tisdag 31 maj 2016

Förhållningsregler för slungrummet på Skälby

Kalmarområdet är tyvärr fortfarande inte helt fritt från amerikansk yngelröta och på grund av det behöver vi vara försiktiga med redskap som kommer till bigården för slungning. Bitillsynsmannen Pierre Danielsson håller nu på att ta sig igenom de kända bigårdarna inom 3km ifrån bigården Ebbetorp där de senast avlivade samhällen som var positiva för amerikansk yngelröta finns. Om du bor inom 3km från Ebbetorp måste du ha flyttningstillstånd av Pierre för att kunna ta dina ramar till Skälby för slungning. Dessutom är det extra viktigt att alla medlemmar rengör slungrummet noga med vatten och kaustiksoda mellan varje slungning.

Vill du slunga på Skälby krävs en kod som du får genom att boka via Henrik (070-557 0964), Lotta (070-353 1493) eller Conny (070-326 5961).

Om du misstänker sjukdom hos dina bin bör du ta kontakt med din bitillsynsman - se kontaktinformation.

Läs mer om amerikansk yngelröta.

lördag 28 maj 2016

Honungsbin konkurrerar ut humlor i jakten på nektar


Forskare vid Lunds universitet har upptäckt att honungsbin och humlor konkurrerar med varandra i jakten på nektar och pollen och att honungsbin brukar vinna kampen. En artikel i Forskning.se, Blommorna räcker inte åt både humlor och honungsbin, beskriver en studie som jämförde antalet humlor på 9 platser i Skåne där det fanns bikupor och 10 platser utan bikupor. Resultaten visar tydligt att antalet humlor, i synnerhet de mindre arterna, var betydligt lägre i områden där de fick konkurrera med honungsbin.

Men det finns också en lösning på problemet:

- En lösning på nuvarande situation kan vara att skapa utrymme för fler blommor i jordbrukslandskapet. Traditionella ängs- och betesmarker förser pollinerande insekter med mat från tidig vår ända in på hösten ...Att restaurera och sköta om dem vore troligtvis det bästa alternativet för humlorna.

Referens: Competition between managed honeybees and wild bumblebees depends on landscape context, Basic and Applied Ecology, maj 2016.

onsdag 25 maj 2016

Vattenbrist kan hota honungsskörden


Det fina vädret betyder att våra samhällen utvecklas i snabb takt och många har redan ganska välfyllda skattlådor. Men torkan i sydost kan hota utvecklingen längre fram. Det menar en biodlare på Gotland, Gunnar Mellander, i ett radioreportage av Sveriges Radio P4 GotlandTorka hotar honungsskörd (lyssna på reportaget i spelarrutan nedan). Han ser en positiv utveckling så länge men om torkan fortsätter kan draget ta slut mot midsommar.

- Men om det inte regnar så finns det ingen nektar, och därmed ingen honung. Vi har ju också bevattningsförbud och då vågar jag inte vattna. Ifjol tog draget slut redan i juli förra året på grund av torkan, och då blir det ingen mer honung.

Med tanke på den akuta vattenbristen som råder även på Öland kan vi bara hoppas på en hel del regn framöver.

söndag 22 maj 2016

Satsning på stadsbin i Norrköping


Nu satsar Norrköping på stadsbin med lanseringen av projektet ”Bin i Stan” lördagen den 21 maj. Projektet ”Bin i Stan” erbjuder företag att hyra bikupor och på så sätt visa att de tar ansvar för den ekosystemtjänst bina utför. Medlemmar i den lokala biodlarföreningen svarar för skötsel av kuporna liksom honungsframställning. Företagen som medverkar får del av den honung som bina producerar. I Norrköping var Weibulls först ut att hyra bikupor i projektet.

– Pollinering är en faktor som i hög grad påverkar hur nöjd slutkonsumenten blir med vårt trädgårdserbjudande. Kan vi göra en insats för att förbättra förutsättningarna för att odla i stan känns det förstås bra att göra det, säger Anders Bergquist, marknadschef på Weibulls.

Källa: Pressmeddelande, myNewsdesk: Norrköping får fler bin i innerstan.

tisdag 17 maj 2016

Se föreläsningar från Beecome 2016

Konferensen Beecome hölls i Malmö 11-13 mars i år och flera föreläsningar filmades av UR, Utbildningsradion. Nu kan du se flera föreläsningar på webbkanalen UR Play.
Alla föreläsningar är på engelska.

lördag 14 maj 2016

Enkät om övervintring

Den årliga undersökningen om övervintring pågår just nu och vi hoppas att alla biodlare här i Kalmar fyller i den så fort som möjligt. Det är viktigt att forskare kan följa vinterdödlighet från år till år. 

Den enkätundersökning om övervintringen 2015-2016 som påbörjades 3 maj kommer pågå fram till och med 1 juni. För att få en så bra bild som möjlig av läget kring övervintringen är det viktig att vi får in många svar och att så många frågor som möjligt besvaras. Vi vore därför tacksamma om du vill ägna några minuter åt att besvara enkäten, oavsett om du har haft små eller stora förluster.

Det har hittills kommit in ca 250 svar, och vi tackar alla som besvarat enkäten. I fjol kom det in nästan 1800 svar, så det är en bra bit kvar om vi ska komma upp på samma antal i år.

Länk till enkäten.

tisdag 10 maj 2016

Nybörjarkursen igång

Bild. F Thunberg
Vår nybörjarstudiecirkel, Mitt första år som biodlare, hade sitt andra möte i söndags med Fredrik Thunberg och Adam Hjort-Ström som kursledare. Gruppen är en påläst skara, en del har redan skaffat sig bin och flera är inne på att skaffa sina första bin redan denna sommar och börja sina banor som biodlare. Frågorna avslöjar att de har läst på och klurat redan innan de kom till kursen. 

Flera valde att stanna kvar en stund på föreningens möte efteråt och har lärt känna de mer vana biodlarna och förhoppningsvis frågat vidare. På nedanstående bild ses Conny besvara en av frågorna som dök upp efter att vi gått igenom ett par av föreningens samhällen.

Bild: F Thunberg

söndag 8 maj 2016

Försommarmöte på Skälby


Försommarvärmen lockade fram över 20 medlemmar till dagens möte på Skälby. Ett flitigt arbetslag lyckades bocka av flera punkter på vår att-göra-lista: slungrummet rengjordes, rabatterna fick jord och tillsyn, kuporna kontrollerades, ramar skrapades och trådades om och vi flyttade in mycket utrustning i paviljongen.

Tisdagsträffar

Framöver kommer vi att ordna informella möten på tisdagar, ojämna veckor med start nu på tisdag 10 maj, kl 18.00. Alla välkomna och särskilt ni som har svårt att komma på söndagar.

Sammetsgeting sprider sig genom europa


Sammetsgetingen (Vespa velutina) är en asiatisk art som har kommit till europa förmodligen genom en last krukor från Kina. Nu sprider den sig sakta men säkert och risken är att den kommer till Sverige inom kort. Getingen är ett hot mot bin och en enda geting kan lätt döda 50 bin om dagen och ett större angrepp kan slå ut ett helt bisamhälle. Sammetsgetingen är större än en vanlig geting och mindre än en bålgeting och boet är riktigt stort, ofta upp till 90 cm långt.

Tidningarna har rapporterat detta hot och kallar sammetsgetingen lite sensationellt för "mördargeting," Läs gärna artikeln i tidningen Metro, Mördargetingen sprider sig uppåt i Europa – kan komma till Sverige.

- Sammetsgetingen sprider sig ungefär 20 kilometer per år och Jordbruksverket har en beredskapsplan för hur man ska agera om den närmar sig svenska gränsen. Binäringen i södra Sverige utsätts för störst fara, detta på grund av att miljön fortfarande är gynnsam för arten där.

Om du misstänker att du har sett sammetsgetingen i Sverige, bör du anmäla detta via Artportalen eller mejla till: jourhavande.biolog@nrm.se

söndag 1 maj 2016

Solitärbi mot spik - vem vinner?

Här kommer en fin uppvisning på biets envishet och styrka. Ett solitärbi hittar en spik som har hamrats in i bohålet. Spiken väger mycket mer än biet men ingenting får blockera bohålet. Se vad som händer ...



Läs mer i en artikel från KSL.com.