tisdag 26 november 2019

Biodling i krigsdrabbad Jemen

Honey from Yemen #honey #yemen #pure_hon by D@LY3D, on Flickr
"Honey from Yemen #honey #yemen #pure_hon"
(
CC BY 2.0) by D@LY3D
Honung är en riktig delikatess i Jemen och biodling har varit en viktig sysselsättning i över 2000 år. Specialiteten är sidr-honung, en mycket dyr och eftertraktad honung som kommer från sidrträdets väldoftande blommor. Men idag är Jemen ett land i krig och få delar av landet har undkommit. En artikel på Yahoo News, Tough times for Yemen honey trade as war drags on, beskriver hur svårt det är idag att bedriva biodling och de stora förlusterna som drabbar alla i branschen.

En biodlares två bil förstördes av raketer när han körde honung och bin från sina kupor nära frontlinjen. Att transportera bisamhällen till områden med blommande träd är direkt livsfarligt. Antalet produktiva bikupor uppskattas ha krympt med 90% under kriget och produktionen är väldigt låg. Alla gränser är stängda och det är nästan omöjligt att exportera längre. Före kriget var jemenitisk sidr-honung en mycket eftertraktad och dyr lyxprodukt i de finaste affärerna i städer som Dubai.

Jag har själv köpt en liten burk sidr-honung på en resa i regionen för några år sedan och kan intyga om både en imponerande smakupplevelse och ett imponerande prislapp.

Inga kommentarer: