onsdag 14 juli 2010

Bin i Saharaöknen isolerade i minst 5000 år

Oasis by Angeoun, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  Angeoun 

En artikel hos brittiska BBC (Honeybees survive for millenia in Sahara desert oasis) handlar om vilda bisamhällen i oasen Kufra i Libyen som har levt helt isolerat i minst 5000 år. Forskare från Libyen och Tyskland har studerat bisamhällen i isolerade delar av Libyen och tittat på DNA-prov för att undersöka den biologiska diversiteten. Just samhällen i Kufra visar inga spår på blandning med bin från andra delar av landet.

Bina kom till Sahara när det fanns mer växtlighet och när temperaturerna var mildare än idag. När ökenområdet växte blev det kvar bara enstaka isolerade oaser och bina fick klara sig själva. Bina i Kufra verkar starka och har inte blivit utsatta för varroakvalstret eftersom inga bin utifrån har kommit dit. På andra oaser har lokala biodlare tagit in sina egna bin för att dra nytta av oasens dragsäsong och då har det skett parning mellan olika bisamhällen och tyvärr har också varroa spridit sig. Bina i Kufra kommer säkert att vara föremål för fortsatt forskning.

Se forskningsrapporten, 10,000 years in isolation? Honeybees (Apis mellifera) in Saharan oases (Conservation Genetics, June 2010)

Inga kommentarer: