Biodling på den lilla önationen, Niue, mitt i Stilla Havet (yta 260 km2, 1612 invånare) har fått ett stort ansvar i kampen att rädda världens bin enligt en intressant dokumentärfilm från nyhetskanalen Al Jazeera (se nedan). Nu när även Nya Zeeland har drabbats av varroa och Colony Collapse Disorder tittar forskare på de isolerade bisamhällena på Niue för att se om de kan ge oss ledtrådar om hur bidöden kan motverkas framöver.
Filmen visar hur nya zeeländska biodlare kämpar mot kvalster och virus och sedan får vi träffa Niues enda biodlare Andy Cory som försöker etablera ön som ett skyddat reservat, Global Bee Sanctuary, för honungsbin i Stilla Havet. Hans bin är italienska (Apis mellifera ligustica) och de lever utan varroa eller pesticider och andra miljögifter. Hans plan är att bygga upp biodling på ön för att kunna exportera till andra länder som har drabbats av bidöden, i synnerhet Nya Zeeland.
Titta på filmen här och klicka på fullskärmsläge för att göra rutan större. Filmen kan också ses på Al Jazeera.
fredag 23 december 2016
torsdag 8 december 2016
Ny bok om pollineringsinsekter
CC0 Public domain on Pixabay |
Boken Blommor och bin ger en lättillgänglig och bra beskrivning av vad pollinering egentligen är, hur den bidrar till växtlighet och fruktbarhet – och vilka hoten är mot våra pollinerare. Dessutom beskrivs hur vi själva kan gynna dessa viktiga varelser genom att i våra trädgårdar ge dem både mat och husrum.
Läsaren får också följa pollinerarna månad för månad och i bilder kan man se hur trädgården utvecklas, och vilka växter som ger dem mat vid olika tider under växtsäsongen. Här finns tabeller som visar vilka blommor som uppskattas av de olika bina, och när de blommar.
- Villasamhällen med sina trädgårdar är tveklöst något som gynnar många sorters bin. Men även mitt i odlingslandskapet kan man hitta en mångfald av pollinerande insekter, bara det finns öar i landskapet som erbjuder både bostäder och mat. Underberga har en lagom tuktad trädgård, som blommar hela växtsäsongen. Resultatet är ögonfägnad, rikligt med frukt och bär, och en rik vild insektsfauna.
Blommor och bin, din trädgård – ett matbord för pollinerande insekter, Ingemar Fries (Apinordica förlag). Boken kan beställas via SBRs bibutik.
Källa: Pressmeddelande på myNewsdesk, Professor på upptäcktsfärd bland svenska humlor, bin och vilda pollinerare.
söndag 4 december 2016
Skälby Julmarknad
Conny säljer honung och informerar om biodling |
I år fick vi dessutom ansvaret för parkeringen och det krävde en stor insats av oss. Vi var 12 personer som fick dirigera trafiken, ta betalt och svara på frågor under dagen. Bilarna började komma före 10.00 och det blev en stadig ström fram till 14.15, ibland med långa köer längs hela Kungsgårdsvägen. En ovetenskaplig bedömning var att cirka 900 bilar hade kommit in i Skälbyområdet under
dagen.
Vi var också med i Skälby gård och sålde honung under dagen samt en hel del diskussioner om biodling med besökare.
Ett stort tack till alla som ställde upp idag. En intensiv och rolig insats!
lördag 26 november 2016
Yrkesbiodlarkonferens i Nyköping
Biodlingsföretagarnas årliga konferens äger rum i Nyköping, 10-12 februari. Årets tema är honung ur alla synvinklar och det omfattande programmet innehåller en stor utställning, många föreläsningar, årsmöte i Biodlingsföretagarna samt smakprov på ost, honung, mjöd och mölska. Bland huvudtalarna finns:
- Etienne Bruneau från Belgien, ordförande i Copas arbetsgrupp i biodling och ansvarar även för honungsfrågor inom Apimondia och gentemot EU.
- Noa Simon Delso, chef för BeeLife, en lobbyorganisation inom biodling
Du får anmäla dig till hela konferensen eller bara delar och det finns flera bra paket för logi, måltider och även spabehandling på Hotel Sunlight i Nyköping, där konferensen äger rum.
Mer information och anmälan.
Mer information och anmälan.
onsdag 23 november 2016
Fem ordföranden på plats
Föreningens fem senaste ordföranden var på årsmötet och vi tog tillfället att fånga alla på bild. Från vänster: Fredrik Thunberg, nuvarande ordförande Margaretha Bjerker, Alastair Creelman, Henrik Haglund och Erik Olsson.
måndag 21 november 2016
Årsmöte 2016
Mötet pågår |
Den nya styrelsen består av följande personer:
- Margaretha Bjerker, ordförande
- Henrik Haglund, vice-ordförande
- Catharina Thuresson, kassör
- Alastair Creelman, sekreterare
- Conny Johansson
- Muhamed Tatarevic
- Magnus Nilsson
- Honungsbedömningskommitté: Henrik Haglund, Jarl Nilsson, Beate Leggedor och Margaretha Bjerker
- Bigårdskommittén: Catharina Thuresson, Bernt Olsson, Henrik Haglund, Christina Hult
- Marknadskommittén: Conny Johansson, Adam Hjort Ström
- Bihälsokommittén: Bernt Olsson, Fredrik Thunberg
Mötesordförande Lars Berggren |
Honungsbedömningskommittén redovisade sina resultat för året. 19 medlemmar hade lämnat in honung för bedömning och alla blev godkända.
Fikastund |
Efter årsmötet var det dags för en längre fikastund med smörgåstårta, kaffee och kakor. Innan mötets slut avtackades Fredrik Thunberg för sina insatser som ordförande samt avgående styrelseledamöter Erik Olsson, Kjell Franzén och Ann-Charlotte Carlsson. Vi tackar de alla för sina insatser under åren!
Nu vänder vi blicken mot våren och ett nytt biår!
tisdag 15 november 2016
Bikalendern 2017
Föreningen är nu med i projektet Bikalendern och vi kommer att rapportera statistik om våra bin och dragväxter under 2017. Projektet vill skapa ett nationellt engagemang kring biodlingens betydelse för naturen och samla in statistik som kan hjälpa framtida forskning. I första hand kommer vi att samla in data om: (i) honungsbinas vårstart, (ii) dragväxternas blomningsperioder och ”växternas växtsäsong”, (iii) bisamhällets utveckling och status, och (iv) det lokala vädret.
- Klimatförändringen påverkar förutsättningarna för växter och djur, och samspelen dem emellan. I projektet Bikalendern vill vi skaffa oss kunskap, erfarenhet och verktyg som gör det lättare att anpassa biodlingen till vädrets växlingar och klimatförändringens effekter. Projektet är ett samarbete mellan biodlare, forskare och miljöövervakare och drivs av SBR inom Svenska fenologinätverket.
I filmen ovan berättar Henrik Haglund om projektet och han visar en enkel datainsamlare som vi har monterat utanför bigården (se detaljbilden till höger). Till våren börjar vi rapporterar om vårens utveckling på Skälby!
lördag 12 november 2016
Vaxsmältardagen
Lördag den 12 november var det dags för en fin hösttradition på Skälby -vaxsmältardagen. Vi var 14 medlemmar som samlades på bigården för att smälta gamla vaxkakor, rengöra ramar, räfsa löv och prata om biåret.
Föreningens ramar rengjordes och sedan fick flera medlemmar möjlighet att rengöra sina ramar och få ut vax som avkastning. Jadwiga Johansson lagade en mycket god kycklinggryta med ris till lunch och det uppskattades av alla.
Till sist behandlades alla samhällen med oxalsyra och biåret 2016 tog slut. Tack till alla som deltog och välkomna tillbaka 2017!
Föreningens ramar rengjordes och sedan fick flera medlemmar möjlighet att rengöra sina ramar och få ut vax som avkastning. Jadwiga Johansson lagade en mycket god kycklinggryta med ris till lunch och det uppskattades av alla.
Till sist behandlades alla samhällen med oxalsyra och biåret 2016 tog slut. Tack till alla som deltog och välkomna tillbaka 2017!
söndag 6 november 2016
Honungsbedömning 2016
Medlemmar som vill lämna in sin honung för bedömning ska lägga burken och bedömningskort (skriv medlemsnummer på kortet) i klubbhuset senast 18 november. Honungsbedömningskommittén träffas sedan lördag 19 november. De som blir godkända har rätt att beställa etiketter från SBR. Vid årsmötet får du tillbaka burken samt undertecknat och ifyllt bedömningskort.
måndag 31 oktober 2016
Påven uppskattar svensk honung
CC BY-SA Some rights reserved by Alfredo Borba on Wikimedia Commons |
Denna gång har påven mejlat Carlos att ta med sig en burk Båstad honung eftersom den första burken han fick vid ett tidigare möte var så bra. Enligt Expressen:
Benkt Cederlöw, som driver biodlingen som producerar Båstad honung, är glad över påvens önskemål.
– Det är fantastiskt roligt, och bra för vårt lilla företag. Det är väldigt roligt att han frågar efter den igen.
– Det är bra reklam, om man säger så.
Den här gången skickar Cederlöw med två burkar med 700 gram honung i varje. En till påven och en till hans medarbetare.
– Och vill han ha mer än så får han be om det, säger han.
söndag 30 oktober 2016
Årsmöte 2016
Alla medlemmar är varmt välkomna till föreningens årsmöte som äger rum 20 november kl 13.30 på Studieförbundet Vuxenskolan, Långgatan 34 i Kalmar. Alla 80 medlemmar har fått kallelse, dagordning, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan hemskickade via brevpost. Som vanligt bjuder vi på förstärkt fika med smörgåstårta och för att kunna beräkna hur mycket vi behöver vill vi att du anmäler dig om du tänker komma. Anmäl dig senast 11 november till Fredrik Thunberg (ordförande) via e-post biodlare.fredrik@gmail.com eller telefon 070 9575659 (lämna gärna meddelande eller skicka sms).
Vår förening håller på att genomgå ett generationsskifte vilket lämnar luckor som behöver fyllas av nya talanger. Det föreningen behöver främst är medlemmar till styrelsen men även personer som gillar att sköta bigården, stå på marknader, ta emot studiebesök osv. Vi är idag cirka 80 medlemmar men valberedningen har haft svårt att hitta de individer som vill och kan ta plats för att bidra. Gör din vilja känd!
Hör gärna av dig till Fredrik eller någon annan i styrelsen om du vill bidra mer till verksamheten.
Vår förening håller på att genomgå ett generationsskifte vilket lämnar luckor som behöver fyllas av nya talanger. Det föreningen behöver främst är medlemmar till styrelsen men även personer som gillar att sköta bigården, stå på marknader, ta emot studiebesök osv. Vi är idag cirka 80 medlemmar men valberedningen har haft svårt att hitta de individer som vill och kan ta plats för att bidra. Gör din vilja känd!
Hör gärna av dig till Fredrik eller någon annan i styrelsen om du vill bidra mer till verksamheten.
måndag 24 oktober 2016
Sydafrikansk blomma som lockar med biets larmdoft
"Ceropegia haygarthii var. distincta" (CC BY-NC-ND 2.0) by petrichor
En listig växt i Sydafrika, Ceropegia sandersonii, lurar till sig flugor genom att utsöndra en doft som påminner om honungsbiets larmdoft när det blir anfallen. Flugor tror att ett bi har dödats och lockas till växtens blomma för att äta det döda biet. När flugan kommer in i blomman slutar den sig och flugan fångas. Växten äter inte flugan; den behåller sin fånge cirka en dag och sedan släpps flugan. Då har flugan mycket pollen på sig och går sedan vidare till nästa lockande doft och därmed pollinerar blommorna.
Allt detta har nyligen upptäckts av forskare från Salzburg universitet i Österrike. Läs mer i en artikel i Science News, Flower lures pollinators with smell of honeybee fear.
Referens
A. Heiduk et al. Ceropegia sandersonii mimics attacked honeybees to attract kleptoparasitic flies for pollination. Current Biology. Published online October 6, 2016. doi: 10.1016/j.cub.2016.07.085.
söndag 23 oktober 2016
Flow Hive - snart på Skälby!
Ni har säkert läst en hel del om det australiensiska företaget Flow Hive som blev en världsnyhet förra året. Det handlar om specialdesignade skattlådor med plastramar som kan vridas så att honungen rinner rakt ut genom en kran, utan avtäckning och slungning. Uppfinningen finns nu över hela världen och du kan läsa mycket om den på deras hemsida där det även finns massor av bra filmer med tips från biodlare som använder Flow Hive.
Nu har föreningen köpt en Flow Hive-kupa och kommer att prova den nästa sommar. Det blir mycket intressant att se hur våra bin anpassar sig till kupan och framför allt blir det spännande när det är dags för skattning. Vi kommer förstås att skriva regelbundet om satsningen under 2017.
Nu har föreningen köpt en Flow Hive-kupa och kommer att prova den nästa sommar. Det blir mycket intressant att se hur våra bin anpassar sig till kupan och framför allt blir det spännande när det är dags för skattning. Vi kommer förstås att skriva regelbundet om satsningen under 2017.
tisdag 18 oktober 2016
Småskalig produktion av bivaxsalva - namninsamling
Många biodlare har provat producera bivaxsalva som hudvårdsprodukt. Problemet är att sådana salvor måste möta alla krav som ställs för läkemedelsproduktion och det är omöjligt för en småskalig producent att möta dessa krav. Nu startar SBR en namninsamling för att se över läkemedelslagstiftning och gör det möjligt för biodlare att producera bivaxsalva inom rimliga villkor. Här kommer uppropet.
Hej Biodlarsverige!
Nu försöker vi påverka politiken! Det finns en motion om att
regelverket kring småskalig produktion av bivaxsalva ska ses över. Den motionen
får lite mer tyngd bakom sig om vi har en namninsamling att lägga fram för
socialdepartementet. Namninsamlingen sker på http://www.skrivunder.com/ smaskalig_produktion_av_ bivaxsalva
Hoppas att många ska skriva under och önskar därför hjälp med
att sprida detta i föreningarna.
Bivax är en ren naturprodukt från bikupan som använts av människan i olika hudvårdsprodukter så länge vi har hållit bin. För att få en mjuk salva som kan appliceras på huden måste vaxet blandas ut med en vegetabilisk olja. Denna produkt används av många biodlare då det känns miljövänligt att undvika kemikalier på huden och sekundärt i naturen.
När bivax och rapsolja blandas har man producerat ett läkemedel. Om man för ut en enda burk bivaxsalva på marknaden (ger bort eller säljer till någon utanför familjen) bryter man mot läkemedelslagstiftningen vilket har en straffsats på 2 års fängelse. För att kunna sälja eller ge bort en burk bivaxsalva till vänner eller arbetskamrater måste biodlaren registrera sig som läkemedelsproducent (4000:-/år) samt registrera alla olika salva-varianter (600:-/styck).
Många biodlare har önskemål om att kunna tillverka ett fåtal burkar bivaxsalva som de ger bort eller säljer i mindre skala. Många icke-biodlare har önskemål om att kunna få köpa någon enstaka burk bivaxsalva på en arbetsplats eller en marknad. I många andra sammanhang görs undantag för väldigt småskalig produktion. Salva som är ämnade för djur hör till kemikalieinspektionens domäner och där finns en gräns på produktion av salva under 100 kg innan man måste registrera sig som producent.
Vi vill att regelverket kring småskalig produktion av bivaxsalva ska ses över så att det blir möjligt att ge bort eller sälja bivaxsalva lagligt utan stora kostnader. Det finns en inlämnad motion till riksdagen som innehåller denna information. Den motionen behandlas av riksdagen i vår.
Biodlarna kommer överlämna skrivelse med bifogad namninsamling till socialdepartementet.
Skriv under namninsamlingen.
torsdag 13 oktober 2016
Styrelsen informerar
Styrelsen träffades tisdag 4 oktober, mest för att förbereda årsmötet och ta fram all dokumentation. Här kommer några punkter som kan vara intressanta för våra medlemmar.
- Två lådor honung har försvunnit från klubbhuset och vi har ingen information om vem som har tagit dem. Vi får byta kod till låset inför nästa säsong.
- Nu har föreningen ett Swish-konto (123 379 4393) så att folk kan bl a köpa föreningens honung via mobilen.
- Vaxsmältardagen, 12 november kl 10.00. Medlemmar ta med sig egen hink om de vill ha vax från egna ramar. Conny ordnar kaustiksoda och grönsåpa. Vi behandlar alla samhällen med oxalsyra
- Kallelsen till årsmötet kommer att skickas i början av november. Vi ber alla medlemmar anteckna datumet i almanackan - söndag 20 november, kl 13.30 på Studieförbundet Vuxenskolan (mer information kommer snart här på Biodling i Kalmar)
- Skälby julmarknad, lördag 4 december. Vi har nu 16 frivilliga medlemmar har ställer upp för att sköta parkering och försäljning och vi hoppas att få in flera namn. Med så många frivilliga kan vi dela upp arbetet i kortare pass så att ingen behöver stå i kylan särskilt länge.
- Kursverksamhet 2017 Vi kommer att köra 3 studiecirklar 2017 i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Fredrik Thunberg leder kursen Häng med in i bikupan och har huvudansvar även för Mitt första år som biodlare. Henrik Haglund och Anders Häggblom tar hand om kursen Mitt andra år som biodlare. Kursledarna ska snart träffa Vuxenskolans kontaktperson för att bestämma kursstart, annonsering osv.
söndag 2 oktober 2016
Bikupa på balkongen, mitt i Stockholom
Intresset för biodling växer starkt i många storstäder, inte minst i Stockholm. Ett TV-reportage av SVT Nyheter Stockholm, Hon har 20.000 bin som närmsta grannar, intervjuar biodlaren Maria Antipas som har en bikupa på sin balkong på Valhallavägen, mitt i stan. Hon har hållit på med biodling i fyra år nu och får cirka 20 kg honung från sin kupa som står direkt utanför vardagsrummets fönster. Eftersom det växer många lindar på Valhallavägen präglas hennes honung av just lind. Hon rekommenderar biodling som hobby för stadsbor men betonar att man ska gå med i en förening och gå en kurs först.
lördag 1 oktober 2016
Bimöte på Skälby 25 september
Säsongens sista ordinariemöte, 25 september, kändes mer som högsommar än höst. Dagens huvuduppgift var städning och en hel del skräp togs bort (se bilden).
Under mötet diskuterade vi montering av FlowHive-kupan som kommer att ske på vaxsmältardagen 12 november, då vi även ska smälta vax. Alla är varmt välkomna och aktiviteterna börjar kl 10.00 då vi även ska grilla lite, kratta löv och oxalsyrebehandla samhällena. Utöver det ska vi också ha så mysigt och trevligt som man bara kan ha i en bigård i november!
Under mötet diskuterade vi montering av FlowHive-kupan som kommer att ske på vaxsmältardagen 12 november, då vi även ska smälta vax. Alla är varmt välkomna och aktiviteterna börjar kl 10.00 då vi även ska grilla lite, kratta löv och oxalsyrebehandla samhällena. Utöver det ska vi också ha så mysigt och trevligt som man bara kan ha i en bigård i november!
måndag 19 september 2016
Ordförandebrev från SBR och distriktet
Marita Delvert, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) skickar fyra nyhetsbrev per år med information från SBRs styrelse och nu har nyhetsbrevet för september 2016 publicerats. Här får du information om bland annat utbildning, biodlingsdagar i Skänninge, VSH-projektet, nya hemsidan, medlemsundersökningen mm. Alla tidigare nyhetsbrev finns samlade på en särskild sida hos SBR, Nyhetsbrev från förbundsstyrelsen.
Samtidigt kan du läsa det senaste nyhetsbrev från distriktsstyrelsen, genom ordförande Örjan Vestgöte. Du hittar den på distriktets hemsida. I detta brev finns det viktig information om en ny roll för distriktsbigården i Ingelstorp som nu har renoverats och friskförklarats. Frågan är om vi kan hitta en bättre modell som gynnar alla föreningar i distriktet.
Samtidigt kan du läsa det senaste nyhetsbrev från distriktsstyrelsen, genom ordförande Örjan Vestgöte. Du hittar den på distriktets hemsida. I detta brev finns det viktig information om en ny roll för distriktsbigården i Ingelstorp som nu har renoverats och friskförklarats. Frågan är om vi kan hitta en bättre modell som gynnar alla föreningar i distriktet.
lördag 17 september 2016
Brist på svensk honung i år?
CC0 Public domain on Pixabay |
- Ja, det är lite av ett mysterium. Jag och många med mig trodde att det skulle bli bra. Men det blev aldrig tillräckligt mycket värme och fukt för att vitklövern skulle ge ifrån sig bra med nektar. Det tror jag är en stor anledning till skördebortfallet för mig. Men den exakta orsaken går inte att säga.
Hur har ditt honungsår varit?
söndag 11 september 2016
Bimöte 11 september
Fikastund |
Det var också det sista mötet för vår nybörjarstudiecirkel, Mitt första år som biodlare, med Fredrik Thunberg och Adam Hjort-Ström i spetsen. Studiecirkeln har varit mycket uppskattad av alla deltagare och nu har vi en ny skara entusiastiska biodlare som redan ser fram emot sitt andra år då biodlingskarriären verkligen tar fart.
Invintring pågår |
Information till medlemmar
- Boka in redan nu vårt årsmöte, söndag 20 november. Det är väldigt viktigt att så många medlemmar som möjligt är med på årsmötet - det är ju ni som är föreningen! Kallelse och mer information kommer snart.
- Valberedning. Utan en styrelse har vi ingen förening så det är viktigt att få in nya styrelsemedlemmar. Vill du vara med och kan hjälpa till vill valberedningen gärna få kontakt med dig. Du behöver inte vara biexpert men erfarenhet av föreningsarbete är viktigast. Ta kontakt med Adam Hjort-
Ström (073-439 40 69, budapi@hotmail.com) för mer information. - Skälby Julmarknad, söndag 4 december. I år arrangeras julmarknaden av alla Skälbyföreningar i samarbete och varje förening har fått varsin uppgift att sköta. Vi ska sköta parkeringen - ta betalt, visa lediga platser osv. Vi behöver samla runt 12-16 medlemmar som kan turas om att vara parkeringsvakter samt bemanna vårt monter in inne på Skälby gård. Hör av dig till Henrik Haglund (076-010 3629) om du kan ställa upp några timmar.
fredag 9 september 2016
Dags att lämna in din årsrapport!
Ännu ett biår närmar sig sitt slut och det är dags att tänka på årsrapporten. Rapporten tar oftast bara ett par minuter att fylla i och handlar om hur många samhällen du hade förra året, hur många du har nu och hur mycket honung du fick i år. Även om du har bara ett samhälle ska du fylla i en rapport - all information bidrar till en samlad bild över svensk biodling!
Rapporten är viktig av flera skäl:
- Biodlarna får en pålitlig statistik om alla eller de allra flesta lämnar uppgifter
- Vi får ännu pålitligare fakta om vinterdödligheten
- Biodlarna kan med större säkerhet inför Jordbruksverk och EU ange hur många bisamhällen vi har i Sverige.
För oss i Kalmar är Margaretha Bjerker ansvarig för att sammanställa årsrapporterna och skicka rapporten till SBR. Hon har tystnadsplikt och får inte föra några enskilda uppgifter vidare, utan bara redovisa föreningens sammanställning. Inga enskilda rapporter går vidare till SBR eller myndigheter.
Rapporterna kan lämnas in på följande sätt:
- via e-post till Margaretha Bjerker, m.bjerker@hotmail.com
- lämna din blankett i klubbhuset på Skälby, blanketter finns även på bordet
Vid frågor ring ordförande Fredrik Thunberg 070-9575659.
onsdag 7 september 2016
Bekämpning av zikaviruset dödar miljoner bin i USA
I sydöstra USA är man väldigt orolig över spridningen av zikaviruset och därför har flera delstater börjat sprida pesticiden Naled för att döda myggor som kan bära viruset. Problemet är att Naled är lika effektiv mot bin som mot mygg och besprutning från flygplan i delstaten South Carolina har lett till att miljontals bin också har dödats, enligt en artikel i tidningen Washington Post, ‘Like it’s been nuked’: Millions of bees dead after South Carolina sprays for Zika mosquitoes. En biodlare förlorade 46 samhällen direkt efter flygplanet hade passerat. Tidigare hade besprutningen skett nattetid då bina inte är aktiva men denna gång flög de på morgonen och många biodlare är förstås upprörda.
“They passed right over the trees three times,” Stanley said to ABC 4 News. After the plane left, the familiar buzzing stopped. The silence in its wake was like a morgue, she said. As for the dead bees, as Stanley told the AP, her farm “looks like it’s been nuked.”
Nu kommer myndigheterna i South Carolina att se över hur zikabekämpningen ska ske framöver.
Titta på ett TV-reportage från amerikanska ABC4 News.
söndag 4 september 2016
Nytt riksprojekt för att avla fram varroaresistenta bina
"Female Varroa destructor on the head of" (CC BY-SA 2.0) by Gilles San Martin
Jordbruksverket har beviljat 1,5 miljoner kronor till Biodlingsföretagen och Sveriges Biodlares Riksförbund för ett nationellt projekt som ska avla fram bin som själva städar bort larver med varroakvalster, enligt ett radioreportage från Sveriges Radio, Vill avla fram bin som städar bort parasit - Jordbruksverket ger pengar.
Reportaget (lyssna genom att klicka på rutan nedan) intervjuar biodlarenBert Thrybom från Linköping som har varroafria samhällen utan användning av syror eller kemikalier. Projektet kommer att se vilka egenskaper Berts bin har och avla fram varroaresistenta samhällen runt om i landet. Lyckas man med detta kan vi kanske se en ljusare framtid för biodling utan varroabehandlingar.
- Det här är vårt största projekt som vi driver just nu. Det är jätteviktigt, säger Anna Ahnér som är kommunikatör hos Sveriges Biodlares Riksförbund.
onsdag 24 augusti 2016
Socker bra för övervintring - Professor Ingemar Fries
För ett par veckor sedan rapporterade jag om en artikel på sajten Testfakta.se som menade att en orsak bakom bidöden var att vi matar bina med socker (se tidigare post, Övervintring med honung i stället för socker?). Nu svarar Professor Ingemar Fries (Sveriges Lantbruksuniversitet) i en artikel på Biodlarna.se, Professor Ingemar Fries upprörs över sockerdebatten, där han avvisar påståendet att socker kan vara farlig för bin. Det finns inget vetenskapligt bevis helt enkelt.
- Det kan vara korrekt att bakterierna vi talar om inte kan leva enbart på fruktos och glukos. Men i ett bisamhälle finns lagrat pollen och ofta en del honung tillsammans med fodrat bordssocker. Det finns så här långt inga belägg för tesen att det skulle vara skadligt för bisamhällen att fodras med socker över vintern. Alla vi som gjort det under decennier vet av beprövad erfarenhet att det går alldeles utmärkt. Vissa år övervintrar bina bättre, vissa år inte lika bra av ofta svårförklarliga skäl.
Fries menar att biodlare kan lugnt fortsätta att mata sina bin med honung under vintern. Om det kommer vetenskapligt bevis att detta är på något sätt farligt får vi då ta ställning men inte förr. Allt annat är bara ren spekulation.
söndag 21 augusti 2016
Stadsbiodling i Korea
Även i 10 miljonerstaden Seoul i Sydkorea finns det ett ökande intresse för biodling enligt ett reportage från Aljazeera, Bee-keeping trend grows in Seoul. Jättestaden har drabbats av mycket förorening under de senaste åren men nu inser invånarna att flera grönområden behövs och därmed flera bin. Reportaget visar hur biodlare startar nya samhällen mitt i storstaden och försöker rekrytera nya biodlare. Även en representant från stadshuset erkänner att miljöfrågor nu finns bland de viktigaste satsningsområden för Seoul framöver.
fredag 19 augusti 2016
Thermosolar hive - naturlig varroabekämpning?
Thermosolar Hive är en ny spännande uppfinning som lovar att döda alla varroakvalster i ett samhälle helt utan kemikalier eller syror. Den har utvecklats av Dr. Roman Linhart och Jan Rája från Palacky University i Olomouc, Tjeckien och lanseras nu via crowdfundingtjänsten Indiegogo.
Bin klarar värme bättre än kvalstren och Thermosolar Hive använder solen för att värma upp kupan till 40-47 C under minst 150 minuter. Bina klarar sig men 90-95% av alla kvalster dör. För att döda resterande kvalster ska man upprepa behandlingen inom ett par veckor.
Utrustningen kan köpas antingen som en hel kupa eller som tillägg till vanliga kupmått (fast inte de vanligaste i Sverige så länge). Produkten ska också bidra till bättre bihälsa och därmed ökad produktion, enligt produktinformationen. Vi antar att flera svenska biodlare kommer att testa Thermosolar Hive inom kort.
Här ser du introduktionsfilmen. Flera filmer om metoden och produkten finns på deras hemsida.
Bin klarar värme bättre än kvalstren och Thermosolar Hive använder solen för att värma upp kupan till 40-47 C under minst 150 minuter. Bina klarar sig men 90-95% av alla kvalster dör. För att döda resterande kvalster ska man upprepa behandlingen inom ett par veckor.
Utrustningen kan köpas antingen som en hel kupa eller som tillägg till vanliga kupmått (fast inte de vanligaste i Sverige så länge). Produkten ska också bidra till bättre bihälsa och därmed ökad produktion, enligt produktinformationen. Vi antar att flera svenska biodlare kommer att testa Thermosolar Hive inom kort.
Här ser du introduktionsfilmen. Flera filmer om metoden och produkten finns på deras hemsida.
onsdag 17 augusti 2016
Dåligt honungsår både västerut och österut
Den torra sommaren betyder mindre nektar och det leder till sämre honungsskördar. I Skaraborgs län betecknar man 2016 som katastrofår för honungsproduktion medan på Åland blir det brist på inhemsk honung det närmaste året.
Sveriges Radio P4 Skaraborg rapporterar att länets biodlare får nu mycket cementhonung (mycket fast honung, s k bladhonung, som kommer från granbarrlusen i skogen), Värsta utbrottet av cementhonung på 20 år. I reportaget intervjuas Kent-Inge Wallgren, biodlare i Hjo, om den magra honungsskörden. Han har förlorat det mesta eftersom honungen har stelnat i ramarna och går inte att slunga. Lyssna på reportaget här.
Tidningen Nya Åland rapporterar om ett dåligt honungsår på grund av det torra och blåsiga sommarvädret och kylan som har drabbat öarna de senaste veckorna (se artikeln Dålig säsong för biodling). Enligt biodlaren Torbjörn Eckerman:
- Det har varit en dålig honungssommar i år. Juni månad är väldigt viktig. Normalt är det då som det mesta blommar och bina har stora möjligheter att samla på sig honung. När det blåser har bina inte möjlighet att göra det.
Det positiva från Åland är att biodling är på frammarsch med många nya medlemmar.
lördag 13 augusti 2016
Styrelsemöte 10 augusti
Styrelsen träffades onsdag 10 augusti på Skälby efter Skälby lantfest som hade pågått hela eftermiddagen. Conny och Adam hade varit på bigården och träffat besökare och pratat om biodling. Tack för insatsen!
Här kommer en summering av diskussionspunkterna på styrelsemötet.
Här kommer en summering av diskussionspunkterna på styrelsemötet.
- Distriktet erbjuder stöd till föreningar för särskilda investeringar och vi har fått in ett förslag att köpa en FlowHive-kupa för att se hur den fungerar här i Sverige. FlowHive är en världsberömd australiensisk uppfinning med plastramar som kan vridas så att honungen kan rinna ut genom en kran. Vi skulle vara först i distriktet att prova detta och det kan bli både ett intressent experiment men kan även väcka intresse hos allmänheten. Vi föreslår detta till distriktet och om vi får stöd så köper vi den.
- Under det senaste året har vi försökt skapa tydliga regler och bättre ordning på arbetet i föreningen. Denna process fortsätter och mötet diskuterade hur vi kan skapa ännu bättre ordning och reda och se till att vi är konsekventa. Vi behöver tydlig information om rutiner och ansvar både på plats i bigården men också på nätet. Kom gärna med förslag.
- Föreningen behöver skapa en hemsida där all information är tillgänglig för alla, lite som Ölands eller Mönsterås hemsidor. Den här bloggen har varit mycket framgångsrik men vi behöver även plats för information, regler, rutiner, ansvariga osv. Detta kommer att diskuteras vidare under året.
- Slutskattning och myrsyrebehandling. 28 augusti slungar vi föreningens honung och få ner samhällen till en låda var. Alla samhällen på Skälby ska vara slutskattade senast 28 augusti. Veckan därpå kan vi behandla dem med myrsyra om allt flyter bra.
- Årsrapporter ska in till slutet av oktober. Vi kan lägga ut blanketterna i klubbrummet, informera via bloggen, Facebook och nyhetsbrev. Viktigt att alla medlemmar rapporterar om sin verksamhet för att det ska finnas bra statistik över svensk biodling.
- Styrelsen kommer att träffas oftare framöver. En gång i månaden.
onsdag 3 augusti 2016
Övervintring med honung i stället för socker?
Vi vet att honung innehåller många nyttiga ämnen som kan skydda bina mot sjukdomar. Så varför ger vi socker som vinterfoder när de skulle må bättre med honung? Det är frågan som väcks i en artikel på Testfakta.se, Sockerdiet kan förklara bidöd, och som redan har startat en livlig diskussion bland biodlare i landet. Idén att mata bin med honung kommer främst från Peter Schneider Vingesköld, författare till boken Handbok i naturlig Biodling.
– Jag är övertygad om att bina får ett sämre skydd mot sjukdomar om man skördar all honung och ger dem socker på vintern. Och det är inte ens nödvändigt, bina producerar ett överskott så honungen räcker åt människor och bin.
Han har fått stöd av Lundaforskaren Tobias Olofsson som menar att bordssocker saknar de antibiotikaliknande substanser som ger ett naturligt skydd mot bisjukdomar. Jordbruksverket menar dock att sockerlösning är säker föda och en del biodlare påstår att det inte går att övervintra endast på honung.
Vad tycker du? Socker eller honung?
söndag 31 juli 2016
Besök av bitillsynsmannen
Pierre Danielsson leder diskussionen i klubbrummet. (Bild: F Thunberg) |
Annars fick nybörjargruppen lära sig slungningens hemligheter och en del andra små jobb runt bigården. Nästa möte äger rum söndag 14 augusti. Vi ses då!
tisdag 26 juli 2016
Flera lantbrukare i länet gynnar bin och humlor
Allt fler lantbrukare tar aktiva åtgärdar för att uppmuntra pollinerande insekter, inte minst i Kalmar län, enligt ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Kalmar, Humlor ska få fart på pollinering. I reportaget intervjuas Ove Nilsson som odlar klöverfrö i Karlsborg söder om Kalmar och han berättar om hur han lockar bin och humlor genom att se till att det bland annat finns gott om sälg till våren.
I reportaget hör du även Tomas Fahlgren, ordförande för Östra Götalands Frö- och oljeväxtodlare, och han bekräftar vikten av insektspollinering för branschen och den ökande medvetenheten hos lantbrukarna.
I reportaget hör du även Tomas Fahlgren, ordförande för Östra Götalands Frö- och oljeväxtodlare, och han bekräftar vikten av insektspollinering för branschen och den ökande medvetenheten hos lantbrukarna.
Aktiva åtgärder, typ så in honungsört och lägga ut halmbalar, det gör drygt hälften av klöverfröodlarna, säger Tomas Fahlgren.
Lyssna på reportaget i nedanstående ruta.
söndag 24 juli 2016
Europeisk kartläggning av vinterförluster
Organisationen COLOSS (Prevention of honeybee colony losses) kartlägger vinterförluster i Europa varje år och har nu släppt sina resultat för 2015-16. Som du ser på kartan till höger var förlusterna störst i Norden, de brittiska öarna och Spanien medan centraleuropa klarade sig bra. I förra årets rapport var central- och östeuropa värst drabbade. De vita områden på kartan är regioner och länder som inte rapporterade i tid för redovisningen så man får anta att en uppdaterad karta kommer ut senare.
Totalt 29 länder, 18,693 biodlare och 399,602 samhällen ingår i rapporten. Det är fortfarande oklart varför just norra och västeuropa har drabbats av stora vinterförluster i år men den kalla våren i fjol kan ha påverkat många samhällen och många har rapporterat problem med drottningar. All data kommer att bearbetas under sommaren innan man kan dra några större slutsatser.
Läs mer hos COLOSS.
Totalt 29 länder, 18,693 biodlare och 399,602 samhällen ingår i rapporten. Det är fortfarande oklart varför just norra och västeuropa har drabbats av stora vinterförluster i år men den kalla våren i fjol kan ha påverkat många samhällen och många har rapporterat problem med drottningar. All data kommer att bearbetas under sommaren innan man kan dra några större slutsatser.
Läs mer hos COLOSS.
onsdag 13 juli 2016
Risk för att trakékvalster kommer till Sverige
Vikten av att kontrollera alla flytt av bin och biredskap betonas ännu mer i ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Väst, Svenska bin hotas av kvalster som kommit till Norge. Bisamhällen flyttas ganska okontrollerat över gränsen mellan Sverige och Norge och bitillsynsmannen i Ljungskile, Roger Magnusson, är orolig för att trakékvalstret, som finns nu i Norge ska komma till Sverige.
- Det är en av de farhågor vi har. Än har vi inte påvisat det i Sverige men det finns hos våra granna i Norge och det finns längre ner i Europa. Vi vill inte ha hit det, för det är något som dödar bina.
- Det är en av de farhågor vi har. Än har vi inte påvisat det i Sverige men det finns hos våra granna i Norge och det finns längre ner i Europa. Vi vill inte ha hit det, för det är något som dödar bina.
Han betonar att biodlare måste vara mer försiktiga när det gäller transport av bin och biredskap och att det alltid ska anmälas till bitillsynsmannen.
Intervjun handlar också om hotet från sammetsgetingen som har också kommit till Europa från Asien - se vårt tidigare inlägg Sammetsgeting sprider sig genom Europa.
torsdag 7 juli 2016
Tunibee - Tunisiskt projekt för att främja småskalig biodling
I Tunisien finns det ett intressant projekt för att främja landets biodling, särskilt i de fattigare delarna av landet. Projektet heter Tunibee (webbplatsen bara på franska) och leds av studenter vid Mediterranean School of Business (MSB) i huvudstaden Tunis, enligt en artikel från brittiska BBC, Creating a buzz: Using bees to pull people out of poverty. Syftet med projektet är att stödja den småskaliga biodlingen och ge flera möjlighet att utöka sin produktion.
Tunisien har idag cirka 12 000 biodlare och 256 000 samhällen. Honungsproduktionen är väldigt låg jämfört med Europeiska länder och projektet vill hjälpa biodlare effektivisera sin biodling och producera mer honung och höja kvaliteten. Projektet erbjuder biodlare möjligheten att "leasa" flera nya kupor i 3 år med en del av honungsproduktionen som betalning till sponsorerna (oftast företag som sponsrar via Tunibee). Efter 3 år får biodlarna behålla sina nya kupor och då har de nya inkomstmöjligheter och mer tunisisk honung kommer till konsumenterna.
Projektet anlitar en biodlingsexpert som ger råd kring skötsel, kvalitetskontroll och honungsproduktion. De avråder biodlare att mata bin med sockerlösning eftersom den försämrar honungskvaliteten, en intressant inställning i kontrast mot hur vi jobbar i Sverige. Dessutom har projektet en entreprenör som förser biodlarna med speciella kupor med webbkamera och temperaturmätare som kan larma biodlaren via textmeddelanden om förhållanden i kupan blir extrema.
Här ser du en film som studenterna har spelat in vid ett besök hos en biodlare som vill vara med i projektet.
Här ser du en film som studenterna har spelat in vid ett besök hos en biodlare som vill vara med i projektet.
tisdag 5 juli 2016
Kaliningrad - på andra sidan Östersjön
Jag kan varmt rekommendera ett besök i en storstad som ligger närmare oss än Stockholm, nämligen ryska Kaliningrad. En hel del sevärdigheter, bland annat ett fantaskiskt bärnstensmuseum, och många fina badstränder och semesterorter på Östersjökusten. När det gäller biodling kan jag konstatera att det finns ett stort sortiment biprodukter med många olika typer sorthonung, pollen, propolis, salvor, vaxprodukter, tvål mm. Här ser du bilder from centralmarknaden plus hyllor på ett vanlig varuhus.
söndag 3 juli 2016
Besök hos Anders Wizping
Söndag 3 juli besökte vi en av Sveriges största yrkesbiodlarna, vår medlem Anders Wizping i Vångerslätt utanför Läckeby. Drygt 20 medlemmar sammanstrålade på det fina kaféet Fik och Butik i Rockneby för att smaka på underbara bakverk och snacka biodling. Sedan tog vi en liten avstickare för att se Jalle Nilssons samhällen som står på en kärra med en lyftanläggning ovanpå. Han visade oss hur hur han har eliminerat tunga lyft i sin biodling (se bildspelet ovan).
Anders Wizping tog emot oss och berättade om sin biodling. Idag har han cirka 1200 bikupor från Mönsteråstrakten i norr till Voxtorp i söder samt nästan hela Öland. Honungsproduktionen ligger på 50-60 ton per år. Han har tre heltidsanställda i verksamheten samt flera som hyrs in under sommaren. Med så många bigårdar att sköta och mycket honung att slunga så saknas det inte arbetsuppgifter. Han har lärt sig att förenkla och effektivisera sin biskötsel och honungsproduktion efter att ha provat olika metoder under åren. Den största delen av honungsproduktionen säljs till ICA. Höjdpunkten på besöket var den unika tappnings- och etiketteringsmaskinen som kan tappa upp honung i såväl glas- som plastburkar.
Ett stort tack till Anders för ett mycket intressant studiebesök!
lördag 2 juli 2016
Coop samarbetar med Svenska Bin för att sprida kunskap om binas betydelse för maten
Coop har nyligen inlett ett samarbete med organisationen Svenska Bin som innebär att Coops 3,4 miljoner medlemmar kan växla in sina medlemspoäng och adoptera bin. Pengarna går till att sätta ut bisamhällen på bivänliga platser runt om i landet. Bisamhällena sköts av professionella biodlare.
På grund av ett dysfunktionellt jordbrukssystem har antalet vilda pollinatörer i världen minskat under senare år. Lokalt kan så mycket som 40 procent av insekterna vara hotade. Faktorer som påverkar är förlust av biologisk mångfald, ett ensidigt jordbrukslandskap med få blommande grödor och därmed mindre mat till insekterna, färre stenrösen och blommande dikeskanter, kemiska bekämpningsmedel, skadegörare och klimatförändringar.
En god pollinering kan öka skördarna med mellan 15 och 70 procent. Det är viktigt för livsmedelstryggheten av vissa grödor.
– Vår livsmedelsförsörjning och den biologiska mångfalden är beroende av att många olika sorters bin och andra insekter är friska och förökar sig. Det är en viktig kunskap och vi kan själva hjälpa till att stötta pollinatörerna, exempelvis genom att odla rätt sorters växter i våra trädgårdar, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS.
KfS har tagit fram en bra lägesrapport om bin och pollinering, Bi Happy. Ladda ner rapporten som pdf-fil. Under Almedalsveckan kommer kampanjen att uppmärksammas genom fem seminarier i Visby, läs mer.
Källa: Pressmeddelande på myNewsdesk: Svensken behöver lära mer om binas betydelse för maten.
tisdag 21 juni 2016
Radioreportage om parningsstationerna i Blekinge
Aspö och Hasslö är viktiga parningsstationer för Buckfastbin och folk kommer från alla delar av Sverige söder om Stockholm för att para sina drottningar med drönare till renrasiga och varroaresistenta drottningar. Ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Blekinge intervjuar Jan Evertsson, föreståndare för Hasslö parningsstationen, och besökande biodlare om vikten av parningsstationen.
- Avelsarbetet är syftet med parningsstationerna, att få ett bi med bra egenskaper och som framför allt är motståndskraftigt mot det dödliga varoakvalstret som hotar biodlingen världen över.
- Avelsarbetet är syftet med parningsstationerna, att få ett bi med bra egenskaper och som framför allt är motståndskraftigt mot det dödliga varoakvalstret som hotar biodlingen världen över.
En drottning parar sig bara en gång i livet och gärna med flera drönare. Sedan väntar ett liv i kupan där hon lägger upp till 2000 ägg om dagen.
söndag 19 juni 2016
Studiebesök, söndag 3 juli
Söndag 3 juli åker vi på studiebesök hos länets storbiodlare Anders Wizping i Vångerslätt utanför Läckeby (se karta). Vi får en guidad tur runt honungsanläggningen och få höra hur han sköter sina nästan 1000 samhällen utspridda i länet. Vi träffas på Skälby 13.00 och samåker med bil till kaféet Fik och butik i Rockneby för en gemensam fikastund 13.30. Vill du åka direkt till kaféet får du gärna göra det men ni som inte har bil kan får skjuts från Skälby. 15.00 är vi på plats hos Anders för studiebesöket. Senaste besök var i 2010 och det blev en mycket uppskattad dag. Vi borde vara tillbaka i Kalmar vid 17.00.
Har du frågor kring besöket kontakta ordförande Fredrik Thunberg 070-9575659.
torsdag 9 juni 2016
Centerns miljöpris 2016 till Algutsboda biodlarförening
Våra kollegor i Algutsboda biodlarförening har fått 2016 års miljöpris av Centerpartiets Kommunkrets i Emmaboda.
Ur motiveringen:
- Årets pristagare är Algutsboda biodlarförening som har medlemmar i hela Emmaboda kommun och som med sin biodling bidrar till den biologiska mångfalden. Biodlingen är en ofta förbisedd hörnsten i de ekologiska systemen i natur – och kulturlandskapet. Binas pollinering har stor betydelse för odlingar och den biologiska mångfalden. Algutsboda Biodlarförening är en ideell förening med hobbyodlare. Syftet är att främja biodlingen och rekrytera nya biodlare, vilket sker aktivt genom möten, studiecirklar och tematräffar. Centerpartiet vill med miljöpriset uppmärksamma de fina miljöinsatser som görs inom Algutsboda biodlarförening och uppmuntra till ett fortsatt stort engagemang.
Priset överlämnades fredag kväll den 3 juni till föreningen i Bökevara bigård. Ett 35-tal medlemmar från Centerns kommunkrets närvarade vid ceremonin. Deltagarna fick en kort lektion i biodling på plats i bigården och möjlighet att provsmaka honung varefter grillad korv och dricka serverades.
Text och bild: Hans Lundgren
Priset överlämnades fredag kväll den 3 juni till föreningen i Bökevara bigård. Ett 35-tal medlemmar från Centerns kommunkrets närvarade vid ceremonin. Deltagarna fick en kort lektion i biodling på plats i bigården och möjlighet att provsmaka honung varefter grillad korv och dricka serverades.
Text och bild: Hans Lundgren
söndag 5 juni 2016
Bigårdsmöte 5 juni
Bild: F Thunberg |
En fin solig sommardag och ett trevligt möte på Skälby. Vi skötte lite allmänt i bigårdens växtlighet, en del ramar trådades och sen blev det paus för en trevlig fikastund! Nybörjarkursen hade sedvanlig god uppslutning och nära hälften stannade kvar en stund efteråt och lärde känna lite fler medlemmar. Allmänt snack blandades med frågor och diskussioner kring våra vänner bina och allting under en strålande sol och stundtals friska vindar.
torsdag 2 juni 2016
Styrelsen informerar
Styrelsen hade sammanträde 25 maj. Här kommer en sammanfattning av det som diskuterades.
Skälby julmarknad är i risk att utebli eftersom den tidigare år arrangerats av ideella krafter ifrån Kalmar folkdanslag i samarbete med Lions. Dessa föreningar är mindre än vad de varit och orkar inte driva det själva. Samtliga föreningar verksamma på Skälby är kallade för att se om vi gemensamt kan få det att fungera.
Medlemmar som har bin på föreningsbigården och/eller nyttjar föreningens slungrum har en skyldighet att medverka i arbetet på föreningsbigården. Formen för att ta detta gemensamma ansvar kring vad som behöver göras är inte fastslaget ännu men tanken är att ju fler som delar på uppgifterna ju mindre insats kommer behövas per person.
Vid årsmötet väljs medlemmar till kommittéer, vi har en marknadskommitté, en bigårdskommitté, en bihälsokommitté och en honungskommitté som har intressen av respektive område. Marknadskommittén består av medlemmar som gärna pratar bin och säljer honung, Honungskommittén är ansvariga för honungsbedömningen. Bigårdskommittén är medlemmar som gillar att sköta det löpande i bigården och Bihälsokommittén arbetar med bihälsa/varroabehandling.
Är du intresserad av att vara med i någon av dessa så gör din vilja känd för valberedningen/styrelsen.
Styrelsen kommer ha nästa möte efter sommaren eller om något dyker upp som behöver beslutas före dess så kan det komma att kallas till ett extra möte.
Skälby julmarknad är i risk att utebli eftersom den tidigare år arrangerats av ideella krafter ifrån Kalmar folkdanslag i samarbete med Lions. Dessa föreningar är mindre än vad de varit och orkar inte driva det själva. Samtliga föreningar verksamma på Skälby är kallade för att se om vi gemensamt kan få det att fungera.
Medlemmar som har bin på föreningsbigården och/eller nyttjar föreningens slungrum har en skyldighet att medverka i arbetet på föreningsbigården. Formen för att ta detta gemensamma ansvar kring vad som behöver göras är inte fastslaget ännu men tanken är att ju fler som delar på uppgifterna ju mindre insats kommer behövas per person.
Vid årsmötet väljs medlemmar till kommittéer, vi har en marknadskommitté, en bigårdskommitté, en bihälsokommitté och en honungskommitté som har intressen av respektive område. Marknadskommittén består av medlemmar som gärna pratar bin och säljer honung, Honungskommittén är ansvariga för honungsbedömningen. Bigårdskommittén är medlemmar som gillar att sköta det löpande i bigården och Bihälsokommittén arbetar med bihälsa/varroabehandling.
Är du intresserad av att vara med i någon av dessa så gör din vilja känd för valberedningen/styrelsen.
Styrelsen kommer ha nästa möte efter sommaren eller om något dyker upp som behöver beslutas före dess så kan det komma att kallas till ett extra möte.
tisdag 31 maj 2016
Förhållningsregler för slungrummet på Skälby
Vill du slunga på Skälby krävs en kod som du får genom att boka via Henrik (070-557 0964), Lotta (070-353 1493) eller Conny (070-326 5961).
Om du misstänker sjukdom hos dina bin bör du ta kontakt med din bitillsynsman - se kontaktinformation.
Läs mer om amerikansk yngelröta.
lördag 28 maj 2016
Honungsbin konkurrerar ut humlor i jakten på nektar
Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att honungsbin och humlor konkurrerar med varandra i jakten på nektar och pollen och att honungsbin brukar vinna kampen. En artikel i Forskning.se, Blommorna räcker inte åt både humlor och honungsbin, beskriver en studie som jämförde antalet humlor på 9 platser i Skåne där det fanns bikupor och 10 platser utan bikupor. Resultaten visar tydligt att antalet humlor, i synnerhet de mindre arterna, var betydligt lägre i områden där de fick konkurrera med honungsbin.
- En lösning på nuvarande situation kan vara att skapa utrymme för fler blommor i jordbrukslandskapet. Traditionella ängs- och betesmarker förser pollinerande insekter med mat från tidig vår ända in på hösten ...Att restaurera och sköta om dem vore troligtvis det bästa alternativet för humlorna.
onsdag 25 maj 2016
Vattenbrist kan hota honungsskörden
Det fina vädret betyder att våra samhällen utvecklas i snabb takt och många har redan ganska välfyllda skattlådor. Men torkan i sydost kan hota utvecklingen längre fram. Det menar en biodlare på Gotland, Gunnar Mellander, i ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Gotland, Torka hotar honungsskörd (lyssna på reportaget i spelarrutan nedan). Han ser en positiv utveckling så länge men om torkan fortsätter kan draget ta slut mot midsommar.
- Men om det inte regnar så finns det ingen nektar, och därmed ingen honung. Vi har ju också bevattningsförbud och då vågar jag inte vattna. Ifjol tog draget slut redan i juli förra året på grund av torkan, och då blir det ingen mer honung.
Med tanke på den akuta vattenbristen som råder även på Öland kan vi bara hoppas på en hel del regn framöver.
söndag 22 maj 2016
Satsning på stadsbin i Norrköping
Nu satsar Norrköping på stadsbin med lanseringen av projektet ”Bin i Stan” lördagen den 21 maj. Projektet ”Bin i Stan” erbjuder företag att hyra bikupor och på så sätt visa att de tar ansvar för den ekosystemtjänst bina utför. Medlemmar i den lokala biodlarföreningen svarar för skötsel av kuporna liksom honungsframställning. Företagen som medverkar får del av den honung som bina producerar. I Norrköping var Weibulls först ut att hyra bikupor i projektet.
– Pollinering är en faktor som i hög grad påverkar hur nöjd slutkonsumenten blir med vårt trädgårdserbjudande. Kan vi göra en insats för att förbättra förutsättningarna för att odla i stan känns det förstås bra att göra det, säger Anders Bergquist, marknadschef på Weibulls.
Källa: Pressmeddelande, myNewsdesk: Norrköping får fler bin i innerstan.
tisdag 17 maj 2016
Se föreläsningar från Beecome 2016
- Biodling i världen - Philip McCabe, ordförande Apomondia, berättar om de största hoten som bina står inför idag.
- Sluten populationsavel - Genetikern Susan Cobey berättar om hennes forskning om drottningsodling och biavel.
- Lilla kupskalbaggen - Marc Schäfer, expert på bisjukdomar, berättar om en plåga för många biodlare i världen, lilla kupskalbaggen.
- Bekämpningsmedels effekt på bidrottningen - Forskaren Geoffrey Williams berättar om hur bekämpningsmedel från storskaligt jordbruk påverkar bisamhällen.
- Vitellogenin och bins livslängd - Forskaren Dalial Freitak pratar om bin, vaccin och antikroppar.
- Att avla ett superbi - Professor Keith Delaplane pratar om bisamhället som superorganism.
Alla föreläsningar är på engelska.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)