söndag 13 april 2014

EU-kartläggning om bihälsa

Bees together by wolfpix, on Flickr
Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License by wolfpix 

Vintern 2012-2013 var hård och många samhällen dog men i stort mår Europas bin relativt bra enligt en ny kartläggning som täcker 17 EU-länder inklusive Sverige. Sveriges Radio intervjuar Professor Ingemar Fries, Sveriges Lantbruksuniversitet, om läget.i ett radioreportage, Honungsbin mår bättre än väntat. Han betonar vikten av att regelbundet kartlägga vinterdöden och förekomsten av virus och parasiter i Europa:

- Grundproblemet är att vi förlorar bisamhällen och har problem med förluster av bisamhällen som gör att pollineringen kan bli lidande. Så det är jätteviktigt att vi håller koll på hur många bin vi har och om vi håller på att förlora bisamhällen i större skala.

Sverige och Storbritannien förlorade cirka 25% av sina bin i fjol medan andra länder klarade sig bra. Resultaten för denna vinter är inte klara än men det är viktigt att vi får jämförbara data från alla länder som underlag för vidare forskning. 2014 har goda förutsättningar för att bli ett riktigt bra biår enligt Ingemar Fries med en mycket tidig vår.

Lyssna på reportaget: Honungsbin mår bättre än väntat

Inga kommentarer: