söndag 26 juni 2022

Parningsstation på Visingsö - radioreportage

Visingsös isolerade läge i Vättern betyder att ön fungerar som en bra parningsstation för gula Ligusticabin. Ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Jönköping berättar om parningsstationen och intervjuar biodlare Lars Forsberg. På ön finns det bara Lugusticabin och biodlare från nästan hela landet kommer dit varje sommar med sina oparade drottningar så att de får para sig med renodlade drönare.

Från midsommar har den lokala biodlarföreningen en utställning om biodling. Har du vägen förbi under sommaren är Visingsö ett självklart resemål!

Lyssna på radioreportaget här.

måndag 20 juni 2022

Bimöte 19 juni

Bilder: J Johansson

De som inte var rädda för lite regn kom till Skälby i söndags och vi hade det jättetrevligt med att både  jobba på fasaden och fika. Den nya fasaden är nu på gång tacke vare våre flitiga snickare. Ramar trådades och klubblokalen städades. Vi hälsar dessutom tre nya medlemmar välkomna in i vår förening. 

När det gäller nybörjarkursen så regnade det för det mesta på förmiddagen så vi höll oss mest inomhus. De nya biodlarna ställde frågor till kursledarna: de flesta handlade om hur man hanterar honungen, från ram till honungsburk. Vi gick sedan ut och öppnade vår parningskupa med fyra avdelningar. Där fanns två med  äggläggande drottningar och två där drottning saknades.


fredag 17 juni 2022

Uppkopplad bikupa på universitetstaket

Photo by Damien TUPINIER on Unsplash

Ett studentprojekt vid Linnéuniversitetet har placerat en uppkopplad smålandskupa på taket på hus Magna på universitetskajen i Kalmar. Projektet ska undersöka metoder för att effektivt kunna bevaka utvecklingen i kupan, enligt en nyhet från Linnéuniversitetet, Studenter med bisyssla - 30 000 nya invånare har flyttat in på Universitetskajen

Elias Holmér och Mattias Holmgren håller på med sitt examensarbete inom datateknik och har tagit fram en mikrochip och maskininlärningsalgoritm som ska hålla kolla på kupan under sommaren. Under projektet ska de samla data om temperatursväxlingar i kupan samt luftfuktighet, lufttryck, luftkvalitet och vikt. Enligt Mattias:

Med en sådan här lösning kommer biodlarna i ett tidigt skede att kunna upptäcka om bina svärmar och sticker iväg, om det sker en attack mot kolonin eller om det har kommit in sjukdom i kupan.

En tredje student, Elin Björck som läser till högskoleingenjör, kommer att ta hand om bisamhället och de hoppas att även kunna skörda honung längre fram på sommaren.

Bin är viktiga, och jag tycker att det är roligt att lära mig nya saker. Genom att ta hand om bikupan får jag ett praktiskt inslag i min utbildning och en inblick i binas liv. Det är spännande att på så sätt ha lite makt över naturen.

söndag 5 juni 2022

Full fart på bigården

 

Den första sommarsondagen och ett bimöte i riktigt sommarväder. Vi började med renoveringsarbetet på klubbhusets fasad och vi var flera som fick måla, såga och spika. Arbetet kommer att ta flera dagar, sakta men säkert. Våra studiecirklar håller på med drottningodling och avläggare och det syns tydligt i alla avläggare i bilden längst nere till vänster. Nybörjargruppen hade också möte idag med 12 ivriga deltagare under ledning av Erik och Conny.

Sagan om stocken fick ännu en vändning. Stocken har nu rengjorts och en honungsram har lagts in i den som lockbete. En svärm fick nu prova stocken och vi hoppas att de kan nu etablera sig och trvias under sommaren. Titta på en kort film av Erik Olsson som togs när svärmen flyttade in.

Nu börjar vi slunga våra första honungsskördar och vill du använda slungrummet får du boka i god tid. I klubbhuset finns bokningskalender samt checklistor som ska skrivas under efter genomförd slungning (se slungningsreglerna). Kom ihåg att du ska ta med dig egna handdukar när du ska slunga.