söndag 14 april 2019

Bisäsongen igång

Bisnack
Föreningens första bimöte för året ägde rum under blå himmel och solsken men det blåste riktigt kallt. Cirka 15 medlemmar plus en del intresserade besökare var på plats för att diskutera hur vintern har gått och om planer för det nya biåret. Bina flög ut en kort stund men de flesta vände sig tillbaka in i kupan när de insåg att just idag var solskenet inte lika med värme.

På grund av kylan blev det inga större arbetsinsatser i bigården. Mest snack och fika. Men eftersom det var också marknad på Skälby så passade vi på att bemanna en monter med försäljning och lotter.

Jagga står vid montern
På förmiddagen var det också dags för årets nybörjarkurs som fick sin första lektion tillsammans med kursledaren Erik Olsson. 11 nyfikna deltagare var på plats i kylan och träffas framöver varannan vecka under våren och sommaren. Idag gick de igenom biåret, kuporna, de 3 olika biindividerna, bisjukdomar m.m. Trots vädret kontrollerade de att en avläggare hade foder, det viktigaste just nu i biodlingen.

Tanken är att nybörjarna lär sig biodlingens konst genom att följa utvecklingen i ett antal samhällen i bigården och hjälpa till i alla moment från vårutveckling till slutskattning.
Studiecirkeln fikar i vårkylen!

Inga kommentarer: