måndag 11 december 2023

Skälby julmarknad och information om honungsbedömning

Bild: E Olsson

Söndag 10 december var det dags för julmarknaden på Skälby och vi var som vanligt på plats. Mycket folk trots regn och slask. Honungsförsäljningen gick trögt. Det fanns ytterligare tre honungsproducenter på plats men det verkade som att få besökare var intresserade av att köpa honung. Däremot sålde vi massor av lotter och flera gick hem med honung som vinst. En del ställde nyfiknad frågor om biodling och vi också fick några intresserade av vår studiecirkel för nybörjare. Målet med våra marknadesaktiviteter är ju främst att väcka intresse för biodling.

Honungsbedömningen är nu genomförd och resultatet rapporteras till SBR- kansliet. Vi meddelar när det går att beställa etiketter. Den ljusa honungen dominerar, det märks att det är ett stort inslag av raps. Biodlarna vet hur man ympar honungen, den är slät (finkornig) och bredbar. Ett tips till de som väntar med att tappa honungen tills den blir fast. Värm den tillräckligt så att den rinner lätt. Då kan luftbubblor stiga till ytan och det är lättare att få glaskanten fri från honung.

lördag 2 december 2023

Sista insatsen i bigården 2023

 

Bild: S. Svensson

Idag har vi behandlat bina med oxalsyra mot varroakvalstret. Nu sitter bina stilla i klot och flyger inte upp när täckbrädorna tas av. Det var minus 2 grader, en bra temperatur att behandla vid.

Färdigblandad oxalsyra hämtades av sex biodlare som behövde till sina egna bin. Nu kan vi konstatera att biåret 2023 är slut!


tisdag 28 november 2023

Oxalsyrebehandling

Vi kommer att behandla bisamhällena i bigården med oxalsyra lördag 2 december kl 10.00. Det går bra att komma och hämta färdigblandad oxalsyralösning till din egen biodling.

Erik Olsson, Vice ordförande 

söndag 26 november 2023

Årsmöte 2023


Föreningens årsmöte ägde rum på Skälby gård söndag 26 november. Vi var 15 personer som deltog och ganska många medlemmar hade anmält förhinder p g a sjukdom.

Lars Jonsson, Ölands biodlarförening, valdes till mötets ordförande. Mötet valde en ny styrelse som består av följande personer: Malin Komstedt, Jessica Fallbom, Kalle Qvant, Stefan Svensson (ett år kvar), Erik Olsson, Gunilla Göransson-Wahlmark (omval, 2 år), Katarina Nilsson (nyval, 2 år). Carl-Olof Karlsson lämnar styrelsen efter två år och vi tackar honom för sina insatser. En ny honungsbedömningskommitté valdes: Stefan Svensson, Jan-Olov Wiklund, Katarina Nilsson och Jan Dungert.

Ett tråkigt inslag i mötet var att revisorerna inte kunde godkänna bokslutet och det kräver att bokslutet revideras och en extra stämma kallas i februari. Ytterligare en fråga att reda ut är vem som ska bli ordförande för 2024. Den nya valberedningen ska undersöka frågan inför den extra stämman.

Annars kan man rapportera följande om biåret 2023:
  • Vi har genomfört ännu en studiecirkel för nybörjare med Erik Olsson och Ann-louise Mortensen som cirkelledare.
  • Vi har haft möten i bigården från april till september.
  • Vi har satt upp nya brädpaneler på klubbhusgaveln och målat.
  • Avloppet har förbättrats.
  • Vi har lagt om cementplattor vid kokgryttorna.
  • Vi har köpt nya bioveraller som använts på bikursen.
  • Vi har deltagit i jul-, vår- och höstmarknader på Skälby med försäljning och informationsförmedling.
Föreningens fem bisamhällen har gett 150 kg honung i år. 

Vi återkommer om information om extrastämman.



måndag 13 november 2023

Vaxsmältningsdagen


Den årliga vaxsmältardagen gisk av stapeln lördag 11 november. Det blev en kanondag med många nöjda biodlare som fick sina ramar ursmälta. Efter en blöt morgon med duggregn men sedan sken solen upp.

Övergången från ångkokaren till de båda bykgrytorna blev lyckad. Eller som en person sa, det fungerade över förväntan. Många upplever att det är svårt att förvara ramarna så att de inte blir uppätna av vaxmalen. De placeras i plastbackar och påsar men ändå kommer vaxmalen in. Nu fick man tillfälle att ta fram dessa kladdiga och ibland mögliga ramar som varit undanställda och få dem urkokta, en lättnad för många.

Vi räfsade löv, fikade och det var god stämning. Vi ses igen vid årsmötet söndagen den 26 november!



torsdag 2 november 2023

Årsmöte, vaxsmältning och honungsbedömning

Kallelse till årsmöte med Kalmarbygdens biodlare
Tid: söndag 26 november 13:30
Plats: Skälby Gård, Skällbyallén 6, i Studiefrämjandets lokaler.

Årsmöteshandlingarna kommer att skickas ut via e-post en vecka före årsmötet. I vanlig ordning serveras det smörgåstårta, kaffe och kaka efter årsmötet.

Vänliga hälsningar

Styrelsen

Påminnelser

Årsrapporterna kan mejlas till erik@vakavilt.se, underlaget finns i senaste bitidningen. Det går bra att skicka uppgifterna i ett mejl.

Vaxsmältning sker lördagen den 11 november mellan 09:30 och 13:30. Vi kommer att visa hur man använder en gammaldags vedeldad bykgryta för att smälta ur vaxet från ramarna. Karl-Olof Karlsson och Erik Olsson har lagt om stenplattorna vid grytorna. De låg ojämnt och det var svårt att gå på dem när man smälter vax. Nu är det förberett för vaxsmältningen.

Bild: E Olsson

Honungsbedömningen genomförs som vanligt. Lämna din burk och bedömningskortet i samlingslokalen på bigården senast torsdagen den 23 november. 


lördag 14 oktober 2023

Radioprogram om honungsfusket

Enligt en EU-undersökning är 46% av all honung som säljs fuskhonung som innehåller sockerlösning eller består endast av sockerlösning. Sveriges Radio har undersökt honungsfusket och gjort ett radioprogram om problemet, Det stora honungsfusket. Enligt EUs honungsdirektiv ska all honung som säljs innehålla endast honung. Eventuella tillsatser ska synas tydligt på etiketten. Men tyvårr fuskas det inom branschen, i synnerhet honung som kommer från utanför EU. Många fuskvarianter smakar faktiskt som honung och det är väldigt svårt att skilja mellan dessa och äkta honung. Men en varningssignal är att om en 500g burk honung säljs för under 50 kr. Ursprungsmärkningen är också viktigt. Import från EU-länder måste följa honungsdirektivet men från andra länder är det svårt att kontrollera.

Lyssna på programmet via nedanstående ruta.

onsdag 11 oktober 2023

Vaxsmältningsdagen, 11 november


Bina på bigården är invintrade, honungen är slungad och tappad på burk och säsongen lider mot sitt slut. Vi har dock vaxsmältardagen kvar. Den genomförs den 11 november och alla är välkomna att delta. Vid lunchtid har vi kanske något att bjuda på eller beställer vi pizzor. I år använder vi våra två vedeldade kokgrytor istället för ångvaxsmältaren. Klockan 8:00 kommer vi att börja elda. Så snart vattnet kokar lägger vi i ramar med svart vax, trasigt vax eller ramar som ska smältas ur av annan anledning. Kokonger och vax flyter upp, skummas av och hälls i hink med sil. Nya ramar läggs i och processen fortsätter tills det är klart. Vi har många ramar att smälta. 

Vi kan ocksä passa på att informera att årsmötet hålls söndagen den 26 november 13:30 i den vita huvudbyggnaden på Skälby. Lämna honung för bedömning i klubblokalen senast torsdagen den 23 november, tillsammans med blanketten.

tisdag 10 oktober 2023

Lär dig mer om honungens olika smaker

Photo by Matthias Münning on Unsplash

Sorthonung blir allt mer populär och det finns en stor variation i svensk honung som vi biodlare borde lyfta fram. I ett radioprogram från Sveriges Radio, Honung - en värld av olika smaker, får vi lära oss mer med hjälp av honungssommelieren Linda Klintefjord. Hon har gått en utbildning som honungssommelier i Italien och vill gärna sprida sina kunskaper i Sverige. I radioprogrammet berättar hon om olika honungssmaker som hallon, ljung, lingon, klöver, citron, apelsin, akacia, koriander, tistel, eukalyptus, kastanj, lind, lavendel, raps, maskros och solros.

Hon tycker att den svenska honungen är alldeles för anonym. Det finns stora variationer och kvaliteter som de flesta av oss inte känner till - och som producenter har svårt att beskriva. På burkarna finns inga beskrivningar av smaker och vad just denna honung kan passa till. Vi har en stor mångfald och variation i smakerna, men det kommuniceras inte.

Lyssna på programmet genom spelaren nedan, cirka 30 minuter.

onsdag 20 september 2023

Skälbydagen 2023


Vår förening deltog som vanligt på Skälbydagen, som kan liknas vid en skördefest. Dock finns det även andra produkter än livsmedel.

Det strömmade in folk på Skälby loge där vi hade vårt bord med lotter, honung, informationsmaterial och en halmkupa. Vi sålde nyslungad- och fast honung. En del föredrog att köpa lotter för att se om de kunde få en burk lite billigare. Det var väldigt många som vann! Antingen var det slumpen eller måste vi se över vår vinstplan? Hur som helst, det var trevligt och vi träffade många glada människor.

Många är nyfikna på biodling och några föranmälde sig till nästa års nybörjarkurs.


Text och bilder: E Olsson

söndag 10 september 2023

Sista bimöte för säsongen i sensommarvärme

 


Så var det dags för sommarens sista bimöte på Skälby och det kändes mer som högsommar än sensommar. Det blev en förlängd fika och Erik Olsson berättade om sina experiment med varroabehandling. Han har behandlat samhällen med täckt yngel med myrsyra och sedan räknat varroa nedfallet dag för dag. Han såg att nedfallet var stort den första dygnet men sedan avtog det och gick ner till en mycket låg nivå. Sedan behandlade han samma samhälle med Apistan drygt 3 veckor senare och märkte ett mycket högt antal döda kvalster. När man trodde att man hade behandlat samhället så fanns det fortfarande många kvalster kvar. Han fortsätter att undersöka frågan.

Nästa vecka har vi Skälbys höstmarknad och vi ska så klart sälja honung och informera om biodling. Om du kan ställa upp och bemanna vårt monter åtminstone ett par timmar mellan 11:00 och 15:00, söndag 17 september kan du höra av dig till Erik Olsson, 070-208 2241.

Nästa gång vi ses på bigården är den årliga vaxsmältningsdag, 11 november. Mer information kommer senare.




söndag 27 augusti 2023

Studiecirkeln avslutat för året och bina redo för vintern

Bild: E Olsson

Idag (27 augusti) var sista kurstillfället för de nya biodlarna i studiecirkeln. Samtliga har eller kommer att skaffa sig bin. Det är ju ett gott betyg på kursen! De är medvetna om att de har väldigt mycket mer att lära sig inom biodlingen men nu har de grundkunskaperna.

Redan nu i slutet av augusti är bisäsongen i praktik över. Våra fem bisamhällen har fått andra hinken foder och är snart invintrade. De är bistarka och det finns goda förutsättningar inför nästa år. Kupan på bilden är visningskupan i äppellunden nere vid växthusen.

Vid det ordinarie bimötet gjorde vi någre småjobb, bland annat flyttade vi kokcisternen till baksidan. På vaxsmältardagen i november kommer vi att använda kokgrytorna (datum och mer information kommer senare).

Nästa bimöte, 10 september blir det sista för året.

onsdag 16 augusti 2023

Biodlarträff i Målilla, 9 september

Photo by Cristina Marin on Unsplash

Välkommen till en biodlarträff i Målilla lördagen den 9 september, kl. 14-17. Petra Varenhed, styrelseledamot i SBR, berättar om sin verksamhet inom biodling. Vi får lära oss om honungssensorik och vi får prova olika typer av honung. Petra berättar också om regler om honung och biprodukter.

Plats: Hultsfreds kommun, Skeppet Atlantvägen 2, Målilla (se karta)
Kaffe, the och smörgås serveras.
Kostnad 80 kronor betalas vid anmälan (senast 4 september)

Anmälan till Lars56Jonsson@telia.com eller telefon 070-5445 992
Anmälningsavgift via Swish 123 604 00 67 eller Bankgiro 537 1547

Arrangör: Biodlardistrikt södra och norra Kalmar län i samarbete med Mörlundabygdens biodlare.

måndag 14 augusti 2023

Varroabehandling med myrsyra - samtalsämne på bimötet


Bild: E Olsson

Vi var inte så många på dagens bimöte men solen sken och det blåste inte nämnvärt. Vi jobbade med hängrännan på baksidan av klubbhuset. Vi rengjorde den från skräp och kopplade in den till vattentanken.

Erik undersöker hur snabbt myrsyra dödar varroakvalster som sitter på bina. Detta redovisas på kartongen (se nedan). Det samhälle som behandlades med myrsyra hade inget yngel. Inga kvalster fanns gömda i täckt yngel, som det normalt gör i ett fungerande samhälle. Resultatet blev att efter 2 dygn var i stort sett alla kvalster döda. Det trillade ner flest kvalster på inlägget efter 6–12 timmar.

Nybörjarkursen

Idag satte vi på biforhinkar på föreningens fem bisamhällen. Ytterligare tre biodlare gjorde samma sak på sina samhällen, det är bra att fodra samtidigt. Det gäller att undvika röveri mellan samhällena.

Vi repeterade hur myrsyrabehandlingen går till. Och det fanns som vanligt många frågor att besvara gällande biodlingen generellt.

Nu är det ett kurstillfälle kvar, det är det 10:e och sista för i år.







lördag 5 augusti 2023

Dags för vinterföda

 


Det känns alltid konstigt att biodlare tänker på invintring redan i början av augusti men många har börjat sin slutskattning och sedan får vi behandla våra samhällen mot varroa samt dela ut vinterföda. Idag fick medlemmar hämta sina Biforbeställningar på Skälby och det fanns även mysyra att hämta för dem som behöver det.

tisdag 1 augusti 2023

Biodlarträff i Blomstermåla, 23 augusti

Välkommen till en biodlarträff i Blomstermåla onsdagen den 23 augusti, kl. 18:00. Mönsterås-Ålems Biodlarförening visar sin toppmoderna bikupa som i realtid mäter vikt, luftfuktighet, och temperatur. Mikael Ekström från företaget BeeLab berättar och visar hur detta fungerar. Eskil Haglund kommer att berätta om bisamhället som nu bor i den digitala smålandskupan.

Vi åker vidare till Tålebo skola och där berättar Mikael Ekström från företaget BeeLab om hur biodlare kan övervaka sina kupor i realtid samt få historiska data över exempelvis vikt, luftfuktighet och temperatur. Appen bidrar även med lösningar för att dokumentera din biodling.

Vi träffas 18:00 i bigården som Mönsterås-Ålems Biodlarförening har som samlingspunkt. Platsen för bigården är i närheten av vattentornet i Blomstermåla. Från väg 34 sväng in på Skäppentorpsvägen kör över järnvägen och sväng vänster till Mogårdsvägen.

Vi bjuder på kaffe, the och smörgås.
Anmäl dig vi epost Lars56Jonsson@telia.com eller telefon 070-5445 992.

Se inbjudan som pdf-fil

lördag 29 juli 2023

Arbetsdag i solsken

 


Idag (29 juli) var det arbetsdag på bigården och vi var 10 personer som ställde upp i sommarsolen. Fasadrenovering av klubbhuset fortsatte med skrapning och målning av fönsterbågarna och målning av gaveln. Med hjälp av en grävmaskin har vi även lagt ett nytt avloppsrör på baksidan. Carl-Olof och Erik stod för denna insats.

Det fanns också tid för fika med frallor och tillbehör. Tack till alla som hjälpte till idag och arbetet fortsätter under augusti. Det finns alltid mer att göra!





söndag 23 juli 2023

Renoveringsarbetet fortsätter



Erik Olsson, Stefan Svensson och Kalle Qvant har spikat panel på gaveln på bigårdens huvudbyggnad. Vi har flera jobb att utföra och hoppas att kunna ta nya tag nu på lördag 29 juli. Mer information om arbetsdagen kommer snart!

Ett stort tack till Erik. Stefan och Kalle för ett bra jobb!

torsdag 20 juli 2023

Biodlarmässa i Blekinge



Blekinge biodlardistrikt bjuder in till biodlarmässa den 14 oktober, 09:30-16:00Björketorps Gård i Johanneshus. Vandra mellan mässutställarna, se biodling från förr, prova appen Bee-scanning och den digitala kupan, ät gott och lokalodlat på Björketorps gård och mycket mer. Anmälan enligt affischen ovan.

måndag 17 juli 2023

Bimöte, planeringsarbete och information om BIFOR-beställning

 


Under dagens möte diskuterade vi vilka jobb vi ska prioritera under de kommande veckorna. Klubbhusets renovering ska fortsätta och vi satsar på en arbetsdag, lördagen den 29 juli, då vi ska spika upp nya brädor och snygga till alla fönster. Vi börjar 09:00 och bjuder på fika mm. Vi hoppas att flera medlemmar kan bidra till arbetet - välkomna!

Beställning av Bifor

Nu kan medlemmar beställa årets BIFOR via föreningen. Vi tar emot beställningar t o m 19/7. Kostnaden per hink är 230 kr inkl moms. Beställningen gör du genom swisha ditt belopp till föreningens swishnummer 123 379 43 93 Ange medlemsnummer och namn i meddelandet.

Kolla att mottagaren är Kalmarbygdens biodlarförening innan du godkänner. Sista dag att göra din beställningen är måndag 19/7. Hinkarna innehåller 12,5 kg. Vi återkommer om tid och dag för avhämtning vid bigården. 

lördag 15 juli 2023

Mer bladhonung än vanligt - radioreportage

På grund av torkan i juni har det varit svårt för bina att hitta nektar i blommor. Istället har de gått över till plan B - nämnligen att "mjölka" bladlöss för att få fram honungsdagg. Ett radioreportage av P4 Blekinge, Så tacklar bina torkan – gör ”lushonung”, intervjuar Petra Varenhed, en biodlare från Jämjö, om så kallad bladhonung. Bladlöss suger in trädens vätskor och sekretet, en koncentrerad sockerlösning, lämnas på bladen och hämtas upp av bina. Honung från honungsdagg är mörk och har en rik smak. Du har kanske fått mörkare honung än vanligt under de senaste veckorna och då kan den innehålla mer bladhonung.

Lyssna på reportaget här och längre ner ser du en kort film om honungsdagg från sajten Allt om biodling..
 


söndag 2 juli 2023

En blåsig söndag på Skälby

Diskussion om biavel med ett gammaldags bildspel!

Omväxlande väder idag på bigården med sol, vind och regn. Vi fick möjligheten att prata om avelsverksamhet och frågor kring vilka sorters bin vi vill ha. Erik berättade om sin drottningodling och "sitt område" där alla bisamhällena är kontrollerade, främst avseende humöret. De flesta biodlarna vill ha "snälla" bin, konstaterar han.

I vårt område omkring Kalmar finns främst Buckfastbin, som är ett korsningsbi, ingen egen ras. Genom planerad och kreativ avel har egenskaper från olika raser kombinerats och lett fram till detta bi, som vi har så stor glädje av. Men är det mängden honung som är viktigast för oss? Eller är det temperamentet? Vi vill ju kunna jobba med dem också! Genom att köpa bra drottningar eller odla fram egna blir din biodling roligare med fromma bin som samlar mycket honung.

Medan vi diskuterade satt bina för sig inne i sina kupor på grund av blåsten. Ingen idé att göra några närmare kontroller idag alltså. men tyvärr kan vi konstatera att bistocken är tom igen. Vi får se om vi kan hitta nya spekulanter framöver. 

Några vaktbin satt på flustret men ingen vill flyga

måndag 19 juni 2023

Sommar och sol - och ännu ett möte på bigården

Ännu en varm söndag men nu har vi åtminstone fått lite regn!

Uppslutningen på nybörjarkursen är bra, idag kom 11 av 12 deltagare. Vi ägnade oss åt praktiska moment som att tråda ramar och smälta i vaxmellanväggar. Att gjuta cellkoppar av vax att använda vid drottningodling. Vi tittade på en apidea med bin och drottning samt på drottningarna i 2-ramarskupan. Dessutom odlade vi drottningar.

Uppslutningen på bimötet var mindre bra med endast sju medlemmar på plats. Vi satsade på trädgårdsarbete och satte blommor i rabatterna, både som utsmyckning men även nytta för bina. Sedan är det ju alltid trevligt att fika i bigården.

Vi hoppas att flera medlemmar kan komma till nästa möte, söndag 2 juli, kl. 13:30 som vanligt. En bra möjlighet att få råd och tips om din biodling!

Dessutom får vi önska er en Glad Midsommar!



 

 


måndag 5 juni 2023

Soligt bimöte - men när kommer regnet?

Omlarvning kräver full koncentration! (Bild: E Olson)

På söndagens bimöte i bigården tog vi det lugnt och njöt av det fina vädret. Samtidigt kände vi en oro för att det inte kommer något regn. Bina kan troligen samla in honung ytterligare någon vecka men grödorna torkar bort på böndernas åkrar! Vi avvaktade med arbetet på byggnaderna. Det finns dock färg hemma för den som vill vara med och måla om två veckor.

Utbildningen av de nya biodlarna på studiecirkeln går vidare. Kunskaperna utvecklas exponentiellt ju mer fakta de får ta del av. Vi har larvat om och odlat drottningar de två senaste gångerna, ett arbete som kräver koncentration. Nybörjarna fick även slunga honung denna gång.

Bild: M Bjerker

 

söndag 21 maj 2023

Nybörjarna fick se hur en bisvärm tas omhand


Vår nybörjarkurs är väldigt inriktad på prakitiken i bigården men idag fick de uppleva en bisvärm mitt under lektionstiden. Ett bisamhälle i bigården svärmade då kursen pågick. Det var ett spännande inslag och givetvis lärorikt. Bisvärmen fångades och släpptes in i bistocken som inte hade några bin längre. De har blivit färre under våren och nu var det inga kvar. Så bisvärmen kom som på beställning.

Annars handlar en stor del av nybörjarkursen om hur man odlar bidrottningar. Med odla menar man att under kontrollerade former låta bina "dra upp" drottningar från larver från de bästa samhällena. Drottningarna används som " bruksdrottningar" men man kan också ägna sig åt avel för att få fram bättre bin. Vi gjorde det förstnämnda.

Vi hade sedan ordinariebimöte efteråt med de vanliga aktiviteter och diskussioner men dagens höjdpunkt var så klart svärmen.

tisdag 9 maj 2023

Enkät om övervintring - fyll i du med!

Beehives in winter by christwisen, on Flickr
"Beehives in winter" (CC BY-NC-ND 2.0) by christwisen
För femtonde året i rad arrangerar COLOSS med hjälp av Jordbruksverket en övervintringsenkät för Sverige. Dina svar är anonyma och används enbart till statistik och forskning. Förra året fick vi in drygt
2 800 fullständiga svar. Resultat publiceras i Bitidningen och Gadden. Ta tillfället i akt och fyll i enkäten om hur det gått för dina bin, det tar ca 15-20 min i anspråk. Även om alla samhällen har klarat sig ska du fylla i enkäten. Ju fler svar desto tillförlitligare resultat. 

Du kommer till enkäten genom länken: https://www.bee-survey.com/index.php/451462?lang-=sv

Enkäten är öppen till och med söndagen 4 juni.

Med vänlig hälsning,
Björn Gustavsson, nationell bihälsokonsulent, Jordbruksverket

söndag 7 maj 2023

Bimöte med pedagogiskt redskap

Efter några soliga men mycket kyliga dagar blev det ganska behagligt på bigården idag. 

På nybörjarkursen provades Bi-ägg, larv, puppa-spelet för första gången, något som Erik Olsson har utvecklat. Ett pedagogiskt redskap som ger möjlighet till insikt om mycket när det gäller biets utveckling från ägg till färdigt bi. Se bilden nedan. Varje kula symboliserar en dag i biets utveckling och de olika färgerna står för ägg, larv eller puppa. När är det för sent för en arbetsbilarv att bli en bidrottning?Varför föredrar varroa-kvalstret drönaryngel? Det var frågorna som diskuterades med hjälp av spelet.

Under föreningsmötet fixade vi rabatterna lite och tog tillsammans fram det stora trädgårdsbordet. Nu kan vi sitta ute och fika. Solen sken, bina flög och vi åt en underbar chokladkaka som Elisabeth Aden hade bakat. Mycket gott!







fredag 5 maj 2023

Inga resurser till att rädda pollinerande insekter


Vi vet att antalet pollinerande insekter minskar och hur detta hotar jordbruk och naturen i stort. Inom EU satsar man på projekt som hjälper pollinerande insekter som humlor, vildbin och fjärilar men Sverige går nu mot strömmen och regeringen drar in i princip allt stöd. Ett radioreportage av P4 Kalmar berättar om problemet och intervjuar Elin Broberg från Länsstyrelsen. Budgeten för naturvårdsinsatser i Sverige har skurits ner ganska drastiskt och därför har Länsstyrelsen inga medel för nya projekt som hjälper pollinerande insekter.

Lyssna på reportaget här.

söndag 23 april 2023

Bimöte och vårmarknad


På vårt andra bimöte för året var vädret halvbra, solen sken men vinden var kylig. Vi räfsade löv och satte upp krokar för de nya bi-overallerna.

På studiecirkeln lärde vi oss att tappa upp honung på burk; föreningens honung hade stått i ett värmeskåp och temperaturen var 36 grader. Nybörjarna funderar på vilket ramformat de ska välja om de investerar i en bikupa. Lågnormal, HLS eller LS? Ramar till yngelrummet, ramar i skattlådan, det är mycket att ta ställning till.

Det var "Vår på Skälby" och vi deltog med ett bord på logen där vi sålde honung och lotter.

tisdag 18 april 2023

Upprop mot import av förfalskad honung

Jar of honey - plastic by sustainablejill, on Flickr
"Jar of honey - plastic" (CC BY-SA 2.0) by sustainablejill
Det Nordisk-Baltiska Birådet uppmanar sina ministrar och ledamöter i EU-parlamentet att verka för att stoppa importen av förfalskad honung, enligt en nyhet från Biodlarna. Gruppen representerar nationella biodlarorganisationer i Norge, Sverige, Finland, Åland, Estland, Lettland, Litauen och Danmark. En stor del av all honung som importeras till EU misstänks innehålla andra ingredienser än ren honung och en del aktörer tjänar stora summor pengar på detta.

Det Nordisk-Baltiska Birådet kräver följande:

  • Bättre märkning av blandad honung där fördelningen mellan alla ursprungsländer är listade i procent.
  • Säkra kontrollmetoder som ska att finnas tillgängliga för nationella myndigheter.
  • Systematisk analys av importerade partier i medlemsländerna och kontroll av spårbarheten från bikupa till honungsburk.
Läs mer om kampen mot förfalskad honung:

söndag 9 april 2023

Solen skiner på årets första bimöte

 
Det var en solig men kylig Påsksöndag för årets första föreningsmöte på bigården. Vi var bara 12 personer som kom till mötet, inte helt oväntat eftersom de flesta firar påsk hemma med släktingar. I alla fall blev det som vanligt mycket snack om den kommande säsongen och om hur våra bin har klarat vintern. Alla samhällen på bigården utom ett har klarat sig genom vintern och glädjande nog även samhället i bistocken (se bilden). Dagens fikastund tog vi inne i stugans värme.

Erik Olsson visade upp en komplett bikupa som han tillverkar och den som vill köpa en kupa eller lådor får gärna ta kontakt med honom.

Under förmiddagen träffades vår studiecirkel för nybörjare under Eriks ledning. tio ut av tolv deltagare var på plats och fick direkt praktiska erfarenheter genom att titta lite försiktigt in i kuporna och diskutera biodlingens hemligheter. Vi ses igen om två veckor - 23 april.

onsdag 5 april 2023

Vi ses på söndag för årets första bimöte!


Äntligen dags för årets första bimöte på Skälby. Söndagen den 9 april, Påskdagen, kl. 13:30 välkomnar vi alla medlemmar och nyfikna nybörjare till bigården för att prata om vintern som har gått och hur våra samhällen mår inför en ny säsong. Vi kommer också att städa lite på bigården och diskutera det som ska göras under de kommande månaderna. Om vädret tillåter tittar vi försiktigt in i våra kupor.

Välkomna!

tisdag 4 april 2023

Trender inom biodling - bimöte i Högsby

Staby Gårdshotell

Högsbyortens biodlarförening
arrangerar ett bimöte söndag 16 april, kl. 13:00 på Staby Gårdshotell, Högsby. Katja Göller föreläser om "Trender inom biodlingen, nya sätt att tänka och företagande - en biodlares resa". Katja bor i Borghult, Hjorted och är en kvinna i 40-års åldern som äger och driver företaget Bi-snack Sverige. Med sin specialitet nyslungad honung och kakhonung når hon nya kundgrupper.

Mötet är avgiftsfritt och fika finns att köpa. Alla välkomna!

tisdag 28 mars 2023

Ljusförorening påverkar blommor och bin

Photo by Garth Manthe on Unsplash

Våra upplysta städer med artificiella ljuskällor stör dygnsrytmen hos både växter och pollinerande insekter enligt en artikel i Dagens PSSå skadas bin – av dina strålkastare. Brittiska forskare har undersökt hur malar påverkas av artificiella ljuskällor på natten och upptäckte att malarnas pollineringsinsatser minskade kraftigt. Malarna lockades mer av strålkastare än växter och pollineringen drabbades avsevärt.

Insekterna och växterna blir helt enkelt förvirrade av det artificiella ljuset och deras dagsrytm rubbas, när de inte vet om det är dag eller natt. På så vis uppstår en stress som kan påverka fotosyntesen.
Eftersom växter störs av all belysning på nätterna påverkas även insekter som bin. Växterna producerar mindre pollen, deras växtrytmen störs och bina har mindre att hämta. Dessutom störs i princip alla, inklusive oss människor, av en störd dagsrytm, ungefär som vi störs av jetlag efter långa flygresor.

En artikel från brittiska BBC, How light pollution disrupts plants' senses, beskriver forskningen i mer detalj. Ljusförorening, tillsammans med miljöförstöring, kemikalier och klimatförändringar, bidrar till sämre levnadsförhållanden för pollinerande insekter och det syns i en dramatisk populationsminskning under de senaste åren.
Pollinator populations are steadily declining, and ecologists like Seymoure fear it's the result of a confluence of stressors, including light pollution, chemical pollution, climate change, and habitat loss. Insects are an essential keystone to life on this planet, and as we lose them, the species domino effect becomes clearer.

måndag 13 mars 2023

Digitalt seminarium om biavel


SBR centralt, med Ann Elgemark i spetsen, driver ett projekt som gäller avel med våra honungsbin. Den 4:e mars hölls ett seminarium i Skövde för Skaraborgs biodlare som sändes via Zoom till samtliga distrikt i landet. Föredragshållare var Berth Thrybom, expert på biavel och Renee Lindell, drottningodlare från Karlskrona.
Målet med dagen är att få fördjupade kunskaper i drottningodling och lära oss hur vi ska tänka och göra när det gäller selektering och testning av drottningar. Med ökad kunskap kan vi skapa lokala samarbeten för att få fram bra bin som är lämpade för de lokala förutsättningarna.
I Kalmar var 26 biodlare samlade på Skälby gård för att ta del av informationen. En bedömning av föredragen efterfrågades och de fick betyget fyra på en femgradig skala, av de närvarande biodlarna från Södra Kalmar läns biodlardistrikt.

torsdag 9 mars 2023

Humlor lär sig lösa problem genom observation

Photo by Proinsias Mac an Bheatha on Unsplash

Humlor lär sig lösa problem genom att titta på sina mer erfarna kamrater, har forskare från Queen Mary University of London i Storbritannien funnit, enligt en artikel från BBCBumblebees learn to solve puzzles by watching peers

Forskarna tränade en uppsättning bin att öppna en pussellåda med en sockerbelöning. Lådan kunde öppnas genom att vrida på ett lock för att komma åt sockerlösningen - locket kunde roteras medsols genom att trycka på en röd flik, medan en blå flik kunde roteras motsols. Forskarna tränade några lärarbin att använda en av dessa metoder för att öppna locket medan "observatörsbin" tittade på. När observatörera sedan fick öppna lådan så valde 98% den metod som de hade observerat, även efter att de upptäckt den alternativa metoden. Studien fann också att bin med en demonstrator öppnade fler pussellådor än kontrollbin. Detta tyder på att bina lärde sig beteendet socialt snarare än att själva upptäcka lösningen, sa forskarna.