söndag 29 mars 2015

Honungsforskare startar annorlunda kampanj

Honungsforskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez i Lund är världskända för sitt arbete med de medicinska effelterna av mjölksyrabakterier i färsk honung. De har upptäckt att mjölksyrabakterier kan ersätta antibiotika i sårbehandling och startar nu en kampanj för att kunna finansiera produktion, försäljning och fördjupad forskning. De har skrivit ett brev till alla biodlare i Sverige för att väcka uppmärksamhet kring kampanjen som tillämper en ny metod, s k crowd funding. Crowd funding innebär att om man har en bra idé eller projekt men saknar pengar så kan folk bidra med en liten slant mot att de får något eller för att de känner starkt för projektet.

Vi (Tobias Olofsson) och (Alejandra Vásquez) vill ta fram världens bästa alternativ till antibiotika då resistens är ett allvarligt problem idag. Vi blev första forskarna i världen att avslöja varför vild och färsk honung har använts som folkmedicin för att läka sår i tusentals år. Hemligheten var att honungsbin faktiskt tillsätter världens största flora av mjölksyrabakterier i deras färska honung. 

Vi är nu 100 % säkra på att vår upptäckt kan komma att ersätta antibiotika på olika områden. Denna folkmedicin kan vara både historiens och framtidens bästa antibiotika men i levande form. Honungens mjölksyrabakterier tar död på dagens alla kända sjukdomsbakterier, inklusive antibiotikaresistenta bakterier. 

Efter 10 års forskning vill vi nu ta steget ut och utveckla världens bästa alternativ till antibiotika för medicinsk användning. Vårt mål är att återskapa denna folkmedicin, standardisera den och göra den medicinskt säker att erbjudas till behövande för att bl.a. läka sår.

Läs deras informationsbrev om kampanjen.

Titta på denna korta film om sårbehandling med färsk honung.

Inga kommentarer: