fredag 21 april 2017

Ursprungsmärkning och flera biodlare kan minska honungsfusket

CC0 Public domain on Pixabay
Enligt en färsk EU-rapport fuskas det mycket inom honungsindustrin, framför allt blandas honung med andra sockerarter, och nu kräver många experter och organisationer tydligare ursprungsmärkning av honung (se ett öppet brev till Livsmedelsverket, Konsumentverket och Jordbruksverket från februari i år). Sverige importerar idag mycket honung, cirka 50% av all honung kommer från utlandet, och utan krav på ursprungsmärkning är det enklare att fuska. 

En artikel av SVT Nyheter Småland intervuar Lars Jonsson, ordförande för Ölands biodlarförening, om problemet. Han menar att Sverige behöver först och främst flera biodlare så att vi inte behöver importera så mycket honung.

- Det finns en marknad för att sälja mer, men medelskörden per biodlare är inte så stor. Det bästa vore om det fanns fler biodlare i Sverige som producerade mer. Kunderna vill ha närproducerad honung.
 
Det handlar ju också om att svenska biodlare ser till att hålla hög kvalitet och skapa förtroende hos konsumenterna. Men antalet biodlare i landet ökar stadigt och konsumenterna blir mer medvetna om hur viktig den inhemska biodlingen är för jordbruk och miljön.

Inga kommentarer: