onsdag 24 november 2010

Biodling i Sydafrika



Våra kollegor Olle Ideström och Anders Wizping har varit på studiebesök i Sydafrika. Studiebesöket arrangerades av Biodlingsföretagarna och bestod av 26 deltagare från hela landet. De tillbringade cirka 2 veckor i Sydafrika och besökte området kring Kapstaden, Mossel Bay, Johannesburg och Pretoria. De besökte mest storbiodlare som hade oftast 1000 - 3000 samhällen.

Många aspekter av biodling kände de igen förstås men det fanns flera väsentliga skillnader. Även de största biodlarna hade väldigt gammal utrustning, t o m handvevade slungor och äldre maskiner. Intressant nog bedrev de ofta biodling för pollinering och några biodlare hade nästan ingen honungsproduktion alls. Man tjänar bra med pollineringsverksamhet, mest på stora fruktodlingar och man kan få 450 - 650 Rand (nästan samma belopp i kronor) per samhälle för pollinering. Honungsprisen var ungefär som i Sverige, 32 Rand per kilo till tappstation. Den afrikanska bin (Apis mellifera scutellata) och Kapbin (Apis mellifera kapensis) är de vanligaste bisorterna. Biodlarna har lite bekymmer med Kapbin för att de går in i andra samhällen, slår ut drottningen och tar över hennes roll.

Bina var väldigt arga och svärmlystna där nere och biodlarna verkade helt vana vid detta. En del uppskattade till och med aggressiviteten. Hanteringen var väldigt enkel och de tog inga särskilda åtgärdar mot svärmning. De hade däremot en hel del bekymmer med stölder och vandalisering och stängsel kring bigårdar var tyvärr ett vanligt syn. Honungen var mest flytande, pastöriserad och filtrerad och det fanns många typer sorthonung.

Honungsgrävlingen är ett problem för många biodlare och man sätter kuporna högre upp på ställningar för att bina ska vara i fred, ibland i grupper på 4 kupor. Amerikansk yngelröta har nyligen kommit in i landet men de hade inga stora problem med varroa, kanske mest på grund av kortare utvecklingstid på yngel och mycket svärmning.

Ett längre och mer omfattande resereportage om studieresan kommer i nästa nummer av Biodlarföretagarnas tidning Gadden.

Bilder: Olle Ideström

Inga kommentarer: