söndag 9 februari 2014

Mer än bara honung

Honeycombs by camknows, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License by camknows

Vi biodlare bör satsa på produktutveckling framöver och inte bara sälja honung i standarburk. En artikel i Norrköpingstidningen Folkbladet, Hoppas på nya biprodukter, beskriver en föreläsning om produktutveckling för områdets biodlare. Enligt Pasaga Ramic från Örebro finns det två produktområden som bör utvecklas; kakhonung och pollen.

- Visst kommer honungen, både nyslungad och kanderad, att vara den stora produkten även i framtiden, men det finns mycket mer som man kan få ut av sin biodling och bland annat då kakhonung och pollen.
  • Kakhonung är intressant dels för att ny forskning visar att honung är nyttigast om man tar den direkt från kupan och dels för att många kunder från länder runt Medelhavet och mellanöstern är vana vid att köpa just denna sort och efterfrågan är stor.
  • Pollen är ju mycket nyttigt för kroppen. Det samlas in via pollenfällor och intresset för denna hälsoprodukt växer i Sverige. 
Lägg till andra produkter som bivax, bisalva och även propolis så finns det flera möjligheter för biodlare att utöka sin verksamhet.

Inga kommentarer: