torsdag 8 december 2016

Ny bok om pollineringsinsekter

CC0 Public domain on Pixabay
När en professor som forskat 35 år om honungsbin kopplar av – då tar han kameran och går på upptäcktsfärd i den egna trädgården. Ingemar Fries blev själv förbluffad över rikedomen av arter i familjens trädgård på Underberga i Mälardalen och bestämde sig för att dokumentera de arter han fann. Resultatet är den nyligen utgivna boken Blommor och bin, som utöver beskrivning av mångfalden i en enskild trädgård också är en översikt över pollinerare i Sverige.

Boken Blommor och bin ger en lättillgänglig och bra beskrivning av vad pollinering egentligen är, hur den bidrar till växtlighet och fruktbarhet – och vilka hoten är mot våra pollinerare. Dessutom beskrivs hur vi själva kan gynna dessa viktiga varelser genom att i våra trädgårdar ge dem både mat och husrum.

Läsaren får också följa pollinerarna månad för månad och i bilder kan man se hur trädgården utvecklas, och vilka växter som ger dem mat vid olika tider under växtsäsongen. Här finns tabeller som visar vilka blommor som uppskattas av de olika bina, och när de blommar.

- Villasamhällen med sina trädgårdar är tveklöst något som gynnar många sorters bin. Men även mitt i odlingslandskapet kan man hitta en mångfald av pollinerande insekter, bara det finns öar i landskapet som erbjuder både bostäder och mat. Underberga har en lagom tuktad trädgård, som blommar hela växtsäsongen. Resultatet är ögonfägnad, rikligt med frukt och bär, och en rik vild insektsfauna.

Blommor och bin, din trädgård – ett matbord för pollinerande insekter, Ingemar Fries (Apinordica förlag). Boken kan beställas via SBRs bibutik.

Inga kommentarer: