onsdag 13 mars 2019

Varroaresistenta bin - föreläsning på Öland

Bild: E. Olsson
Söndagen den 10 mars samlades cirka 40 biodlare på Alböke, Öland, för att lyssna på en föreläsning om projektet VSH-bin i Sverige av projektledaren Rikard Johansson. Det är ett forskningsprojekt som arbetar med att ta fram bin som är resistenta mot kvalster och är ett samarbete mellan SBR, Biodlingsföretagarna, SLU och Jordbruksverket. Det handlar om avel på de samhällen som visar motståndskraft mot varroa.

Varroakvalstret äter på biets fettkropp, även larvens fettkropp. Tolv timmar innan ynglet täcks går kvalsterhonan ner i cellen och efter 60-70 timmar börjar äggläggningen. Kvalsterhonan bajsar på insidan av cellen där den äter på fettkroppen. Då hittar avkomman dit och kan också äta. Det finns alltid kvalster i drönarceller och vi får tyvärr acceptera att biet och kvalstret alltid kommer att leva sida vid sida, det kan inte utrotas.

Biodlarna får bidra till projektet genom att ta prov på bin från sina samhällen - det första provet i början av maj och det andra provet 60 dagar senare. Antalet kvalster per prov skrivs in på protokollet som sedan skickas till projektet. Varför inte anmäla dig som testbiodlare? Projektet behöver din hjälp!

Inga kommentarer: