måndag 29 juli 2013

Oro i norr om varroa

Female Varroa destructor on the head of by Gilles San Martin, on Flickr
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License Varroa destructor (hona) by Gilles San Martin

Biodlare i Norrbotten har hittills inte drabbats av varroa. Oron för att kvalstret sprider sig växer nu eftersom regeringen hotar att ta bort stödet till reglering av flyttning av bisamhällen enligt en artikel i Norrbottens Kuriren, Biodlare hotas av dödskvalstret. Systemet med bitillsynsmän och obligatoriska kontroll av samhällen som ska flyttas utanför församlingen kan lättas upp till nästa år eftersom Jordbruksverket anser att spridningen av varroa inte går att stoppa. Sverige har haft speciella regler mot varroa under flera år men nu vill Jordbruksverket anpassa sig till befintliga EU-regler.

- Jordbruksverkets remiss om att släppa på restriktionerna väntas vara klar i vinter, men de norrländska biodlarna har redan gått ihop och skickat in ett förslag där de vill behålla gränser och kontroller med hjälp av staten.

Enligt en annan artikel från Norrbottens Kuriren, Lagen kan träda i kraft nästa år, finns det ett förslag att biodlarna själva sköter kontroller via en egen bihälsoorganisation. Debatten lär fortsätta resten av året.

I Jämtland växer också oron för att varroakvalstret ska sprida sig in i länet enligt ett reportage av Sveriges Radio P4 Jämtland: Fruktad bidödare kryper närmare.

Lyssna: "Har vi otur så finns det i Jämtland inom några år"

lördag 27 juli 2013

Bin som ligger under linden inte döda, bara fulla

Ser du bin som ligger på marken under en lind ska du inte vara orolig. Det handlar inte om förgiftning eller andra miljöfaror, bin har bara druckit för mycket honungsdagg från lindens blommor och är helt enkelt berusade. De får ligga några timmar och sover av sig ruset.

I ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Kristianstad berättar trädgårdskonsulent Haldo Edlund om lindens oemotståndlig dragningskraft för bin. Lyssna på reportaget genom att klicka på uppspelningsknappen nedan.

Lyssna: Trädgårdskonsulent: "Det är fylleslag runt linden"

torsdag 25 juli 2013

Bina behöver hjälp nu

Biodlingsföretagarna och Sveriges Biodlares Riksförbund har skrivit ett gemensamt pressmeddelande med krav på akuta åtgärder för att rädda biodling i landet. Vinterförlusterna i år ligger på 22% och detta är förödande för både biodling och lantbruk.

De nämner fyra anledningar bakom den nuvarande krisen inom branschen:
  • Sjukdomar och framförallt varroakvalster
  • Bekämpningsmedel
  • Bristande kunskaper hos biodlare
  • Bristande biodiversitet
Även om regeringen nyligen har ökat anslaget till det nationella honungsprogrammet kräver organisationerna följande åtgärder:

1. Vi vill se att Sverige utnyttjar de möjligheter som EUs nya jordbrukspolitik ger för att stödja pollinerande insekter och mer pollen- och nektarproducerande växter i såväl jordbruks- som skogslandskapet.

2. Vi vill se att frågan om uppdatering av bisjukdomsförordningen prioriteras upp så att den äntligen blir reviderad och så att biodlare som tvingas förinta samhällen pga. sjukdom får en skälig ersättning för detta.

3. Vi vill se en bättre samordning av dessa frågor mellan Departement och myndigheter ansvariga för landsbygds utveckling respektive miljö.

4. Vi vill se en helhetssyn och tidsplan i en samlad aktionsplan för att hjälpa bina!

Läs pressmeddelandet: Bina behöver hjälp nu.

tisdag 16 juli 2013

Biodling på Facebook

Henrik när han inte uppdaterar sin Facebookgrupp
Ett utmärkt sätt att diskutera biodling, byta erfarenheter och tips och skapa nya kontakter är att gå med i en lämplig grupp på Facebook. Flera föreningar i landet har nu egna Facebookgrupper som är öppna för alla och som används som nyhetskanal och mötesplats.

Kalmar Norra Koloniförening har en Facebookgrupp om biodling med vår medlem Henrik Haglund i spetsen. Där lägger han ut bilder och uppdateringar kring sin biodling på koloniområdet. Titta gärna in på gruppen - väl värt ett besök.

Här får du länkar till flera Facebookgrupper inom biodling:
Frågan är om vi (Kalmarbygdens Biodlare) borde starta en grupp på Facebook ...

lördag 13 juli 2013

BBC-reportage om pesticider och biodling

Den brittiska regeringen ser allvarligt på krisen inom landets biodling där över en tredjedel av alla bisamhällen har dött i år. Enligt ett BBC-reportage (se nedan) kommer bidöden att kosta landets lantbrukare cirka £200 miljoner (cirka 2 miljarder kronor).

EU-kommissionens 2-åriga förbud mot neonikotinoider kritiseras av många biodlare eftersom det ger inte tillräckligt med tid att få fram vetenskapligt bevis om dess påverkan på bisamhällen. Samtidigt finns det oro hos lantbrukarna att de behöver medel för att skydda sina åkrar från angrepp av skadedjur.

Get Adobe Flash player

fredag 5 juli 2013

Utställning "Surr kring kupan"

Berte Museum i Slöinge, norr om Halmstad, har en intressant utställning under sommaren, Surr kring kupan, med foton tagna av Monica Ledel, som driver Lustgårdens biodling i Halmstad.

Hon har även skrivit boken Honung - en kärleksförklaring till bina, honungen och livet och artikeln "Yrkesbiodlare - ett livsstilsyrke" som utställningen till stor del baseras på. Boken finns nu till försäljning på museet.

Väl värt ett besök om du besöker västkusten under sommaren.

onsdag 3 juli 2013

Seminarium i Kalmar - Bihälsa och invintring

Hushållningssällskapet arrangerar ett intressant seminarium i Kalmar, Bihälsa och invintring.
Tid: 1 september 09.30 - 16.00
Plats: Hushållningssällskapet, Flottiljvägen 18, Kalmar

Vi hälsar Alf Sjöberg Möllegården Järstorp, ordförande i SBR:s Skånedistrikt välkommen. Alf har sysslat med biodling i över 40 år och jobbat aktivt med bihälsa i SBR:s bihälsokommitté. Dagens tema är "invintring" och hur den kan ske på bästa sätt. När kan den påbörjas? Vilka yttre faktorer påverkar och vilken drivutfordring och vinterfoder är bäst? Naturligtvis kommer Alf även ta upp bekämpningen av Varroa som vi ju också måste förhålla oss till.

Hur får vi en bra hälsa på våra bin? Föreläsningen fortsätter med

  • några vanliga bi-sjukdomar
  • hur kan vi förebygga dem?
  • finns det botemedel?

  • Vi tittar också på vad lagen säger och tar upp de frågor ni har för att säkerställa en trygg biodling. Föreläsningen hålls även den 31 augusti i Ingelstad, utanför Växjö, om denna tid passar bättre.


    Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt och finansieras av EU och Svenska staten i Landsbygdsprogr. Lunch och fika debiteras med 200 kr inkl. moms, bindande anmälan.

    Anmälan: E-post info.h@hushallningssallskapet.se eller ring 0480-156 70. Vi behöver ditt namn, adress, telenr. och e-post. Senast den 22 augusti.

    Läs mer.