fredag 17 juni 2022

Uppkopplad bikupa på universitetstaket

Photo by Damien TUPINIER on Unsplash

Ett studentprojekt vid Linnéuniversitetet har placerat en uppkopplad smålandskupa på taket på hus Magna på universitetskajen i Kalmar. Projektet ska undersöka metoder för att effektivt kunna bevaka utvecklingen i kupan, enligt en nyhet från Linnéuniversitetet, Studenter med bisyssla - 30 000 nya invånare har flyttat in på Universitetskajen

Elias Holmér och Mattias Holmgren håller på med sitt examensarbete inom datateknik och har tagit fram en mikrochip och maskininlärningsalgoritm som ska hålla kolla på kupan under sommaren. Under projektet ska de samla data om temperatursväxlingar i kupan samt luftfuktighet, lufttryck, luftkvalitet och vikt. Enligt Mattias:

Med en sådan här lösning kommer biodlarna i ett tidigt skede att kunna upptäcka om bina svärmar och sticker iväg, om det sker en attack mot kolonin eller om det har kommit in sjukdom i kupan.

En tredje student, Elin Björck som läser till högskoleingenjör, kommer att ta hand om bisamhället och de hoppas att även kunna skörda honung längre fram på sommaren.

Bin är viktiga, och jag tycker att det är roligt att lära mig nya saker. Genom att ta hand om bikupan får jag ett praktiskt inslag i min utbildning och en inblick i binas liv. Det är spännande att på så sätt ha lite makt över naturen.

Inga kommentarer: