söndag 2 juli 2023

En blåsig söndag på Skälby

Diskussion om biavel med ett gammaldags bildspel!

Omväxlande väder idag på bigården med sol, vind och regn. Vi fick möjligheten att prata om avelsverksamhet och frågor kring vilka sorters bin vi vill ha. Erik berättade om sin drottningodling och "sitt område" där alla bisamhällena är kontrollerade, främst avseende humöret. De flesta biodlarna vill ha "snälla" bin, konstaterar han.

I vårt område omkring Kalmar finns främst Buckfastbin, som är ett korsningsbi, ingen egen ras. Genom planerad och kreativ avel har egenskaper från olika raser kombinerats och lett fram till detta bi, som vi har så stor glädje av. Men är det mängden honung som är viktigast för oss? Eller är det temperamentet? Vi vill ju kunna jobba med dem också! Genom att köpa bra drottningar eller odla fram egna blir din biodling roligare med fromma bin som samlar mycket honung.

Medan vi diskuterade satt bina för sig inne i sina kupor på grund av blåsten. Ingen idé att göra några närmare kontroller idag alltså. men tyvärr kan vi konstatera att bistocken är tom igen. Vi får se om vi kan hitta nya spekulanter framöver. 

Några vaktbin satt på flustret men ingen vill flyga

Inga kommentarer: