onsdag 11 september 2013

Stadsbin i Helsingfors

Dessert - Savoy by villoks, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License  by villoks

Trenden med stadsbin i Helsingfors bara växer och idag finns det cirka 250 samhällen i stadsmiljön. En artikel från finska TV-bolaget YLE (på finska Citymehiläiset kiehtovat nuoria naisia - Stadsbin lockar unga kvinnor) rapporterar att biodling lockar allt fler i storstadsregionen, framför allt kvinnor. Intresset för närproducerad mat lockar mest samt önskan att göra något postivt för stadsmiljön. Det finska biodlarförbundet (Suomen Mehiläishoitajain Liito) har också märkt en uppsving i intresse runt om i landet och har nu över 2000 medlemmar. Men precis som här i Sverige har Finland drabbats av svåra vinterförluster (cirka 15%) och varroakvalstret pekas ut som huvudboven.

Artikeln berättar mest om restaurangen Savoy som har satsat ganska stort på egen biodling och i år har fått över 200 kg honung. Honungen används i köket främst till olika sorters efterrätt men även till grillat förstås. Honungen ersätter socker i flera maträtter. Att använda endast närproducerade råvaror är ett säljande koncept inom restaurangsnäringen och vad kan bli bättre än honung från hustaket?

Tips: Vill du läsa den finska artikeln kan du markera och kopiera hela texten och sedan klistra in den i Google Translate. Översättningen till svenska är väldigt ungefärlig, bättre om du översätter till engelska.

Inga kommentarer: