tisdag 14 februari 2012

Varning för bålgeting

Tittut/Peekaboo by sorundalasse, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License  by  sorundalasse

Asiatiska bin har utvecklat ett effektivt sätt att varna bålgetingar från att närma sig samhället. När en bålgeting kommer för nära börjar vaktbina vibrera sina bakdelar och detta skapar en ljudsignal som tydligen går hem hos angriparen. Enligt en ny artikel från BBC, Honeybees tell hornet predators to buzz off, har ett internationellt  forskarlag studerat binas beteende när de hotas av bålgetingar och ser att bina är samordnade och effektiva. Ljudsignalen avskräcker bålgetingen som brukar avlägsna sig och i stället försöker anfalla bina i flykt.

Om en bålgeting försöker ändå att landa på flustret kommer bina att mobba den och kväva den till döds. Forskarna visar att bina har utvecklat ett "språk" som bålgetingarna förstår och därmed undviker de onödig konfrontation. Det handlar om en kapprustningsprocess där bin och getingar ständigt måste hitta nya taktik och motdrag.

Läs artikeln i tidskriften Animal Behaviour: An ‘I see you’ prey–predator signal between the Asian honeybee, Apis cerana, and the hornet, Vespa velutina (Ken Tana, Zhenwei Wangb, Hua Lib, Shuang Yangb, Zongwen Hub, Gerald Kastbergerc, Benjamin P. Oldroyd)

Inga kommentarer: