lördag 29 december 2018

Seminarium om honungskvalitet

Ett intressant seminarium om honungskvalitet hålls i Alvesta, lördagen den 19 januari, Honung - ursprung och kvalité. Dagen arrangeras av Honungsringen i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan under ledning av Lotta Fabricius Kristiansen. Om du inte kan åka till Alvesta kan du följa seminariet via nätet (webbsändning).

Under dagen kommer följande ämnen att diskuteras:
  • Vad är det i honungsburken? - Livsmedelsverkets provtagning, Honungsringens honungsprover en översikt 2006–2018
  • Honungens smaker - Sensorik för biodlare, Ursprungsbestämning genom aromanalys
  • Livsmedelskontroller - Primärproduktion och förädling
  • Certifiering - IP Biodling, EU-ekologiskt och KRAV
  • Bivax som honungsförpackning
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Centralgatan 3, Alvesta.
Tid: 10.00-17.00.
Avgift: 300 kr. För att delta via webbsändning är kostnaden 150 kr.

onsdag 26 december 2018

Alla biarter behöver skydd mot pesticider


Debatten om pesticider inom jordbruk nästan alltid handlar om hur de påverkar honungsbiet och väldigt lite uppmärksamhet ägnas åt andra biarter som har en ännu vitkigare pollineringsroll, enligt
en artikel i EurekAlert, Stronger pesticide regulations likely needed to protect all bee species, say studies. Forskare vid Guelph University i Kanada vill väcka större uppmärksamhet om hoten mot andra biarter och vilda humlor och kräver starkare reglering mot farliga pesticider. Humlor och solitärbin fyller en nödvändig roll i naturen och drabbas särskilt hårt av alla kemikalier som används idag. Dagens jordbruk klarar sig inte i framtiden endast med honungsbiet som pollinatör. Det finns en risk att vi fokuserar bara på honungsbiet och glömmer det stora mångfaldet som fins bland pollineringsinsekter.

- Given the great variability that we see in the behaviour, ecology and life history of over 20,000 species of bees in the world, there are some routes of pesticide exposure that are not adequately considered in risk assessments focusing only on honeybees.

söndag 23 december 2018

God jul och gott nytt biår!

Det ser ut att bli en vit Julafton för första gången på ganska länge. Vi önskar alla medlemmar och bivänner en fridfull och glad jul med familj och vänner. Vi ser fram emot våren då våra små vänner börjar surra igen.

söndag 9 december 2018

Julmarknad på Skälby

Julmarknaden på Skälby lockar mycket folk varje år och föreningen var självklart på plats. Vi fick en stadig ström av folk som köpte lotter och honung och frågade om biodling. Zsuzsanna, Gabriella, Börje, Adam, Catherina och jag var på plats och turades om att stå i montern.

Nu är biåret 2018 slut även om en medlem rapporterade att hennes bin var ute och flög förra veckan.

lördag 8 december 2018

Drottninggelé kan förnya stamceller - ny forskning

CC BY-SA by Waugsberg on Wikimedia Commons
Drottninggelé är ett proteinrikt sekret som arbetarbin ger till blivande drottningar. Ny forskning vid amerikanska Stamford University visar att drottninggelé innehåller en protein, royalactin, som kan förnya skadade stamceller och även förlänga livstiden för djur som möss, enligt en artikel i Phys.org, Honeybee protein keeps stem cells youthful. Forskarna arbetar nu vidare med att undersöka om proteinen kan ha samma egenskaper hos andra däggdjur, även bland människor, till exempel för att läcka sår och även för att förebygga utvecklingen av till exempel Alzheimers sjukdom (se även en artikel i brittiska The Guardian, Royal jelly research could propel cure for Alzheimer’s, claim scientists).

Men den här forskningen är bara ett första steg och betyder inte att vi ska börja äta drottninggelé i stora mängder. Forskarna betonar att det kommer att ta flera år innan vi förstår hur dessa proteiner fungerar och vilka eventuella tillämpningsområden kan finnas.

For all his research on the substance, Wang does not recommend royal jelly. “We’re not condoning that everyone goes out and buys royal jelly,” he said. Tests on products bought online found that some did not contain any royalactin, he said. “It’s not all made the same.”

Referens
Derrick C. Wan et al. Honey bee Royalactin unlocks conserved pluripotency pathway in mammals, Nature Communications (2018). DOI: 10.1038/s41467-018-06256-4

torsdag 6 december 2018

Distriktets ordförandeträff


Kalmar läns södra biodlardistrikt hade ordförandeträff med representanter från föreningarna i Tålebo, Blomstermåla. Margaretha och Erik kom från Kalmarbygdens biodlare. Det handlade om distriktets verksamhetsplan för 2019. Det blir bl.a en föreläsning på våren och en på hösten men ämnet och föreläsare är inte spikat. Kom gärna med förslag.

måndag 3 december 2018

Årsmöte 2018

Föreningens årsmöte hölls söndag 25 november på Skälby Gård med cirka 30 medlemmar på plats. Föreningens nya styrelse ser ut så här (efter det konstituerande styrelsemötet):
  • Ordförande: Muhammed Tatarevic 
  • Vice-ordförande: Erik Olsson 
  • Sekreterare Jadwiga Johansson
  • Kassör: Tina Burvall 
  • Övriga styrelseledamöter: Margaretha Bjerker, Tímea Zsuzsanna Popucza, Börje Nilsson
Ansvaret för föreningens olika kommittéer och aktiviteter:
  • Kontaktperson för information från förbund till förening: Margaretha Bjerker 
  • Administratör för medlemsregistret: Tina Burvall 
  • Bihälsosamordnare: Erik Olsson 
  • Avelssamordnare: Erik Olsson 
  • Utbildningssamordnare: Zsuzsanna 
  • Hemsidesamordnare: Erik Olsson 
  • Honungsbedömningskommitténs ordförande: Margaretha Bjerker
Erik Olsson redogjorde för de nya föreskrifterna för bisjukdomar som börjar gälla 2019-01-01. De innebär att bisamhällen kan flyttas utan besiktning tills yngelröta upptäcks. De är inte tillräckligt stränga för att upprätthålla det goda sjukdomsläge som nu finns för amerikansk yngelröta.

Bland alla aktiviteter för 2019 finns det behov av förbättringar i klubbstugan samt åtgärder mot fukt i källaren. Mötet också beslutade om medlemsavgifter framöver: fullbetalande medlem 70 kr, familjemedlem 70 kr, juniormedlem gratis. De tre vinnarna i medlemslotteriet blev: 1a pris Tina Burvall (2 flak glasburkar), 2a pris Henrik Haglund (1 kg vaxmellanvägg), 3e pris Ulla Lind (1 flak glasburkar).

Till slut uppvaktade vi Anders Wizping för sina 40 år som biodlare. Han är ett välkänt namn i biodlarsverige som förening kan vara stolta över att ha som medlem. Mötet avslutades med fika och smörgåstårta och mycket bisnack bland medlemmarna. 

söndag 2 december 2018

Julmarknad på Skälby 9 dec - vi behöver frivilliga!

Söndag den 9 december (11.00-15.00) är det Julmarknad på Skälby. Där kommer vi att stå och sköta försäljning av föreningens honung samt marknadsföring av biodling i stort. Just nu behöver vi flera medlemmar som kan ställa upp, även om det bara handlar om ett par timmar.kan du hjälpa till bör du ta kontakt med Jadwiga Johansson, 073 1813558.

Oxalsyrebehandling på Skälby

Bild: Stefan Svensson
Efter en varm höst har det nu blivit kallare och bina har gått i klot. Nu är det ett bra tillfälle att behandla bina mot varroakvalster genom att droppa 30 ml ljummen oxalsryralösning på bina i kakgatorna. Alla samhällen i bigården behandlades och det var Erik, Conny, Stefan och Mari som stod för arbetsinsatsen.

torsdag 15 november 2018

BeeScanning - app som upptäcker varroa

Nu kan du undersöka dina samhällen för varroaangrepp med mobilen. En ny svensk app, BeeScanning, har fått mycket internationell uppmärksamhet och även blivit prisbelönt under de senaste månaderna. Ett radioreportage på P1, Ny app kan rädda livet på honungsbin, intervjuar uppfinnaren Björn Lagerman.

Björn brukade ta många bilder på sina bin med mobilen och sedan analyserade bilderna i datorn för att upptäcka varroakvalster som satt på bina. Under en kampanj 2017 bad han biodlare i många länder att skicka in bilder på sina bin för att skapa en stor databas. En kraftfull dator fick sedan bearbeta materialet och lärde sig känna igen varroakvalster och räkna dem. Nu med appen kan du skicka max 30 bilder för analys och inom en minut får du svar om hur mycket varroa du har och om du behöver vidta åtgärder. Appen finns för både Android och iPhone.

Lyssna på radioreportaget från P1 Studio ett.

 
Här ser du en instruktionsfilm om BeeScanning.

måndag 12 november 2018

Vaccin mot amerikansk yngelröta på väg - ny forskning

Forskare vid Helsingfors universitet har utvecklat ett helt nytt sätt att vaccinera bin mot den fruktade bisjukdomen amerikansk yngelröta enligt ett pressmeddelande från universitetet, The first-ever insect vaccine PrimeBEE helps bees stay healthy, och en artikel i tidningen Land, Snart kan bin vaccineras mot fruktade sjukdomar.

Insekter har inte samma sorts immunförsvar som däggdjur och därför kan inte vaccineras på samma sätt men genom att ge drottningen mat som innehåller den sjukdomsbärande organismen kan drottningen bygga upp en resistens och därmed klara sig mot sjukdomen. Arbetet drivs vidare av företaget PrimeBEE och den högsta prioriteten är att ta fram ett vaccin mot amerikansk yngelröta och få ut det på marknaden. Redan nu pågår även kliniska prov på motsvarande vaccin mot europeisk yngelröta och svampsjukdomar.

Här ser du en film om arbetet vid PrimeBEE i Helsingfors.

lördag 10 november 2018

Vaxsmältning på Skälby


Det sista mötet för året på bigården ägde rum idag (10 november) med vaxsmältning och städning på schemat. Vi var cirka ett tjugotal medlemmar som kom till bigården en blöt och dimmig novembermorgon. Föreningens gamla vaxkakor smältades men även flera medlemmar hade med sig egna vaxkakor som skulle smältas. Samtidigt visade Conny hur man sedan omvandlar vaxet till fina nya mellanväggar. I bigården fanns det dessutom löv att kratta och frakta bort.

Till lunch fick vi en fin höstgryta med ris eller bulgur. Ett stort tack till Jadwiga som lagade den fina lunchen! Runt 14.00 var det sista vaxet nedsmält och halvtre kunde de sista medlemmarna lämna bigården efter sista rengöring, sista städningen och tillbomning av bigården. Medlemslotteriet skulle ju ha haft sin dragning idag nen det glömdes tyvärr bort, och därför kommer dragningarna av de vinsterna istället att göras vid årsmötet.

Nu återstår bara årsmötet innan vi kan avsluta biåret 2018. Alla medlemmar är varmt välkomna söndag 25 november 13.30 på Skälby Gård (Studiefrämjandets lokal).

torsdag 8 november 2018

Ökad svensk honungsproduktion motverkar importerade förfalskningar

Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen i världen och fuskhonung hittas ganska regelbundet i Sverige idag, enligt ett pressmeddelande från Svenska BinBrist på svensk honung skapar marknad för förfalskningar. En viktig åtgärd mot fusket är att det produceras mer svensk honung och för att kunna göra det behövs flera biodlare i landet, menar Staffan TegebäckBiodlingföretagarna. Grossister och uppköpare utför regelbundna kontroller av honungen de köper in men det finns alltid risken att missa något.

Svensk Honungsförädling har 70-talet lokaldepåer med anslutna biodlare runt om i landet och arbetar enligt ett upparbetat system för kontroll.

- Vi har rutiner och tar stickprover på varje leverans och testar även smak och lukt. På våra lokaldepåer och regiondepåer informerar vi ständigt om hur viktigt det är med provtagning. Det är oerhört synd att förfalskningar dyker upp men det är ett hälsotecken att det upptäcktes innan det kom ut i handeln. Det ska inte vara lönsamt att fuska.

Nina Gazi Dagab är ansvarig för honungsinköpen på Axfood.

- Eftersom svensk honung är en bristvara så är det klart att det finns en risk att fusket ökar. Vi hanterar det genom att ha långvariga relationer med våra svenska odlare och gör slumpmässiga kontroller på vårt eget märke Garant. Vi förutsätter att honungen vi köper från våra underleverantörer är den som vi avtalat om. Om det dyker upp misstanke om fusk, testar vi alltid och skulle det då påvisas att det är falsk honung så återkallar vi produkten. Står det svensk honung på burken så ska det vara det. Vi vill ha så mycket inhemsk honung som möjligt i butikerna men det är en utmaning att köpa in från många små leverantörer.

Det finns ingen enkel lösning på problemet med fuskhonung men viktiga åtgärder är att öka på svensk honungsproduktion, effektiv marknadsföring, kompetensutveckling för biodlare och bra information till kunder om varför man bör köpa svensk honung.


måndag 5 november 2018

Påminnelse - vaxsmältning, honungsbedömning, årsrapport

CC0 by Hans / 22187 zdjęć on Pixabay

Vaxsmältardagen är den 10 november på bigården från kl 09.00. Alla välkomna!

Honungsbedömningen sker den 24 november med början kl 12. Inlämnade burkar för bedömning kan lämnas i bigården t o m fredagen den 23 november, och på Skälby gård lördagen den 24 november senast kl 11.00. Observerar att i år ska Bihusesynen lämnas in tillsammans med burken och honungsbedömningskortet. Det räcker om man tar med sig sidan "Uppgifter om verksamheten" som visar att man har gjor den. Den kan man t ex, tillsammans med honungsbedömningskortet, sätt runt burken med en gummisnodd.

Årsrapporten kan mailas till m.bjerker@hotmail.com där det ska framgå biodlarens namn, antal invintrade samhällen 2017, antal vinterförluster, Invintrade samhällen 2018 och honungsskörd totalt i kg 2018. Årsrapporten kan även läggas i bigården i förslutet kuvert med ordförandes namn på eller vid vaxsmältardagen den 10 november.

fredag 2 november 2018

SBR kritisk till nya föreskrifter om bisjukdomar


Sveriges Biodlares Riksförbund är kritiska till Jordbruksverkets beslut om nya föreskrifter till skydd mot Amerikansk yngelröta, Varroa och andra bisjukdomar.

- Skyddet mot spridning av sjukdomarna blir sämre, aveln mot bättre bin kommer att försvåra och risken för ökad dödlighet hos bisamhällena ökar, säger Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund.

-Vi önskar också mer tidsenliga föreskrifter, men de förenklingar och förbättringar som Jordbruksverket beslutat om drunknar i otydligheter och direkta försämringar för våra medlemmar, säger Monica Selling.

Antalet biodlare i Sveriges alla län har glädjande ökat markant under de senaste åren. De regler som nu Jordbruksverket föreslår ökar dessvärre risken att de nya biodlarna köper bin med sjukdomar. Inte bara SBR var kritiska till den nya föreskriften när den var ute på remiss. Bland annat förordade flera länsstyrelser, som operativt hanterar sjukdomar hos honungsbin, andra lösningar.

- Vi hade hellre sett att man väntat till 2021 med ändringarna, då kommer ändå de nya
djurhälsodirektiven från EU att kräva omarbetningar. Nu får vi inrikta oss på att få till moderna bestämmelser i beredningen inför den ändringen, säger ordförande Monica Selling.

Läs mer i ett pressmeddelande från SBR på myNewsdesk: Binas hälsa är hotad.

fredag 26 oktober 2018

20 ton fuskhonung upptäcks

Ett omfattande fusk med importerad honung som säljs som svensk honung har upptäckts enligt ett pressmeddelande från Svenska Bin på myNewsdesk20 ton honung från Asien såldes som svensk.

I veckan som gick har en omfattande falskmärkning av importerad honung upptäckts. Bluffen avslöjades då köparen Lars PetterssonLP:s biodling i Säffle gjorde en så kallad pollenanalys som visade att partiet var från Asien och inte som angivits från Sverige. Flera uppköpare har blivit lurade och bland biodlarna i Sverige är oron stor att förfalskningen ska drabba kundernas förtroende för deras produkter.

Lotta Fabricius Kristiansen på föreningen Svenska Bin, som arbetar för att marknadsföra de svenska biodlarna och deras honung, ser allvarligt på det inträffade.
Honung är en helt naturlig produkt där bina hämtar nektar från lokala växter. Därför kunde man med säkerhet säga att partiet inte var från Sverige när analysen visade sig innehålla en större mängd pollen från bomullsbusken, vattenmelon och andra växter som vi inte har i Sverige, medan pollen från svenska växter i stort sett saknades.

Biodlingsföretagaren Lars PetterssonLP:s biodling anande oråd när han fick leveransen av honung från en säljare i Västsverige:
Honungen såg bra ut men jag kände att det var något som inte stämde. 20 ton var för stor mängd honungsskörd i förhållande till säljarens biodling. Han hade inte tillräckligt många bisamhällen för att kunna producera så mycket.

Lars menar att den här typen av fusk gör att man som biodlare blir orolig för framtiden.
Jag är förbluffad och bedrövad. Hur ska jag kunna lita på säljare när det går till så här? Jag kommer i fortsättningen bara att köpa från biodlare som jag känner och även satsa på att öka vår egen biodling. I år hanterar vi som uppköpare och honungstappare totalt 70 ton honung varav 10–15 ton från våra egna bin.

Källa: Pressmeddelande från Svenska BinmyNewsdesk: 20 ton honung från Asien såldes som svensk.

torsdag 18 oktober 2018

Kallelse till årsmöte 2018

Kallelse till årsmöte 2018 i föreningen Kalmarbygdens Biodlare

Välkommen på årsmöte till Kalmarbygdens Biodlare.

Tid: 25 november kl 13.30 Plats: Skälby gård, Skälbyallén 6, i Studiefrämjandets lokaler.
OBS! Ny lokal i år.

I vanlig ordning kommer det att finnas smörgåstårta och vi vill att ni anmäler er till kassören Catharina Thuresson catharina.thuresson@telia.com eller på tel: 070-799 48 31 senast fredag 16/11.
Årsmöteshandlingar m m kommer att skickas ut separat via mail/brev till alla medlemmar ca en vecka innan årsmötet.

Väl mött den 25 november!

Vänliga hälsningar

Styrelsen Kalmarbygdens biodlarförening 
gm Margaretha Bjerker, Ordförande


lördag 13 oktober 2018

Konferens om biologiska hot mot bin


En intressant konferens hålls torsdag 6 december i Alnarp utanför Lund, Biologiska hot mot honungsbin, humlor och solitära bin. Den handlar om skadegörare som kan snart komma till Sverige via t ex importerade bin och humlor och hur vi kan bekämpa dessa. Konferensen arrangeras genom ett samarbete mellan Partnerskap Alnarp, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Biodlingsföretagarna (BF) och Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) och presenterar resultat från ett pågående nationellt projekt.

Jordbruksverket fick 2017 pengar till ett projekt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att utreda biologiska hot mot pollinatörer. Beredskapen mot exotiska skadegörare i honungsbin ska förbättras. Med ”exotisk” menas skadegörare som idag inte finns i Sverige men som kan komma hit. Dessutom ska vi utreda om importerade humlesamhällen utgör ett hot mot de vilda svenska humlorna och göra enkla undersökningar av alternativ till importerade jordhumlor.

Konferensen riktar sig till alla med ett intresse för biodling, jordbruk och miljöfrågor.
Mer information och anmälan (senast 15 november).

torsdag 11 oktober 2018

Föreläsning om biodling

Bild: E. Olsson
Fredrik Thunberg och Muhamed Tatarevic informerade om bin och biodling för Aktivt liv, Kalmar kommun. Föredraget var innehållsrikt och mycket uppskattat. Många frågor ställdes efteråt, ämnet är outtömligt. Därpå följde provsmakning av sorthonung. Kanske någon av åhörarna dyker upp på nybörjarkursen till våren?

lördag 6 oktober 2018

Biåret 2018 går mot sitt slut: kom-ihåg-lista

Årsrapport 2018
Dags att fylla i årsrapporten 2018. Fyll i den och skicka den till m.bjerker@hotmail.com Du kan också skicka ett mail med följande uppgifter: Namn, invintrade samhällen 2017, vinterförluster, invintrade samhällen 2018, honungsskörd totalt. Det är mycket viktigt att vi rapporterar om våra samhällen så att det finns tillförlitliga statistik om svensk biodling som beslutsunderlag och forskningsmaterial.

Honungsdepå
Sista inlämningsdagen till honungsdepån är den 14 oktober. Kontakta Torbjörn Aagesson 073-2280050.

Vaxsmältardagen
Lördagen den 10 november är det vaxsmältardag på bigården, från kl. 10.00. Conny kommer även att under dagen visa alternativa vaxsmältningsmetoder och hur man tillverkar vaxmellanväggar. Denna dag kommer även ”närvarolotteriet” att dras. Mat till självkostnadspris kommer att serveras.

Honungsbedömning
Lördagen den 24 november är det honungsbedömning på Skälby, herrgården. Inlämning av burkar och gjord bihusesyn, kan ske mellan 11.00-12.00. Om du inte har möjlighet att komma då så går det bra att sätta burkarna och bihusesynen i bigården mellan den 19–23 november. Viktigt att bihusesynen görs och visas upp. Du hittar den i Bitidningen eller på biodlarnas hemsida för utskrift.

Årsmöte
Söndagen den 25 november kl. 13.30 är det årsmöte på Skälby, herrgården. Kallelse mm kommer i separat utskick.



måndag 24 september 2018

Bimöte med information om honungsbedömning

Dagens bimöte på Skälby fick besök av Ingmar Wahlström, vice ordförande i SBR, som skulle prata om honungsbedömning och kvalitetsfrågor. Vi var cirka 20 medlammar som samlades i höstsolen och innan Ingmar fick ordet fanns det lite kvar att göra i bigården.

Ingmar började med att fråga oss om syftet med honungsbedömningen. Många tror att det handlar om kvalitetssäkring men så är det inte. Kvalitetssäkring är det som sker om du vill få Krav-märkning eller Svensk Sigill och det är en ganska krävande process. Honungsbedömningen har två huvudsyften: som skydd för vårt varumärke och som en skolning i hur man ska hantera honung. Honungsbedömningen och Bihusesyn går hand i hand och ger biodlaren tydliga regler för sin biodling och honungsproduktion. Det handlar om att göra rätt för sig. Din honung är ditt ansvar som biodlare.

Etiketterna som vi beställer av SBR ska gälla endast den produktionsomgång som du lämnade in för honungsbedömning och du har ansvaret för honungen upp till två år efter produktion. Det är viktigt att locksäkringen ligger under etiketten för att garantera att förpackningen inte har brutits. Många undrar över varför etiketterna är så svåra att avlägsna men Ingmar berättade att det var faktiskt meningen. Man ska nämligen inte återanvända glasburkarna och därför är etiketterna speciellt klibbiga. Ska man återanvända burkarna finns det regler inom livsmedelsbranschen som kräver industriella diskmaskiner för att se till att burkarna är ordentligt rena.

Annars kan vi redan nu meddela att årets vaxsmältningsdag äger rum lördag 10 november 10.00. Honungsbedömningen sker lördag 24 november och medlemmar ska lämna in sina burkar senast fredag 23 november. Dessutom kan ni också lägga in i almanackan föreningens årsmöte som sker söndag 25 november 13.30 på Skälby gård. Mer information kommer senare.

tisdag 18 september 2018

Hur svärmar klarar sig i oväder

När en svärm lämnar kupan och letar efter ett nytt hem så samlas de gärna på en trädgren. Bina hänger på varandra och bildar en kon som håller även om det blåser. Nu har forskare vid Harvard universitet i USA undersökt hur svärmar beter sig när de utsätts för stormvindar och regn. En artikel i tidskriften New Scientist, Honeybee swarms act like superorganisms to stay together in high winds, beskriver hur bina reagerar på vind och regn genom att dra in sig mot grenen och konen blir mer tillplattad desto starkare vinden blåser. Forskarna har studerat en svärm som utsattes i laboratoriet för olika vindstyrkor. När bina känner av vinden så måste de hålla i varandra ännu hårdare. De kryper närmare grenen för att skydda sig men samtidigt ökar belastningen på varje individ. Det verkar som att bina tar på sig en ökad belastning för att rädda svärmen.

Titta på den här korta filmen om forskningen.


Referens
Collective mechanical adaptation of honeybee swarms. O. Peleg, J. M. Peters, M. K. Salcedo & L. Mahadevan,  Nature Physics (2018)

söndag 16 september 2018

Skälby mat- och kulturmarknad

Skälby mat- och kulturmarknad blev en riktig publiksuccé med cirka 5000 besökare och vi var självklart på plats med honungslotteri, försäljning och information. På plats fanns det många utställare, artister och föreningar. Det fanns ett brett sortiment lokalproducerad mat samt underhållning och fikamöjligheter. Marknaden arrangerades av Lions, Studiefrämjandet, Skälby 4H-gård och Kultur & fritidsförvaltningen.

Stort tack till Zsuzsanna, Marie, Christiane och Kristina som ställde upp idag.

onsdag 12 september 2018

En extrem sommar på Öland - radioreportage

Den extrema torkan och värmen i somras har gett en dålig honungsskörd hos våra bivänner på Öland, enligt ett radioreportage av P4 Kalmar, Torkan slog hårt mot biodlarna på Öland. I reportaget intervjuas Hans Lundell i Lindby. Han berättar att bina inte fick tillräckligt med nektar mitt i sommaren på grund av hettan och då tvingades Hans att stödfodra dem med förra årets honung. En annan intressant effekt var att drottningen slutade lägga ägg i juli, precis som drottningar gör i Medelhavsländer. Det har Hans aldrig upplevt tidigare. Årets honungsskörd ligger på ungefär hälften av förra årets, i bästa fall.

Lyssna på hela intervjun här.

söndag 9 september 2018

Nu är bina klara för vintern

Conny sköter biforleverensen (Bild: E Olsson)
Bina på föreningsbigården fick en hink bifor för 14 dagar sedan. Nu får de ytterligare en halv hink, totalt 16 kg foder. Det ska de klara sig på i vinter.

Det var frisk sensommarluft och skönt att sitta i solen och dricka kaffe. Honungen är slungad och biåret går mot sitt slut. Vi kan summera en bra säsong i föreningen och fint medlemstillflöde. Nu är vi imponerande 93 st! Når vi 100 om två år, 2020?

Söndag 16 september är det Skälby matmarknad och vi kommer att medverka med honungsförsäljning och information omverksamheten.

söndag 26 augusti 2018

Avslutning på nybörjarkursen

Årets nybörjarkurs, Mitt första år som biodlare, avslutades söndagen den 26 augusti och nu finns det ett entusiastiskt gäng duktiga biodlare som fortsätter med sina egna samhällen. Under de senaste fyra månaderna har gruppen följt utvecklingen i bigården och lärt sig biodlingens hemligheter genom praktiska övningar under ledning av Fredrik Thunberg, Adam Hjort-Ström och flera erfarna biodlare inom föreningen.

Under kursens avslutningsmötet fick de förbereda samhällen för invintring och fick ett möte med områdets bitillsynsman Pierre Danielsson som berättade om reglerna för flyttning av samhällen och vad man ska göra om man upptäcker bisjukdomar.

Under det efterföljande föreningsmötet behandlades en del av föreningens samhällen med myrsyra under vintern och Pierre Danielsson pratade om bihälsa med medlemmarna.

lördag 25 augusti 2018

Intressant föreläsning på Ingelstorp

Bengt Nihlgård
Biodlare Bengt Nihlgård, professor emeritus i växtekologi, håller ett föredrag om ”Bin och andra pollinatörer i en föränderlig värld" lördagen den 29 september klockan 13:00 på Naturbruks-gymnasium Kalmar i Ingelstorp, sal B1. Kaffe och smörgås ingår i anmälningsavgiften 50:-

Anmälan till telefon 070-5445 992 eller epost lars56jonsson@telia.com.

Anmäl dig senast 16 september.

Välkomna

fredag 24 augusti 2018

Kalmar län är biodlartätast i landet

Kalmar län har 3,1 personer per tusen invånare som är medlemmar i Biodlarnas riksförbund och är därför det biodlartätaste länet i Sverige. Ett radioreportage av P4 Kalmar, Tätt mellan bikuporna i Kalmar län, berättar vidare att våra grannar Kronoberg och Gotland kommer på andra och tredje plats i listan. Flest biodlare när det gäller antal har Västra Götaland med 2611 registrerade biodlare.

Men medlemssiffrorna ger inte hela bilden eftersom det fortfarande finns många biodlare som inte är medlemmar i någon förening. Enligt Jonas Eriksson, förbundschef på Biodlarna, finns det minst två tusen oregistrerade biodlarna i landet.

En möjlig anledning till att just Kalmar och Kronoberg leder medlemsstatistiken är att här finns det bra förutsättningar för bin med större mångfald i naturen.

tisdag 21 augusti 2018

Att övervintra små samhällen - ny filmserie

Vad gör ni med era små avläggare när hösten kommer? Och drottningarna i parningskuporna?
Det går att övervintra 2-ramars avläggare om de placeras intill varandra. Genom att ge dem färdiga foderramar så vet man att fodret räcker, det blir inget röveri och vinterbina behöver inte jobba med att dra in fodret.

Vår egen Erik Olsson har gjort en filmserie på 9 korta avsnitt som visar hur man kan få även små samhällen att överleva vintern. 
Här kommer avsnitt 1 i serien.

söndag 19 augusti 2018

Föreläsning - Blomstrande ängar och giftfria fält

Här föreläser Lasse Hellander, ledamot i SBRs styrelse, på ett bimöte hos Freddy Duwe i Vårsta, 7 augusti. Titeln på föreläsningen är Blomstrande ängar och giftfria fält, en dröm - kan det bli verklighet? och finns även på sajten Allt om biodling, som de flesta biodlare känner till. Lasse Hellander berättar med ett hollistiskt perspektiv om situationen i världen, om biodlingen och de hot och möjligheter som vi står inför.

fredag 17 augusti 2018

Paris finaste byggnader har nu bikupor på taket


Fenomenet med bikupor mitt i världens största städer växer stadigt och en stad med en lång tradition är Paris. En artikel på sajten Atlas Obscura, The People Keeping Bees on Paris’s Most Famous Landmarks. berättar om hur stadsbiodling i Paris började redan på 80-talet med en biodlare som hade kupor på operahusets tak och sålde honungen till operaälskare.

Idag har de flesta kända byggnader i Paris egna bikupor: t. ex. Notre Dame, Opéra Garnier, Musée d’Orsay, École Militaire, och Grand Palais. Bina trivs bra i stadsmiljön eftersom det finns gott om parker, trädgårdar och balkonger samt inga pesticider. Stadshonungen, i synnerhet den som kommer från de mest kända turistmålen, är väldigt efterfrågad av turister och priserna ligger därefter. Du kan betala upp till €122 per kilo (cirka 1278 kr) för den mest exklusiva honungen!

söndag 12 augusti 2018

Möte på Skälby och kommande evenemang i föreningen

Dagens bimöte på Skälby handlade mest om leveransen av Bifor till föreningen och medlemmar. Om du inte kunde hämta din Biforbeställning idag bör du ta kontakt så fort som möjligt med vår kassör Catharina Thuresson, 070-799 4831. Cirka 20 medlemmar var på plats och fick information om flera intressanta evenemang under de närmaste veckorna.

26 augusti. Vid nästa bimöte (kl. 13.30) kommer vår bitillsynsman, Pierre Danielsson för att informera om bihälsa och svara på medlemmarnas frågor om sjukdomar. Vi kommer också att sluskatta föreningens samhällen och eventuellt hinna invintra dem. Ett viktigt möte för alla medlemmar!

Erik med Biforleveransen
1 september. Affären Blomsterlandet (Wismarsvägen 4) har bjudit in oss att sälja honung och prata om biodling (kl. 10.00-15.00). Vi behöver medlemmar som kan bemanna vårt monter och om du kan ställa upp (även en del av dagen) bör du ta kontakt med Margaretha Bjerker, 070-574 3492.

16 september. Skälby kultur- och matmarknad, 10.00-15.00. Vi behöver frivilliga som kan bemanna vårt monter i några timmar. Ta kontakt med Margaretha Bjerker, 070-574 3492.

23 september. Ordinarie bimöte (kl. 13.30) med gästföreläsare Ingmar Wahlström (vice ordförande SBR) som kommer att berätta om Bihusesyn och honungsbedömning.

onsdag 8 augusti 2018

Studiebesök på Skälby


Medlemmar i Södra Kalmars biodlardistrikt var inbjudna den 29 juli att titta på Flow Hive-kupan som Kalmarbygdens biodlare har på sin föreningsbigård. Ett mindre gäng, bland annat från Öland och Oskarshamn, såg nyfiket på när honungen tappades ur kupan, när vi vred på kranen. Vi kan konstatera att FlowHive tekniken fungerar bra här i Sverige och det är en underbar känsla att bara vrida på kranen för att få färsk honung och slippa besväret med slungning. Men samtidigt är det kanske bäst att fortsätta med de gamla ramarna ett bra tag till.

tisdag 7 augusti 2018

Bra honungsskörd tack vare bladlössen

CC BY Some rights reserved by Amada44 on Wikimedia Commons
För många biodlare har den varma och torra sommaren gett en mycket dålig honungsskörd men på Vikbolandet utanför Norrköping har lokala biodlare fått mycket honung, tack vare bladlössen. Enligt en artikel i Norrköpings tidningar, Bladlössen räddade honungsproduktionen, har det varit en bra sommar för bladlöss. De producerar honungsdagg som bina tar hand om och resultatet blir vad som brukar kallas för bladhonung eller cementhonung eftersom den blir väldigt hård och svårslungad.

Enligt Lasse Arvidsson, ordförande på Vikbolandets biodlarförening:

- Vi hade bladlössinvasion i år, värmen gynnar bladlössen och bladlössen gynnar bina. Då det inte funnits mycket nektar på grund av torkan har bina ätit bladlössens "avföring" vilket är en slags sockerlag som bina älskar.

måndag 6 augusti 2018

Bee simulator - bli ett bi!

Snart kommer datorspelet Bee Simulator där du får uppleva världen från biets synvinkel. Du blir ett arbetsbi och du behöver lära dig flyga, hitta blommor, hämta pollen och nektar samt hjälpa till i kupan. Du kommer dessutom att hamna i farliga situationer och får lära dig att hantera farorna. .

Spelet kommer ut senare i år på Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, och PC. Här får du ett smakprov!

söndag 15 juli 2018

Bimöte i sommarhettan


Dagens bimöte på Skälby var en lugn föreställning. När solen gasar på med 30 graders värme så är det bäst att hålla sig i skuggan och ta det lugnt. Det blev mycket diskussion och några enklare småjobb i bigården.

När det gäller torkan menar flera medlemmar att det går ganska bra för våra bin även om de är aktiva mest på morgonen innan solen kommer fram på riktigt. Honung finns hos de flesta och läget är under kontroll.

Bifor till medlemmar

Dags att börja tänka på invintring faktiskt! Vi förmedlar Bifor till våra medlemmar i år igen. Priset ca 170-175 kr/hink (inte helt fastlagt ännu). Sista beställningsdag söndag 29/7. Beställningslista finns i klubbrummet. Tid för avhämtning i bigården meddelas senare.

torsdag 12 juli 2018

Torkan hotar många bisamhällen - radioreportage

Torkan drabbar biodlare i hela landet och många tvingas stödfodra sina samhällen. Ett radioreportage av SR P4 Värmland, Biodlare tvingas stödfodra – Bin riskerar att dö, intervjuar biodlaren KG Walldén i Bjurtjärn. Han menar att honungsåret redan är över och det som gäller nu är att rädda sina samhällen. Eftersom det finns en akut foderbrist finns det risk att drottningen slutar lägga ägg och samhället försvagas inför vintern.

- Det här året är extremt. Det har jag aldrig varit med om sedan jag började med bin 1973.

Klicka i nedanstående ruta för att lyssna på reportaget.

fredag 8 juni 2018

Kort uppehåll

Jag är sommarledig lite tidigare i år och det betyder att inga nya poster skrivs fram till början av juli. Vi ses då!

Film om föreningen

Två deltagare på en utbildning för fotografer vid Linnéuniversitetets medieinstitut FOJO tog kontakt med oss och ville göra en film som en del av kursen. De var intresserade av djur och natur och då föll det sig så att dom ville komma till bigården. Margaretha och Conny ställde upp som "experter" och filmades i ca tre timmar. Det var varmt och svettigt. Det var mycket roligt att vara med och få visa bigården och prata om bina och dess liv och överlevnad. Filmen blev riktigt bra och här ser ni resultatet.

Tack till Julia Lindemalm och Mikael Andersson för ett riktigt fint jobb!

torsdag 7 juni 2018

Enkät om övervintring 2017-2018

CC BY-NC Some rights reserved by Chiot's Run
Har du fyllt i enkäten om övervintringen 2017-2018? Om inte gör det så fort som möjligt, även om du bara övervintrade ett samhälle. Dessa siffror är viktiga för biforskning. Här kommer ett brev till alla biodlare från bihälsokonsulten Preben Kristiansen.

Hej!

Det var planen att enkäten om övervintringen 2017-2018 skulle avslutas i dag, men eftersom SBR:s hemsida med länk till enkäten har varit nere sedan någon gång i helgen, kommer den vara öppen fram till och med 6:e juni.

Jag har fått en del mejl om problem med att skicka in svaren i enkäten. Ibland har problemen orsakats av att servern, där enkäten ligger, har överbelastats.

Problemen kan även bero på att det saknas svar på ett eller fler av de frågor som måste besvaras för att svaren kan skickas. De frågor det handlar om är följande: 4, 5, 6, 7, 11, 12, 24, 31 och 33.

Det har i nuläget kommit in cirka 2000 svar, och vi tackar alla som svaret. Det vore bra om vi kan få in fler svar, och jag hoppas därför att så många som möjligt vill ägna några minuter åt att besvara frågorna i enkäten oavsett storleken på förlusterna, dvs. oavsett om en biodlare har haft låga eller höga förluster eller inga förluster alls.

Länk till enkäten är följande: http://www.bee-survey.com/index.php/819938?lang=sv.

Med vänliga hälsningar
Preben Kristiansen
Bihälsokonsulent

måndag 4 juni 2018

Ny honungsslunga på Skälby

Vid dagens bimöte på Skälby fick medlemmarna titta på föreningens nya honungsslunga. Slungan är lätt och smidig att använda och den blir en stor förbättring mot den gamla trotjänaren. Titta på filmen för en kort introduktionsfilm av Erik Olsson.

Annars var vi cirka 16 medlemmar som träffades i sommarvärmen. De två samhällen som hade välts av vandaler för ett par veckor sedan har återhämtat sig och allt är som normalt igen. Ett av dem var så pass starkt att vi gjorde två avläggare idag.

Vår FlowHive-kupa börjar sakta men säkert komma igång och vi hoppas att kunna vrida på kranen igen längre fram under sommaren.

söndag 3 juni 2018

Risk för tidig svärmning

Rekordvärmen i maj har lett till en tidig blomning och det betyder en stor risk för svärmning, enligt ett radioreportage från P4 Kalmar, Risk för tidiga bisvärmar. Reportaget ger råd till den som hittar en svärm i sin trädgård. Ser du en svärm i Kalmartrakten kan du ta kontakt med någon av våra svärmexperter, se kontaktinformationen i den högre spalten under rubriken Svärmfångst.

torsdag 31 maj 2018

LRF röstar emot plan för minskning av pesticider inom jordbruk

LRF:s riksförbundsstämma har avslagit Biodlarnas motion att LRF ska upprätta en plan för att långsiktigt minska användningen av pesticider, dvs gifter i växtodlingen. Dessa gifter påverkar den biologiska mångfalden och våra pollinatörer mycket negativt. LRFs styrelse föreslog avslag på motionen – vilket också blev stämmans beslut.

- Argumentationen från styrelsen innehåller direkta felaktigheter samt svepande rykten för att omöjliggöra en saklig debatt. ”Det är beklagligt att de ekonomiska intressena formulerar argumenten, och övertrumfar därmed ett långsiktigt hållbart miljötänkande.”, säger Lasse Hellander som deltog i debatten som Biodlarnas representant vid stämman.

Med ställningstagandet går man dessutom emot flera andra EU-länder, där man konkret arbetar för att minska giftanvändningen med särskild omtanke om insekterna inklusive bina.

- Vårt problem är att vissa sektorer inom de gröna näringarna kan och får förgifta andra djurhållares djur och de produkter som de producerar genom att använda giftiga preparat och motivera detta med ekonomiska argument och begrepp som konkurrenskraft, säger Lasse Hellander.

Källa: Pressmeddelande från SBR (Biodlarna): ”LRF:s beslut idag visar att de vill fortsätta använda gifter”

måndag 28 maj 2018

Föreningen får internationell uppmärksamhet i YouTube nyhetsmagasin

Efter Världsbidagen för en vecka sedan visade jag ett fint nyhetsprogram på YouTube om bin och biodling, Bees R Funny. Programmet leds av två entusiastiska och duktiga tjejer, Malvie och Yara, som varje vecka berättar om binyheter från hela världen. Efter deras nyhetsvideo visades här, tog de kontakt med mig och tackade för uppmärksamheten och nu i denna veckas program nämns vi med ett par bilder som de tog från denna blogg. Vill du höra det korta inslaget om oss får du rulla fram till ungefär 18 minuter in i sändningen. Men jag rekommenderar att du ser hela filmen som denna vecka innehåller bland annat en intervju med en biodlare i Zimbabwe. Ett fint initiativ som förhoppningsvis väcker uppmärksamhet om binas viktiga roll i miljön.

Underbart med internationella kontakter!

torsdag 24 maj 2018

Bigården vandaliserad

Bilder: H Haglund, C Johansson
Vår underbara bigård på Skälby har drabbats av vandalisering. Två kupor har välts av okända personer och skadegörelsen har förstås polisanmälts. En mycket tråkig händelse och vi får fundera på hur vi kan hjälpas åt att förebygga sådana händelser framöver. Hör av dig om du vet mer om vad som har hänt.

Brist på bin i Kronoberg


Den sena våren och en väldigt torr maj månad har ställt till problem för våra grannar i Kronoberg enligt ett reportage av SVT Nyheter Småland, Brist på bin i Kronoberg – fruktskörden hotas. I vissa områden har upp till 50% av samhällen dött under vintern och vårutvecklingen har varit svag. Det torra vädret de senaste veckorna betyder att det inet finns så mycket nektar att hämta som i sin tur kan leda till en sämre honungsskörd i år.

Enligt Leif Olofsson, ordförande i Kronobergs biodlardistrikt:

- Många av de bin som klarat vintern är svaga nu. Värmen kan göra att det i stället blir för torrt och att växter på grund av det torkar ut och inte ger någon nektar. Vi skulle behöva lite regn.

tisdag 22 maj 2018

Världsbidagen 20 maj - filmreportage från hela världen

Det blev en hel del medieuppmärksamhet kring världsbidagen 20 maj. Här kommer tre olika bidrag med väldigt olika fokus. Först ett reportage från FN om ett bisamhälle som har placerats i trädgården utanför FNs huvudkontor i New York.



Här kan du träffa en biodlare som är dessutom Sveriges ambassadör i Australien, Pär Ahlberger. Han visar hur han sköter sina bikupor i ambassadens trädgård i Canberra som ett bidrag till Världsbidagen därnere.


Den bästa filmen har gjorts av två duktiga tjejer som har en egen nyhetskanal på YouTube, Bees r funny, med nyheter om bin och biodling (prenumerera gärna!). Här ser du veckans program som handlar mest om just Världsbidagen. Jag vet inte riktigt var de bor men deras engagemang för bin och känsla för medieproduktion är beundransvärd.

söndag 20 maj 2018

Svärmfångst på Skälby

Erik och svärmen
Vid dagens sturdiecirkelmöte (20 maj) upptäcktes en svärm som hade samlats i ett träd strax intill vår bipaviljong på Skälby. Då var det dags för gruppen att få en spännande lektion i konsten att fånga en bisvärm med Erik och Muhamed som lärare. Först fick de in svärmen i en plasthink. Sedan gjorde de i ordning en låda med utbyggda ramar och mellanväggar som skulle förhoppningsvis tilltala drottningen och sin svärm. Svärmen uppmuntrades krypa ner i lådan och till sist lades en filt över lådan så att bina kunde flytta in i lugn och ro.

Själva bimötet blev välbesökt och medlemmarna fick pyssla med diverse aktiviteter i bigården: kontroll av samhällen, drönarramskontroll, nya vaxmellanväggar mm.

Bilder: Zsuzsanna Popucza, Alastair Creelman




Svärmen lugnare ner sig

måndag 7 maj 2018

Bimöte - ergonomi i bigården

Foto: T Burvall
Söndag 6 maj var det dags för årets andra bimöte på Skälby. Temat för dagen var ergonomi i bigården och Fredrik Thunberg, sjukgymnast till yrke, visade hur man ska, och inte ska, lyfta sina lådor. Undvik höga lyft, vrid inte ryggen vid lyftet, håll lådan nära kroppen, böj på knäna och vid lågt arbete sätt ner ett knä i marken istället för att stå framåtlutat. Kanske har vi räddat några från att få ryggskott tack vare dessa råd!

Annars gick mötet som vanligt med kontroll av samhällen, lite pyssel och trevlig sällskap. Nästa möte blir söndag 20 maj, kl. 13.30. Välkommen!

måndag 30 april 2018

Vårkänslor

Vår kassör, Catharina Thuresson, skickade in ett par bilder. Ett bi som vilar vid fönstret och en humla på pollineringsuppdrag i bigården.

Lite vila på mitt fönsterbleck innan fortsatt färd hem till kupan? (Och nej, jag har visst inte skrubbat mina fönsterbleck på ett tag...). Som allergiker fick jag bråttom att stänga fönstret...


Bilder: Catharina Thuresson


onsdag 25 april 2018

Hönsbytardag i Västrahult

Föreningen kommer att delta vid Hönsbytardagen i Västrahult (nordväst om Rockneby), lördag den 2 juni, kl. 10.00-14.00. Vi har deltagit flera år i rad nu och det är alltid en trevlig stämning och mycket aktivitet. Förutom höns och ägg finns det andra djur, försäljning av slöjd och bakverk samt kafé och underhållning för barnen. Vi kommer att sälja honung, lotter och informera om biodling.

Vi ses kanske där!

måndag 23 april 2018

Vårträff i bigården

Bild: Erik Olsson
Verksamheten i bigården kom igång söndag 22 april i strålande sol, till glädje för både bin och biodlare. Har bina överlevt vintern? Är det foder kvar? Klarar de sig till draget börjar, när slånen blommar? Eller ska de kanske drivfodras?

Ordförande Margaretha Bjerker drog upp riktlinjerna för kommande träffar, var 14:e dag, kl. 13.30 hela sommaren. För att få utnyttja slungrummet måste man engagera sig i föreningen och hjälpa till. Vid varje möte redogörs för vad som ska göras den dagen. Efter jobb kommer fika, idag kladdkaka med grädde!

lördag 21 april 2018

Kylig vårmarknad på Skälby




Vi var på plats på Skälby vårmarknad lördag 14 april för att informera om biodling och sälja honung från bigården. Men vårvädret saknades totalt och det var en kall och regnig dag med ganska få besökare. Men humorn var på topp hos våra tappra medlemmar!

Läs mer om marknaden på 24 Kalmar. Även bilder från dagen.

tisdag 17 april 2018

Bisäsongen börjar på söndag!

Föreningens söndagsträffar kommer nu igång med ett uppstartsmöte söndag, 22 april, kl. 13.30. Alla medlemmar och nyfikna nybörjare är varmt välkomna till bigården på Skälby för att träffas, diskutera övervintringen och vårutveckling, undersöka föreningens samhällen och snygga till bigården. Sedan blir det fika och information om kommande aktiviteter. Väderprognosen för helgen ser mycket lovande ut så vi får hoppas på vårsol och surr kring kuporna.

Sedan träffas vi på bigården varannan söndag, alltid 13.30 (se alla datum i högerspalten).

söndag 15 april 2018

SBR vill kartlägga kupstölder


Många biodlare runt om i landet rapporterar stölder och vandalisering av bikupor, men statistik saknas, enligt en artikel i ATL, Biodlare vill kartlägga stölderna. Många brott polisanmäls inte eftersom det är nästan omöjligt för polisen att utreda brottet i brist på bevis. Nu vill förbundet att biodlare som drabbas av kupstölder och vandalisering rapporterar alla händelser till en ansvarig person i distriktet och på det sättet kan vi kanske få en uppfattning om hur omfattande problemet verkligen är. Enligt Björn Dahlbäck, styrelseledamot i SBR:

- Vi vill få en bild av hur det faktiskt ser ut och har därför bett våra styrelser för samtliga distrikt att utse en kontaktperson som man som drabbad kan vända sig till. Detta skulle ge en bättre bild än om utgår från polisens register.

Utifrån statistiken kan man sedan undersöka åtgärder som, till exempel, stöldmarkering, grannsamverkan eller lagstiftning. Om siffrorna visar att problemet inte är så omfattande kan den kunskap också vara bra att veta och biodlare behöver inte oroa sig i onödan.

söndag 25 mars 2018

Kvinna dog av bisticksterapi


En kvinna i Spanien har dött efter en extrem allergisk reaktion på bisticksterapi, enligt en artikel av brittiska BBC, Woman dies after having bee-sting therapy. Hon hade fått bistick som behandling mot muskelkramper men fick en kraftig allergisk reaktion och dog. Det här är det första dödsfallet inom bisticksterapi och experter varnar nu att behandlingen med stick från levande bin inte är säker.

Bisticksterapi har blivit populär under de senaste åren och många menar att den är effektiv mot muskelsjukdomar. Nu väcks kritik mot metoden och många experter rekommenderar bättre kontroller av patienternas allergibakgrund och att alla kliniker ska ha läkemedel och utrustning för att kunna hantera kraftiga reaktioner, något som saknades i det spanska fallet.

torsdag 15 mars 2018

Världsbidagen, 20 maj

FN har nyligen antagit en resolution att 20 maj ska bli Världsbidagen (World Bee Day). Initiativtagaren är Slovenien som har drivit frågan under de senaste 3 åren och till slut fick med sig 115 länder. Syftet med dagen är att uppmärksamma binas betydelse för miljön och jordbruk och skapa större medvetenhet om pollineringsinsekter i stort. Vi får fundera på vad vi kan göra här i Sverige 20 maj!

På den nya webbplatsen för världsbidagen finns följande hälsning från Dejan Židan, Sloveniens vice Statsminister:

Dear visitor,

Your support to the World Bee Day initiative is of great importance. We have a moral obligation to ensure our future generations have a clean and healthy environment and diverse and nutrient-rich foods available, for which bees and other pollinators play an important role. Their contribution to the fight against climate change must also be mentioned. And all these commitments can be found under the name of Sustainable Development Goals...

I would like to invite you to join forces and help us preserve vital agriculture, beekeeping and clean environment!

Let me conclude with the words: "World Bee Day units us and bring the world together".

tisdag 13 mars 2018

Bimöte i Högsby - tema bihälsa


Högsbyortens biodlarförening arrangerar ett möte kring bihälsa söndag 8 april (kl. 13.00 - 15.30) på Staby Gårdshotell, Högsby. Gästtalaren är bihälsokonsulent Preben Kristiansen som föreläser om:
  • vax, varroa, nya preparat på gång, oxalsyreförångare
  • kvalsterbekämpning med genmanipulation
  • exotiska skadegörare - möjliga framtida problem
  • den nya förreskriften om bitilllsyn
Dessutom kommer Uppvidinge Biredskap och säljer biredskap. I pausen serveras kaffe. Ingen avgift.

Mötet arrangeras i samarbete med Södra Kalmar biodlardistrikt.