på året och i augusti skattar han och invintrar samtidigt. Hans erfarenhet är att tidig invintring ger bäst resultat.

Tappningsmaskinen
Vi fick också en rundtur i produktionsanläggningen. Där kan de slunga cirka 400 lådor om dagen och rekordet för en dag är 4.5 ton honung! Han har en avtäckningsmaskin som skär bort vaxet på ramarna och sedan åker ramarna in i en 60-rams radialslunga. Under säsongen får de cirka 1200 kg vax som säljs vidare. Tidigare tappades all honung i egna burkar med hjälp av en hemmagjord och helt unik tappningsmaskin som Anders köpte av en uppfinningsrik biodlarvän för många år sedan. Idag säljer han nästa all honung till en grossist och har därmed rationaliserat sitt arbete ännu mer.

Efter guidningen blev det fika och diskussion i Anders trädgård. Ett stort tack till Anders för en mycket intressant eftermiddag som har säkert inspirerat flera av oss.

Inga kommentarer: