lördag 14 december 2024

Dags att lämna över efter 16 år

Efter nästan 16 är det dags för mig, Alastair Creelman, att lämna över ansvaret för föreningens hemsida. Framöver hittar du information och nyheter från Kalmarbygdens Biodlarförening på en ny adress: https://kalmarbygdensbiodlare.biodlarna.se

Den gamla hemsidan (denna) försvinner inte och du kan om du vill bläddra bland alla inlägg så mycket du vill, men den kommer inte att uppdateras.

Bloggen Biodling i Kalmar har blivit ett kärt barn för mig under åren och när jag tittar på all statistik blir jag ganska stolt över hur det har gått. Jag öppnade bloggen i februari 2009 och sedan dess har jag publicerat hela 1022 inlägg. Totalt har det blivit 225 510 sidvisningar. En av de mest sedda inlägg, med över 1000 sidvisningar, handlade om en mycket speciell honungssort i norra Turkiet som har en extrem berusningseffekt, "Galen" honung i Turkiet. De flesta inläggen brukar få cirka 100 visningar.

Jag har lärt mig väldigt mycket om biodling genom att skriva denna blogg. Jag byggde upp en bra omvärldsbevakning på nyheter inom biodling både här i Sverige och internationellt och under alla år har jag försökt att spegla vad som händer inom föreningen, i distriktet, nationellt och ute i världen med nyheter och filmer om forskning samt mer udda nyheter med koppling till biodling. Jag hoppas att ni har också upptäckt en hel del genom att följa alla länkar jag har spridit.

När jag nu väljer att lämna över ansvaret är det inte så enkelt eftersom jag äger just denna sajt och den är koplad till mig personligen. Vi valde i stället att starta om med en hemsida inom SBRs webb. Så den nya hemsidan har rätt profil och kan redigeras av flera och det blir därmed enklare att byta redaktör. 

Jag fortsätter i föreningen även om jag numera inte har egna bin (på grund av allergi) och skriver ibland inlägg i föreningens Facebookgrupp, Kalmarbi

söndag 24 november 2024

Årsmöte 2024

 


Idag var det dags för årsmötet, en mörk regnig söndag förmiddag på Skälby gård. Vi var 16 personer som kom till mötet, färre än vanligt men kanske på grund av att vi började redan 10:30 och för att vädret var inte så uppmuntrande. Lars Jonsson, sekreterare i Södra Kalmar Biodlardistrikt, blev vald till mötesordförande och mötet kom igång. 

Medlemmarna har fått alla handlingar via e-post och i verksamhetsberättelsen kan vi konstatera att vi har som vanligt genomfört möten i bigården, två studiecirklar, honungsbedömning, vaxsmältning samt flera arbetsdagar mest med att sätta upp och måla nya paneler på klubbhuset. Vi har dessutom deltagit i flera marknader på Skälby och på stan. 

Under 2025 planerar vi att fortsätta renovera klubbhuset och bipaviljongen. Vi planerar också en gemensam resa till den stora internationella mässan Apimondia 2025 i Köpenhamn, 23-27 september 2025. Det här är ett unikt tillfälle att träffa biodlare och forskare från hela världen och lyssna på den senaste forskningen. Mer detaljer om resan kommer nästa år.

Vi diskuterade också hur vi ska förhålla oss till inflödet av fuskhonung i våra affärer. Erik Olsson och Jan-Olov Viklund informerade om läget och om ett laboratorium i Estland som har utvecklat en metod att analysera honung för att upptäcka eventuell fusk. Han redovisade skrämmande höga siffror för fuskhonung i matbutiker, t ex cirka 70% i Tyskland. Det finns nu ett initiativ att kartlägga läget i svenska matbutiker och mötet bestämde att bidra till detta.

Sedan var det dags för val av styrelseledamöter och den nya styrelsen består av Jessica Fallbom (ordförande), Erik Olsson, Kalle Qvant, Malin Komstedt, Stefan Svensson, Katarina Nilsson och en ny medlem (fyllnadsval) Jan-Olov Viklund. Gunilla Göransson Wahlmark har lämnat sin styrelsepost och mötet tackade henne för ett gott samarbete. Andra val kommer att redovisas i mötesprotokollet som kommer senare.

Den nya styrelsen, fr v. Jan-Olov, Katarina, Erik, Kalle, Stefan, Malin, Jessica

Avslutningsvis ville Lars Jonsson rekommendera en ny bok som har publicerats av Biodlarna, Bisjukdomar och förebyggande bihälsoarbete.

lördag 16 november 2024

Vaxsmältardagen, 16 november

Bild: E Olsson

Vaxsmältardagen är till för dem som vill smälta ner ramar som är svarta och dåliga. Föreningen hade inga att koka men det var sju medlemmar som hade med sig sina egna ramar. De två bykgrytorna med kokande vatten var effektiva; vax och kokonger lossnade snabbt från ramarna. De plockades upp, vax och kokonger skummades av och silades ner i en hink. Dagen efter kan en fin vaxklump hämtas.

Ramarna gjordes rena i den nya elvaxsmältaren med två fack, det ena med vatten och såpa, det andra med vatten och kaustiksoda. Vi var nio stycken som gjorde oss förtjänta av en kopp kaffe och vetebröd när vi var klara.

måndag 11 november 2024

Kallelse till Kalmarbygdens Biodlares årsmöte 2024

Välkommen på årsmöte till Kalmarbygdens Biodlare.
Tid: 24 november kl 10:30 (OBS! ny tid)

Plats: Skälby gård, Skälbyallén 6, Studiefrämjandets lokaler.

Föreningen bjuder på smörgåstårta i vanlig ordning.

Årsmöteshandlingar kommer att skickas ut separat via mail till alla medlemmar 1 vecka innan årsmötet.

Väl mött den 24 november!

Vänliga hälsningar
 
Styrelsen Kalmarbygdens biodlarförening
genom
Jessica Fallbom, Ordförande

lördag 12 oktober 2024

Kommande aktiviteter



Snart är det dags för honungsbedömning. Det blir den 29 oktober. Senast en vecka innan behöver vi få in era burkar. OBSERVERA: sista inlämningsdag är 25/10. Lämnas som vanligt på bordet i föreningens lokal Skälby. Burken behöver vara med minsta volym 300 gr. och omärkt. Glöm inte fylla i och skicka med bedömningskortet 2024 som finns i septemtembernumret av Bitidningen. Kryssa i om du vill ha ett kvalitetsintyg också.
 
I septembernumret finns också Årsrapport 2024. Det är biodlarföreningens möjlighet att föra statistik över bl.a. vinterdödlighet. Vi är tacksamma om du kan fylla i den och lämna till styrelsen senast till årsmötet 24/11. Det går att fylla i och skicka digitalt men om du inte har möjlighet till det går den att lämna på bigården. Det står en låda på bordet i lokalen där du kan putta ned blanketten in så ingen annan ser dina uppgifter.

Vaxsmältardag 16 november på bigården. Välkomna från kl. 9:00. Det blir smältning både med den nya vaxsmältaren och som vi gjorde förra året; vattensmältning i kokgrytorna.

När det är dags för oxalsyrabehandling kommer Erik kunna tillhandahålla detta. Information kommer.

Glöm inte heller årsmötet som äger rum 24 november kl.10.30 (OBS tiden) på Skälby gård. Separat kallelse kommer.

tisdag 8 oktober 2024

AI-kamera räknar aktivitet vid flustret

Photo by Damien TUPINIER on Unsplash

Chatarina Berglund
och Pierre LarssonSäljans bigård i Sandviken använder en AI-kamera vid flustret för att räkna hur många bin flyger in och ut varje dag. Ett radioreportage av P4 Gävleborg berätter om hur paret får kontinuerlig information om binas aktivitetsnivå och kan se förändringar från dag till dag direkt i sina mobiler. Visst är det bättre att själv sitta nära kupan och titta själv men med teknikens hjälp kan man nu få statistik på när bina flyger och hur många som lämnar kupan.

Lyssna på reportaget här:

söndag 6 oktober 2024

Försäljning på Giraffen

 


Lördag 5 oktober stod vi utanför ICA Maxi tillsammans med olika lantbruksrepresentanter och initiativet Redig mat från trakten. Vi sålde honung och diskuterade med besökare, främst om den oroväckande ökningen av importerad fuskhonung som hotar biodling i Europa idag (se föregående artikel på denna blogg). Det blev många möten och samtal i höstsolen. Vi som var på plats var Erik, Jan-Olov, Alastair och  Lars Jonsson (sekreterare, Södra Kalmars Biodlardistrikt).

tisdag 1 oktober 2024

Fuskhonung allt vanligare

Vi biodlare vill larma om det ökande inflödet av fuskhonung i Europa och därför skickar vi ut följande meddelande för att skapa debatt och engagemang.

Europas konsumenter blir lurade i en aldrig tidigare skådad omfattning.

Sedan USA för ett par år sedan stoppade inflödet av fuskhonung väller den istället in över Europas marknader. Stärkelsesirap, främst från ris och majs, modifieras med hjälp av bakterier så att den på många sätt liknar honung. Processen är så avancerad att traditionella analysmetoder inte kan skilja den från äkta honung. Man kan också efterlikna specifika honungsvarianter som rapshonung, ljunghonung eller bovetehonung. Inte konstigt att konsumenterna blir lurade. Man tror att man köper en billig honung men får sirap.

En färsk undersökning från butiker Tyskland visade att 80% av honungen var fusk! Tror du det är bättre hos oss? Titta själv på en video av Bernhard Heuvel (president, European Professional Beekeepers Association EPBAhttps://www.youtube.com/watch?v=thx5Duzq4UI , se nedan.

En konsekvens av inflödet av fuskhonung är att den äkta honungen blir mycket svårare att sälja. Honungsuppköpare har lagren fulla och kan inte ta in mer från odlarna. Biodlarna i sin tur lagrar honung som uppköparna inte tar emot. Ekonomin i branschen försämras radikalt och många biodlare tvingas sluta, andra drar ned på verksamheten.

Totalt får vi en omfattande utslagning av bisamhällen och en radikal minskning av de pollineringstjänster som bina bidrar med. Därmed blir det också sämre skördar av frukt och grödor som är beroende av pollinering. Den ekologiska apokalyps som förlusten av pollinerare innebär har redan börjat. Andra pollinerare i naturen kan inte ersätta våra tambin då de redan är undanträngda av moderna jordbruksmetoder och samhällenas utbredning i sådan omfattning att det inte finns tillräckligt många kvar av dem. Åkrar och kortklippta gräsmattor är som öknar för insekterna. Där finns varken mat eller husrum för dem.

Men det går att åtgärda och alla kan bidra:
  • Köp honung från lokala biodlare
  • Sprid budskapet vidare
Ta gärna kontakt med Kalmarbygdens biodlare om du vill veta mer.

Ordförande, Jessica Fallbom, jessica.fallbom@gmail.com

Vice ordförande, Erik Olsson, erik@vakavilt.se


Läs mer nyhetsartiklar på engelska):

måndag 16 september 2024

Höstmarknad på Skälby

Vår förening deltog som vanligt på höstmarknaden på Skälby genom att sälja honung och informera om biodling. Det var främst lindhonung som såldes, fast eller flytande, men även honung som vi hade kvar från förra året. Det var något färre stånd och besökare än tidigare men vi sålde ändå tillfredsställande mycket honung. Vädret var strålande och bidrog till att folk kom till Skälby.

onsdag 11 september 2024

Höststädning på bigården


Styrelsen har inventerat vad vi har för prylar och utrustning på bigården. Det vi behåller har noterats på en lista, så att vi vet vad vi har. Resten hamnade i en stor hög som vi kör till återvinningen.

Mycket av det vi kastar var trasigt eller i dåligt skick. Några saker skulle kunnat komma till användning någonstans? Vi är nöjda med vår utrensning och verksamheten blir mer lättskött och effektivare.


Text och bilder: E Olsson

söndag 8 september 2024

Bisäsongen avslutas i högsommarväder

 


Säsongens sista bimöte idag och strålande högsommarväder. Det kändes mer som mitten av juli än bärjan av september. Bina har fått sitt vinterfoder och dagens fokus låg på underhåll av klubbhuset. Vi målade om gaveln och fixade takrännan bland annat. 

Notera följande aktiviteter:

  • Höstmarknad på Skälby 15/9 kl.10-15.00 där vi som vanligt har ett bord med tombola och försäljning av bigårdens honung. Vill du vara med hela dagen eller bara några timmar är du välkommen! Kontakta någon i styrelsen om du är intresserad.
  • Nästa aktivitet på bigården blit Vaxsmältardag lördag 16 november. Vi inviger den nya vaxsmältaren som Erik kommit med. Undervisning på plats. Utöver den också vattensmältning som vi testade förra året och visade sig vara mycket effektiv. Mer info angående dagen kommer senare.
  • Årsmötet sker söndagen den 24 november, 13:30. Mer information kommer senare.


söndag 25 augusti 2024

Om mjöd och mölska

 


Dagens möte på Skälby handlade mest om hur man gör mjöd (honungsvin) och mölska (honungsöl) med Kalle Qvant som diskussionsledare. Egentligen handlar det om honung, vatten och jäst men det finns en hel vetenskap om hur man tar fram just den rätta blandningen, beroende på vilken honungsort du väljer och hur länge den får jäsa osv. Man kan även använda honung som redan har jäst så att ingen honung går till spillo. Ett roligt sidospår till din biodling men endast för privat konsumtion så klart.

Alla föreningens samhällen har nu fått vinterfoder och bortsett från oxalsyrenehandlingen under hösten så är biåret i princip avslutat. Vid nästa möte, 8 september, kommer vi att fortsätta måla och fixa till klubbhuset inför vintern.

tisdag 20 augusti 2024

Två intressanta bimöten i distriktet

Photo by Eric Ward on Unsplash

27 augusti, kl. 18:30

Algutsboda Biodlarförening arrangerar ett möte om aktuell forskning om biodiversitet. Vi kommer att få lyssna på Markus Franzén som pratar om Linneuniversitetets forskningsprojekt om ekhagar och biologisk mångfald i Långasjö. Han kommer att prata om ekens tillväxt och den biodiversitet som observerats i Långasjö och Sverige. Presentationen kommer att baseras på preliminära resultat från ett pågående forskningsprojekt som undersöker ekskogar och biologisk mångfald. Lite extra fokus kommer att läggas vid bin och pollinatörer.

Plats Malin Gunnarsson, Östregård 105, Långasjö
Medtag eget fika!
Ingen anmälan, ingen avgift.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 september, 14:00 - 16:00
Välkommen till en biodlarträff i Målilla då Richard Johansson från SBR kommer att föreläsa kring temat Friska Bin. Richard är ansvarig för förbundets utbildningsutveckling och bihälsofrågor.
Kaffe, the och smörgås serveras.
 
Plats: Hultsfreds kommun, Skeppet Atlantvägen 2, Målilla
Kostnad 100 kronor betalas vid anmälan (senast 9 september).
Anmälan till Biodlarna.Lars@telia.com eller telefon 070-5445 992

Anmälningsavgift via Swish 123 604 00 67 eller Bankgiro 537 1547
Arrangör: Biodlardistrikt södra i samarbete med Mörlundabygdens biodlare

söndag 11 augusti 2024

Dags för varroabehandling snart


På dagens bimöte delades myrsyra ut till de som ville ha, för behandling mot varroa. Det är viktigt att bina som kläcks i augusti och september är väl rustade inför vintern, med en "fettkropp", så att de kan mata de första larverna i februari. Varroakvalster är negativa för att de skadar ynglet men även för att de livnär sig på bina under vintern. Myrsyra dödar främst kvalster som sitter på bina. Man ska inte räkna med att de som finns i täckt yngel dör. Det finns många faktorer som påverkar resultatet av behandlingen. Eftersom myrsyran är effektiv mot kvalster på bina kan det vara bra att upprepa behandlingen efter 12 dagar, då det täckta ynglet kläckts och kvalstren är oskyddade.

Det är även snart dags att ge bina vinterfodret, som antingen är bifor eller strösocker löst i vatten.



måndag 29 juli 2024

Bimöte med diskussion om honungshantering


Temat för söndagens var hantering av honung ur livsmedelssynpunkt. Vilka krav ställer livsmedelsverket, länsstyrelsen och kommunen på oss biodlare? Ingmar Wahlström kunde inte komma så Erik fick redogöra för dessa regler.

Vi är primärproducenter och om vi för ut mer än 500 kg honung på "marknaden" ska vi göra en anmälan till länsstyrelsen. Livsmedelslagen innehåller bestämmelser om vad honung är (blomhonung och bladhonung). Vidare finns regler för märkning, spårbarhet och angivande av vikten på förpackningen.
För övrigt gäller allmänna krav på god hygien.

Läs gärna: 
Livsmedelsverkets föreskrifter om honung

Livsmedelsinspektörerna på kommunen kan bedriva tillsyn på vår verksamhet men det har väl inte inträffat ännu?

När det gäller föreningens honung har vi fått drygt 50 kg lindhonung från våra tre bisamhällen!

fredag 26 juli 2024

Biodlarträff i Blomstermåla

Biodlardistrikt södra Kalmar län arrangerar en biodlarträff i Blomstermåla lördagen den 17 augusti, kl. 14:00. Vi träffas i föreningsbigården för Mönsterås & Ålem biodlarförening.

Vi visar upp bikupan som är digitalt uppkopplad. Eskil Haglund berättar hur han i realtid kan se bisamhällets vikt och temperatur. Eskil är ordförande i föreningen och den som kan se information från bikupan i sin mobil. Han kommer berätta hur han kan veta när bisamhället börjar sätta yngel. Vidare berättar han om hur bisamhället totala vikt varierar över tid.

Lars Jonsson kommer att visa hur mätningen av bisamhällets vikt kan visa på att ett nytt nektardrag på blommande lindträd kommit i gång och vilken kraftig viktökning det blir i kupan.

Biodlardistriktet bjuder på kaffe och kaka.

Anmäl dig via sms med för och efternamn till telefonnummer 070-5445 992.

Välkommna
Biodlardistrikt södra Kalmar län

tisdag 23 juli 2024

Arbetsdag på bigården

 


Söndagen den 21 juli blev det fixardag på bigården under en blå himmel. Det kom totalt 10 medlemmar som hjälpte till med att röja undan gammalt skräp, räfsa löv, fixa fasad och måla panel, vilket vi är mycket nöjda med! Ett stor tack till alla och klubbhuset börjar se riktigt fint ut nu. Träffen avslutades med pizza.

Bilder: J Fallbom


söndag 14 juli 2024

Bimöte med honungssmak

 

Efter lördagens ihållande regn blev det en solig söndag och dags för ett nytt möte i bigården. Temat för mötet var sorthonung, det vill säga honung som till största delen kommer från en viss blomma. I våra kupor finns det nu lindhonung och den provsmakades av de närvarande. Den har en tydlig mentolsmak och är en eftertraktad honungssort. På fikabordet ställdes det fram diverse honungsburkar med olika utseende och smak. Ljus rapshonung, ljus försommarhonung från maskros och fruktträd, en grå honung som dominerades av vildhallon. Därutöver fanns en ljus flytande honung med kryddig eftersmak, en burk mörk bladhonung och en ännu mörkare ljunghonung.Den sistnämnde stack ut mest med kraftig lukt och smak. Ljunghonung är den dyraste honungen, delvis för att den är svårare att slunga och sila än övriga honungssorter. Men framför allt för den unika smaken.

Olika smakupplevelser och olika åsikter och preferenser som vanligt!

lördag 29 juni 2024

Besök från Hultsfred


Idag var tolv biodlare från Vena-Hultsfred på besök i vår bigård på Skälby. De tog en tur till Öland och på hemvägen kom de till oss för att se hur vi har det. Jessica och Erik visade bigården och berättade om verksamheten. De tillhör Norra Kalmar läns biodlardistrikt och vi Södra. Det är alltid bra med ett utbyte över "gränserna".

De har gula bin, väldigt vackra. De går även under namnen "italienska" eller "liguriska" bin. Även Buckfastbin förekommer i Hultsfredsområdet. Det var ett glatt gäng som lämnade bigården efter ett, som vi hoppas, givande besök.

måndag 17 juni 2024

Bimöte med fokus på pollen


Nybörjarkursen rullar vidare. Idag ingick städning av slungrum, flytta drottning från kläckskåp till parningskupa och hur man gör en avläggare.

På det ordinarie bimötet berättade Jessica Fallbom om hur man samlar in pollen från bisamhället och varför man gör det.

För insamlandet används en pollenfälla som stryker av pollenet från biets bakben när det passerar. Sedan gäller det att dagligen ta hand om pollen, torka det och förvara det torrt. Ett bisamhälle samlar nästan lika mycket pollen som honung.

Om man äter pollen får man i sig nyttiga ämnen som kan ha positiva hälsoeffekter. Jessica tipsade om 3 bra faktabled som berättar mer om pollen.
  1. Pollen – functional food från bikupan (Svenska bin)
  2. Blommor för bin (Jordbruksverket)
  3. Blommor för bin – buskar och träd (Jordbruksverket)
På bilden nedan finns ett kläckskåp för drottningceller. Till vänster, burar med utkrypna drottningar som ska sättas i parningskupor.
 

Bilder och text: E Olsson

söndag 19 maj 2024

Bimöte om biväxter och bihälsa

 

Det blev en varm försommardag på Skälby idag. Först kom nybörjargruppen som fick en genomgång av drottningodlingens mysterier. Sedan ett vanligt medlemsmöte som hade två intressanta inslag. 

Först träffade vi Dace Johansson som är rådgivare i bihälsa för Kalmar län och ingår i det nya initiativet Bihälsorådgiving, ett samarbete mellan Biodlarna, Biodlingsföretagarna, Sveriges Lantbruksuniversitet och Jordbruksverket. Hon ingår i ett nätverk av konsulenter som erbjuder gratis rådgiving om bihälsa för både föreningar och biodlare, via videomöten eller fysiska besök. Hon kommer tillbaka till oss senare under sommaren för en längre diskussion. Titta gärna på deras hemsida för mer information.

Katarina Nilsson ledde sedan en intressant föreläsning och diskussion om biväxter och vilka blommor som är bäst för både våra honungsbin men även andra pollinatörer. Framför allt tipsade hon om flera bra guider från  Naturvårdsverket och följande från Länsstyrelse i Kalmar län.

Växtguide - Bra växter för pollinatörer

tisdag 14 maj 2024

Välkommen till kurs i drottningodling

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash

Onsdagen den 22 maj börjar en kurs i drottningodling i Kalmar som arrangeras av Biodlardistrikt södra Kalmar län. Vi lär ut hantverket med drottningodling. Teori och praktik varvas.
Kursledarna är Erik Olsson och Lars Jonsson
Kostnad 800:-
Kursen pågår 22 maj, 29 maj, 8 juni, 18 juni och 27 juni.
Kursen är begränsad till 6 deltagare.
Anmäl dig via epost till Biodlarna.Lars@telia.com.
Först till kvarn!

söndag 5 maj 2024

Marknader och möte

 

Vi har varit ute på ett par marknader de sensate veckorna. 28 april var det vårmarknad på Skälby och Malin och Kalle representerade föreningen. 4 maj stod vi utanför ICA Maxi som en del av ett LRF-evenemang tillsammans med fina kalvar, hästar, får och lamm. Vi tog med oss en demonstrationskupa och bina fick flyga för att leta efter mat i omgivningen. Många besökare lockades av våra frisläppta bin men kanske några blev lite tveksamma. Tack till alla som ställde upp där: Erik, Alastair, Thomas, Jan-Erik, Jan-Olov och Stefan!

Sedan på söndagen den 5 maj var det åter dags för ett bimöte på Skälby med nybörjargruppen och sedan ordinarie möte.Som vanligt lite pyssel med våra samhällen och en del ser väldigt starka ut redan nu.


Malin och Kalle på Skälby marknad, 28 april


4 maj vid Giraffen

tisdag 23 april 2024

Bimöte om salvor



Det var en kall, bitande nordlig vind på dagens bikurs och bimöte.

På bikursen vägde vi bikuporna för att veta att de har foder fram till dess blomningen drar igång i början av maj. Och det hade de, gott om mat. Det var varmt på täckbrädorna så allt är som det ska.

Dagens tema var cerat och salvor gjorda på bivax och oljor. Malin Komstedt redogjorde för vilka ingredienser som ingår, tillverkning och förpackningar.

Deltagarna valde mellan ren vax/kokosolja eller med tillsats av eterisk olja (apelsin). När de små burkarna kallnat var det dags att prova.


Text och bilder: E. Olsson

tisdag 9 april 2024

Honungsprovning och föreläsning om honungssensorik

Photo by Cristina Marin on Unsplash

Välkommen att träffa honungssommelier Petra Varenhed som kommer berätta om sin verksamhet med sorthonung, sensorik och som honungssommelier.

Tid och plats: Söndag den 28 april kl 14.00 i IOGT-lokalen, Algutsrum, Öland.

Honungssensorik är kunskapen om hur vi upplever honung genom smak och doft. Detta är en föreläsning som ger oss verktyg att kunna beskriva vår honung för kunder och andra intresserade. Att göra smakbedömningar är ett redskap i arbetet med att marknadsföra, utveckla och utvärdera våra produkter. I föreläsningen ingår en honungsprovning med olika sorters honung.

Petra Varenhed är yrkesbiodlare och driver Petras Bikupa, i Jämjö 2 mil öster om Karlskrona. För två år sedan utbildade hon sig till Honungssommelier i Bologna, Italien. Petra sitter också i Biodlarnas förbundsstyrelse och är kontaktperson bl.a för Kalmar län

Efter föredraget och honungsprovningen kommer vi att avsluta med fika till självkostnadspris. För att veta hur många som kommer vill vi att du anmäler dig på Ölands Biodlares hemsida. www.olandsbiodlareforening.se eller klicka på länken http://www.olandsbiodlarforening.se/page_199.html
På den här sidan finns också en karta till IOGT Algutsrum, Törnbottenvägen 17.

För mer information kontakta Göran Borgö 070-2677886, goran.borgo@gmail.com

Mötet arrangeras av Ölands Biodlare och Södra Kalmar läns biodlardistrikt.

söndag 7 april 2024

Bisäsongen börjar!

 

Bisäsongen 2024 inleddes på Skälby med nästan 20 grader i luften och 14 medlemmar på plats. Före mötet var det dags för den första träffen för nybörjarkursen, Mitt första år som biodlare. De fick en introduktion till biodling av Erik Olsson med mycket diskussion om allt de kommer att arbeta med under sommaren (se bilden längst uppe till vänster).

På bimötet presenterade Erik en ny modell av en drönarram som fått namnet "Röda ramen" (se bilden längst nere till höger). Ramen är röd för att man ska se att det är en ram som bina bygger drönarceller i. Många varroakvalsterhonor går in cellerna och lägger där sina ägg. Biodlaren skär bort detta "fribygge" då ynglet har täckts av bina.

Tanken med "Röda ramen" är att den sitter i kupan hela tiden, permanent. Man kan göra en första urskärning i början av maj. Då finns det både täckt och öppet yngel. Det är möjligt att få en viss uppfattning om förekomsten av mängden kvalster redan då. Inom tre veckor, innan det nya ynglet kläcks, gör man en ny urskärning och får en ännu klarare bild av läget. Och blir faktiskt av med många kvalster som längre fram på sommaren skulle ha flerdubblats. Genom att drönarbygget upptar en liten yta, 25 % av en lågnormalram, kan den användas mer flexibelt. Vi får se hur det går.

Nästa helg är det dags för den andra studiecirkeln, Mitt andra år som biodlare, att komma igång och sedan ses vi för nästa ordinarie möte 21 april, kl 13:30.

söndag 24 mars 2024

Årets schema på Skälby

Här får du alla möten på bigården för säsongen. Nytt för i år är att varje söndagsträff har ett särskilt tema.

Du får gärna tipsa intresserade vänner att vi fortfarande har några lediga platser på vår studiecirkel för nybörjare, Mitt första år som biodlare, som vi gör i samarbete med Studiefrämjandet.



lördag 23 mars 2024

Ny bisäsong närmar sig

Nu drar bisäsongen igång med vårt första möte i bigården söndagen den 7 april kl. 13:30. Mer information kommer via e-post till medlemmarna snart.

Vår dörr till klubblokalen har kärvat och changserat. Den är nu på reparation. Det gäller att den blir klar till första mötet.


Vi har också köpt en ramkokare på "Återbruket " för 1 200 kr. Den är egentligen till för varmhållning av mat, på skolor eller restauranger. Den fungerar utmärkt och kommer att finnas tillgänglig på bigården från och med den 1 november. Om säkringar till 3-fas, 9 kW håller.



onsdag 13 mars 2024

Bimöte i Högsby, 24 mars

Våra vänner i Högsbyortens biodlarförening arrangerar ett intressant bimöte med två duktiga föreläsare, på Staby Gårdshotell, Högsby, söndagen den 24 mars kl 13:00.

Föreläsarna är Lotta Fabricius Kristiansen och Danny Zwaard. Lotta jobbar vid Sveriges Lantbruks Universitet, SLU, och kommer att prata om hållbara landskap för pollinatörerDanny Zwaard är yrkesbiodlare och regional rådgivare i bihälsa, och pratar om biskötsel som främjar friska bin.

Biredskapsförsäljning av Lars Johansson, Skogens honung med start kl 11:00.

Kaffe serveras.

Kontaktperson: Veine Jernemalm, Högsby bf. Mobil 070-547 75 95.

torsdag 15 februari 2024

Två studiecirklar i biodling i år


I år kör vi två studiecirklar i biodling i samarbete med Studiefrämjandet: en för nybörjare och en fortsättningskurs. Klicka på länkarna för mer information på Studiefrämjandets hemsida.

Nybörjarkurs i biodling - Mitt första år som biodlare!

En kurs för dig som är nyfiken på biodling, oavsett om det är egen honung som lockar eller att göra en insats för naturen och hålla bin så är det på denna kurs du kan få den kunskap du behöver för att ta hand om dina små husdjur.

Kursen löper över biåret från april till september. Under kursen kommer vi gemensamt gå igenom och sköta ett antal bisamhällen och kommer då stöta på alla praktiska moment som du behöver kunna för att skaffa egna bin, detta varvat med teori.

Plats: Föreningsbigården, Skälbyallén 14, 392 52 Kalmar.
Tider:Varannan söndag med start den 7 april kl. 11:00 -13:30 
Kursledare: Erik Olsson.
Pris: 2000 kr. (I priset ingår kurslitteratur)

Fortsättningskurs i biodling

Uppföljningskursen är utmärkt för dig som vill fortsätta utvecklas inom denna fantastiska hobby! Oavsett om det är egen honung som lockar, eller att göra en insats för naturen och hålla bin så är det här du kan få den kunskap du behöver för att ta hand om dina husdjur på bästa sätt.

Plats: Föreningsbigården, Skälbyallén 14, 392 52 Kalmar
Tider: Söndagar med start den 14 april kl. 11.00 -13.30 (varannan lördag, ojämna veckor), 5 träffar.
Kursledare: Jessica Fallbom
Pris: 1000 kr/deltagare

tisdag 6 februari 2024

Extrastämma

 



Eftersom det saknades några uppgifter i bokslutet vid årsmötet i november ordnades en extrastämma på 4H-gårdens kafé, tisdag 6 februari. 17 deltagare var på plats trots det dåliga vädret med snö och slask. Bokslutet presenterades, diskuterades och godkändes. Revisorerna rapporterade att de var nöjda med bokslutet och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Bokslutet osv har skickats till alla medlemmar i samband med kallelsen till extrastämman.

Under mötet valdes Jessica Fallbom som ny ordförande och vi önskar henne lycka till med uppdraget. Vi kan också rapportera att vi kommer att erbjuda två studiecirklar nu till våren - mer information kommer snart. Vi kan också konstatera att föreningen heter officiellt Kalmarbygdens Biodlare och inget annat!

Mötet avslutades med fika så klart.

torsdag 25 januari 2024

Biodlarträff i Nybro

Våra grannar i Nybroortens biodlarförening ordnar ett öppet möte för biodlare i området tisdagen den 6 februari klockan 18:30, hos Studieförbundet Vuxenskolan, Gamla Stationsgatan 7 C i Nybro. Kvällens gästföreläsare är förbundsordförande Björn Dahlbäck. Björn kommer att berätta om honungsmarknaden,
om sin egen biodling och om jobbet på förbundskansliet.
Kaffe kan köpas i pausen för 30 kr.
Mer information: Lennart Karlsson (ordförande, Nybroortens Biodlarförening)