En ny kokbok har just kommit ut med den enkla titeln Honung. Boken har skrivits av Johann Lang och beskrivs i en artikel i Svenska Dagbladet, Naturlig sötma med variation. Enligt Johann äter vi alldeles för lite honung här i Sverige:
– Det måste jag säga, som biodlare. Men det finns fler skäl. Honung är det nyttigaste söta vi har att tillgå. Och vi äter lite i förhållande till andra länder. Både i Tyskland och Sydeuropa konsumerar man betydligt mer honung än vad vi gör.
Ett problem är att olika honungssorter blandas ihop så att smaken inte varierar. Han uppmanar konsumenter att köpa direkt från lokala biodlare för att uppleva mångfalden inom honungsproduktion, från den ljusa rapshonungen till den mörka ljunghonungen. Ett sätt at förstärka honungens karaktär är att brygga mjöd och det finns ett växande intresse i detta. Olika sorters honung ger stor variation i smak och det finns nu flera sorters mjöd till salu hos Systembolaget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar