fredag 19 juli 2019

Biodlare fortsätter trots allergi


Många biodlare slutar med sin hobby på grund av allergi mot bistick. En som valde att fortsätta trots svåra allergiska reaktioner är Tomas Bruce från Liljendal utanför Helsingfors, enligt ett radioreportage av finska YLE, Biodlaren som är dödligt allergisk mot bin – Tomas Bruce från Liljendal utsätter sig dagligen för livsfara. Han tog över sin familjs biodling för fem år sedan och visste redan då att han var allergisk. Han har genomgått en hyposensibilisering under de senaste fyra åren men behandlingen har inte fungerat fullt ut och han är fortfarande väldigt sårbar för bistick, i synnerhet i ansiktet och runt halsen. Ett stick kan orsaka klåda, utslag, andningsbesvär och sänkt blodtryck. I extrema fall kan ett stick bli livsfarligt.

Bruce vill fortsätta trots allt eftersom biodlingen har varit en stor del av gårdens verksamhet i flera generationer. Han är dock väldigt försiktig när jag jobbar och ger följande råd:

  • Undvik att gå framför kuporna och var lugn och självsäker när du jobbar med bin.
  • Ta på dig skyddskläder och se till att inga bin finns i dina handskar och kläder innan du tar på dig.
  • Blir du stucken tar du direkt kortisontabletter. Om de inte hjälper använd adrenalinpennan och söka läkarhjälp. I värsta fall blir det ambulans.
Lyssna även på radioreportaget (ligger efter texten på webbsidan).

Inga kommentarer: