tisdag 24 maj 2022

Bistocken på Skälby fick nya gäster - men bara en dag

 




De närmsta tre veckorna kommer många bisvärmar att flyga iväg och leta efter nya bostäder. Margaretha träffade på en i en koloniträdgård i Tegelviken. Svärmfångaren Conny var tillgänglig men utan svärmlåda. De tog den i en sopsäck och skyndade sig till bigården innan den kvävdes.

- Luften tog slut i säcken, den sögs ihop. Men jag kunde inte göra lufthål för då hade bina kommit ut, sa Conny.

De överlevde trots allt men hade ingen drottning. Erik bistod med en av de vi har övervintrat och nu hade vi bin i bistocken. Men glädjen varade inte länge för att fäljande dag så stack bina igen. Stocken passade tydligen inte dem och den bästa förklaringen är att möss har varit inne i stocken under vintern och bin reagerade mot den tydliga doften.

Fortsättning

Conny var på Skälby när bina lämnade bistocken och svärmade iväg. Han lyckades inte se vart de tog vägen. Han upptäckte däremot en liten klump med bin på marken framför bistocken. I den fanns drottningen. Han tog en yngelram och mellanväggar, satte dessa i en låda och släppte in drottningen. Bina, som inte hade drottningen med sig, kom tillbaka och flög in i lådan. Den står nu på bibänken med botten och tak. Ett nytt samhälle trots allt!

Text och bilder: E Olsson


1 kommentar:

Elisabeth sa...

Usch ja, tror en svärm från min kupa i Tvärskog drog iväg. Hör någon av sig om svärm i dessa trakter kan det vara mina bin.