torsdag 8 november 2018

Ökad svensk honungsproduktion motverkar importerade förfalskningar

Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen i världen och fuskhonung hittas ganska regelbundet i Sverige idag, enligt ett pressmeddelande från Svenska BinBrist på svensk honung skapar marknad för förfalskningar. En viktig åtgärd mot fusket är att det produceras mer svensk honung och för att kunna göra det behövs flera biodlare i landet, menar Staffan TegebäckBiodlingföretagarna. Grossister och uppköpare utför regelbundna kontroller av honungen de köper in men det finns alltid risken att missa något.

Svensk Honungsförädling har 70-talet lokaldepåer med anslutna biodlare runt om i landet och arbetar enligt ett upparbetat system för kontroll.

- Vi har rutiner och tar stickprover på varje leverans och testar även smak och lukt. På våra lokaldepåer och regiondepåer informerar vi ständigt om hur viktigt det är med provtagning. Det är oerhört synd att förfalskningar dyker upp men det är ett hälsotecken att det upptäcktes innan det kom ut i handeln. Det ska inte vara lönsamt att fuska.

Nina Gazi Dagab är ansvarig för honungsinköpen på Axfood.

- Eftersom svensk honung är en bristvara så är det klart att det finns en risk att fusket ökar. Vi hanterar det genom att ha långvariga relationer med våra svenska odlare och gör slumpmässiga kontroller på vårt eget märke Garant. Vi förutsätter att honungen vi köper från våra underleverantörer är den som vi avtalat om. Om det dyker upp misstanke om fusk, testar vi alltid och skulle det då påvisas att det är falsk honung så återkallar vi produkten. Står det svensk honung på burken så ska det vara det. Vi vill ha så mycket inhemsk honung som möjligt i butikerna men det är en utmaning att köpa in från många små leverantörer.

Det finns ingen enkel lösning på problemet med fuskhonung men viktiga åtgärder är att öka på svensk honungsproduktion, effektiv marknadsföring, kompetensutveckling för biodlare och bra information till kunder om varför man bör köpa svensk honung.


Inga kommentarer: