söndag 8 maj 2016

Sammetsgeting sprider sig genom europa


Sammetsgetingen (Vespa velutina) är en asiatisk art som har kommit till europa förmodligen genom en last krukor från Kina. Nu sprider den sig sakta men säkert och risken är att den kommer till Sverige inom kort. Getingen är ett hot mot bin och en enda geting kan lätt döda 50 bin om dagen och ett större angrepp kan slå ut ett helt bisamhälle. Sammetsgetingen är större än en vanlig geting och mindre än en bålgeting och boet är riktigt stort, ofta upp till 90 cm långt.

Tidningarna har rapporterat detta hot och kallar sammetsgetingen lite sensationellt för "mördargeting," Läs gärna artikeln i tidningen Metro, Mördargetingen sprider sig uppåt i Europa – kan komma till Sverige.

- Sammetsgetingen sprider sig ungefär 20 kilometer per år och Jordbruksverket har en beredskapsplan för hur man ska agera om den närmar sig svenska gränsen. Binäringen i södra Sverige utsätts för störst fara, detta på grund av att miljön fortfarande är gynnsam för arten där.

Om du misstänker att du har sett sammetsgetingen i Sverige, bör du anmäla detta via Artportalen eller mejla till: jourhavande.biolog@nrm.se

Inga kommentarer: