Stefan Hellichius i Krageholm, Skåne, slutade sitt jobb som banktjänsteman och satsade på biodling i stället. Nu driver han Krageholms honung och satsar på att hyra ut sina bikupor till lantbrukare i regionen för pollineringsuppdrag. En artikel i Ystads Allehanda, Kuputhyrning ingen bisyssla, beskriver Stefans verksamhet.
En rapsodlare kan hyra ett bisamhälle för 200 kr och man bör räkna med 1-3 samhällen per hektar. För lantbrukaren kan detta ge upp till 10% bättre skörd och Stefan ser uthyrning som en bra affär för bägge parter.
Vi satte ihop ett program för dagen i samarbete med Södermöre Hembygdsförening. Turen började med fika och visning av Voxtorps Landsbygdsmuseum med Lars Larsson och Lennart Johansson som guider. På vägen till lunchen på Kolbodagården stannade vi till vid Rödfyren och resterna av Lovers Alunbruk. Sedan åkte vi vidare till Kalmar och besökte bigården på Skälby.
Vädret var inte det allra bästa och besöket på Skälby var mest i klubbhuset där vi bytte erfarenheter och fikade. Men trots regnet verkade våra besökare positiva och nöjda med dagen. Vi hoppas kunna hälsa på dem vid ett senare tillfälle.
Nu har föreningen en egan informationskupa på Skälby. Vår kassör Lennart Johansson har, i samarbete med Kalmar kommun, lyckats etablera en visningkupa bakom växthusen på Skälby. Kommunen har planterat ett område med fruktträd och en bikupa passade perkeft in i bilden. Som du ser i detta bildspel finns det information om bin och biodling på svenska, engelska och tyska och fickor för informationsblad. På kupan finns det ett lock och när man lyfter den kan man se in i samhället genom en plastskiva. Alla kan därmed se in i samhället och beundra binas flit.
Sedan 2009 har SBR varje år i maj genomfört en enkätundersökning om vinterförlusterna, och det är nu dags för undersökningen angående övervintringen 2012-2013.
Det är viktigt att du ägnar några minuter åt att besvara enkäten, oavsett om du har haft små eller stora förluster.
Enkäten kan besvaras fram till och med den 1 juni.
Undersökningen är ett led i det arbete angående förluster som pågår inom COLOSS-nätverket, det internationella nätverket som arbetar med frågor angående biförluster. Frågeformuläret som används grundar sig på ett formulär som tagits fram av en arbetsgrupp med deltagare från ett stort antal länder. I år sker undersökningen på samma sätt i Danmark, Estland, Finland, Lettland, Norge och Sverige.
Den nya långfilmen Inte bara honung kommer att visas på Saluhallen i Kalmar 29 maj, 18.30.
En vacker och viktig film om den gåtfulla globala bi-döden. Vad händer med människan när bina dör?
Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Den här påkostade filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen och inte minst till binas egna fascinerande universum.
Oscarsnominerade regissören Markus Imhoof kommer själv från en biodlarsläkt. Redan som liten hälsade han på hos farfar och dennes bisamhällen. Till filmens spektakulära makrobilder byggdes en “bi-studio” utomhus på en gammal fabrikstomt. Så här nära har du aldrig sett dessa otroliga djur förut.
“Inte bara honung” visas i samarbete med Saluhallen som kommer att erbjuda sin fantastiskt goda ekologiska buffé. Dessutom bjuder vi in lokala biodlare, mathantverkare och andra intressenter.
EU-kommissionen kommer nu att rekommendera ett 2-årigt förbud mot användningen av neonikotinoider inom jordbruk enligt en artikel i Svenska Dagbladet, Klart för förbud mot bidödande gift. Neonikotinoider är pesticider som tros ligga bakom bidöden som har drabbat många länder inom EU. Förbudet gäller främst användning av dessa pesticider på odlingar av majs, raps, solros och bomull.
Frågan har varit mycket omdiskuterad. Biodlare och miljöorganisationer hävdar att neonikotinoider orskara enorma förluster inom biodling och därmed kostar många miljoner kroner i utebliven pollinering. Jordbrukarna påstår att ett förbud skulle leda till stora skador på odlade grödor och kan kosta tusentals jobb inom jordbruk.
Sverige har varit postiv till ett EU-förbud:
I Sverige finns långtgående begränsningar för neonikotinoider, men ämnena har ändå kunnat tas in i landet på grund av den fria EU-marknaden.
”Trots att vi i Sverige förbjudit användning har förbudet kunnat kringgås genom att utsäde som betats i ett annat EU-land kan föras in i Sverige. Därför måste vi få till EU-gemensamma åtgärder”, sade miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande för två veckor sedan.
Det traditionsenliga mötet på Ingelstorpgymnasiet i Smedby ägde rum Kristi Himmelsfärdsdagen, torsdag 9 maj 11.00 - 15.00. Årets möte fokuserade på gruppdiskussioner om aktuella ämnen inom biodling.
Programmet:
11.00 - 13.00 Försäljning av biredskap (Kenneth Fransson, tel 070-5106628 för beställning av varor)
samt visning i distriktsbigården
12.00 - 13.00 Lunch
13.00 Introduktion och filmvisning (Lars Larsson berättar och visar en film om en annorlunda svärmfångst)
13.30 - 14.40 Gruppdiskussioner och redovisning
14.40 Information om distriktet/SBR