måndag 24 september 2018

Bimöte med information om honungsbedömning

Dagens bimöte på Skälby fick besök av Ingmar Wahlström, vice ordförande i SBR, som skulle prata om honungsbedömning och kvalitetsfrågor. Vi var cirka 20 medlammar som samlades i höstsolen och innan Ingmar fick ordet fanns det lite kvar att göra i bigården.

Ingmar började med att fråga oss om syftet med honungsbedömningen. Många tror att det handlar om kvalitetssäkring men så är det inte. Kvalitetssäkring är det som sker om du vill få Krav-märkning eller Svensk Sigill och det är en ganska krävande process. Honungsbedömningen har två huvudsyften: som skydd för vårt varumärke och som en skolning i hur man ska hantera honung. Honungsbedömningen och Bihusesyn går hand i hand och ger biodlaren tydliga regler för sin biodling och honungsproduktion. Det handlar om att göra rätt för sig. Din honung är ditt ansvar som biodlare.

Etiketterna som vi beställer av SBR ska gälla endast den produktionsomgång som du lämnade in för honungsbedömning och du har ansvaret för honungen upp till två år efter produktion. Det är viktigt att locksäkringen ligger under etiketten för att garantera att förpackningen inte har brutits. Många undrar över varför etiketterna är så svåra att avlägsna men Ingmar berättade att det var faktiskt meningen. Man ska nämligen inte återanvända glasburkarna och därför är etiketterna speciellt klibbiga. Ska man återanvända burkarna finns det regler inom livsmedelsbranschen som kräver industriella diskmaskiner för att se till att burkarna är ordentligt rena.

Annars kan vi redan nu meddela att årets vaxsmältningsdag äger rum lördag 10 november 10.00. Honungsbedömningen sker lördag 24 november och medlemmar ska lämna in sina burkar senast fredag 23 november. Dessutom kan ni också lägga in i almanackan föreningens årsmöte som sker söndag 25 november 13.30 på Skälby gård. Mer information kommer senare.

Inga kommentarer: