fredag 22 september 2017

Kiviks Musteri samarbetar med biodlare


Varje år sätts nästan 5 miljoner bin i arbete på Kiviks Musteri. De levererar en viktig ekosystemtjänst när de pollinerar fruktodlingarna nedanför naturreservatet Stenshuvud på Österlen och på Solnäs Gård utanför Lund.

- Ju fler gånger en pollinatör besöker en blomma desto bättre utvecklas äpplet, berättar Jan Jensen, odlingsansvarig på Kiviks Musteri.

Det är biodlarna Martin Svensson och Johan Falk som flyttar ut sina bisamhällen till fruktodlingarna.

- Jag sitter på helspänn och väntar på blomningen, det gäller att pricka in helt rätt tidpunkt, berättar Martin. Jan Jensen berättar hur han tillsammans med biodlarna planerar för att bina ska landa på rätt plats.
- Honungsbin gillar inte när det blåser och inte när det är skuggigt, så vi planterar lähäckar och väljer soliga platser där de kan fokusera på att samla nektar från fruktträden.

Under Äppelmarknaden 23–24 september kommer Svenska Bin i samarbete med lokala biodlare att vara på plats både på Kiviks Musteri och i Äppelmarknadens Kunskapstält nere i Kiviks hamn.

- På musteriet kommer vi att bjuda på en Honungsbar där besökarna kan prova på olika honungssorter och berätta om bin och biodling. Man kan också passa på att köpa honung med tydligt ursprung från trakten. Vi vill lyfta de lokala biodlarna och deras viktiga insatser för pollineringen, säger Anna Lind Lewin som arbetar för föreningen Svenska Bin.

Läs mer om satsningen i ett pressmeddelande från Kiviks Musteri, Utan bin inga äpplen – Kiviks Musteri satsar på pollinatörerna.

Inga kommentarer: