onsdag 28 augusti 2013

Förklädd som drottning

Bild: J Sundström
En mycket intressant berättelse från vår medlem Jim Sundström:

Inför kommande invintring ville jag flytta upp drottningen (gulmärkt) ifrån UYR (= Undre YngelRummet) för att sätta över henne i det ÖYR (Övre YngelRummet) utan att behöva krossa henne.

Alltså letade jag rätt på henne och satte över henne i en märkningsbur, medan jag gick igenom alla ramarna i de båda yngelrummen, som hon ska övervintra i tillsammans med sina medborgare.

Jag fick henne in i fångstglaset utan större problem och tyckte genast att hon var extremt liten, så jag tänkte genast att jag borde absolut säkert köpa en ny drottning inför invintringen för hon var så liten. Så liten att hon knappast skulle klara av att regera sitt samhälle igenom kommande höst- och vintermånader. När jag äntligen fick ner henne ifrån fångstglaset in i märkburen kröp hon ut igenom gallret och flög ut -  på studs och IVÄG! Borta var hon förstås.
Gulsporre
CC BY-SA Some rights reserved on Wikipedia

Nåväl, det var bara att fortsätta att studera varje ram, innan det var dags att skaffa ny drottning. Det kunde jag ju ändå inte göra just nu. På den absolut sista ramen i UYR vem kryper runt där?? Jo, min egentliga, gulmärkta drottning kryper runt där och lägger ägg med full och tjock rumpa!

Vad är förklaringen till att den "första drottningen" är sååå liten, då ? Jo, hon var ett vanligt arbetsbi som dragit på en Gulsporre (denna vackra, gula blomma som växer i nästan alla vägkanter nu i augusti) och då får hon dess pollen på ryggen när hon ska in i dess gap, eller sporre, för att komma åt dess nektar. Naturen är smart!

Vilket jag tolkade som att hon var gulmärkt!

Tips för kommande biodlaregenerationer!
Nu ska min "äkta" drottning övervintras på 18 kg sockerlösning i två yngelrum, på två lådor, och så är våren och det välkomnande surret tillbaka igen.

1 kommentar:

Toby Hillmalm sa...

Fantastiska äventyr med lyckligt slut.Våra så älskade bin bjuder på ständiga händelser genom "biodlarens vaksamma" ögon,tålmodigt sökande efter den lilla rymlingen som visade sig ha talang i för klädnad,en konstart så svår att avslöja...så därav uppkom den här fina föreställningen,,,Framförd av ett bisamhälle hos Jim S. Johannero TOBY TACKAR FÖR DEN FINA HÄNDELSEN.