fredag 26 oktober 2018

20 ton fuskhonung upptäcks

Ett omfattande fusk med importerad honung som säljs som svensk honung har upptäckts enligt ett pressmeddelande från Svenska Bin på myNewsdesk20 ton honung från Asien såldes som svensk.

I veckan som gick har en omfattande falskmärkning av importerad honung upptäckts. Bluffen avslöjades då köparen Lars PetterssonLP:s biodling i Säffle gjorde en så kallad pollenanalys som visade att partiet var från Asien och inte som angivits från Sverige. Flera uppköpare har blivit lurade och bland biodlarna i Sverige är oron stor att förfalskningen ska drabba kundernas förtroende för deras produkter.

Lotta Fabricius Kristiansen på föreningen Svenska Bin, som arbetar för att marknadsföra de svenska biodlarna och deras honung, ser allvarligt på det inträffade.
Honung är en helt naturlig produkt där bina hämtar nektar från lokala växter. Därför kunde man med säkerhet säga att partiet inte var från Sverige när analysen visade sig innehålla en större mängd pollen från bomullsbusken, vattenmelon och andra växter som vi inte har i Sverige, medan pollen från svenska växter i stort sett saknades.

Biodlingsföretagaren Lars PetterssonLP:s biodling anande oråd när han fick leveransen av honung från en säljare i Västsverige:
Honungen såg bra ut men jag kände att det var något som inte stämde. 20 ton var för stor mängd honungsskörd i förhållande till säljarens biodling. Han hade inte tillräckligt många bisamhällen för att kunna producera så mycket.

Lars menar att den här typen av fusk gör att man som biodlare blir orolig för framtiden.
Jag är förbluffad och bedrövad. Hur ska jag kunna lita på säljare när det går till så här? Jag kommer i fortsättningen bara att köpa från biodlare som jag känner och även satsa på att öka vår egen biodling. I år hanterar vi som uppköpare och honungstappare totalt 70 ton honung varav 10–15 ton från våra egna bin.

Källa: Pressmeddelande från Svenska BinmyNewsdesk: 20 ton honung från Asien såldes som svensk.

Inga kommentarer: