måndag 29 juli 2013

Oro i norr om varroa

Female Varroa destructor on the head of by Gilles San Martin, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License Varroa destructor (hona) by Gilles San Martin

Biodlare i Norrbotten har hittills inte drabbats av varroa. Oron för att kvalstret sprider sig växer nu eftersom regeringen hotar att ta bort stödet till reglering av flyttning av bisamhällen enligt en artikel i Norrbottens Kuriren, Biodlare hotas av dödskvalstret. Systemet med bitillsynsmän och obligatoriska kontroll av samhällen som ska flyttas utanför församlingen kan lättas upp till nästa år eftersom Jordbruksverket anser att spridningen av varroa inte går att stoppa. Sverige har haft speciella regler mot varroa under flera år men nu vill Jordbruksverket anpassa sig till befintliga EU-regler.

- Jordbruksverkets remiss om att släppa på restriktionerna väntas vara klar i vinter, men de norrländska biodlarna har redan gått ihop och skickat in ett förslag där de vill behålla gränser och kontroller med hjälp av staten.

Enligt en annan artikel från Norrbottens Kuriren, Lagen kan träda i kraft nästa år, finns det ett förslag att biodlarna själva sköter kontroller via en egen bihälsoorganisation. Debatten lär fortsätta resten av året.

I Jämtland växer också oron för att varroakvalstret ska sprida sig in i länet enligt ett reportage av Sveriges Radio P4 Jämtland: Fruktad bidödare kryper närmare.

Lyssna: "Har vi otur så finns det i Jämtland inom några år"

Inga kommentarer: