onsdag 24 augusti 2016

Socker bra för övervintring - Professor Ingemar Fries


För ett par veckor sedan rapporterade jag om en artikel på sajten Testfakta.se som menade att en orsak bakom bidöden var att vi matar bina med socker (se tidigare post, Övervintring med honung i stället för socker?). Nu svarar Professor Ingemar Fries (Sveriges Lantbruksuniversitet) i en artikel på Biodlarna.se, Professor Ingemar Fries upprörs över sockerdebatten, där han avvisar påståendet att socker kan vara farlig för bin. Det finns inget vetenskapligt bevis helt enkelt.

- Det kan vara korrekt att bakterierna vi talar om inte kan leva enbart på fruktos och glukos. Men i ett bisamhälle finns lagrat pollen och ofta en del honung tillsammans med fodrat bordssocker. Det finns så här långt inga belägg för tesen att det skulle vara skadligt för bisamhällen att fodras med socker över vintern. Alla vi som gjort det under decennier vet av beprövad erfarenhet att det går alldeles utmärkt. Vissa år övervintrar bina bättre, vissa år inte lika bra av ofta svårförklarliga skäl.


Fries menar att biodlare kan lugnt fortsätta att mata sina bin med honung under vintern. Om det kommer vetenskapligt bevis att detta är på något sätt farligt får vi då ta ställning men inte förr. Allt annat är bara ren spekulation. 


Inga kommentarer: