söndag 5 maj 2013

Neonikotinoider förbjuds

EU-kommissionen kommer nu att rekommendera ett 2-årigt förbud mot användningen av neonikotinoider inom jordbruk enligt en artikel i Svenska Dagbladet, Klart för förbud mot bidödande gift. Neonikotinoider är pesticider som tros ligga bakom bidöden som har drabbat många länder inom EU. Förbudet gäller främst användning av dessa pesticider på odlingar av majs, raps, solros och bomull.

Frågan har varit mycket omdiskuterad. Biodlare och miljöorganisationer hävdar att neonikotinoider orskara enorma förluster inom biodling och därmed kostar många miljoner kroner i utebliven pollinering. Jordbrukarna påstår att ett förbud skulle leda till stora skador på odlade grödor och kan kosta tusentals jobb inom jordbruk.

Sverige har varit postiv till ett EU-förbud:

I Sverige finns långtgående begränsningar för neonikotinoider, men ämnena har ändå kunnat tas in i landet på grund av den fria EU-marknaden.

”Trots att vi i Sverige förbjudit användning har förbudet kunnat kringgås genom att utsäde som betats i ett annat EU-land kan föras in i Sverige. Därför måste vi få till EU-gemensamma åtgärder”, sade miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande för två veckor sedan.

Inga kommentarer: