torsdag 7 juli 2016

Tunibee - Tunisiskt projekt för att främja småskalig biodling

I Tunisien finns det ett intressant projekt för att främja landets biodling, särskilt i de fattigare delarna av landet. Projektet heter Tunibee (webbplatsen bara på franska) och leds av studenter vid Mediterranean School of Business (MSB) i huvudstaden Tunis, enligt en artikel från brittiska BBC, Creating a buzz: Using bees to pull people out of poverty. Syftet med projektet är att stödja den småskaliga biodlingen och ge flera möjlighet att utöka sin produktion.

Tunisien har idag cirka 12 000 biodlare och 256 000 samhällen. Honungsproduktionen är väldigt låg jämfört med Europeiska länder och projektet vill hjälpa biodlare effektivisera sin biodling och producera mer honung och höja kvaliteten. Projektet erbjuder biodlare möjligheten att "leasa" flera nya kupor i 3 år med en del av honungsproduktionen som betalning till sponsorerna (oftast företag som sponsrar via Tunibee). Efter 3 år får biodlarna behålla sina nya kupor och då har de nya inkomstmöjligheter och mer tunisisk honung kommer till konsumenterna.

Projektet anlitar en biodlingsexpert som ger råd kring skötsel, kvalitetskontroll och honungsproduktion. De avråder biodlare att mata bin med sockerlösning eftersom den försämrar honungskvaliteten, en intressant inställning i kontrast mot hur vi jobbar i Sverige. Dessutom har projektet en entreprenör som förser biodlarna med speciella kupor med webbkamera och temperaturmätare som kan larma biodlaren via textmeddelanden om förhållanden i kupan blir extrema.

Här ser du en film som studenterna har spelat in vid ett besök hos en biodlare som vill vara med i projektet.

Inga kommentarer: