tisdag 29 december 2015
Blomdoft lugnar ner arga bin
Som biodlare vet du att bin som har ont om mat blir arga och sticker gärna. Nu har forskare från Australien och Frankrike upptäckt att sådana bin kan lugnas ner om de känner doften av födokällor, nämligen dragväxternas nektar. Bin som saknar bra födokällor blir oroliga och känner sig hotade om någon kommer för nära. Då släpper de fram doftsignaler som larmar samhället om hotet och risken för stick är akut. När forskarna släppte fram dofter från dragväxter stimulerades binas matlust och de blev direkt lugnare. Lavendel var särskilt effektiv för att dämpa binas vilja att sticka. Det var inte så att dessa dofter slog ut aggressivitetsferomonerna men helt enkelt att matlusten är viktigare.
Läs mer i en nyhet från Sveriges Radio, Doften av blommor lugnar arga bin.
Läs forskningsartikeln, Appetitive floral odours prevent aggression in honeybees
Referens: Nouvian et al: "Appetitive floral odours prevent aggression in honeybees", Nature Communications 2015. DOI:10.1038/ncomms10247.
söndag 27 december 2015
Mycket fuskhonung i omlopp
Ungefär var femte honungsburk som säljs inom EU är inte riktig honung, enligt en artikel i tidningen Land, Var femte honungsburk som säljs i EU är falsk. Kriminella grupper tjänar stora pengar på att sälja billig "honung" som späs ut med socker, innehåller tillsatser som honungsarom eller har falsk ursprungsmärkning eller innehållsdeklaration. Under året har EU-kommissionen gjort många kontroller på importerad honung och beräknar att cirka 20% av all honung som säljs är falsk. Många ser detta som ett stort hot mot biodlingsbranschen och risken är att förtroendet för seriösa biodlare hotas. Frågan togs upp av EU-ländernas jordbruksministrar under ett möte för ett par veckor sedan.
- I en internationell razzia med tillslag i 50 länder påträffades i år 5 ton förfalskad honung i Sverige. Det som sades vara honung bestod i själva verket av socker och honungsarom. 2013 stoppades 19 ton turkisk ”honung” av svenska myndigheter. Även då handlade det om socker och arom som såldes som honung.
tisdag 22 december 2015
Förångring av oxalsyra bästa varroabekämpning enligt ny forskning
Forskare vid engelska University of Sussex har visat att den effektivaste behandlingen mot varroa som inte skadar bin själva är oxalsyra med förångringsmetoden. Enligt ett pressmeddelande från universitetet har man konstaterat att förångring är den metod som gör mest nytta utan att skada bina. De andra metoderna för oxalsyrebehandling, dropp och spray, skadar bina och är klart mindre effektiva. Förångringsmetoden visade 97% effektivitet och krävde bara en behandling.
Forskarna testade metoden på 110 samhällen under vinter 2012-13 samt 90 samhällen 2013-14. Alla tre metoder provades och resultaten jämfördes. Nedanstående film visar hur man behandlar med förångringsmetoden.
Referens:
Towards integrated control of varroa: comparing application methods and doses of oxalic acid on the mortality of phoretic Varroa destructor mites and their honey bee hosts, Hasan Al Toufailia, Luciano Scandian, Francis Ratnieks
Forskarna testade metoden på 110 samhällen under vinter 2012-13 samt 90 samhällen 2013-14. Alla tre metoder provades och resultaten jämfördes. Nedanstående film visar hur man behandlar med förångringsmetoden.
Referens:
Towards integrated control of varroa: comparing application methods and doses of oxalic acid on the mortality of phoretic Varroa destructor mites and their honey bee hosts, Hasan Al Toufailia, Luciano Scandian, Francis Ratnieks
söndag 20 december 2015
Makalösa bin
Om du missade den brittiska TV-dokumentären Makalösa bin som sändes nyligen på Kunskapskanalen kan du se den på webben via UR-Play. Programmet visar bland annat spännande bilder tagna inuti kupan av en minikamera och berättar om bisamhällets utveckling, nyttan med biodling och utmaningar.
- Hur organiserar sig bin i ett bisamhälle? Hur interagerar de med varandra? Programledarna Chris Packham och Martha Kearney prövar olika vetenskapliga rön om bin och undersöker deras kapacitet, deras sökande efter nektar och hur de navigerar nattetid. I programmet används bland annat en specialbyggd helikopter som samlar in kunskap om hur växter och bin kommunicerar med varandra.
Del 2 sänds snart och bägge filmer ligger på webben till 1 februari 2017.
onsdag 2 december 2015
Ny ordförande - Fredrik Thunberg
Lite bakgrund om dig?
Jag bor utanför Rockneby på en gård som heter Prästtorp, född och uppvuxen i Förlösa. Jag arbetar som hjälpmedelskonsulent och i grunden är jag leg. sjukgymnast efter tre år i Umeå.Bakgrund inom biodling?
Min relation till biodling är främst igenom Sven Engman som bor på gatan där jag växte upp. Länge gick jag och tänkte att en dag så ska jag nog skaffa bin, det verkade intressant och binas viktiga roll i naturen ville jag också vara en del av. Men jag tänkte att det där får jag ta tag i sen. Men så en dag såg jag en film som hade budskapet att skjut inte upp saker som du vill göra om det inte är befogat, ta tag i det. Så jag knackade på hos Sven och tänkte be honom berätta lite mer och då visade det sig att han behövde avveckla sin biodling med hänsyn till ålder och därefter gick det fort. Jag flyttade bina i augusti 2014 till min bigård och på den vägen är det.
Som biodlare har jag mycket kvar att lära och göra men det jag upplever att föreningen behöver är framför allt struktur, erfarna biodlare finns i föreningen och fyller en ovärderlig funktion, jag kan bidra på annat sätt. Jag tycker även att det vore väldigt roligt om kursdeltagarna som går första respektive andra sommaren som biodlare kunde känna att även de är en del i föreningen och delta i
diskussionerna på söndagarna.
Vad är det roligaste med biodling?
diskussionerna på söndagarna.
Vad är det roligaste med biodling?
Det roligaste med biodling är för mig bina, deras samhälle och funktion. Att dessa små djur har kapaciteten att styra upp så pass många individer och få dem att dra åt samma håll är otroligt fascinerande. Sen upplever jag att naturens växlingar kommer närmre mig när jag tänker på årstidernas växlingar, hur väder och vind spelar in för binas möjligheter.
Lycka till med din nya roll Fredrik och vi ses på bigården till våren!
Lycka till med din nya roll Fredrik och vi ses på bigården till våren!
söndag 22 november 2015
Årsmöte 2015
Torbjörn hugger i |
Bisnack |
Styrelsen presenterade sitt förslag till verksamhetsplan för 2016 som innehåller bl a:
- Föreningsträffar som vanligt varannan söndag med start i april. Nytt blir något som vi kallar ”bigårdshäng” varannan tisdag kväll också med start i april.
- Studiecirklar: Häng med in i bikupan (start 19 jan), Första året som biodlare (start 17 apr), Andra året som biodlare (5 apr). Alla i samarbete med Studeieförbundet Vuxenskolan.
- Bigården kommer att få en anslagstavla för föreningsinformation.
- I klubbrummet kommer det att sitta en mindre whiteboard tavla för att förenkla kommunikationen i föreningen.
- Nya fluster på paviljongen.
- 2 st stuprännor till för att få bort fukt från byggnaderna.
- Lite mer biflora med enkla medel
- Nya tankar och idéer kommer att testas runt föreningens skötsel av kupor, slungning och honungshantering. Målet är att för enkla, sprida kunskap och ta till vara på medlemmarnas kompetens och erfarenhet.
- Se över och uppdatera informationen om biodling såväl vid visningskupan som i vårt marknadsförningsmaterial.
- Nya lite enklare skötselkort till föreningens kupor.
Efter mötet blev det som vanligt en gemensam måltid med smörgåstårta, kaffe och praliner. Tack till alla för ett gott samarbete under 2015!
onsdag 18 november 2015
Nyfiken på honung? Ny film
Biodlarna (SBR) har tagit fram en trevlig film om honung och biodling som föreningar kan använda som informationsmaterial. Filmen beskriver kort om hur bin samlar in pollen och nektar, att honungen varierar under säsongen och biodlarens roll i det hela.
torsdag 12 november 2015
Stenåldersbiodling
I Egypten har man hittat bildbevis på biodling i väggmålningar men dessa är relativt moderna (cirka 2400 F Kr) jämfört med de här nya fynden.
Referens:
Roffet-Salque et al: Widespread exploitation of the honeybee by early Neolithic farmers, Nature 2015. DOI:10.1038/nature15757.
Bild: "Cueva arana" by fr:Utilisateur:Achillea - Drawn of a painting from the caves of Cueva de la Araña by fr:Utilisateur:Achillea converted to svg by User:Amada44. Licensed under GPL via Commons
måndag 9 november 2015
Vaxsmältning på Skälby
Lördag 7 november var det dags igen för vaxsmältning på bigården. Totalt 14 medlemmar var på plats för att smälta vax och städa i bigården. Alla gamla svarta vaxkakor kokas och vaxet tappas av - ett smutsigt och svettigt arbete för alla inblandade! Men slutprodukten är fina vaxkakor som kan sedan göras om till nya mellanväggar och så kan processen börja om.
Tack till alla som ställde upp och ett särskilt tack till Jagga och Kerstin som lagade en mustig höstsoppa till lunch.
söndag 1 november 2015
Beecome 2016 i Malmö
Den stora europeiska bimässan Beecome hålls nästa år i Malmö, 11-13 mars. Den blir den 4:e upplagan av mässan som tidigare har lockat 3000-5000 deltagare. Här kan du delta i konferensdelen med många internationella experter, titta på den stora utställningen med redskap och tillbehör, delta i praktiska workshops samt matlagning honungs- och mjödprovning och mycket mer.
- Ett mycket omfattande program där någonting för alla smakriktningar utlovas. Ämnena omfattar allt från forskning till praktisk biodling. Kommer gör Keith Delaplane, Professor vid The University of Georgia, USA, och ett 30-tal föreläsare från hela Europa, bl.a Willie Robson, legendarisk storbiodlare från Skottland liksom Professor Kaspar Bienenfeld från Institutet för biforskning vid Hohen Neuendorf, Doktor Marie-Pierre Chauzat, vid EU:s referenslaboratorium för bihälsa samt TV-kocken Paul Svensson.
Beecome arrangeras av Biodlingsföretagarna, Sveriges Biodlares Riksförbund, Sveriges Lantbruksuniversitet samt EPBA. Inträde till mässan kostar 1438 kr men du kan även lösa en- eller tvådagsbiljetter.
- Ett mycket omfattande program där någonting för alla smakriktningar utlovas. Ämnena omfattar allt från forskning till praktisk biodling. Kommer gör Keith Delaplane, Professor vid The University of Georgia, USA, och ett 30-tal föreläsare från hela Europa, bl.a Willie Robson, legendarisk storbiodlare från Skottland liksom Professor Kaspar Bienenfeld från Institutet för biforskning vid Hohen Neuendorf, Doktor Marie-Pierre Chauzat, vid EU:s referenslaboratorium för bihälsa samt TV-kocken Paul Svensson.
Beecome arrangeras av Biodlingsföretagarna, Sveriges Biodlares Riksförbund, Sveriges Lantbruksuniversitet samt EPBA. Inträde till mässan kostar 1438 kr men du kan även lösa en- eller tvådagsbiljetter.
tisdag 27 oktober 2015
Göte Svensson till minne
Göte Svensson |
Vid de stora biodlarträffar som om vintrarna hölls på Lergöken i Trekanten som samlade biodlare från hela sydöstra Småland, var Göte ofta huvudtalaren där han delade med sig av råd och rön. Det hände, att lokalen var så fullsatt, att folk fick stå ute i hallen och lyssna genom dörren.
Göte hade en stark personlighet, utvecklad inte minst i hans tjänst som flottiljpolis på F12. Han var en kraftfull ledare i Kalmarortens Biodlareförening, efter samgåendet med Läckeby Bf 1993 Kalmarbygdens Biodlare, där han var sekreterare i 33 år. Hans bigård vid villan i Krafslösa var vallfartsort för en hel generation biodlare som här kunde erhålla avelsmaterial av den nya produktiva Buckfastrasen, som på så sätt spreds över bygderna. Han passade då också alltid på att förevisa och berätta om sina senaste rön och uppfinningar, nyheter som kom att användas av många biodlare.
Ett stort tack till Göte för de insatser han gjort för biodlingen i våra bygder!
Kalmarbygdens Biodlare
genom Lars Larsson f.d. ordförande
söndag 25 oktober 2015
Vaxsmältningsdag och årsmöte
Vaxsmältning 2014 |
Lördag 7 november träffas vi på bigården för den årliga vaxsmältningsdagen. Vi smälter vax i föreningens gamla ramar, Fixar och städar i bigården inför vintern och behandlar våra samhällen med oxalsyra. Vi kommer också att erbjuda en härlig sopplunch för alla som hjälper till i bigården. Vi börjar cirka 10.00 och borde vara klara till 15.00. För att beräkna hur mycket mat som ska lagas vill vi att alla ska anmäla sig till dagen genom att skicka ett sms till Lotta på 070-353 1493.
Söndag 22 november 13.30 har vi föreningens årsmöte på Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar (Norra Långgatan 34). Inbjudan kommer att skickas till alla medlemmar inom kort antingen via e-post eller brev men vi hoppas att så många medlemmar som möjligt kan komma för att delta i mötet samt diskutera det gångna året. Som vanligt bjuder föreningen på smörgåstårta och kaffe.
Vi ses!
söndag 18 oktober 2015
Extrem biodling i Kina
I Sverige brukar vi ha våra bisamhällen på lättillgängliga ställen men I Shennongjia naturreservat i centrala Kina har lokalbefolkningen en ganska extrem form av biodling. De bygger sina kupor på en klippa för att locka in vildbin och sedan måste biodlaren klättra för att sköta och skatta sina samhällen. Läs mer i en artikel i nättidningen EcoWatch, 700 Beehives Hang Off This Rocky Cliff to Boost Dwindling Bee Populations, och titta på denna film för att se hur bekvämt vi har det här hemma.
lördag 17 oktober 2015
Britta Bi och Hanna Humla
Utbildningsradio (UR) har gjort fem trevliga och pedagogiska barnfilmer om bin och humlor, Britta Bi och Hanna Humla. Filmerna berättar om hur viktiga pollineringsinsekter är för matproduktion och följer binas och humlornas dagliga liv i sällskap av filmernas huvudfigurer.
- Britta är ett litet arbetsbi som en dag vill bli drottning. Hon bor i en bikupa som sköts av människor. När Britta jobbar med att hämta pollen och nektar i blommor pollinerar hon blommorna så att de kan bli fler. Det gör även Hanna Humla. Det är hennes jobb för hon är köpt som arbetshumla till ett växthus.
onsdag 7 oktober 2015
En hund som kan upptäcka amerikansk yngelröta
Hittar du amerikansk yngelröta i en bikupa så måste samhället avlivas genom att bränna upp hela kupan. Men om det upptäcks i ett tidigt stadium kan man kanske rädda samhället eller åtminstone begränsa spridning. I Maryland, USA finns det en hund som har lärt sig hitta spår av amerikansk yngelröta och du kan läsa mer i en artikel, This special dog is saving our bees. She's the only one that can. Klinker är en mycket speciell hund, den enda i hela landet som är certifierad för att hitta just amerikansk yngelröta. Hon kan kontrollera cirka 1000 bikupor per dag och har sparat många biodlare mycket pengar och besvär genom att upptäcka utbrott innan tydliga symptomer bryter ut. Titta på den här filmen om Klinker, en helt unik hund i USA.
fredag 2 oktober 2015
Dags att rapportera om biåret 2015
Det är nu dags för alla biodlare att rapportera om sin biodling för året. Varje förening samlar in nyckelfakta från sina medlemmar om antal bisamhällen, honungsskörden och vinterförluster. Föreningen sedan samlar ihop totalen och lämnar in informationen till SBR. Den enskildes resultat lagras inte, endast summan för föreningen.
Denna information är väldigt viktigt för svensk biodling:
Medlemmar i Kalmarbygdens Biodlare ska fylla i blanketten Årsrapport 2015 och lämna den i klubbhuset på Skälby. Alternativt skicka den till sekreterare Erik Olsson, Råsbäck 231, 388 93 Ljungbyholm, e-post erik.olsson@nybro.se, tel 070-2082241. Du kan även förmedla informationen i muntligt via telefon. Det viktigaste är att vi får in siffror från så många medlemmar som möjligt, även om du bara har ett samhälle!
Denna information är väldigt viktigt för svensk biodling:
- SBR får en pålitlig statistik om alla eller de allra flesta lämnar uppgifter
- Vi får ännu pålitligare fakta om vinterdödligheten
- SBR kan med större säkerhet inför Jordbruksverk och EU ange hur många bisamhällen vi har
Medlemmar i Kalmarbygdens Biodlare ska fylla i blanketten Årsrapport 2015 och lämna den i klubbhuset på Skälby. Alternativt skicka den till sekreterare Erik Olsson, Råsbäck 231, 388 93 Ljungbyholm, e-post erik.olsson@nybro.se, tel 070-2082241. Du kan även förmedla informationen i muntligt via telefon. Det viktigaste är att vi får in siffror från så många medlemmar som möjligt, även om du bara har ett samhälle!
tisdag 29 september 2015
Bin i vardagsrummet
Vad sägs om ett bisamhälle inne i vardagsrummet? En innovativ amerikansk lösning med namn BEEcosystem gör det möjligt på ett säkert och bekvämt sätt. Systemet består av sexsidiga glasskåp som monteras på väggen. Skåpet levereras med bin redan på plats och du bara ansluter ett plaströr genom väggen eller fönstret som fluster. När bina behöver mer utrymme monterar du bara ett nytt skåp och öppna luckan så att bina kan flytta in. Det går att ha många skåp på väggen om man så vill.
Flera frågor väcks när jag läser om lösningen men det finns säkert vettiga svar om man läser vidare. Hur gör jag om det blir problem i samhället? Hur behandlar jag mot varroa? Läs mer i artikeln The BEEcosystem Lets You Keep Bees as Indoor Pets och titta på den här introduktionsfilmen.
Flera frågor väcks när jag läser om lösningen men det finns säkert vettiga svar om man läser vidare. Hur gör jag om det blir problem i samhället? Hur behandlar jag mot varroa? Läs mer i artikeln The BEEcosystem Lets You Keep Bees as Indoor Pets och titta på den här introduktionsfilmen.
lördag 26 september 2015
Nyheter från distriktet och biodlingens "lilla gröna"
Distriktet har tagit fram en broschyr om bihälsa med smeknamnet Biodlingens lilla gröna. Broschyren riktar sig i första hand till nya biodlare men även till mer erfarna. Syftet är att påminna om smittoriskerna och minska frekvensen av sjukdomsutbrott. Du kan ladda ner broschyren här och sedan skriva ut och trycka upp så många kopior du vill. Bra att dela ut i studiecirklar eler som diskussionsunderlag inom föreningen.
Ladda ner broschyren
Ladda ner broschyren
På distriktets hemsida hittar du även ett brev till alla medlemmar från distriktsordförande Örjan Vestgöte med en summering av sommaren 2015 samt information om bland annat utbrott av amerikansk yngelröta, satsningar på bihälsa och drottningodling.
söndag 20 september 2015
Möten på Skälby 20 september
En härlig tidig höstdag 20 september och vi hade både styrelsemöte och ordinarie bimöte på bigården. På det ordinariemötet tog vi bort alla foderhinkar och då är invintringen klar. Dessutom rengjorde vi biredskap, planterade lökar till våren och gjorde andra småplock. Bisäsongen 2015 lider mot sitt slut och vi har bara två möten kvar på Skälby, 6 oktober och sedan vaxsmältningsdagen 7 november.
Styrelsemöte
Styrelsen träffades på förmiddagen och följande punkter kan noteras:
- Bönder på stan, 9-10 oktober på Stortorget. Vi kommer att ställa upp bägge dagar: vi träffar skolbarn på fredagen och säljer honung och informerar allmänheten på lördag.
- Reparationer på bigården. Vi sätter upp hängrännor och stuprännor på paviljongen i samarbete med Stadsmissionen. Dessutom kommer vi att måla insidan av paviljongen och sätta upp nya hyllor.
- Studiecirklar. Vi har träffat Studieförbundet Vuxenskolan för att diskutera nästa års studiecirklar. Vi planerar tre stycken: introduktionskursen Häng med in i bikupan som börjar i januari samt Mitt första år som biodlare och Mitt andra år som biodlare som börjar i april.
- Bigårdsträffar. Vi diskuterade att införa bigårdsträffar även på vardagar som komplement till de ordinarie möten. En del medlemmar har svårt att komma på söndagar och vi vill skapa en annan typ av möte mitt i veckan.
- Distriktsnyheter. Distriktsstyrelsen har tagit fram en ny broschyr med basfakta kring biodling som kan delas ut på marknader och till nyfikna besökare. Ett par fall av amerikansk yngelröta har tyvärr konstaterats i Emmaboda och Oskarshamn men samhällen har förstörts och bitillsynsmännen har kontrollerat allt. När det gäller Ingelstorp har allt misstänkt material förstörts och det som är kvar bedöms vara friskt.
tisdag 15 september 2015
Biodling i skolan
Elever som läser naturkunskap på Engelbrektsskolan i centrala Stockholm har nu biodling på schemat, enligt en artikel i Skolvärlden, Bin i skolan för undervisningen. Skolan har nu bikupor på taket och eleverna nu får viktiga kunskaper inom miljö och biologi genom att studera binas beteende och livscykel. Skolan deltar nämligen i i ett internationella forskningsprojektet BeeBIT eHive där skolor från sju länder samarbetar. Skolorna använder speciella kupor, e-hives, med elektroniska mätinstrument för att kontrollera temperatur, vikt och luftfuktighet. Eleverna ska studera hur mätresultaten påverkas av årstid, väder, drag osv och jämför med de andra länderna.
Enligt läraren Daniel Bengtsson:
- De får lära sig om hur man studerar data och de diagram vi får utav bikuporna. Hur många flyger in och ut ur kupan beroende på vädret? Bikupan står på en våg så att vi kan se hur vikten påverkas under ett helt år. Vad var det för väder när den ökade i vikt? Vad händer om våren kommer tidigt? Och så mycket annat.
onsdag 2 september 2015
Getinggift effektiv mot cancerceller
CC BY-SA Some rights reserved by Minister2009 |
Brasilianska forskare har upptäckt att giftet från en sydamerikansk geting, polybia paulista, dödar cancerceller enligt en artikel i den brittiska tidningen The Guardian, Wasp study finds sting in the tail for cancer cells. Forskarna har visat att giftet bryter ner framför allt prostatcancerceller och leukemiceller men är helt ofarlig mot friska celler i kropppen. Mycket arbete och tester återstår innan man kan skapa nya mediciner mot cancer med getinggiftet men experter är optimistiska att detta är ett viktigt steg i cancerbekämpning.
Referens:
Influence Of The Bilayer Composition On The Membrane-Disruption Effect Of Polybia-MP1, A Mastoparan Peptide With Antimicrobial And Leukemic Cell Selectivity,
dos Santos Cabrera, Marcia Perez et al. Biophysical Journal , Volume 96 , Issue 3 , 156a
söndag 30 augusti 2015
Bin på taket i Helsingborg
by Giåm
Det blir allt vanligare att placera bikupor på höghus, teatrar, sportarenor, banker mm. Ytterligare ett exempel på stadsbiodling är Helsingborg Arena som nu har två bikupor enligt ett reportage av Sveriges Radio P4 Malmöhus, Fullt med honung på taket. Initiativet drivs av projektet Bee Best i samarbete med Nordvästra Skånes biodlarförening. Arenabolaget betalar för att få sina bikupor men det får de snabbt tillbaka i form av positiv marknadsföring, egen honung och en bra insats för miljön. Nu finns det bikupor på sex byggnader i Helsingborg.
Biodling i tätorter är ju på uppsving och bin kan må till och med bättre där än på landet. Enligt Kent Lörd, ordförande i Nordvästra Skånes Biodlarförening:
På landsbygden odlar man numera enskilda grödor på stora fält och det kan vara bra under en viss kort tid när den här grödan blommar. Men när den grödan blommat färdigt så finns det kanske ingenting alls runtomkring. I tätorter är mångfalden mycket större.
Lyssna på radioreportaget här.
onsdag 26 augusti 2015
Behöver du honungsburkar och annan redskap?
Torsås bigård |
Vill du kontrollera om de har det du behöver ta kontakt med ordförande Ingmar Wahlström 0709-929330 eller e-post ingmar.wahlstrom@biodlarna.se
söndag 23 augusti 2015
Föreningsnytt
Några kursdeltagare diskuterar dagens arbete |
Under det ordinarie mötet blev det mycket städarbete. Alla lådor skrapades och flammades inför vintern och vi städade en hel del i paviljongen. Förra veckan blev det slutskattning på föreningens kupor - det blev 80 kg denna gång. Ett stort tack till Lotta och Adam som gjorde jobbet.
Senaste styrelsemöte
Styrelsen träffades nyligen och följande punkter kan noteras:
- Inga nyheter om läget med yngelröta på Ingelstorp sedan senast. Infekterade samhällen har förstörts och bitillsynsmannen har ansvaret. Vi har regelbunden kontakt med honom och fortsätter med att begränsa flyttning av material till och från Skälby.
- Som säkerhetsåtgärd måste vi ha kontroll över alla som använder slungrummet på Skälby. Vill du slunga skriver du upp dig på kalendern i klubbhuset och för att få koden till slungrummet ringer du Lotta (bigårdsansvarig, 070 353 1493), Henrik (070-557 0964) eller Conny (070-326 5961). Koden ändras regelbundet framöver.
- Bisamhällen i paviljongen har sedan länge haft en dålig utveckling. Vi misstänker att fukt och brist på ljus bidrar till detta och därför kommer vi att sätta upp nya hängrännor på baksidan samt kapa många trädgrenar runt huset.
- Vi har köpt in en hel del ny utrustning till föreningen, inklusive nya refraktometrar, en av dessa ska användas endast av honungsbedömningen.
- Kommunen och alla föreningar på Skälby diskuterar utvecklingen av området och vi hoppas att vi kan få mer uppmärksamhet kring biodling och kanske hjälp med att rusta upp bigården.
- Vi behöver en riktig anslagstavla utanför bigården och det ska ordnas inom kort.
- Nästa styrelsemöte äger rum i slutet av september
söndag 16 augusti 2015
Biodling ökar i amerikanska fängelser
Flera amerikanska fängelser erbjuder biodling som en aktivitet för de intagna och intresset växer. En artikel i nättidningen Take Part, Beekeeping Gives Prisoners a Sweeter Future, berättar om hur fängelser i Texas, Florida, Oregon, Washington, och Maryland redan erbjuder utbildningar för sina intagna med mycket positiva resultat.
Bland annat intervjuas Walter Schumacher som står bakom en organisation som heter Central Texas Bee Rescue. De plockar in svärmar och vilda bisamhällen som folk rapporterar och tar hem de till egen bigård. Många vilda samhällen dödas av rädda grannar så Walter och sina kollegor bestämde sig att försöka rädda så många vildbin som möjligt. De leder längre utbildningar i biodling i lokala fängelse och när deltagarna kommer ut kan de få ett jobb med Walter. Där kan de kan tjäna $25 - $50 per timme och får även bo tillf'älligt vid bigården så länge de sköter sig och jobbar hårt. Programmet har varit så framgångsrik att kriminalvårdsanstalter i 20 andra områden i Texas har anslutit sig till verksamheten.
En av de anställda kör över 10 mil om dagen för att arbeta med bina och Walter avslutar intervjun så här:
“He could make $50,000 a weekend cooking dope, but instead he makes a trek to work with those bees,” Schumacher said. “People that really needed help found honeybees. And the honeybees said, ‘Come on in.’ ”
Bland annat intervjuas Walter Schumacher som står bakom en organisation som heter Central Texas Bee Rescue. De plockar in svärmar och vilda bisamhällen som folk rapporterar och tar hem de till egen bigård. Många vilda samhällen dödas av rädda grannar så Walter och sina kollegor bestämde sig att försöka rädda så många vildbin som möjligt. De leder längre utbildningar i biodling i lokala fängelse och när deltagarna kommer ut kan de få ett jobb med Walter. Där kan de kan tjäna $25 - $50 per timme och får även bo tillf'älligt vid bigården så länge de sköter sig och jobbar hårt. Programmet har varit så framgångsrik att kriminalvårdsanstalter i 20 andra områden i Texas har anslutit sig till verksamheten.
En av de anställda kör över 10 mil om dagen för att arbeta med bina och Walter avslutar intervjun så här:
“He could make $50,000 a weekend cooking dope, but instead he makes a trek to work with those bees,” Schumacher said. “People that really needed help found honeybees. And the honeybees said, ‘Come on in.’ ”
Här kommer en film som berättar om Central Texas Bee Rescues verksamhet.
måndag 10 augusti 2015
Inte bara gamla gubbar ...
En tydlig trend inom biodling som vi även märker här i Kalmartrakten är att flera unga kvinnor intresserar sig. Dett tas upp i ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Halland, Unga tjejer tar över vid bikuporna, där Lovisa Bengtsson från Kåphult utanför Knäred intervjuas. Hon är nybörjare men har redan bestämt sig att satsa som yrkesbiodlare inom några år. Precis som många nadra yngre biodlare är det inte honungsproduktionen som är mest intressant. Hon vill satsa i stället på pollen som börjar bli väldigt populär i måga länder som hälsoprodukt, i synnerhet bland idrottare, och säljs ganska dyrt.
Lyssna på radioreportaget här.
Lyssna på radioreportaget här.
tisdag 4 augusti 2015
Världens första insektsvaccin kan gynna honungsbiet
Norska och finska forskare har identifierat ett protein som gör det möjligt för bidrottningen att överföra immunitetsframkallande bakterier till sina ägg, enligt ett reportage av Sveriges Radio, Världens första vaccin för insekter. På detta sätt får larverna ett grundskydd mot sjukdomar och denna upptäckt kan vara banbrytande för biodling. Med detta som bas arbetar forskarna nu på att ta fram en vaccin som skulle kunna skydda våra bin mot de vanligaste sjukdomarna.
Enligt Eva Forsgren, forskare vid SLU:
- Det vore helt banbrytande om det gick, speciellt om man tänker på honungsbin, där vi har en reproducerande drottning som producerar avkomma i fyra, fem år. Om man då på något sätt kan vaccinera henna och hon överför en slags immunitet till all sin avkomma, det vore helt fantastiskt.
Lyssna på radioreportaget nedan.
Referens: Salmela H, Amdam GV, Freitak D (2015) Transfer of Immunity from Mother to Offspring Is Mediated via Egg-Yolk Protein Vitellogenin. PLoS Pathog 11(7): e1005015. doi:10.1371/journal.ppat.1005015
Enligt Eva Forsgren, forskare vid SLU:
- Det vore helt banbrytande om det gick, speciellt om man tänker på honungsbin, där vi har en reproducerande drottning som producerar avkomma i fyra, fem år. Om man då på något sätt kan vaccinera henna och hon överför en slags immunitet till all sin avkomma, det vore helt fantastiskt.
Lyssna på radioreportaget nedan.
Referens: Salmela H, Amdam GV, Freitak D (2015) Transfer of Immunity from Mother to Offspring Is Mediated via Egg-Yolk Protein Vitellogenin. PLoS Pathog 11(7): e1005015. doi:10.1371/journal.ppat.1005015
fredag 31 juli 2015
Skotska bin svälter i sommarregnet
Sommaren i Skottland har uteblivit med flera veckors regn och kyla med temperaturer kring 10-12 grader på många ställen. En artikel i tidningen The Scotsman, Starving Scottish bees threatened by bad weather, beskriver den akuta situationen som skotska biodlare möter just nu. De flesta ger redan nu stödfoder och honungsproduktionen ligger på cirka 15% av den normala. De viktigaste månaderna för honungsproduktion, maj och juli, har i princip regnats bort och alla hoppas bara på lite sol och värme i augusti för att få in någon honung överhuvudtaget.
Visst har sommaren i Sverige varit dålig så länge men det kunde ju vara värre!
torsdag 2 juli 2015
Yngelröta på Ingelstorp - reportage på Smålandsnytt
Utbrottet av amerikansk yngelröta på distriktsbigården vid Ingelstorp uppmärksammades i ett nyhetsreportage på SVT Smålandsnytt 1 juli. I filmen intervjuas bitillsynsmannen Pierre Danielsson. Just nu har sju samhällen på Ingelstorp bränts upp och man väntar på besked om de andra.
måndag 29 juni 2015
Oslo satsar på bivägar
Projektet Bybi i Oslo vill skapa en bivänlig huvudstad med många biväxter längs gatorna, på hustak och i parkerna. En artikel i brittiska The Guardian, Oslo creates world's first 'highway' to protect endangered bees, berättar om satsningen. Bybi samarbetar med kommuner, myndigheter, företag och föreningar för att skapa korridorer genom staden för pollineringsinsekter. Genom en interaktiv karta över Oslo, Pollinatorpassasjen, kan du se vad som händer område för område. Organisationer som gör en insats för bin syns på kartan och förhoppningen är att hela storstadsområdet kommer snart att fyllas med bivänliga projekt.
- ByBi ønsker å bidra til naturvern og økt biologisk mangfold av blomster og insekter i byen og søker løsninger gjennom rekruttering av birøktere, gjennom kunnskapsformidling rundt pollinerende insekters livsbetingelser, og gjennom samarbeid og nettverksbygging. Vi støtter innovasjon innen bie-relatert lokalt næringsliv og integrerer sosialt entreprenørskap i vår virksomhet. Vi jobber for økt produksjon av, og marked for, økologisk honning og bie-produkter.
fredag 26 juni 2015
Mer information om yngelröta
Bitillsynsman Pierre Danielsson kommer till söndagens bimöte på Skälby (28 juni, 13.30) för att informera om läget vid distriktsbigården på Ingelstorp som har drabbats av amerikansk yngelröta. Pierre kommer att berätta om läget, vad som händer framöver och vad vi som biodlare kan göra för att se till att det inte blir flera fall. Det råder ett flyttförbud inom 3 km runt Ingelstorp. Alla biodlare inom 3 km från Ingelstorp ska kontrolleras så fort som möjligt men alla biodlare uppmanas till försiktighet.
Meddelande från Pierre Danielsson:
- Efter beskedet om att det finns AY i distriktsbigården i Ingelstorp har jag vidtagit den enligt lag bestämda ordningen om ett flyttförbud inom 3 km runt Ingelstorp. Det gäller både in och utflyttning i zonen. Efter kontakt med SLU framkom det att dom hade räknat efter att det var från 10 samhällen, vilket jag klart skrev att det var ett samlingsprov från de 18 samhällen som finns i bigården. Därför beslutade jag att ta kakprover från var och ett av de 18 samhällena. Proven togs den 21 juni, lades i frys där de skall ligga i 12 timmar innan de skickades måndag 22 juni till SLU och jag väntar på svar.
Jag har också tagit prover från tre biodlare i zonen det finn ytterligare tre som jag inte har tagit prover hos. Vilket jag kommer att göra under måndag och tisdag kommande vecka.
Om du misstänker något bör du ta kontakt med din bitillsynsman - se kontaktinformation.
Läs mer om amerikansk yngelröta.
Meddelande från Pierre Danielsson:
- Efter beskedet om att det finns AY i distriktsbigården i Ingelstorp har jag vidtagit den enligt lag bestämda ordningen om ett flyttförbud inom 3 km runt Ingelstorp. Det gäller både in och utflyttning i zonen. Efter kontakt med SLU framkom det att dom hade räknat efter att det var från 10 samhällen, vilket jag klart skrev att det var ett samlingsprov från de 18 samhällen som finns i bigården. Därför beslutade jag att ta kakprover från var och ett av de 18 samhällena. Proven togs den 21 juni, lades i frys där de skall ligga i 12 timmar innan de skickades måndag 22 juni till SLU och jag väntar på svar.
Jag har också tagit prover från tre biodlare i zonen det finn ytterligare tre som jag inte har tagit prover hos. Vilket jag kommer att göra under måndag och tisdag kommande vecka.
Om du misstänker något bör du ta kontakt med din bitillsynsman - se kontaktinformation.
Läs mer om amerikansk yngelröta.
onsdag 24 juni 2015
Kallt och blåsigt väder ger mindre honung
Det dåliga vädret under de senaste veckorna betyder att bina inte kan hämta in så mycket nektar och det betyder i sin tur mindre honung. Ett radioreportage av SR P4 Väst, Kyla och blåst slår hårt mot bina, besöker Maria Nobel, biodlare i Högås strax utanför Uddevalla. Hon har behövt stödutfodra sina bina för att kompensera för matbristen och hon räknar inte med någon vidare honungsskörd i år.
- Det har varit tufft för bina. De kom igång rätt bra, men sedan blev det kallt och blåsigt och då har de haft det svårt att hämta både pollen och nektar. Vi får nog ganska lite honung. Vi får koncentrera oss på att försöka få bina att överleva.
Lyssna på radioreportaget här.
- Det har varit tufft för bina. De kom igång rätt bra, men sedan blev det kallt och blåsigt och då har de haft det svårt att hämta både pollen och nektar. Vi får nog ganska lite honung. Vi får koncentrera oss på att försöka få bina att överleva.
Lyssna på radioreportaget här.
torsdag 18 juni 2015
Spår av yngelröta på Ingelstorp
Spår av amerikansk yngelröta har upptäckts på distriktsbigården på Ingelstorp i Smedby. Bitillsynsmannen Pierra Danielsson skickade prov till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) för analys och har fått det tråkiga beskedet. Det betyder att distriktsbigården är avspärrad tills vidare och distriktsstyrelsen diskuterar med bitillsynsmannen om vilka åtgärder som måste tas. Om du har bin i närheten bör du ta kontakt med Pierre Danielsson, tel 070-5722319.
Sun Hive - naturlig biodling
Många biodlare intresserar sig för naturligare biodling med fokus på pollinering hellre än honungsproduktion. I stället för ramar och färdiga vaxmellanväggar låter man bina bygga ut sina samhällen efter eget tycke och gör så lite som möjligt för att störa dem.
En variant är Sun Hive som liknar en upp- och nervänd halmkupa som man hänger från ett tak eller trädgren. Idén kom ursprungligen från Tyskland men har blivit populär i andra länder också. Bina bygger fritt och drottningen går som hon vill och det betyder att honungsproduktion blir svårare.
Läs mer: The Sun Hive: experimental Natural Beekeeping.
Här ser du en film om svärmfångst med hjälp av Sun Hive.
En variant är Sun Hive som liknar en upp- och nervänd halmkupa som man hänger från ett tak eller trädgren. Idén kom ursprungligen från Tyskland men har blivit populär i andra länder också. Bina bygger fritt och drottningen går som hon vill och det betyder att honungsproduktion blir svårare.
Läs mer: The Sun Hive: experimental Natural Beekeeping.
Här ser du en film om svärmfångst med hjälp av Sun Hive.
söndag 14 juni 2015
Bimöte 14 juni
Några bilder från dagens bimöte på Skälby. Vi var 16 personer, inklusive två gäster från Eritrea, som träffades i solen för ett väldigt effektivt möte. Vi delade upp oss i olika lag och tofg hand om följande uppgifterna: vi reparerade grinden, trådade ramar, lade in nya vaxmellanväggar, kontrollerade föreningens samhällen, sålde en del kakhonung och rengjorde lådor och annan utrustning. Under tiden flög bina fram och tillbaka. Nu är det högsäsong!
fredag 12 juni 2015
Biodling ger kvinnor i Kamerun nya möjligheter
CC BY-NC-SASome rights reserved by John Mauremootoo |
I början fick kvinnorna stöd från voluntärorganisationen Bees for develoment. Verksamheten har sedan dess vuxit hela tiden och nu kan ensamstående kvinnor tjäna ihop tillräckligt för att stå på egna ben ekonomiskt, betala sina barns skolgång, kläder och ha pengar över för sig själv. Biodlingen kräver väldigt lite investering och kuporna är oftast trädstockar.
Bilden till höger visar honungsförsäljning i Kamerun men ingår inte i den ovannämnda bildserien.
söndag 7 juni 2015
Kan aluminium vara skadlig för bin?
En artikel på CNN ställer frågan om aluminium har en negativ påverkan på bihälsa, What's giving bees dementia? En ny brittisk studie, Bumblebee Pupae Contain High Levels of Aluminium, har hittat höga nivåer av aluminium i humlors larver. Även om man inte vet säkert vilka effekter aluminium har på honungsbin är det klart att metallen finns i höga halter i blommornas nektar och det finns tydligt bevis på metallens skadliga effekter i skog och sjö. Om det finns höga aluminiumhalter hos humlor kan man dra en logisk slutsats att det finns lika höga nivåer hos honungsbin. Ett spår som forskarna vill följa framöver är kopplingen mellan aluminium och minnesförlust (man misstänker en koppling till Alzheimers) och om detta kan bidra till bidöden.
- While no other statistically significant relationships were found relating aluminium to bee or colony health, the actual content of aluminium in pupae are extremely high and demonstrate significant exposure to aluminium. Bees rely heavily on cognitive function and aluminium is a known neurotoxin with links, for example, to Alzheimer’s disease in humans. The significant contamination of bumblebee pupae by aluminium raises the intriguing spectre of cognitive dysfunction playing a role in their population decline.
Referens: Exley C, Rotheray E, Goulson D (2015) Bumblebee Pupae Contain High Levels of Aluminium. PLoS ONE 10(6): e0127665. doi:10.1371/journal.pone.0127665
tisdag 2 juni 2015
Första utgåvan av e-gadden
Biodlingsföretagarnas tidskrift Gadden kompletteras nu med en digital version, e-gadden, som kommer att publiceras mellan pappersutgåvarna. I denna månads e-gadden hittar du följande:
- Effekter av neonikotinoider på vilda bin
- Introduktion i yrkesbiodling
- Bihälsa
- Vart är svensk rapsodling på väg?
- Hunnebergs bigårdar - en medveten satsning
- Öppet hus på LP:s biodling
- Öppet hus på Trogsta Honung
lördag 30 maj 2015
Bikalendern
Många biodlare följer naturens kalender nogrannt genom att anteckna väderförhållanden, blomningstider för olika dragväxter, bikupans utveckling, lövsprickning mm. Denna information blir allt viktigare för forskare som följer klimatförändring och hur mildare vintrar och tidigare vårar påverkar bin och annat i naturen.
Nu kan du hjälpa till att samla in data genom att delta i Bikalendern. Bikalendern är en ny tjänst som samlar data från biodlare och naturintresserade för att skapa en bild av hur den svenska naturen förändras.
- Det förändrade klimatet ändrar förutsättningarna för biodlingen. Blomningskalendern påverkas och därmed samspelet mellan bina och växterna. I ett nytt samarbetsprojekt mellan Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) och Svenska fenologinätverket kan DU bidra till att vi får fram ny kunskap om vad den förändrade växtsäsongen betyder för bisamhällets tillväxt, hälsa, honungsproduktion och pollinering.
Projektet har fått 500 000 kronor i stöd fråm Postkodlotteriet och en del av pengarna gåt till inköp av automatiska väderdatainsamlare som kommer att placeras runt om i landet. Men den mänskliga insamlingen är ännu viktigare och här kan du göra en insats. Vill du bidra till projektet kan du anmäla dig. Ju flera som lägger in information varje månad desto bättre underlag vi får om pollinering, bisamhällets tillväxt och bihälsa.
Det finns även en Facebookgrupp för projektet. Se även en artikel i denna månads Bitidning.
söndag 17 maj 2015
Dagens aktiviteter i bigården, 17 maj
Det var mycket aktivitet i bigården idag. På förmiddag kom vår nybörjargrupp (15 personer) och på eftermiddag var det ordinarie möte (21 personer). Gemensamt för bägge grupper var att vår bitillsynsman, Pierre Danielsson var på besök och har informerade alla om de vanligaste sjukdomarna, i synnerhet amerikansk yngelröta och en del information om varroabekämpning. För nybörjarna var det viktigt att träffa Pierre och lära sig reglerna kring flyttning av bisamhällen och redskap och vikten av god hygien i bigården. Läs mer om bitillsyn med länkar till de ansvariga.
Nybörjargruppen under Erik Olssons ledning fick en introduktion till drottningodling idag. Det kan tyckas lite för avancerat för en nybörjarkurs men idén är att deltagarna får följa drottningens utveckling under sommaren och sedan får de köpa en ny drottning samt avläggare som startpaket. De provade att larva om, att plocka upp en liten bilarv och lägga den i en särskild plastcell för att sedan växa till en ny drottning.
Själva föreningsmötet blev ganska produktiv, trots det minst sagt växande vädret (ömsom sol ömsom piskande regn och blåst!). Rabatterna fick ny jord, en del reparationer gjordes, bitillsynsmannen kontrollerade samhällen och skrev ut flyttningstillstånd och till sist fika.
Titta på ovanstående bildspel för att se vad som hände.
Bilder: A. Creelman, H. Haglund
torsdag 14 maj 2015
De första 21 dagarna i biets liv - föreläsning om ett unikt fotoprojekt
Biodling och i synnerhet hotet mot bin står verkligen i fokus idag med filmer, artiklar och TV-reportage nästan varje vecka. Här kommer en inspirerande TED-föreläsning av Anand Varma, A thrilling look at the first 21 days of a bee’s life. Han är fotograf och fick uppdraget av den berömda tidskriften National Geographic att göra ett omfattande fotoreportage om bin. Han skaffade sig egna bin och lyckades ta många häpnadsväckande bilder om biets första 21 dagar, från ägg till ungbi. Han pratar också om hoten mot våra bin, både om pesticider och om varroa.
We’ve heard that bees are disappearing. But what is making bee colonies so vulnerable? Photographer Anand Varma raised bees in his backyard — in front of a camera — to get an up close view. This project, for the May 2015 issue of National Geographic Magazine, gives a lyrical glimpse into a bee hive — and reveals one of the biggest threats to its health, a mite that preys on baby bees in the first 21 days of life.
We’ve heard that bees are disappearing. But what is making bee colonies so vulnerable? Photographer Anand Varma raised bees in his backyard — in front of a camera — to get an up close view. This project, for the May 2015 issue of National Geographic Magazine, gives a lyrical glimpse into a bee hive — and reveals one of the biggest threats to its health, a mite that preys on baby bees in the first 21 days of life.
söndag 10 maj 2015
Boktips - reviderad klassiker
Bild: Artcopy AB |
Enligt pressmeddelandet från förlaget Artcopy AB:
Denna klassiker i den moderna bilitteraturen kommer nu ut i sin sjätte upplaga. Tabeller och statistik har reviderats, nya bilder har tillkommit. Boken följer i allt väsentligt den fjärde utökade upplagan som fick ett nytt kapitel om binas sociala liv och utökat avsnitt om honung och pollen.
Efter ett inledande avsnitt om biodlingen i historien och honungsproduktionen i Sverige och världen, så förs läsaren rakt in i den praktiska biodlingens alla mysterier. Vi får lära oss hur bisamhället är organiserat och hur samspelet mellan bin och biodlare bäst går till.
En kalendarisk redogörelse för året i bigården med praktiska råd är stommen i boken, men stort utrymme ges också åt beskrivningen av honungens egenskaper och behandling. Ett kapitel om biväxter och pollinering visar vilka blommor som bina föredrar och hur skörden av frukt, frö och bär kan öka med binas hjälp.
Det finns även en kursplan kopplad till boken för föreningar som vill ha boken som underlag för en studiecirkel.
fredag 8 maj 2015
Enkät om övervintring 2014-15
För sjunde året i följd genomförs en nationell undersökning om övervintring. Undersökningen ingår i COLOSS-nätverket, den internationella organisationen som bland annat arbetar med frågor angående förluster av bisamhällen. Det är viktigt att så många biodlare som möjligt fyller i enkäten så att vi får tillförlitliga statistik över vinterförluster och kan jämföra trender internationellt.
Det tar bara några minuter att besvara enkäten oavsett om du har haft stora, små eller inga förluster under vintern. Enkäten kan besvaras fram till och med den 1 juni.
En liten sak att tänka på när du fyller i enkäten. Pilen för att gå vidare till nästa sida ligger längst nere på sidan och är lite svår att se.
Läs mer om undersökningen hos SBR.
Fyll i enkäten.
Det tar bara några minuter att besvara enkäten oavsett om du har haft stora, små eller inga förluster under vintern. Enkäten kan besvaras fram till och med den 1 juni.
En liten sak att tänka på när du fyller i enkäten. Pilen för att gå vidare till nästa sida ligger längst nere på sidan och är lite svår att se.
Läs mer om undersökningen hos SBR.
Fyll i enkäten.
måndag 4 maj 2015
Bisyssla - ny bok om biodling
Bild: Bonnier Fakta |
Boken beskriver hur biodling går till året runt. Hur du i trädgården kan bygga biholkar, bon för humlor eller varför inte ett fint insektshotell med spa. Vad är det för skillnader mellan bin och getingar? Hur ser ett bisamhälle ut och hur blir blommornas nektar till honung? Hur byggs en bikupa och vad händer egentligen när ett bisamhälle svärmar?
Enligt bokens författare Joachim Petterson:
– Som biodlare får du väldigt mycket tillbaka för den tid du lägger ner. För min del handlar det inte bara om honungen. Att arbeta med bina, känna värmen från dem och insupa doften av vax och honung fyller en terapeutisk funktion. Det är rogivande att bara vara vid kuporna, att se bina kommunicera med sina danser och studera hur samhället utvecklas med årstiderna. Man blir faktiskt rätt fäst vid de små lurviga vännerna. Dessutom ger biodlingen närhet till naturen och det känns tillfredsställande att veta att jag gör något bra som är till glädje för många. När jag ser dignande fruktträd i grannskapet vet jag att det bland annat är tack vare mina bin som de får så många och stora frukter.
Boken kommer ut 26 maj.
Källa: Pressmeddelande, MyNewsdesk.
måndag 27 april 2015
Ny svensk forskning kan avgöra striden om pesticider
Ett svenskt forskningsprojekt vid Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har visat tydligt att ett växtskyddsmedel inom gruppen neonikotinoider har en negativ påverkan på såväl honungsbin som humlor och vilda bin i jordbrukslandskap. Resultaten har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature (Seed coating with a neonicotinoid insecticide negatively affects wild bees) och kan påverka den pågående debatten kring användningen av neonikotinoider inom jordbruk. Fältförsök visade att vilda bin påverkades mycket negativt av pesticider och kan slås ut helt medan effekterna på honungsbin var mindre slående. Detta visar att vi inte ska bara analysera neonikotinoidernas påverkan på honungsbin men i stället se på den sammanlagda påverkan på ekosystemet.
Jag anser att resultaten visar att det är olämpligt att använda klotianidin i rapsodlingen, säger Thorsten Rahbek Pedersen, projektledare på Jordbruksverket. Vi behöver alternativa preparat och ny odlingsteknik för att kunna fortsätta odla vårraps i Sverige.
Ytterligare en artikel i Nature (Bees prefer foods containing neonicotinoid pesticides) visar att honungsbin verkar till och med föredra nektar med spår av neonikotinoider trots de negativa effekter.
Läs mer i ett reportage av SVT, Humlor och bin slås ut av jordbruksmedel och lyssna på radioreportaget nedan.
Läs även en artikel i DN, Vanligt insektsmedel skadar humlor och solitärbin
Källa: Pressmeddelande från Lunds universitet: Vilda bin far illa av växtskyddsmedel.
Jag anser att resultaten visar att det är olämpligt att använda klotianidin i rapsodlingen, säger Thorsten Rahbek Pedersen, projektledare på Jordbruksverket. Vi behöver alternativa preparat och ny odlingsteknik för att kunna fortsätta odla vårraps i Sverige.
Ytterligare en artikel i Nature (Bees prefer foods containing neonicotinoid pesticides) visar att honungsbin verkar till och med föredra nektar med spår av neonikotinoider trots de negativa effekter.
Läs mer i ett reportage av SVT, Humlor och bin slås ut av jordbruksmedel och lyssna på radioreportaget nedan.
Läs även en artikel i DN, Vanligt insektsmedel skadar humlor och solitärbin
Källa: Pressmeddelande från Lunds universitet: Vilda bin far illa av växtskyddsmedel.
söndag 26 april 2015
Honung direkt på burk
Många vill köpa kakhonung idag och ett effektivt sätt att producera detta är att låta bina bygga direkt i burken. Följande film visar hur du kan bygga ett lock med färdigskruvade glasburkar där bina kan direkt bygga honungsceller. Du lägger locket med glasburkarna direkt på spärrgallret och väntar på skörden! Ett steg-för-steg guide finns på en amerikansk webbsida, How To Easily Make A Beehive In A Jar DIY Project.
söndag 19 april 2015
Första dagen på bigården 2015
Idag blev det både föreningens första träff för året samt uppstart för studiecirkeln Mitt första år som biodlare. Vädret var ganska kyligt och bina höll sig inomhus för det mesta men det var däremot ganska gott om biodlare. Studiecirkeln bestod av 15 deltagare och under första mötet fick de en genomgång av bikupan, dess beståndsdelar och lite fakta om bin i stort. Under föreningens möte blev det lite vårstädning i klubbhuset och i bigården samt en genomgång av vad som behöver göras under den kommande säsongen.
Vi ses igen 3 maj!
lördag 18 april 2015
Lastbil med 458 bikupor körde av vägen
En lastbil som transporterade 458 bikupor norr om Seattle i nordvästra USA körde av vägen i fredags och 12-14 miljoner bin blev rejält irriterade. Enligt rapporter fick lastbilen en punktering men andra rapporter körde den för fort. Många bin blev dödade direkt men de som överlevde gjorde bärgningsarbetet svårt. Olyckan stängde av motorvägen i flera timmar.
Läs mer i Dagens Nyheter: Miljoner bin smet från trafikolycka.
Titta på detta reportage från TV-bolaget NBC.
Läs mer i Dagens Nyheter: Miljoner bin smet från trafikolycka.
Titta på detta reportage från TV-bolaget NBC.
torsdag 16 april 2015
Första möte för året
Första möte 2013 - soligt och kyligt! |
Vårt första möte för säsongen äger rum på bigården, söndag 19 april, kl 13.30. Förutom en hel del diskussion om övervintring och vårutveckling tänker vi ägna tiden åt lite vårstädning och försiktig kontroll av våra samhällen (om vädret tillåter). Sedan förstås fika.
Tidigare samma dag, 11.00, träffas studiecirkeln Mitt första år som biodlare för första gången.
lördag 11 april 2015
Förberedelsekursen blev succé
I år har vi provat en kort förberedelsekurs för folk som är nyfikna på biodling och vill veta lite mer innan de går den riktiga nybörjarkursen. Kursen bygger på broschyren Häng med in i bikupan och har gått väldigt bra med 11 entusiastiska deltagare. Efter två teorimöten på Studieförbundet Vuxenskolan träffades gruppen idag på bigården för en praktisk genomgång om bikupor och utrustning. Cirka hälften av gruppen fortsätter in i nybörjarkursen som startar 19 april.
Återkopplingen från deltagarna har varit väldigt positiv och vi planerar att köra en liknande förberedelsekurs nästa vår. Det betyder att vi erbjuder ett utbildningspaket i tre steg: förberedelsekursen Häng med in i bikupan, nybörjarkursen Mitt första år som biodlare och fortsättningskursen Mitt andra år som biodlare.
söndag 29 mars 2015
Honungsforskare startar annorlunda kampanj
Honungsforskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez i Lund är världskända för sitt arbete med de medicinska effelterna av mjölksyrabakterier i färsk honung. De har upptäckt att mjölksyrabakterier kan ersätta antibiotika i sårbehandling och startar nu en kampanj för att kunna finansiera produktion, försäljning och fördjupad forskning. De har skrivit ett brev till alla biodlare i Sverige för att väcka uppmärksamhet kring kampanjen som tillämper en ny metod, s k crowd funding. Crowd funding innebär att om man har en bra idé
eller projekt men saknar pengar så kan folk bidra med en liten slant mot att de får något
eller för att de känner starkt för projektet.
Vi (Tobias Olofsson) och (Alejandra Vásquez) vill ta fram världens bästa alternativ till antibiotika då resistens är ett allvarligt problem idag. Vi blev första forskarna i världen att avslöja varför vild och färsk honung har använts som folkmedicin för att läka sår i tusentals år. Hemligheten var att honungsbin faktiskt tillsätter världens största flora av mjölksyrabakterier i deras färska honung.
Vi (Tobias Olofsson) och (Alejandra Vásquez) vill ta fram världens bästa alternativ till antibiotika då resistens är ett allvarligt problem idag. Vi blev första forskarna i världen att avslöja varför vild och färsk honung har använts som folkmedicin för att läka sår i tusentals år. Hemligheten var att honungsbin faktiskt tillsätter världens största flora av mjölksyrabakterier i deras färska honung.
Vi är nu 100 % säkra på att vår upptäckt kan komma att ersätta antibiotika på olika områden. Denna folkmedicin kan vara både historiens och framtidens bästa antibiotika men i levande form. Honungens mjölksyrabakterier tar död på dagens alla kända sjukdomsbakterier, inklusive antibiotikaresistenta bakterier.
Efter 10 års forskning vill vi nu ta steget ut och utveckla världens bästa alternativ till antibiotika för medicinsk användning. Vårt mål är att återskapa denna folkmedicin, standardisera den och göra den medicinskt säker att erbjudas till behövande för att bl.a. läka sår.
Läs deras informationsbrev om kampanjen.
Titta på denna korta film om sårbehandling med färsk honung.
Läs deras informationsbrev om kampanjen.
Titta på denna korta film om sårbehandling med färsk honung.
torsdag 19 mars 2015
Utbildningar om bihälsa
Vi välkomnar Lotta Fabricius Kristiansen, vikarierande utvecklingskonsulent för SBR, till distriktet med två utbildningsdagar, en i Högsby och en på Ingelstorp. Hon kommer att föreläsa kring bihälsa och det kommer att finnas gott om tid för diskussion och frågor.
Lördagen den 11 april kl. 10.00-16.00, Staby Gårdshotell, Högsby
Även visning av honungshanteringsrummet och informationsbigården. Staby Gårdshotell serverar lokal mat och kaffe.
Anmäl dig till: Jerry Johansson e-post: jerry@stormsteg.se telefon: 0491-20596
Arrangör: Högsbyortens biodlarförening, Södra Kalmar biodlardistrikt.
Söndagen den 12 april kl. 09:30-16:00. Naturbruksgymnasium Ingelstorp, Smedby.
Anmäl dig till: Lars Jonsson lars56jonsson@telia.com telefon: 0485-562036
Arrangör: Kalmarbygdens biodlare, Södra Kalmar biodlardistrikt.
Anmäl dig till: Jerry Johansson e-post: jerry@stormsteg.se telefon: 0491-20596
Arrangör: Högsbyortens biodlarförening, Södra Kalmar biodlardistrikt.
Söndagen den 12 april kl. 09:30-16:00. Naturbruksgymnasium Ingelstorp, Smedby.
Anmäl dig till: Lars Jonsson lars56jonsson@telia.com telefon: 0485-562036
Arrangör: Kalmarbygdens biodlare, Södra Kalmar biodlardistrikt.
lördag 14 mars 2015
Bin på nya frimärken
Bild: Postmuseum/Emmelie Golabiewski |
Lanseringen sker vid Postmuséet den 26 mars (Lilla Nygatan 6 i Gamla stan, Stockholm) och där kan du möta Emmelie Golbiewski samt lyssna på ett föredrag om biodling av Hanne Uddling.
Läs mer på Postmuséets hemsida.
söndag 8 mars 2015
Våren är här
Bild: J Sundström
Idag har det varit cirka 15 grader i Kalmar och bina flög i vårvärmen. Jim Sundström tog denna bild idag av ett ungbi på vintergäck. Hur ser man att det är ett ungbi? Jo, vingarna är inte det minsta slitna och de skimrar i solskenet.
Idag har det varit cirka 15 grader i Kalmar och bina flög i vårvärmen. Jim Sundström tog denna bild idag av ett ungbi på vintergäck. Hur ser man att det är ett ungbi? Jo, vingarna är inte det minsta slitna och de skimrar i solskenet.
torsdag 5 mars 2015
Kloramfenikol i honung och vax
by richardoyork
Livsmedelsverket hittade spår av det förbjudna läkemedlet kloramfenikol i honung från fyra olika biodlare under åren 2011-2014. Undersökningar visade ingen otillåten användning av substansen men prov från importerad industriell vax upptäcktes innehålla kloramfenikol och där fanns en möjlig koppling.
Livsmedelsverket har skickat ut ett brev, Spår av främmande substanser i honung, som varnar biodlare från att använda vax som inte är avsett för honungsproduktion. Dessutom ska man kontrollera innehållsförteckningen. SBR skriver mer om fallet i en nyhet, Kloramfenikol i honung och vax, och avslutar så här:
Ännu så länge kan ingen säga vad som är orsaken till att kloramfenikol har påvisats i svensk honung. SBR kommer bevaka utvecklingen kring den här saken och kommer tillsammans med Biodlingsföretagarna att fortsätta ställa frågor till Livsmedelsverket. Även om vi inte fått något underlag för att utpeka vax som källan till kontaminering med kloramfenikol i de svenska honungsproverna, så kommer vi också att ta kontakt med vaxfabrikanterna för att diskutera de frågeställningar som situationen har föranlett.
Oavsett är vår rekommendation att endast använda vax som är avsett för användning i bisamhällen och att endast använda tillåtna medel för bekämpning av sjukdomar och parasiter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)