söndag 28 november 2021
Apiscandia 2022 - biodlingskonferens i Örebro
onsdag 24 november 2021
Julmarknad på Skälby
Har du möjlighet att ställa upp och ta något pass ta gärna kontakta med mig, Jadwiga Johansson (jadwigajohansson59@gmail.com, 073 1813558), så gör vi ett schema så att vi kan jobba i skift med pass på 2-3 timmar.
Trevlig Advent med

söndag 21 november 2021
Årsmöte 2021
Efter förra årets digitala lösning var det skönt att återgå till ett fysiskt årsmöte. Årets möte gick i strålande solsken för ovanlighetens skull (årsmöten brukar hållas i regn och rusk) på Skälby gård med 25 medlemmar på plats. Lars Jonsson från Ölands Bf valdes som ordförande för årsmötet. Den nya styrelsen (se bilden ovan) består av Jadwiga Johansson (ordförande), Erik Olsson, Margaretha Bjerker, Malin Komstedt, Stefan Svensson, Carl-Olof Karlsson och Gunilla Göransson Wahlmark (nyval). Under mötet tackades Anders Wizping för all hjälp med leverans av Bifor till medlemmar.
Efter årsmötesförhandlingarna var det dags för honungsbedömningskommittén att rapportera. I år bedömdes 23 burkar. Kommittén vill gärna påminna om viktiga kvalitetskriterier:
- Röra honungen ordentligt för att undvika grynig honung.
- Se till att fylla burken till rätt nivå.
- Kom ihåg att skumma ytan.
- Använd inte begagnade lock eller burkar som inte har används till annat än honung.
- Inga etiketter på burkar som ska bedömas.
måndag 15 november 2021
Binas ljudspråk utforskas
![]() |
Photo by Damien TUPINIER on Unsplash |
Bin kommunicera på flera sätt - genom bidansen, feromoner och ljud. Deras vanliga surrande känner vi väl till men om samhället hotas av till exempel bålgetingar ger de ett ilande varningssignal som bara nu har spelats in av forskare. Ett reportage av SVT Vetenskap, Här piper bina för att skydda sin kupa, beskriver hur forskare från Kanada och Vietnam har lyckats upptäcka cirka 30 000 olika ljud i ett bisamhälle, blanda annat varningslätet. Nu inser vi att bin har ett mycket varierat "språk".
För att skapa ljud så vibrerar bina sin kropp mot varandra eller mot olika underlag. På så sätt skapas en förflyttning av partiklar i luften. Det här uppfattar andra bin med hjälp av sina antenner och ben – medan vi hör det som ett ljud,
Reportaget har även en kort film om varningslätet.
Referens
Mattila Heather R., Kernen Hannah G., Otis Gard W., Nguyen Lien T. P., Pham Hanh D., Knight Olivia M. and Phan Ngoc T. (2021) Giant hornet (Vespa soror) attacks trigger frenetic antipredator signalling in honeybee (Apis cerana) colonies. Royal Society Open Science, Nov 2021.
söndag 14 november 2021
Nybro kommun vald till Årets Pollinatör
Olof Persson, skog- och markförvaltare på Nybro kommun menar att nyckeln till framgången har varit att man lyckats förankra målen i strategiskt i översiktsplaner och detaljplaner och ett stort intresse bland tjänstemän och politiker.
– Det har funnits en enighet om att vi ska arbeta aktivt för att skapa miljöer som bidrar till bättre förutsättningar för pollinerande insekter, säger Olof.
Läs mer om detta i pressmeddelandet från Pollinera Sverige. Här ser du en film om kommunens arbete.
lördag 13 november 2021
Vaxsmältning och höststädning
![]() |
Bilder: J Johansson |
Då var det dags igen för vår årliga städ- och vaxsmältningsdag på Skälby. Enligt tradition var det en grå, disig och regnig novemberdag men det hör till när man smälter vax och krafsar löv. Vaxsmältningen började olyckligt på grund av att ångpannan gick sönder. Men vi hade en räddande ängel i form av Jalle som kom med sin panna och då kunde vi fortsätta trots regnet. Vi turades om att sköta pannan, rengöra ramarna och krafsa löv med tid för en hel del samtal samt lunch.
Tack till alla som ställde upp och vi ses vid årsmötet på Skälby gård söndagen den 21 november, kl 13:30.
tisdag 2 november 2021
Bin tillämpar social distansering vid varroaangrepp - ny forskning
Honungsbin verkar tillämpa social distansering när de känner sig hotade av en parasit som varroakvalstret, enligt en artikel i Science Times, Honeybee Social Distance in Colony to Combat Parasitic Attack. Forskare från University College London och University of Sassari i Italien visar att bin håller större avstånd från varandra när det finns varroa i samhället för att minska smittspridning. Dessutom finns det en tydlig uppdelning i samhället mellan ungbin som sköter drottningen och ynglen och de äldre arbetsbina som söker föda utanför kupan. Dessa äldre bin kan bli smittspridningsrisker eftersom de träffar bin från andra samhällen bland blommorna och då är det viktigt att de inte kommer nära ynglen och drottningen.
Här ser du en kort film som förklarar hur bin skyddar sig mot parasiter.