onsdag 29 december 2010

Bin kan upptäcka sprängämnen

Sveriges Radio har nyligen gjort ett reportage om hur forskare intresserar sig allt mer för binas luktsinne, i synnerhet i kampen mot terrorism. Enligt artikeln, Bin luktar sig till explosiva ämnen, tränas bin att känna igen lukten på sprängämnen även i väldigt små mängder. Om bina kan tränas att koppla krutlukten med foder kan man få dem att reagera så fort de känner just den doft. Bin lär sig väldigt fort och kan identifiera sprängämnen med bara ett par tre timmars "utbildning".

– Det går till så att de identifierar den här doften med mat. Och då sticker de automatiskt ut tungan för att suga nektar och det kopplas till en sensor som utlöser ett larm, säger projektkoordinator Rose-Marie Karlsson.

Lyssna på radioreportaget Bra hjälpmedel i jakten på bomber.

måndag 27 december 2010

Binas snöröjning

From Biodlarna - diverse

Under Julaftonen hade vi ett våldsamt snöoväder i Kalmartrakten med hård sylig vind. Denna kupa, som står med flustret mot söder, täpptes igen helt. Trots den kyla som nu råder, som innebär att vinterklotet måste röra sig minimalt, finns det tydligen innevånare, som har till uppgift  att säkerställa syretillförseln för dem alla. Snön har smälts ner i denna luftspalt man ser på bilden och nu har de syre tillräckligt. Fantastiska varelser!

OBS! Vingspåren på flustertaket har en talgoxe skapat i sin jakt på bin. Tji fick den, tack vare flusterskyddet.

Text och bild: Jim Sundström

torsdag 16 december 2010

Konferenser till våren

Yrkesbiodlarna har sin årliga konferens 11-13 februari 2011 vid Ombergs golf, Stora Lund, Ödeshög i Östergötland. Konferensen är Biodlingsföretagarnas årsmöte med utställningar, föredrag och möjligheter till mycket diskussion och nätverksskapande. Se programmet (pdf-format).

Svensk Biavel planerar en avelskonferens i Hässleholm 19 mars 2011. Konferensens tema i år blir "avel för att uppnå varroatolerans" med en praktisk inriktning där biodlare berättar om sina erfarenheter inom ämnet. Bland talarna finns den kända biodlaren John Kefuss från Frankrike som föreläser om sina erfarenheter och sitt arbete med sina "varroatoleranta bin". Moderator för dagen blir Professor Ingemar Fries. Konferenskostnaden blir max. 300 kr och då ingår fika x 2 samt lunch.

Läs mer om dessa evenemang.

lördag 11 december 2010

Pesticider ligger bakom minskande mångfald i naturen

Enligt en ny artikel på webbtidningen The Ecologist (Controversial pesticides linked to 'total ecological collapse' of insects and birds) finns det bevis för att en del pesticider har orsakat en omfattande minskning i antalet bin, fjärilar och andra insekter i naturen.

En ny bok av holländska Dr Henk Tennekes,The Systemic Insecticides: A Disaster in the Making, sätter fokus på neonicotinoider, pesticider som används mest i samband med raps- och majsodling, och hur de påverkar miljön. Han drar slutsatsen att neonicotinoider har en allvarligt negativ påverkan på insekter, i synnerhet bin, och varnar för en miljökatastrof om vi fortsätter att använda dem.Även låga halter i grundvattnet kan vara dödliga.

- Any insect that feeds on the crop dies. Any bee or butterfly that collects pollen or nectar from the crop is poisoned. Neonicotinoids behave like carcinogens, and easily contaminate ground and surface water. There could be dire long-term consequences of environmental pollution with these insecticides, and my fears were confirmed by extensive research.

torsdag 2 december 2010

Vintern börjar tidigt



Jim Sundström och Toby Hillmalm tog dessa bilder av vår bigård i vintersnön. När hade vi så mycket snö i början av december i Kalmar senast?

fredag 26 november 2010

Unika bilder på mjölksyrebakterier

Helsingborgs Dagblad rapporterar om forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez vid Lunds Universitet som nyligen har kartlagt 13 olika bakterier som finns i biets mage och i honung. Nu har de samarbetat med den legendariska naturfotografen Lennart Nilsson som har lyckats ta högupplösningsbilder på mjölksyrebakterier i biets mage. Bakterierna är biets immunförsvar och forskningen har väckt stort uppmärksamhet internationellt.

Läs artikeln Mästerfotografen hyllar Campusforskare.

onsdag 24 november 2010

Biodling i Sydafrika



Våra kollegor Olle Ideström och Anders Wizping har varit på studiebesök i Sydafrika. Studiebesöket arrangerades av Biodlingsföretagarna och bestod av 26 deltagare från hela landet. De tillbringade cirka 2 veckor i Sydafrika och besökte området kring Kapstaden, Mossel Bay, Johannesburg och Pretoria. De besökte mest storbiodlare som hade oftast 1000 - 3000 samhällen.

Många aspekter av biodling kände de igen förstås men det fanns flera väsentliga skillnader. Även de största biodlarna hade väldigt gammal utrustning, t o m handvevade slungor och äldre maskiner. Intressant nog bedrev de ofta biodling för pollinering och några biodlare hade nästan ingen honungsproduktion alls. Man tjänar bra med pollineringsverksamhet, mest på stora fruktodlingar och man kan få 450 - 650 Rand (nästan samma belopp i kronor) per samhälle för pollinering. Honungsprisen var ungefär som i Sverige, 32 Rand per kilo till tappstation. Den afrikanska bin (Apis mellifera scutellata) och Kapbin (Apis mellifera kapensis) är de vanligaste bisorterna. Biodlarna har lite bekymmer med Kapbin för att de går in i andra samhällen, slår ut drottningen och tar över hennes roll.

Bina var väldigt arga och svärmlystna där nere och biodlarna verkade helt vana vid detta. En del uppskattade till och med aggressiviteten. Hanteringen var väldigt enkel och de tog inga särskilda åtgärdar mot svärmning. De hade däremot en hel del bekymmer med stölder och vandalisering och stängsel kring bigårdar var tyvärr ett vanligt syn. Honungen var mest flytande, pastöriserad och filtrerad och det fanns många typer sorthonung.

Honungsgrävlingen är ett problem för många biodlare och man sätter kuporna högre upp på ställningar för att bina ska vara i fred, ibland i grupper på 4 kupor. Amerikansk yngelröta har nyligen kommit in i landet men de hade inga stora problem med varroa, kanske mest på grund av kortare utvecklingstid på yngel och mycket svärmning.

Ett längre och mer omfattande resereportage om studieresan kommer i nästa nummer av Biodlarföretagarnas tidning Gadden.

Bilder: Olle Ideström

söndag 21 november 2010

Årsmöte 2010



Vi var 21 medlemmar som samlades söndag den 21 november i det gula huset på Skälby för årsmöte 2010. Bland all information som lades fram fanns följande:
  • Vi är totalt 52 medlemmar
  • Medelskörden i år var 42 kg/samhälle
  • 1750 kg honung har levererats av våra medlemmar till Honungsförädlingen i Mantorp
  • Vi kan konstatera biförluster för säsongen på cirka 20%
  • Ett resultat på +8400 kr för året
  • Vi hade en studiecirkel för nybörjare med 5 deltagare i år. Vi räknar med en ny omgång 2011.
  • Inga stora förändringar i organisationen bortsett från att Lars Larsson ersätter Jim Sundström som föreningens sekreterare.
17 medlemmar lämnade in honung till honungsbedöming och 16 blev godkända. Varje år delar vi ut diplomer till medlemmar som har fått full poäng i honungsbedömningen fem år i rad. I år delades ut diplom till Toby Hillmalm (se bilden).

tisdag 16 november 2010

Vaxsmältning och oxalsyrabehandling



Vi träffades söndag den 14 november för att städa, smälta vax och behandla samhällen med oxalsyra. Conny, Toby och Kjell har tillsammmans sett till att föreningens ramar har smälts ner. Kokongerna har eldats upp och vi har fått en hel del vax att byta ut mot nya vaxmellanväggar framöver.

Erik och Bernt har tillsammans sett till att behandla föreningens bisamhällen mot varroa; det förhatliga kvalster som annars riskerar att få vår verksamhet att dö ut. De sprutar ut en oxalsyra som är reducerad till en koncentartion av 3,2 % och varje samhälle får en dos av 30 ml, som sprutas ut i kakgatorna. Tidigare på eftersommaren har de behandlat varje samhälle med myrsyra av samma anledning.

Nu på söndag är det årsmöte i gula villan på Skälby kl 13.30. Alla medlemmar är välkomna!

Text och bilder: J. Sundström

söndag 7 november 2010

Vaxsmältning och honungsbedömning

Vi träffas i bigården den 14 nov. kl.10.00. Vi ska smälta ner föreningens svarta och trasiga ramar. Ni som har en mindre biodling och vill smälta ca 20-30 ramar kan ta med dessa så tar vi dem också. Våra 9 bisamhällen har behandlats med myrsyra efter skattningen i augusti, mot varroakvalster. Nu ska vi oxalsyrebehandla dem också. Det kan finnas fler saker att göra med vårt material och byggnaderna innan vi stänger till.

Lämna in din honung för bedömning senast den 19 november i förenings­bigården. Bedömningen sker klockan 10.00, lördag den 20 november. Glöm inte att ta en titt i botten på burken, det kan finnas ett skräp som gör att full poäng inte kan uppnås. Full poäng 5 år i rad ger nämligen ett diplom.

söndag 31 oktober 2010

Distriktet informerar om utbildningsprojekt

En förstudie till ett större utbildningsprojekt inom biodlingen pågår. Inblandade i projektet är Södra Kalmar, Konobergs och Blekinge Biodlardistrikt samt Hushållningssällskapet. Om projektet går i hamn är avsikten att pengar skall sökas ur Landsbygdsprogrammet via Leader Linné. Hur mycket pengar som skall sökas är inte bestämt, men kan uppgå till cirka två miljoner kronor. Distriktets ordförande, Veine Jernemalm, tillsammans med Marie Sjödin, Hushållningssällskapet, håller på att träffa föreningarna i  länet för att diskutera och informera om projektet.

Mötet med oss i Kalmarbygdens Biodlare äger rum onsdagen den 10 november kl 19.00 hos Hushållningssällskapet, Flottiljvägen 18, Kalmar. För mer inforation om mötet ta kontakt med Erik Olsson, 070-20 82 241.

lördag 30 oktober 2010

Forum för biodlare

SBR har nyligen lagt in ett diskussionsforum på sin webbplats. Forumet är uppdelat i olika diskussionstrådar som Bihälsa, Biavel, Kvalite i biodling, Recept, Köp och sälj mm. För att skriva ett inlägg behöver du bara registrera dig som användare (tar ett par minuter).

fredag 29 oktober 2010

Stadsbiodling ökar kraftigt

London Skyline by --Sam--, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  --Sam-- 

Allt fler stadsbor börjar nu med biodling. Tidigare har jag skrivit om biodling i Paris och New York men nu kommer en artikel i brittiska The Guardian om biodling i London (The Joys of urban beekeeping).Brittisk biodling har medvind just nu och i synnerhet många unga stadsbor har upptäckt förtjusningen med hobbyn.

Artikeln är skriven av en Londonbo som har varit biodlare i 5 år. Eftersom storstadsmiljön är betydligt varmare än på landet och tack vare stora parkområden och trädgårdar kan bin vara aktiva nästan året runt. Även nu när svenska bin är klara för vinter fortsätter kusinerna i London att samla in pollen från alla höstblommor.

- One of the joys of keeping bees in London is the longer season. Bees are usually active from spring to the end of the summer, but the mild climate and huge variety of plants and flowers means that you can see your bees coming and going practically all year round. 

Jag undrar om det finns ett liknande intresse för biodling i svenska städer.

lördag 23 oktober 2010

Vildbygge del 2



I natt kom säsongens första snö efter flera på varandra följande kalla, frostnätter med flera minusgrader.
Trots detta lever vildbin uppe i Fjälebo Naturpark under sin asprot (se tidigare inlägg Vart tog svärmen vägen?).

Men något djur har varit framme och knaprat i sig en del av deras kakor, som nu är skadade i själva rotmynningen. Frågan är nu hur djupt ner i marken de byggt sitt samhälle och hur mycket honung de hann samla på sig innan de invintrade. De bin man kan se på en av dessa bilder lever och gör sitt bästa för att skydda resten av samhället. Kallt om fossingarna måste de ha det!

Text och bilder: Jim Sundström

fredag 22 oktober 2010

Biodlarkvällar

I början av november kommer det att anordnas ett par Biodlarkvällar, i samma stil som Distriktet genomförde i Kolboda och Mönsterås förra året. Båda var en stor framgång, med sammanlagt 80 deltagande personer.

Första biodlarkväll i år blir i Orrefors Glasbruk tisdagen den 2 november klockan 18.30. Det andra tillfället blir i Skeppet, Målilla (nära COOP), torsdagen den 4 november, klockan 18.30.

Föreläsningarna vänder sig i första hand till personer som inte är biodlare men vill veta mer om biodling som hobby eller som en del i annan näringsverksamhet. Men även personer som redan är biodlare är varmt välkomna att delta och bidra till diskussionen. Föreläsarna blir Veine Jernemalm, Åke Sandqvist och Ingmar Wahlström. Kvällarna sponsras av LRF, Hushållningssällskapet och SV.

Kaffe serveras under kvällen.
Fritt inträde.

För mer information ta kontakt med Veine Jernemalm, 070-5477595.

söndag 17 oktober 2010

Mer om bidödlighet

En artikel på Food Science Central ger en bra sammanfattning om bakgrunden till Colony Collapse Disorder (CCD). Den beskriver förklaringen i den föregående artikeln där en kombination av virus och svampen Nosema cerenae var den mest sannolika orsaken. Men denna artikel nämner också användningen av pesticider och minskad biodiversitet som bedragande faktorer och att sanningen ligger hellre i en blandning av alla dessa faktorer.

- As of yet, however, no single factor has been confirmed as the cause, and it has been proposed that a combination of many factors could be to blame. Research projects are continuing in their attempt to solve the mystery and, in the meantime, it is hoped that other measures may help improve the situation. Experts, for instance, are encouraging urban bee-keeping to help reverse population decline, while agri-environmental schemes may help increase plant biodiversity on farmland.

måndag 11 oktober 2010

Virus och svampangrepp bakom bidöden i USA

Enligt ny amerikansk forskning har den omfattande bidöden som har drabbat USA de senaste åren orsakats av en kombination av ett virus och svampangrepp. En artikel i Dagens Nyheter (Mysteriet med massdöden av bin löst) berättar att Colony Collapse Disporder (CCD) är resultatet av dessa två faktorer som var för sig inte är farliga för bin. Men bina blir stressade av den ena som i sin tur leder till att dem är sårbara för den andra. Det är fortfarande oklart om det är svampen eller viruset som är farligast, bara att kombinationen är dödlig.

- I studier visar ett av forskarlagen att kombinationen av virusfyndet och svampattacken fanns i samtliga av alla undersökta kolonier som gått under. Ett annat faktum som säkerställdes är att virusangreppet och svampen var för sig inte är lika dödligt för bina, men att kombinationen av dessa patogener kan leda till hundra procents dödlighet, men vilken som är mest potent av sjukdomarna eller vilken som angriper först är inte klarlagt.

CCD har skapat många rubriker sedan det upptäcktes och vetenskapsmän har letat länge efter orsaken. Den här upptäckten kan leda till en effektiv bekämpning mot CCD.

Läs forskningsrapporten, Iridovirus and Microsporidian Linked to Honey Bee Colony Decline (PLoS One Okober 2010)

söndag 10 oktober 2010

Säsongsavslutning i solsken


Det sista ordinarie bimöte för året hölls idag på bigården i strålande höstsol. Så pass varmt var det att vi valde att fika utomhus och det uppskattades av medlemmarna. Kring de kupor som låg i solen fanns det en hel del trafik.

Nu återstår bara vaxsmältning (10.00, 14 november) och årsmötet (13.00, 21 november)

onsdag 6 oktober 2010

Biodlingsfilmer

Det finns nu en imponerande filmsamling på nätet om svensk biodling. Projektet Lönsam Biodling och KOMPIS har producerat dessa filmer som kan användas av föreningar för både nybörjargrupper eller mer erfarna biodlare. Alla filmer ligger samlade på YouTube och en visas nedan, Pollineringsuppdrag på höstraps. Filmerna har tagits fram med stöd från EU:s landsbygdsprogram.

Se hela samlingen.

fredag 24 september 2010

För mycket av det goda?



Nakna Jungfrun  eller Tidlösa eller Höstkrokus (kärt barn har många namn) är rik på pollen men frågan är om pollenet är lika giftigt som växten är i sig själv? Detta bi blev helt översållat med pollen samt vacklade upp ur blomkalken innan det föll ner på marken. Det orkade inte lyfta så länge jag studerade det så jag undrar jag hur/om det klarade sig hem till kupan igen?

Text och bild: Jim Sundström (läs inlägget även på hans blogg)

tisdag 21 september 2010

Bra biår enligt TV4 Karlstad

Följande reportage från TV4 Karlstad innehåller en intervju med biodlaren Yngve Karlsson. Den varma och fuktiga sommaren har gett en bra honungsskörd i Värmland och Yngve har fått cirka 40 kg honung per samhälle.Vi här i sydost kan bara hålla med att biåret 2010 har varit bra trots den stränga vintern.

tisdag 14 september 2010

Temadag om ekologisk biodling

Honey by alsjhc, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  alsjhc 

Det finns en växande marknad för ekologiska honung men hela 80% av det som säljs i Sverige importeras. Många kunder skulle säkert köpa svensk ekologisk honung om det fanns mer på marknaden.

För att stimulera flera biodlare att producera ekologisk honung arrangerar Jordbruksverket en temadag tisdagen den 5 oktober 2010 kl 09:30-16:30Hotell Högland i Nässjö. Under dagen kommer flera experter att föreläsa om regelverket kring ekologisk produktion samt praktiska erfarenheter.

Mer information om temadagen
Information om ekologisk biodling (Jordbruksverket)

måndag 13 september 2010

Artikel om oss i Östran



Under söndagens möte i bigården fick vi besök av två medarbetare från lokaltidningen Östran. Medan vi jobbade i bigården ställde de frågor och tog bilder av oss. Resultatet var en trevlig artikel, In för landning efter en rekordsommar, som skriver om honungsskörden, varroa, invintring och allmänt om vår verksamhet. Biåret lider mot sitt slut nu och nästa möte på Skälby, 26 september, kommer att ägnas åt städning och invintring.

lördag 11 september 2010

Vart tog svärmen vägen?

Toby Hillmalm hittade detta samhälle vid ett träd i skogen. Ett intressant bygge. Någon som känner igen sina bin?
Bild: T. Hillmalm

torsdag 9 september 2010

Klimatförändringar påverkar pollinering

Det finns bevis för att klimatförändringar har en negativ påverkan på binas förmåga att pollinera växter. Det är resultatet av ett kanadensiskt forskarteams 17-åriga arbete på ett isolerat område utan pesticider och annan förorening. Enligt en artikel på danska Videnskap.dk, Bier bestøver færre blomster, har forskarna från University of Toronto noterat att bina pollinerar betydligt färre blommor idag jämfört med början av studien..

Antalet bina i området har inte sjunkit speciellt mycket och slutsatsen är att den stigande temperaturen har stört naturens tidtabell. Växter och bin reagerar olika när temperaturen stiger och de hamnar i obalans med varandra. Bina kommer igång tidigare på våren men växterna slår inte ut i samma takt som förr. Vildbin som specialiserar sig på bara ett fåtal växter har blivit mer sällsynta och det påverkar förstås växterna.

Läs forskningsrapporten.
Flowering phenology, fruiting success and progressive deterioration of pollination in an early-flowering geophyte James D. Thomson (Phil Trans R Soc B 2010 365: 3187-3199)

fredag 3 september 2010

Bina försvinner



Denna film är en introduktion till en stor amerikansk kampanj (Vanishing of the bees) för att väcka uppmärksamhet kring binas situation idag. Amerikansk biodling har drabbats hårt av CCD (Colony Collapse Disorder) och filmen visar hoten mot honungsbiet och hur biodlare kämpar för att hålla sina samhällen vid liv. Hela filmen visas runt USA under hösten men här kan ni se en kort introduktion.

lördag 28 augusti 2010

Paris kanske Europas bivänligaste huvudstad


Biodling i centrala Paris ökar ständigt enligt en artikel från brittiska BBC, Paris fast becoming queen bee of the urban apiary world.Idag finns det cirka 400 bisamhällen i centrala Paris, på hustak eller i trädgårdar och trenden verkar tydlig. Flera kända restauranger har nu egen honungsproduktion för att hänga med i trenden med lokalproducerade råvaror.

Stadsbin verkar vara betydligt mer produktiva än sina lantliga kusiner med en genomsnittsproduktion på 50 kg per samhälle per år (c:a 30 kg på landet). Paris har haft ett förbud mot pesticider de senaste 10 åren och det kan kanske förklara varför stadsbina inte har drabbats av sjukdomar lika mycket som resten av landet. Stadskärnan har många parker och trädgårdar och en mer varierad flora än jordbruksområden: bin i Paris samlar in cirka 250 olika sorters pollen enligt en undersökning mot bara 15-20 på landet.

onsdag 25 augusti 2010

Honungsfestival i Kristinehamn


Den 24-25 september arrangeras årets Honungsfestival i Kristinehamn. Festivalen fokuserar på fyra områden: biodling, trädgård, turism och lokal matproduktion. Här visar man upp alla aspekter av biodling och honungsproduktion med syfte att skapa intresse kring branschen i stort och förhoppningsvis rekrytera nya biodlare i regionen. Under helgen finns flera intressanta föreläsningar samt utställningar, försäljning och matlagning - det mesta med anknytning till trakten och/eller honung.

Bakom festivalen står representanter för Sveriges biodlare och producenter av lokal mat och turism i Kristinehamnsområdet. Ett lämpligt utflyktsmål inför höstmörkret. För program och mer information besök festivalens webbplats.

Om någon som läser detta åker till festivalen och kan skicka mig ett kort reportage med några bilder så publicerar jag gärna det.

torsdag 19 augusti 2010

Polisbil attackerad av bin

En kort film på Expressen TV visar hur en amerikansk polisbil ockuperades av en bisvärm. Som vanligt med svärmar var de inte så farliga; de bara tyckte att polisbilen såg ut som ett bra ställe att vila på. En biodlares bil hade tydligen råkat ut för en olycka och bina hade rymt därifrån.

Se filmen på Expressen TV.

onsdag 18 augusti 2010

Skola och hembygdsförening samarbetar kring biodling



Bo Henrysson är fårbonde i Toragärde, en by utanför Påryd söder om Kalmar. Han har några bisamhällen i mindre skala som hobby. Han är med i Karlslunda hembygdsförening och de bestämde sig för ett par år sedan att bygga en demonstrationskupa för att visa hur biodling går till. Demonstrationskupan byggdes i sammarbete med elever från Pårydskolan och sedan dess har hembygdsföreningen och skolan haft ett gott samarbete med, till exempel, temadagar med eleverna där de får lära sig lite om biets värld.

Samtliga besökare i hembygdsparken har nu möjlighet att titta in i ett bisamhälle och uppleva deras arbete på närmare håll. I framtiden kommer ett nytt  bisamhälle att producera honung som delvis kommer eleverna på skolan till del. De tar gärna emot besök där de kan berätta mer om anläggningen och hembygdsparken. Ta kontakt med Bo Henrysson, tel 070-5663380.

Text och bilder: B. Henrysson

söndag 15 augusti 2010

Drottninginseminering



På bimötet den 15 augusit visade Erik Olsson hur det går till att inseminera drottningar. Han hade lånat utrustning från Södra Kalmar Läns distrikt och tog med sig en ung drottning till mötet. Att inseminera drottningar är en viktig del i avelsarbetet. Drottningen stoppas in i ett plaströr och sövs. Under mikroskop kan man sedan inseminera henne med spermier från ett flertal drönare som har klämts. Processen följdes med stort intresse av flera medlemmar även om det var svårt att se exakt vad som hände. Drottningen piggnade till en kort stund efteråt och vi får se nu hur hon blir nästa år.

söndag 8 augusti 2010

Morgonpigga bin lär sig bäst

Ny forskning visar att bin som flyger tidigt på morgonen lär sig nya dofter snabbare än de som flyger senare på dagen. En ny artikel hos brittiska BBC (Honeybees 'cleverer' in the morning) beskriver hur forskare vid Universitetet i Kostanz, Tyskland, testade binas inlärningsförmåga vid olika tider under dagen

Professor Giovanni Galizia och kollegor testade 1000 bin genom att se hur snabbt de lärde sig att koppla en viss färgnyans och doft med föda. De såg att bina lär sig snabbast att känna igen nya färger och dofter när de flyger tidigt på morgonen. Att vara morgonpigg har tydliga fördelar i kampen om föda!

Läs forskningsrapporten, The early bee catches the flower - circadian rhythmicity influences learning performance in honey bees - Marina Lehmann, David Gustav and C. Giovanni Galizia (Behavioral Ecology and Sociobiology 2010)

onsdag 4 augusti 2010

Användning av Apistan

Preparatet Apistan, som har använts av många biodlare för att bekämpa varroa under de senaste åren, har ännu inte godkänts. Detta betyder att en veterinär (genom ett apotek) kan ansöka om att få förskriva ett inom EU godkänt preparat på licens. Information om reglerna finns nu på SBR:s hemsida, som jag citerar nedan.

Apistan har ännu inte godkänts, men som det tidigare informerats om kan en veterinär (genom ett apotek) ansöka om att få förskriva ett inom EU godkänt preparat på licens. Information om licensförskrivning finns här

Licensförskrivning sker efter den enskilde veterinärens bedömning och ordination. Läkemedelsverkets roll är att ta ställning till den sökta licensen från fall till fall.

Om en licensansökan med tillhörande motivering från apotek/veterinär är komplett och godtagbar kan Läkemedelsverket, enligt eget utsago, ofta fatta beslut samma dag som ansökan kommit in.

Tiden därefter till att läkemedlet finns hos användaren hänger på samspelet apotek-veterinär-biodlare.

Om Du vill behandla dina bin med Apistan (och inte har kvar Apistan i ditt lager) gör då följande:
- Ta kontakt med en distriktsveterinär/veterinär
- Kontakta även ett apotek och undersök om de kan leverera Apistan

Här kan du ladda ner produktresumé som kan användas som underlag för licensansökan.

Det pågår arbete angående möjligheterna för att erhålla en generell licens.
Så fort som vi får fram mer information kommer den att läggas in här på hemsidan samt skickas till föreningar och distrikt.

tisdag 3 augusti 2010

Videoklipp om biodling

Biodlingssajten Bisidan.se har börjat samla intressanta videoklipp om biodling som är värda att titta på. Just nu finns det filmer om biets livscykel, honungsproduktion, amerikansk yngelröta, varroa och oxalsyrabehandling. Bisidan.se har flera intressanta sidor som till exempel en blogg med inlägg från medlemmarna och ett diskussionsforum.

måndag 19 juli 2010

Besök hos Anders Wizping



En grupp på 22 medlemmar hälsade på hos kollegan och yrkesbiodlaren Anders Wizping utanför Läckeby. Anders började med biodling redan 1978 och har sedan några år tillbaka varit biodlare på heltid med cirka 550 samhällen. Hans bigårdar är utspridda runt om i länet inklusive Öland men hemma i Läckeby har han bara ett fåtal kupor. Intill huset har han byggt en egen produktionsanläggning och vi fick en guidad tur i honungsfabriken.

Anders använder bara 3 ramtyper: lågnormal och LS i yngellådorna och HLS i skattlådorna. Han tillverkar alla ramar och lådor själva och hela verksamheten präglas av en stor entusiasm och intresse för att hitta egna lösningar. Vi tittade in i slungningsrummet och Anders berättade att de klarar cirka 40 skattlådor i timme även om avtäckningen sker för hand! En 60-rams radialslunga tar hand om ramarna och honungen går vidare in i en kärl med plats för 2,5 ton honung. Årsproduktionen ligger på cirka 25-30 ton men det har varit så hög som 40 ton. Honungen silas två gånger för att få optimal kvalitet.

Vi gick genom kylrummet där honungen lagras vid en temperatur på 12-14 C och sedan till det sista rummet där tappmaskinen står. Tappmaskinen byggdes av en uppfinnare i Blekinge och Anders har haft stor nytta av denna unika maskinen som kan hantera både plast- och glasflaskor. Maskinen kan fylla och sätta etikett på 12 burkar i minuten och även om den har varit en av Anders största investeringar har den redan lönat sig i effektivare produktion. En stor del av produktionen idag ingår i Svensk Landskapshonung.

Anders har en anställd medarbetare under sommaren plus några till som jobbar tillfälligt när det behövs. Ledig tid förekommer knappast under sommaren och under vintern finns det oftast gott om byggprojekt och underhållsarbete. Biodling på denna nivå är definitivt ett krävande heltidsjobb men under vintern kan man unna sig dock en härlig solsemester när vi andra sitter på kontoret.

söndag 18 juli 2010

Föreningsmöten och aktiviteter

Det varma vädret har gett mycket arbete för bina och fulla skattlådor att slunga för de flesta av oss. Det kan också vara läge att påminna om föreningens aktiviteter framöver.
  • 18 juli - besök hos Anders Wizping. Åker från Skälby 13.30
  • 1 augusti 13.30 -  möte på Skälby
  • 7 augusti - Stadsfesten i Kalmar. Vi säljer honung på stan (hjälp behövs)
  • 15 augusti 13.30 - möte på Skälby (eventuellt studiebesök norrut 14 augusti)
  • 29 augusti 13.30 - möte på Skälby (slutskattning, invintring)
  • 4 september - Skälbydagen. Vi säljer honung.
  • 12 september 13.30 - möte på Skälby
  • 26 september 13.30 - möte på Skälby (städning, underhåll)
  • 10 oktober 13.30 - möte på Skälby (säsongsavslutning)
  • 14 november 10.00 - vaxsmältning
  • 28 november - Julmarknad på Skälby

onsdag 14 juli 2010

Bin i Saharaöknen isolerade i minst 5000 år

Oasis by Angeoun, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  Angeoun 

En artikel hos brittiska BBC (Honeybees survive for millenia in Sahara desert oasis) handlar om vilda bisamhällen i oasen Kufra i Libyen som har levt helt isolerat i minst 5000 år. Forskare från Libyen och Tyskland har studerat bisamhällen i isolerade delar av Libyen och tittat på DNA-prov för att undersöka den biologiska diversiteten. Just samhällen i Kufra visar inga spår på blandning med bin från andra delar av landet.

Bina kom till Sahara när det fanns mer växtlighet och när temperaturerna var mildare än idag. När ökenområdet växte blev det kvar bara enstaka isolerade oaser och bina fick klara sig själva. Bina i Kufra verkar starka och har inte blivit utsatta för varroakvalstret eftersom inga bin utifrån har kommit dit. På andra oaser har lokala biodlare tagit in sina egna bin för att dra nytta av oasens dragsäsong och då har det skett parning mellan olika bisamhällen och tyvärr har också varroa spridit sig. Bina i Kufra kommer säkert att vara föremål för fortsatt forskning.

Se forskningsrapporten, 10,000 years in isolation? Honeybees (Apis mellifera) in Saharan oases (Conservation Genetics, June 2010)

tisdag 13 juli 2010

Biodlarkartan.se

Biodlarkartan är ett försök att samla Skandinaviens biodlare, deras bigårdar och biodlingar på en karta för att lätt kunna överblicka var bigårdarna finns och vilka bisorter/biraser som används. Alla biodlare kan själva lägga in sina bigårdar på kartan och om alla gör det så får vi en fin översikt av biodling i Sverige.

fredag 9 juli 2010

Biodling i Vitryssland 2

Alla biodlare jag träffade i Minsk sålde ett brett sortiment honung och andra biprodukter. Till vänster står jag bredvid Marina Lisitsa som, tillsammans med sin make Konstantin, driver en bigård med cirka 50 samhällen en bit utanför Minsk. Hon hade flera sorters honung, pollen, bibröd och bivax till salu och berättade entusiastiskt om sin verksamhet. De har mest traditionella trågkupor coh jag fick en signerad bild av henne som syns nedan. Hennes vackra folkdräkt i blått och vitt är typisk för regionen kring Minsk.

En av Marinas trågkupor

Tidningsartikel om paret

måndag 5 juli 2010

Biodling i Vitryssland 1

Jag har nyligen varit på tjänsteresa till Vitrysslands vackra huvudstad Minsk. 3 juli är landets självständighetsdag och då finns det gott om parader, utställningar, festligheter och konsert. I Yanka Kupala Park i centrala Minsk träffade jag några av landets biodlare som hade kommit för att visa upp sina produkter och för att informera om biodling.

Jag träffade Vladimir Kamenkov som är ordförande i landets biodlarförening, Club Belarusian Bees. Han är en mycket entusiastisk och trevlig man som gör bra reklam för branschen. Han har själv 44 års erfarenhet bakom sig och har skrivit 5 böcker och många artiklar. Föreningen grundades 1965 och Vladimir berättade att det finns idag cirka 15 000 aktiva biodlare och cirka 215 000 samhällen i landet. Långt ifrån alla biodlare är medlemmar i föreningen men den har en stark verksamhet och driver biodlingsfrågor nationellt. Det finns 3 kategorier bland biodlare: de som tillhör den offentliga sektorn, privata företagare och sedan hobbybiodlare. Föreningen ordnar utställningar, seminarier, konferenser och utbildningar för sina medlemmar varje år och . Du kan läsa mer om alla aktiviteter på deras webbplats (lätt att översätta med Google Translate).

Precis som i Sverige har de svårt att locka nya unga medlemmar och försöker med olika kampanjer. Varroa finns förstås i landet men enligt Vladimir är det inte ett stort problem idag.

Självständighetsdagen var ju ett utmärkt tillfälle för biodlarna att visa upp sig och jag träffade flera intressanta utställare som jag berättar mer om senare.

onsdag 23 juni 2010

En märklig svärm



Här är en märklig historia om vad som kan hända med ett bisamhälle. Ursprungsdrottningen i detta samhälle, No I, flyttades till en ny kupa med yngelramar plus honung och pollenramar. Detta gjordes den 29 maj. Hennes samhälle hade nämligen många svärmceller som därefter klämdes med undantag av två stycken, som de fick dra upp själva.

Den avbildad svärmen gick sedan den 11 juni i mulet och inte speciellt varmt väder och den satte sig så högt att jag lät den vara ifred p.g.a. åtföljande regn och stark blåst. Ändå satt den kvar den 12 juni och den 13 juni tog jag bilden. Fortfarande på samma ställe! Senare den 13 juni flyttade den, delvis, till ett slånsnår, medan de flesta i svärmen flög hem igen ( bild 2 ). En halvtimme senare, var denna slånsnårsvärm helt borta!  Även denna flög hem. De var nog hungriga efter regn och rusk.

Men den 15 juni hade den tagit hand om denna kupa, som är märkt VI och där finns de fortfarande, där jag ska märka drottningen den 24 juni. Senare samma dag, den 15 juni, tryckte jag 7 färdiga svärmceller i Samhälle I och lämnade en enda eftersom det sannolikt fanns minst en ungdrottning i samhället eftersom jag hittade även två celler med utkrupna toppar. Idag den 22 juni är det jättedrag i samhället och gott om honung, som delvis är täckt i översta halvSvea-lådorna.

Alltså, detta samhälle gav vid skattningen den 6 juni 28 kilo rapshonung. Därutöver har dess ursprungsdrottning flyttats och skapat nytt samhälle plus att jag alltså fått svärmen inslagen utan att behöva arbeta för det alls.

Text och bilder: J. Sundström

onsdag 16 juni 2010

Radioprogram om biodling och GMO


Radioprogrammet Vetandets Värld på P1 sänder denna vecka (lördag 18 juni 12.10) ett reportage om GMO (genetiskt modifierad organism) och hur det påverkar biodling. Detta är ett mycket omdiskuterat och viktigt ämne för oss biodlare och programmet kan förhoppningsvis sammanfatta de olika argumenten på ett bra sätt. Om du inte kan lyssna på lördag finns inspelningen kvar på nätet under en månad efterå.

söndag 13 juni 2010

Övervintring 2009-2010

Nyligen genomfördes en webbaserad enkätundersökning om övervintringsstatistiken för vintern 2009-2010. 751 biodlare svarade på enkäten som visade vinterförluster på 24,7%, större än på många år. Den största boven verkar vara varroa och de flesta undersökta samhällen var angripna. Undersökningen visar dessutom att tidig infodring innebär lägre förluster, oavsett om det finns varroa i samhällena eller ej och oavsett vilka åtgärder som vidtagits mot kvalstren. Välmatade, friska och starka bisamhällen är således de som klarat övervintringen bäst.

Läs en längre sammanfattning av undersökningen. (på biodlarna.se)

tisdag 8 juni 2010

Biparadis i Växjö

Växjö Kommun har skapat ett biparadis mitt i Bokhultets naturreservat för att rädda många arter av solitära bin som har hittats i området. En tidigare körplan för lastbilar helt utan naturvärde har utvecklats till en miljö som passar dessa sällsynta insekter. Vid en inventering i naturreservatet hittades hela 80 arter solitära bin som gjorde Bokhultet till ett av Sveriges rikaste bimiljöer. Ett projekt startades för att skapa den rätta miljön för att garantera dessa arters överlevnad. Området gynnar förstås andra insekter som fjärilar och steklar.
Läs mer om satsningen i artikeln Biparadiset i Bokhultet (Växjö Kommun)

fredag 4 juni 2010

Honung som njutningsmedel

Honey, You So Sweet <3 by blentley, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License  by  blentley 

Sveriges Radio Göteborg P4  sänder Morgonprogrammet vardagar 06.10-09.00. Nyligen sände de ett inslagg om honung, Honung - ett av människans äldsta njutningsmedel, där reportern Lasse Edfast besökte biodlaren Sonja Gustafsson på Tjörn för att upptäcka det vi inte vet om detta klibbiga, söta livsmedel. Det handlar om binas liv, en biodlares liv, honungskulturen i andra länder och om att honung faktiskt inte alltid är honungsgul.

Lyssna på reportaget i fyra avsnitt via programmets hemsida
Del 1 - Honungens olika smaker (4.21)
Del 2 - Ett bis liv och vedermödor (4.08)
Del 3 - Honung i olika länder (3.52)
Del 4 - En biodlares liv och vedermödor (3.57)

Läs även artikeln Så här kan honung sätta guldkant på maten.

söndag 30 maj 2010

Biodling på Bolibompa

SVTs populära barnprogram Bolibompa har startat en kort serie inslag om biodling, Jonas Biskola, som kommer under flera lördagar framöver. Ett bra initiativ av SVT och det första avsnittet kan ses här.



Se även nästa avsnitt.

söndag 23 maj 2010

Svärmsäsongen börjar



Under de närmaste veckorna kommer många bisamhällen att svärma. Svärmning uppstår när ett samhälle känner sig trångbott och drottningen tar med sig halva samhället för att leta efter en ny bostad. Innan de flyger iväg fyller bina på sina honungsmagar så att de har mat till det nyasamhället. Det betyder att en bisvärm inte är aggressiv och risken för stick är ganska liten.

Vad gör man om du upptäcker en svärm i trädgården? Om du inte är van vid att fånga in bisvärmar ska du ta kontakt med din närmaste biodlare. I Kalmartrakten finns följande biodlare som kan hjälpa dig med att plocka bort en svärm:
Kalmar stad: Conny Johansson, 0480 45 40 29
Påryd, Tvärskog: Erik Olsson, 070 208 2241
Hagby: Lennart Johansson, 070 202 5692
Rockneby: Sascha Enders, 0730 755 010

Medan du väntar kan du försöka se till att svärmen hålls i skugga. Sitter de väldigt högt uppe är det besvärligt även för biodlaren att komma åt dem men sitter de i en buske eller träd är det ganska enkelt. När de klungar sig i trädet är de inte farliga så länge man inte retar dem. Vi har ju inga mördarbin i Europa!

måndag 17 maj 2010

Ny teknik visar 3D bilder av bikupans hemligheter

En ny tenik gör det möjligt för forskare att se 3D bilder av en bikupa där man kan följa binas rörelser och sammansättning minut för minut. Enligt en ny artikel från brittiska BBC, Honeybees: 3D images reveal life inside a live hive, har tekniken Diagnostic Radioentymology (DR) utvecklats av forskare vid Swiss Bee Research Centre i Bern, Schweiz och University of Bath i England.

Utrustningen skannar av kupan och producerar tredimensionella bilder av ramarna. Forskare kan till exempel följa drottningen under en period, räkna antalet bina vid olika tillfällen och kan hjälpa dem att följa samhällets utveckling. Tekniken påverkar inte bina på något negativt sätt. Forskarna hoppas att tekniken kan hjälpa dem att samla bättre data kring förekomsten av varroa, virus och bakteria i kupan.

Läs mer i BBCs artikel (även en kort film om tekniken).

fredag 14 maj 2010

Nybörjarkursen fortsätter

Vår studiecirkel för nybörjare fortsätter 23 maj kl. 10.00 på bigården i Skälby. Det blir den tredje träffen av 8 totalt som ger deltagarna ett inblick i biodlingens hemligheter. Om du är intresserad är det inte för sent att delta. Ta gärna kontakt med föreningens ordförande Erik Olsson, 0480-340 47 eller 070-20 82 241.

onsdag 12 maj 2010

Amerikanska ambassaden i Helsingfors får egen bigård

Den amerikanska ambassadören Bruce Oreck och frun Cody har nyligen börjat med biodling i ambassadens trädgård i Helsingfors enligt en artikel i Helsingin Sanomat (artikeln på finska). De har satt upp en vanlig stapelkupa till att börja med men de planerar att prova så kallad Top Bar Hive (TBH) där man bara lägger in lister och låter bina bygga fritt.

Målet med projektet är helt enkelt att bidra till polineringen i trädgården och de planerar att skaffa sig nordiska bin eftersom de tillhör den finska naturen. Paret har dock en bakgrund i biodlingsbranschen hemma i USA. De hade bin i Colorado men fick sluta när bigården attackerades av en björn. Sådant bör inte inträffa mitt i Helsingfors åtminstone.

måndag 10 maj 2010

Mönsterås biodlare öppnar ny bigård

Våra grannar i norr, Mönsterås och Ålem Biodlarförening, öppnar sin nya bigård med ett möte torsdag 20 maj 18.00 och sedan samlingar där varje torsdag kl 18.00 resten av sommaren. Bigården ligger intill vattentornet i Blomstermäla och meneingen är att bigården ska vara föreningens samlingsplats.
Enligt deras webbsida:
- Nu öppnar vi en egen s.k. bigård. Tanken är att vi träffas där och driver denna för att delge erfarenheter och umgås. Speciellt kursemedlemmar eller andra utan egna bin är hjärtlig välkomna till våra träffar vid bigården. Det kan också vara ett ypperligt tillfälle för nya medlemmar eller bara intresserade att få ta del av biodlingens intressanta värld.

söndag 9 maj 2010

Krusbärsblomma


Enligt gammal biodlingslitteratur ska samhället utökas när första krusbärsblomman slår ut. Det är nog inte många som följer denna regel idag?

Men nu när lönnen slagit ut ( 2 maj i Kalmar med omnejd ) är det snarast skattlådetillsättning som gäller? Så snart solen kommer och temperaturen går upp till 15 grader plus, blir det max surr i luften och då gäller det att ha grejorna på plats. För då följer slån, körsbär och en hel del annat i naturen.
Rapsblomman är inte mera än 7 - 10 dagar borta innan den slår ut.

Text och bild: Jim Sundström

fredag 7 maj 2010

Ökande intresse för biodling i Storbritannien

Den brittiska kampanjen för att rädda honungsbiet verkar ha gett resultat. Enligt en artikel hos BBC, Beekeeping buzz is good news for Devon hive firm, har ett redskapsföretag i sydvästra England fått en markant ökning i efterfrågan under de senaste två åren. De har fått utöka personalstyrkan från två medarbetare till tio och omsättningen har gått upp med 50%. Intresset för biodling ökar nationellt och flera föreningar rapporterar ökad rekrytering. Många ser detta som en konsekvens av alla nyheter om krisen inom biodling.

måndag 3 maj 2010

Takläggning klar och nybörjarkursen börjar



Söndag 25 april fick bipaviljongen på Skälby äntligen sitt plåttak. Olle Ideström med hjälp av Krille Sehler, Kjell Franzén, Conny Johansson och Rasmus Rosqvist avslutade jobbet. Fint blev det också!

Samtidigt har nybörjarkursen haft sitt första möte som leddes av Jim Sundström. Bl.a plockades Nostalgia-samhället igenom. Övervintringen i denna gamla trågkupa har varit förstklassig! Samhället är mycket starkt med gott om yngel, såväl, öppet soom täckt och lugna, kakfasta bi-innevånare. Dessutom fanns det gott om fulla foderramar att växa vidare med i vårkylan.

Pollendraget i detta samhälle var också synnerligen rikligt med färger ifrån vitt, grått, ljusgult, blått! till olika mörkgula nyanser. Detta samhälle får föreningen stor glädje och nytta av under innevarande säsong.

Vår studiecirkel fortsätter söndag den 9 maj kl 10.00. Kursavgift 300 kr inkl. kursmaterial. totalt 8 ggr under sommaren varav detta är den andra. Alla är välkomna.

Bilder: J. Sundström, T. Hillmalm

söndag 18 april 2010

Engelsk nybörjarbiodlare bloggar

Ännu en intressant biodlarblogg kommer från sydöstra England, A Surrey Beekeeper. Författaren har just börjat med biodling och skriver om sina erfarenheter, idéer och funderingar. Bloggen har många filmer där han visar hur han bygger kupor, skaffar sig utrustning och anpassar trädgården. Det blir säkert intressant att föja hans första år som biodlare och bloggen kan säkert inspirera en del svenska nybörjare att också skriva om sina erfarenheter.

måndag 12 april 2010

Redskapsförsäljning i Torsås

Våra grannar i syd, Torsås Biodlarförening, återupptar sin försäljning av redskap måndag 19 april, kl. 18-19. Därefter har de öppet alla måndagar fram till slutet av augusti. De har alltid ett lager 700g glasburkar, vaxkakor och diverse annat och tar hem redskap från Joel Svensson vid beställning. Bra att ringa i förväg för att kontrollera att det du behöver finns på lager. Vid beställning brukar de hålla prislistan men det viktigaste är att du slipper frakten.

Ta kontakt med ordföranden Ingmar Wahlström, 0486-32070, eller Roger Svensson 070-866 2413. Kommer du en måndag kväll får du också en trevlig pratstund med medlemmarna.

söndag 11 april 2010

Kylig säsongsstart i bigården


Bilder: A. Creelman

Biåret 2010 började idag, 11 april, under grå himmel och med en kraftig, kylig vind som blåste norrifrån. Trots det så satte vi igång med att lägga ett nytt tak på bipaviljongen och det blev en tidig start för takläggarna Olle, Conny och Kjell. De flesta av föreningens samhällen har överlevt vintern och den enda förlusten var förmodligen på grund av att samhället var för svagt redan i höstas.

Det var glädjande att se hela 24 medlemmar (inklusive flera nybörjare) vid mötet och det blev ganska trångt i stugan vid fikarasten. Det var för kallt för att göra så mycket praktiskt i bigården och vi får satsa på nästa möte i stället (25 april).

söndag 4 april 2010

Allt om bin 2010, 16-17 april

Ett intressant seminarium, Allt om bin 2010, äger rum på Backagården i Höör från lunch till lunch 16-17 april. Seminariet innehåller spännande föredrag om aktuella ämnen inom biodling; bihälsa/bitillsyn, biavel, biodling - trädgård och marknad, kvalitetssäkring, GMO och biodling i världen. Seminariet kostar 950 kr inklusive kost och logi. Vill du bara delta utan logi och måltider kostar det endast 200 kr/dag.

söndag 21 mars 2010

Sommarens aktiviteter på bigården

Äntligen börjar snön smälta bort och vi kan börja tänka på årets aktiviteter. Vi startar säsongen med upptaktsmöte på bigården i Skälby 11 april 13.30. Sedan träffas vi varannan söndag (jämna veckor) t.o.m. den 10 oktober.

Sommarens möten (alltid kl 13.30)
11 april - Upptaktsmöte
25 april - Kontrollera foder.
9 maj - Kontrollera foder. Drönarram. Skattlådor?
23 maj - Start drottningodling. Drönarram. Skattlådor?
6 juni - Nationaldagen
20 juni - Svärmkontroll och fler skattlådor?
4 juli  - Avkoppling, lyssna på bina
18 juli - Linddraget på Skälby börjar
1 augusti - Röra i honungen, tappa upp på burk
15 augusti - Besök hos Anders Wizping.
29 augusti - Invintring, slutskattning, apistan
12 september - Invintring, tappa honung på burk
26 september - Städning, underhåll
10 oktober - Avslutning
14 nov - Vaxsmältardag (start 10:00)

Studiecirklar
Vi startar en nybörjarkurs den 25 april kl. 10.00 (före ordinarie bimöte 13:30). För att vara med anmäler man sig till Erik Olsson (0480-340 47), Studieförbundet Vuxenskolan eller dyker upp på utsatt datum.

Drottningodling
Vi startar även en drottningodlingskurs på liknande sätt. Anmäl dig till Bernt Olsson (0480 370 94) eller Lennart Johansson (0480 374 65). Vi har 5 apideor och 5 avläggare som vi ska hålla igång hela säsongen med nya drottningar allt eftersom de går åt till nya samhällen eller vid drottningbyte. Pris för drottning till medlem är 50 kr, till övriga 200 kr.

Foto: J. Sundström

måndag 15 mars 2010

Värmebin bestämmer arbetsuppgifterna i kupan

En ny artikel i den brittiska dagstidningen The Telegraph berättar om ny fascinerande forskning kring hur bin använder värme för att hålla balans i samhället (Honey bees' secret world of heat revealed). Forskare vid Würzburgs Universitet i Tyskland under ledningen av Professor Jürgen Tautz har studerat hur en del bin i samhället har förmågan att höja sin kroppstemperatur. Genom att vibrera sina kroppar kan dessa "värmebin" höja sin kroppstemperatur till cirka 44 grader, nästan 10 grader högre än normalt och farligt nära kokpunkten. Värmebin kryper sedan in i tomma celler för att värma de närliggande larverna för att larvens temperatur bestämmer dess framtida roll i samhället.

Till exempel, larver som har haft en kroppstemperatur på 34 grader blir ambin och byggbin in i kupan medan de som har haft en temperatur på 35 grader blir flygbin som hämtar pollen och nektar.Forskarna tror att larvens temperatur är helt avgörande för sin framtid och att det är dessa värmebin som ser till att arbetsuppgifterna i kupan delas upp på bästa sätt.

Flera biodlare har kanske undrat varför en del celler i yngelrummet står tomma men forskningen i Würzburg visar att de tomma cellerna är oerhört viktiga. Drottningen lämnar några stå tomma för att värmebina ska kunna värma de kringliggande cellerna.

Läs mer om biforskningen vid Würzburgs Universitet.


Photo by david.nikonvscanon on Flickr CC BY

torsdag 11 mars 2010

Biodlarresa 17 april

Ölands Biodlarförening ordnar en bussresa till bland annat Älghults Biodlarmuséet lördag 17 april. Alla biodlare i området är välkomna att anmäla sig och nära och kära får gärna följa med. Bussen avgår från Högby kyrka 07.15 med påstigning i Borgholm, Träffpunkten Färjestaden och Rasta Kalmar.

I resan ingår Biodlarmuséet i älghult, besök hos Leif Hauge hantverksglas, lunch på Målerås Wärdshus och sedan besök hos biodlare i Nybro och Madesjö. Bussen är tillbaka vid Högby kyrka cirka 18.30. Priset för dagen är 250 kr (inkl fika, lunch betalas av var och en).

Anmälan till Lotti, 076-210 8274, lotti.harrieson@glocalnet.net

Lyssna till ett radioreportage om Biodlarmuséet (P4 Kronoberg).

tisdag 9 mars 2010

Förslag till SBR:s GMO-policy

Nu finns det förslag på en GMO-policy för SBR och alla medlemmar har möjlighet att yttra sig om innehållet innan förbundsstyrelsen tar beslut om förslaget som ska till årsmötet för omröstning.

måndag 8 mars 2010

Naturmorgon om binas värld

Det populära radioprogrammet Naturmorgon på P1 fokuserar på binas värld lördag 13 mars. Programmet kommer att svara på frågor om både tama och vilda bin. Det är många som undrar till exempel hur bina klarar den hårda vintern eller vilka skillnader som finns mellan tambin och vildbin. Reporter Anneli Megner Arn och gästerna Johan Nilsson, Artdatabanken i Uppsala, och Lotta Fabricius, biodlare, kommer att svara på frågor och diskutera. Programmet sänds 06.15 till 08.00 men om du missar sändningen kan du lyssna på nätet när du vill.

söndag 7 mars 2010

Snart börjar säsongen

Toby Hillmalm tog några fina bilder vid ett besök på bigården 6 mars. Vackert solsken och blå himmel men fortfarande mycket snö på marken. Trots det var det ett och annat bi som tittade fram.


Bilder: T. Hillmalm

lördag 6 mars 2010

Distriktsmöten 2010

Södra Kalmar Biodlardistrikt anordnar flera intressanta möten under säsongen:
  • 28 mars 14.00
    Capellagården, Vickleby, Öland.
    Vårupptakt med föreläsningar av Christer Ankarlid (Honungsförädling) och Daphne Thuvesson (GMO).
  • 13 maj 12.00
    Ingelstorpskolan, Smedby.
    Föreläsare Björn Jacobsson, Borås. Redskapsförsäljare Kennerth Fransson på plats.
  • 29 maj13.00-17.00
    Bimarknaden, Staby Gårdshotell, Högsby.
    15.00 föreläsning av Preben Kristiansen (Biodling i Kanada). Redskapsförsäljare Kennerth Fransson på plats.
  • 1 augusti 12.00
    Pålaviksträffen, Folkets Hus, Gullaskruv.
    Föreläsare Åke Sandquist (Biodling som näring eller hobby). Redskapsförsäljare Kennerth Fransson på plats.
Våra vänner i Ölands biodlarförening har en lista över säsongens aktiviteter som kan vara bra att anteckna.

För er som bor söderut har Blekinges Biodlardistrikt sitt vårmöte i Hasselstad 17 april mellan 10.00 och 14.00. Se inbjudan för detaljer.

måndag 1 mars 2010

Varroa på Hawaii ger problem för biodlare i Kanada

Biodlare i Kanada har stora problem med drottningförsörjning enligt en artikel i tidningen The Star, Queen bees blocked at the border. Varje vår importeras cirka 100 000 drottningar från Hawaii men nu att man har hittat varroa på öarna blir det direkt stopp för importen. Kanadensiska drottningar är inte tillgängliga före juni så biodlare som vill komma igång tidigt på våren får importera från varmare områden, som Hawaii. Kanadadensisk biodling har haft flera dåliga år på rad nu och förra året noterades en vinterdödlighet på cirka 30%.

söndag 28 februari 2010

Biodling i Kalmar fyller år!


Bild: B. Johansson

Denna blogg fyller år idag. För exakt ett år sedan skrev jag den första artikeln, en allmän presentation av Kalmarbygdens Biodlare. Sedan dess har vi fått 3720 besök. Inte precis i klass med Blondinbella men roligt att se att vi får besök från hela Sverige och en hel del från andra länder. Hoppas att ni fortsätter att besöka oss och ta gärna kontakt med tips om nyheter som vi borde uppmärksamma.

fredag 26 februari 2010

Forskare hittar binas stoppsignal

Forskare vid universitetet i San Diego i USA har upptäckt hur bin varnar varandra om farliga platser som bör undvikas. Alla vet hur bina dansar för att tala om för sina systrar var det finns nektar men bara nu vet vi hur de signalerar fara. En artikel i Science Daily (Biologist discovers 'stop' signal in honey bee communication) beskriver hur bin från olika samhällen fick konkurrera med varandra om samma foderkälla.

När en grupp dominerade vid foderkällan attackerade de alla rivaler. De besegrade bina återvände till kupan och direkt signalerade fara till sina systrar. De signalerade genom att vibrera sin kropp intensivt under en tiondel av en sekund, oftast huvud mot huvud. Ju större fara desto intensivare signalen. Genom att upprepa denna signal försöker biet att övertala resten av samhället att undvika den farliga foderkällan. Det är väldigt ovanligt att hitta liknande varningsbeteende bland insekter.

Källa: University of California - San Diego (2010, February 11). Biologist discovers 'stop' signal in honey bee communication. ScienceDaily. Retrieved February 26, 2010, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2010/02/100211121800.htm

lördag 20 februari 2010

Bra amerikansk biblogg

Linda's Bees är namnet på en intressant och omfattande blogg om biodling. Linda bor utanför Atlanta, Georgia och har varit biodlare sedan 2006. Hennes blogg har redan cirka 650 poster och är en dagbok om hur hon lär sig bli en bättre biodlare. Det finns gott om bra bilder och hon delar med sig av både framgånger och misslyckanden. Ett utmärkt exempel på vad man kan åstadkomma som entusiastisk nybörjare; både i trädgården och på nätet.

tisdag 16 februari 2010

Biodling har potential, menar ledarartikel

Ledarartikeln i denna veckas ATL Lantbrukets Affärstidning, Biodling på väg mot välkommet lyft, skriver om positiva signaler inom branschen på sistone. Ledarskribenten Lars Vernersson skriver:

- Biodling är på väg att bli en näring bland andra på landsbygden, för företagsamma människor som ser möjligheter i yrkesmässig biodling.


Svensk honung är eftertraktad och man ser en viss föryngring bland landets aktiva biodlare. Forskning har visat flera hälsofrämjande egenskaper och med smartare marknadsföring och bredare produktutveckling kan man hålla tillbaka importen.

- Med fler och större biodlare skapas en "ny" näring på landsbygden, till gagn för såväl konsumenter som jordbrukare och fruktodlare, samt förstås för naturen i stort. Det är en välkommen utveckling och man kan önska att den gick snabbare.

fredag 12 februari 2010

Konferens i Uppsala

En mycket intressant konferens anordnas av Svensk Biavel AB i Uppsala 24-25 april. Bland annat kommer följande experter att tala:
Prof. Erling Strandberg från SLU Ultuna talar om husdjursgenetik.
Prof. Marla Spivak från Minnesota University talar om hygieniskt beteende hos bin samt erfarenheter av testmetodik för att mäta graden av varroakvalster.
Prof. Kaspar Bienefeld från Berlin talar om avelsarbete samt sitt arbete med varroatoleranta bin.
Konferenssamordnare är Prof. Ingemar Fries (SLU Ultuna) som också kommer att bidra med nyheter inom biforskning.

Program och mer information finns hos Svenska Biavel.

Västerviks biodlarförening



Våra kollegor i norra Kalmar län, Västerviks Biodlarförening, har också en webbplats som är värt att följa. Föreningen har cirka 30 medlemmar och en egen bigård på Kulbacken vid Västerviks museum. De har dessutom en parningsstation på Gränsö sedan sommaren 2009. Webbplatsen är fortfarande under uppbyggnad. Jag har lagt in dem på länksamlingen i den vänstra kolumnen.

lördag 30 januari 2010

Biet som modell för flygande roboter


En tidigare artikel, Bin landar som helikoptrar, berättade om forskning i hur bin manövrerar och landar på blommor. Inom samma forskningsgrupp finns det forskare vid Lunds Universitet som studerar biets sätt att flyga och navigera för att se om man kan tillämpa samma principer i framtidens självflygande roboter. Man hoppas inom en snar framtid att kunna utveckla små självstyrande robotar som kan, till exempel, övervaka stadstrafik eller leverera små paket. Genom att studera insekters sätt att manövrera i trånga miljöer hopppas de kunna bygga dessa små robotar som klarar sig i storstadsmiljö. Tekniken att bygga robotar som härmar naturen på detta sätt kallas för biomimetik.

Läs artikeln om forskningen, Bin används som robotmodeller (SR Vetenskapsradion). Lyssna gärna på radioreportaget på samma sida.

Apimondia 2009 - alla föredrag nu på nätet

Världens största konferens om biodling och biforskning är den årliga Apimondiakonferensen. Förra årets konferens ägde rum i franska Montpellier och nu finns nästan alla föredrag på en särskild webbplats, Proceedings of Apimondia 2009 i form av bildspel. Bidragen är uppdelade i kategorier ekonomi, biologi, hälsa, pollinering, teknik, apiterapi och biodling som landsbygdsutveckling. Alla bildspel är på engelska.

torsdag 14 januari 2010

Bin landar som helikoptrar


Bild: B. Johansson

Forskare vid University of Queensland i Australien har studerat biets förmåga att landa på olika ytor. När det flyger använder biet sina ögon att bedöma avståndet till de närmaste ytorna och anpassar hastigheten därefter.

När det ska landa saktar biet ner och 16mm från målet stannar det upp och svävar som en helikopter. Biet sträcker ut sina bakben och får kontakt med ytan, sedan kan det landa. På ytor som är lodrätta eller värre är proceduren annorlunda. När det svävar använder det sina antenner för att bedöma ytans lutning och sedan sträcker det ut sina framben och greppar tag i ytan. Sedan landar det. Det handlar alltså om olika landningsteknik beroende på ytans lutning. Intressant nog har forskarna upptäckt att bina landar lättast på ytor som lutar 60 grader, som en blomma.

Läs mer på Forskning.no (på norska) eller University of Queensland (på engelska).

tisdag 12 januari 2010

Honung skapar flygkaos i USA

En 31-årig landbrukare blev orsaken till ett stort säkerhetspådrag vid flygplatsen Meadow Fields Airport norr om Los Angeles 5 januari. Han hade med sig fem flaskor honung och säkerhetspersonalen misstänkte att flaskorna innehöll sprängämnen. Alla flygningar till och från flygplatsen blev inställda i flera timmar medan personalen undersökte flaskorna. De första testerna tydde på att det handlade just om sprängämnen. Efter flera tester visade sig att mannen bara hade honung med sig.
Läs mer i den danska tidningen Politiken.

Bild: Budi Purwito, stockvault.com

lördag 2 januari 2010

Biodling snart laglig i New York


Bild: B. Johansson

Hittills har det varit olagligt att hålla på med biodling inom New York City. Bin har betraktats som farliga djur på samma nivå som krokodiler och giftormar men en lagändring är på väg enligt en artikel i New York Times, Urban beekeeping set to become legal. Intresset växer i staden för ekologisk grönsaksodling och trädgårdsskötsel och pollineringsbehovet växer förstås. Många ha trotsat lagen och har redan bikupor, till exempel på hustaken, men snart behöver de inte arbeta i smyg.