onsdag 28 augusti 2013

Förklädd som drottning

Bild: J Sundström
En mycket intressant berättelse från vår medlem Jim Sundström:

Inför kommande invintring ville jag flytta upp drottningen (gulmärkt) ifrån UYR (= Undre YngelRummet) för att sätta över henne i det ÖYR (Övre YngelRummet) utan att behöva krossa henne.

Alltså letade jag rätt på henne och satte över henne i en märkningsbur, medan jag gick igenom alla ramarna i de båda yngelrummen, som hon ska övervintra i tillsammans med sina medborgare.

Jag fick henne in i fångstglaset utan större problem och tyckte genast att hon var extremt liten, så jag tänkte genast att jag borde absolut säkert köpa en ny drottning inför invintringen för hon var så liten. Så liten att hon knappast skulle klara av att regera sitt samhälle igenom kommande höst- och vintermånader. När jag äntligen fick ner henne ifrån fångstglaset in i märkburen kröp hon ut igenom gallret och flög ut -  på studs och IVÄG! Borta var hon förstås.
Gulsporre
CC BY-SA Some rights reserved on Wikipedia

Nåväl, det var bara att fortsätta att studera varje ram, innan det var dags att skaffa ny drottning. Det kunde jag ju ändå inte göra just nu. På den absolut sista ramen i UYR vem kryper runt där?? Jo, min egentliga, gulmärkta drottning kryper runt där och lägger ägg med full och tjock rumpa!

Vad är förklaringen till att den "första drottningen" är sååå liten, då ? Jo, hon var ett vanligt arbetsbi som dragit på en Gulsporre (denna vackra, gula blomma som växer i nästan alla vägkanter nu i augusti) och då får hon dess pollen på ryggen när hon ska in i dess gap, eller sporre, för att komma åt dess nektar. Naturen är smart!

Vilket jag tolkade som att hon var gulmärkt!

Tips för kommande biodlaregenerationer!
Nu ska min "äkta" drottning övervintras på 18 kg sockerlösning i två yngelrum, på två lådor, och så är våren och det välkomnande surret tillbaka igen.

måndag 26 augusti 2013

Bimöte 25 augusti

Bernt får en tårtbit av Sven, som blev biodlare samma år som Bernt föddes!
Bigårdsmötet 25 augusti blev lite festligare än vanligt när vi firade Bernt Olsson på sin 75-årsdag. Bernt är en av våra mest erfarna medlemmar och bland mycket annat leder skötseln av föreningens samhällen på Skälby.

Annars blev det en solig söndagseftermiddag då vi behandlade flera samhällen med myrsyra (mot varroa).

fredag 23 augusti 2013

Många tar allergimedicin i onödan vid bistick

Bee sting - barb by n_yoder, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License by n_yoder

Många tar allergimedicin i onödan när de får stick av bin och andra insekter. I en artikel av norska NRK, Helt unødvendig å bekymre seg, säger Sverre Steinsvåg (öron- näs- och halsläkare vid Sørlandets sjukhus i södra Norge) att många personer tar allergiläkemedel bara för svullnad vid insektsstick. Svullnad betyder inte att du är allergisk och du bör endast ta sådana läkemedel om du känner dig yr, vill kräkas eller har andningssvårigheter.

- Så lenge du ikke får symptomer som svimmelhet, kvalme og blir tungpustet, er det neppe en allergisk reaksjon. Hevelsen er ikke farlig, og det er helt unødvendig med allergimedisiner, sier Steinsvåg og tilføyer at det er kun blodprøve som kan bekrefte allergi.

Artikeln ger flera exempel på kraftiga reaktioner på insektsstick som inte vara allergiska och avslutar med goda råd. Framför allt ska man kyla ner såret med isbitar eller en kall handduk. Att försöka suga ut giftet rekommenderas inte eftersom du får sedan giftet i munnen och kan reagera ännu kraftigare. Det viktigaste dock är att om du får en riktig allergisk reaktion (yrsel, kväljning eller andningssvårigheter) ska du omedelbart söka vård.

Läs artikeln Helt unødvendig å bekymre seg (på norska).

fredag 16 augusti 2013

För många stadsbin?

Scandic City bee hives by jenniferjoan, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by jenniferjoan

Trenden med biodling i storstadsmiljö har spridit sig över hela världen men nu börjar man inse att det inte är bara en positiv utveckling. I Storbritannien har stadsbin blivit för många, i synnerhet i London och British Beekeepers Association (BBKA) har just släppt ett pressmeddelande som varnar för överetablering. Biodling i landet har fått en stark uppsving på sistone med en fördubbling i antalet medlemmar i BBKA sedan 2008 och många nya medlemmar bor i storstadsområden. Det finns en oro att gränsen för stadsbin har nåtts i vissa områden och att många samhällen blir svaga på grund av matbrist.

BBKA menar att stadsbiodlare behöver mer utbildning om hur man motverkar svärmning och spridning av sjukdomar. Även om utvecklingen av biodling i städer är i princip bra kan det vara bra att behålla nuvarande nivå ett tag och uppmuntra flera att plantera flera bivänliga växter och grönområden för att skapa bra förutsättningar för framtiden.

Läs även en kort artikel om detta av SR Vetenskapsradio: För tät biodling i städerna inte bra för bina.

tisdag 13 augusti 2013

Smålandsnytt besöker Högsby

SVT Smålandsnytt har besökt våra kollegor i Högsbyortens Biodlare för att spela in ett reportage i serien Sommarturen. I filmen intervjuas ordföranden Veine Jernemalm och Per-Olof Lindeborg om biodling i stort och förstås en del om problem med varroa och bidöden. Se reportaget i rutan härnere eller titta på SVT Smålandsnytts webbsida.

måndag 5 augusti 2013

Radiosändare på bin

Bee in Flight by rumpleteaser, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by rumpleteaser

Det pågår mycket forskning just nu för att ta reda på varför så många bin har försvunnit under de senaste åren. Forskare i England sätter väldigt små radiosändare på bin för att kartlägga hur de flyger enligt en artikel hos BBCWho, what, why: How do you track a honey bee? Forskare vid Natural Resources Institute använder väldigt små radiosändare som väger ungefär en tiondel av biet för att undersöka hur neonicotinoider och varroakvalster påverkar binas navigeringsförmåga.

Ett bi fångas i en lucka vid flustret och radiosändaren klistras på biet mellankropp. Även om sändarens antenn är lika lång som biet själv kan biet flyga obehindrat eftersom det är vana vid att bära stora laster med sig. Sedan flyger det iväg och sändarens unika signal kan följas. När biet kommer hem igen tar forskarna sändaren och klistrar den på ett nytt bi. Tyvärr kan de inte ha flera sändare i bruk samtidigt för att alla skulle ha samma frekvens. Genom att studera binas flygmönster hoppas forskarna upptäcka om förekomsten av pesticider och varroa påverkar bina på ett negativt sätt.

fredag 2 augusti 2013

Bålgetingattack

Bild: J Sundström
Ett av binas värsta fienden är ju bålgetingen. Vår medlem Jim Sundström tog en intressant bildserie när en bålgeting fångade och åt upp ett av sina bin häromdagen.

Bålgetingen fångar upp ett bi på flustret och äter upp det på en minut. Sedan återvänder getingen till flustret för nästa munsbit.

Se hela bildserien på Jims blogg.