lördag 12 oktober 2024

Kommande aktiviteter



Snart är det dags för honungsbedömning. Det blir den 29 oktober. Senast en vecka innan behöver vi få in era burkar. OBSERVERA: sista inlämningsdag är 25/10. Lämnas som vanligt på bordet i föreningens lokal Skälby. Burken behöver vara med minsta volym 300 gr. och omärkt. Glöm inte fylla i och skicka med bedömningskortet 2024 som finns i septemtembernumret av Bitidningen. Kryssa i om du vill ha ett kvalitetsintyg också.
 
I septembernumret finns också Årsrapport 2024. Det är biodlarföreningens möjlighet att föra statistik över bl.a. vinterdödlighet. Vi är tacksamma om du kan fylla i den och lämna till styrelsen senast till årsmötet 24/11. Det går att fylla i och skicka digitalt men om du inte har möjlighet till det går den att lämna på bigården. Det står en låda på bordet i lokalen där du kan putta ned blanketten in så ingen annan ser dina uppgifter.

Vaxsmältardag 16 november på bigården. Välkomna från kl. 9:00. Det blir smältning både med den nya vaxsmältaren och som vi gjorde förra året; vattensmältning i kokgrytorna.

När det är dags för oxalsyrabehandling kommer Erik kunna tillhandahålla detta. Information kommer.

Glöm inte heller årsmötet som äger rum 24 november kl. 13.30 på Skälby gård. Separat kallelse kommer.

tisdag 8 oktober 2024

AI-kamera räknar aktivitet vid flustret

Photo by Damien TUPINIER on Unsplash

Chatarina Berglund
och Pierre LarssonSäljans bigård i Sandviken använder en AI-kamera vid flustret för att räkna hur många bin flyger in och ut varje dag. Ett radioreportage av P4 Gävleborg berätter om hur paret får kontinuerlig information om binas aktivitetsnivå och kan se förändringar från dag till dag direkt i sina mobiler. Visst är det bättre att själv sitta nära kupan och titta själv men med teknikens hjälp kan man nu få statistik på när bina flyger och hur många som lämnar kupan.

Lyssna på reportaget här:

söndag 6 oktober 2024

Försäljning på Giraffen

 


Lördag 5 oktober stod vi utanför ICA Maxi tillsammans med olika lantbruksrepresentanter och initiativet Redig mat från trakten. Vi sålde honung och diskuterade med besökare, främst om den oroväckande ökningen av importerad fuskhonung som hotar biodling i Europa idag (se föregående artikel på denna blogg). Det blev många möten och samtal i höstsolen. Vi som var på plats var Erik, Jan-Olov, Alastair och  Lars Jonsson (sekreterare, Södra Kalmars Biodlardistrikt).

tisdag 1 oktober 2024

Fuskhonung allt vanligare

Vi biodlare vill larma om det ökande inflödet av fuskhonung i Europa och därför skickar vi ut följande meddelande för att skapa debatt och engagemang.

Europas konsumenter blir lurade i en aldrig tidigare skådad omfattning.

Sedan USA för ett par år sedan stoppade inflödet av fuskhonung väller den istället in över Europas marknader. Stärkelsesirap, främst från ris och majs, modifieras med hjälp av bakterier så att den på många sätt liknar honung. Processen är så avancerad att traditionella analysmetoder inte kan skilja den från äkta honung. Man kan också efterlikna specifika honungsvarianter som rapshonung, ljunghonung eller bovetehonung. Inte konstigt att konsumenterna blir lurade. Man tror att man köper en billig honung men får sirap.

En färsk undersökning från butiker Tyskland visade att 80% av honungen var fusk! Tror du det är bättre hos oss? Titta själv på en video av Bernhard Heuvel (president, European Professional Beekeepers Association EPBAhttps://www.youtube.com/watch?v=thx5Duzq4UI , se nedan.

En konsekvens av inflödet av fuskhonung är att den äkta honungen blir mycket svårare att sälja. Honungsuppköpare har lagren fulla och kan inte ta in mer från odlarna. Biodlarna i sin tur lagrar honung som uppköparna inte tar emot. Ekonomin i branschen försämras radikalt och många biodlare tvingas sluta, andra drar ned på verksamheten.

Totalt får vi en omfattande utslagning av bisamhällen och en radikal minskning av de pollineringstjänster som bina bidrar med. Därmed blir det också sämre skördar av frukt och grödor som är beroende av pollinering. Den ekologiska apokalyps som förlusten av pollinerare innebär har redan börjat. Andra pollinerare i naturen kan inte ersätta våra tambin då de redan är undanträngda av moderna jordbruksmetoder och samhällenas utbredning i sådan omfattning att det inte finns tillräckligt många kvar av dem. Åkrar och kortklippta gräsmattor är som öknar för insekterna. Där finns varken mat eller husrum för dem.

Men det går att åtgärda och alla kan bidra:
  • Köp honung från lokala biodlare
  • Sprid budskapet vidare
Ta gärna kontakt med Kalmarbygdens biodlare om du vill veta mer.

Ordförande, Jessica Fallbom, jessica.fallbom@gmail.com

Vice ordförande, Erik Olsson, erik@vakavilt.se


Läs mer nyhetsartiklar på engelska):