onsdag 17 augusti 2016

Dåligt honungsår både västerut och österut


Den torra sommaren betyder mindre nektar och det leder till sämre honungsskördar. I Skaraborgs län betecknar man 2016 som katastrofår för honungsproduktion medan på Åland blir det brist på inhemsk honung det närmaste året.

Sveriges Radio P4 Skaraborg rapporterar att länets biodlare får nu mycket cementhonung (mycket fast honung, s k bladhonung, som kommer från granbarrlusen i skogen), Värsta utbrottet av cementhonung på 20 år. I reportaget intervjuas Kent-Inge Wallgren, biodlare i Hjo, om den magra honungsskörden. Han har förlorat det mesta eftersom honungen har stelnat i ramarna och går inte att slunga. Lyssna på reportaget här.Tidningen Nya Åland rapporterar om ett dåligt honungsår på grund av det torra och blåsiga sommarvädret och kylan som har drabbat öarna de senaste veckorna (se artikeln Dålig säsong för biodling). Enligt biodlaren Torbjörn Eckerman:

- Det har varit en dålig honungssommar i år. Juni månad är väldigt viktig. Normalt är det då som det mesta blommar och bina har stora möjligheter att samla på sig honung. När det blåser har bina inte möjlighet att göra det.

Det positiva från Åland är att biodling är på frammarsch med många nya medlemmar.

Inga kommentarer: