söndag 15 april 2018

SBR vill kartlägga kupstölder


Många biodlare runt om i landet rapporterar stölder och vandalisering av bikupor, men statistik saknas, enligt en artikel i ATL, Biodlare vill kartlägga stölderna. Många brott polisanmäls inte eftersom det är nästan omöjligt för polisen att utreda brottet i brist på bevis. Nu vill förbundet att biodlare som drabbas av kupstölder och vandalisering rapporterar alla händelser till en ansvarig person i distriktet och på det sättet kan vi kanske få en uppfattning om hur omfattande problemet verkligen är. Enligt Björn Dahlbäck, styrelseledamot i SBR:

- Vi vill få en bild av hur det faktiskt ser ut och har därför bett våra styrelser för samtliga distrikt att utse en kontaktperson som man som drabbad kan vända sig till. Detta skulle ge en bättre bild än om utgår från polisens register.

Utifrån statistiken kan man sedan undersöka åtgärder som, till exempel, stöldmarkering, grannsamverkan eller lagstiftning. Om siffrorna visar att problemet inte är så omfattande kan den kunskap också vara bra att veta och biodlare behöver inte oroa sig i onödan.

Inga kommentarer: