måndag 29 juli 2024

Bimöte med diskussion om honungshantering


Temat för söndagens var hantering av honung ur livsmedelssynpunkt. Vilka krav ställer livsmedelsverket, länsstyrelsen och kommunen på oss biodlare? Ingmar Wahlström kunde inte komma så Erik fick redogöra för dessa regler.

Vi är primärproducenter och om vi för ut mer än 500 kg honung på "marknaden" ska vi göra en anmälan till länsstyrelsen. Livsmedelslagen innehåller bestämmelser om vad honung är (blomhonung och bladhonung). Vidare finns regler för märkning, spårbarhet och angivande av vikten på förpackningen.
För övrigt gäller allmänna krav på god hygien.

Läs gärna: 
Livsmedelsverkets föreskrifter om honung

Livsmedelsinspektörerna på kommunen kan bedriva tillsyn på vår verksamhet men det har väl inte inträffat ännu?

När det gäller föreningens honung har vi fått drygt 50 kg lindhonung från våra tre bisamhällen!

fredag 26 juli 2024

Biodlarträff i Blomstermåla

Biodlardistrikt södra Kalmar län arrangerar en biodlarträff i Blomstermåla lördagen den 17 augusti, kl. 14:00. Vi träffas i föreningsbigården för Mönsterås & Ålem biodlarförening.

Vi visar upp bikupan som är digitalt uppkopplad. Eskil Haglund berättar hur han i realtid kan se bisamhällets vikt och temperatur. Eskil är ordförande i föreningen och den som kan se information från bikupan i sin mobil. Han kommer berätta hur han kan veta när bisamhället börjar sätta yngel. Vidare berättar han om hur bisamhället totala vikt varierar över tid.

Lars Jonsson kommer att visa hur mätningen av bisamhällets vikt kan visa på att ett nytt nektardrag på blommande lindträd kommit i gång och vilken kraftig viktökning det blir i kupan.

Biodlardistriktet bjuder på kaffe och kaka.

Anmäl dig via sms med för och efternamn till telefonnummer 070-5445 992.

Välkommna
Biodlardistrikt södra Kalmar län

tisdag 23 juli 2024

Arbetsdag på bigården

 


Söndagen den 21 juli blev det fixardag på bigården under en blå himmel. Det kom totalt 10 medlemmar som hjälpte till med att röja undan gammalt skräp, räfsa löv, fixa fasad och måla panel, vilket vi är mycket nöjda med! Ett stor tack till alla och klubbhuset börjar se riktigt fint ut nu. Träffen avslutades med pizza.

Bilder: J Fallbom


söndag 14 juli 2024

Bimöte med honungssmak

 

Efter lördagens ihållande regn blev det en solig söndag och dags för ett nytt möte i bigården. Temat för mötet var sorthonung, det vill säga honung som till största delen kommer från en viss blomma. I våra kupor finns det nu lindhonung och den provsmakades av de närvarande. Den har en tydlig mentolsmak och är en eftertraktad honungssort. På fikabordet ställdes det fram diverse honungsburkar med olika utseende och smak. Ljus rapshonung, ljus försommarhonung från maskros och fruktträd, en grå honung som dominerades av vildhallon. Därutöver fanns en ljus flytande honung med kryddig eftersmak, en burk mörk bladhonung och en ännu mörkare ljunghonung.Den sistnämnde stack ut mest med kraftig lukt och smak. Ljunghonung är den dyraste honungen, delvis för att den är svårare att slunga och sila än övriga honungssorter. Men framför allt för den unika smaken.

Olika smakupplevelser och olika åsikter och preferenser som vanligt!