måndag 13 december 2021

Solcellsparker kan gynna humlor

Brittiska forskare har upptäckt att marken kring solcellsparker kan användas som ängsmarker och därmed härbärgera fyra gånger fler humlor än en vanlig klippt gräsmatta, enligt ett radioreportage av SR Vetenskapsradio, Det handlar bara om att planera rätt när man bygger sådana parker och satsa på blommande ängar.

söndag 28 november 2021

Apiscandia 2022 - biodlingskonferens i Örebro

Biodlingsföretagarna
arrangerar i samarbete med Jordbruksverket, Svenska Bin, Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR), Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)Apiscandia-kongressen på Conventum i Örebro den 11-13 februari 2022. Konferensen är Sveriges största biodlingskonferens och under tre dagar träffar du forskare, biodlare och företagare från både Sverige och utlandet. På lördagsmorgonen håller både biodlingsföretagarna och SBR-distrikt sina årsmöten.

Det finns flera paket du kan välja mellan om du vill delta från dagsbiljetter (250 kr per dag) till hela konferensen och konferensmiddagen. Bland föreläsarna finns. Stefan Mandl, storbiodlare från Österrike, Randy Oliver, USA, Bernard Heuvel, Tyskland, Daniel Popovici, rumänsk forskare, och många flera.

onsdag 24 november 2021

Julmarknad på Skälby

Hej Alla!

Ni har säkert lagt märke till att den 5 december är det Julmarknad på Skälby mellan 11-15 och där ska vi också vara så klart ! Vi ska visa upp oss, berätta lite om föreningen och biodling samt sälja honung och lotter. 
Har du möjlighet att ställa upp och ta något pass ta gärna kontakta med mig, Jadwiga Johansson (jadwigajohansson59@gmail.com, 073 1813558), så gör vi ett schema så att vi kan jobba i skift med pass på 2-3 timmar.

Trevlig Advent med - hälsningar !

Jadwiga Johansson
Ordförande

söndag 21 november 2021

Årsmöte 2021

Efter förra årets digitala lösning var det skönt att återgå till ett fysiskt årsmöte. Årets möte gick i strålande solsken för ovanlighetens skull (årsmöten brukar hållas i regn och rusk) på Skälby gård med 25 medlemmar på plats. Lars Jonsson från Ölands Bf valdes som ordförande för årsmötet. Den nya styrelsen (se bilden ovan) består av Jadwiga Johansson (ordförande), Erik Olsson, Margaretha Bjerker, Malin Komstedt, Stefan Svensson, Carl-Olof Karlsson och Gunilla Göransson Wahlmark (nyval). Under mötet tackades Anders Wizping för all hjälp med leverans av Bifor till medlemmar.

Efter årsmötesförhandlingarna var det dags för honungsbedömningskommittén att rapportera. I år bedömdes 23 burkar. Kommittén vill gärna påminna om viktiga kvalitetskriterier: 

  • Röra honungen ordentligt för att undvika grynig honung.
  • Se till att fylla burken till rätt nivå.
  • Kom ihåg att skumma ytan.
  • Använd inte begagnade lock eller burkar som inte har används till annat än honung.
  • Inga  etiketter på burkar som ska bedömas.
Sedan var det dags för en förstärkt fikastund med smörgåstårta och efterrätt samt mycket diskussion om biåret 2021.

måndag 15 november 2021

Binas ljudspråk utforskas

Photo by Damien TUPINIER on Unsplash

Bin kommunicera på flera sätt - genom bidansen, feromoner och ljud. Deras vanliga surrande känner vi väl till men om samhället hotas av till exempel bålgetingar ger de ett ilande varningssignal som bara nu har spelats in av forskare. Ett reportage av SVT VetenskapHär piper bina för att skydda sin kupa, beskriver hur forskare från Kanada och Vietnam har lyckats upptäcka cirka 30 000 olika ljud i ett bisamhälle, blanda annat varningslätet. Nu inser vi att bin har ett mycket varierat "språk".

För att skapa ljud så vibrerar bina sin kropp mot varandra eller mot olika underlag. På så sätt skapas en förflyttning av partiklar i luften. Det här uppfattar andra bin med hjälp av sina antenner och ben – medan vi hör det som ett ljud,

Reportaget har även en kort film om varningslätet. 

Referens
Mattila Heather R., Kernen Hannah G., Otis Gard W., Nguyen Lien T. P., Pham Hanh D., Knight Olivia M. and Phan Ngoc T. (2021) Giant hornet (Vespa soror) attacks trigger frenetic antipredator signalling in honeybee (Apis cerana) colonies. Royal Society Open Science, Nov 2021.

söndag 14 november 2021

Nybro kommun vald till Årets Pollinatör

Nybro kommun har blivit utnämnd till årets pollinatör av organisationen Pollinera Sverige enligt ett pressmeddelande:

Måndagen 9 november delades utmärkelsen Årets Pollinatör ut för femte gången av Pollinera Sverige. Detta år till Nybro kommun som tagit ett helhetsgrepp och skapat samverkan mellan olika instanser och områden – allt från gator, vägkanter och parkmark till jordbruksmark, golfbanor och så kallade skräpmarker. Här har man kartlagt kommunens unika artrikedom och tagit fram långsiktiga planer för skötseln.

Olof Persson, skog- och markförvaltare på Nybro kommun menar att nyckeln till framgången har varit att man lyckats förankra målen i strategiskt i översiktsplaner och detaljplaner och ett stort intresse bland tjänstemän och politiker.

– Det har funnits en enighet om att vi ska arbeta aktivt för att skapa miljöer som bidrar till bättre förutsättningar för pollinerande insekter, säger Olof.

Läs mer om detta i pressmeddelandet från Pollinera Sverige. Här ser du en film om kommunens arbete.

lördag 13 november 2021

Vaxsmältning och höststädning

Bilder: J Johansson

Då var det dags igen för vår årliga städ- och vaxsmältningsdag på Skälby. Enligt tradition var det en grå, disig och regnig novemberdag men det hör till när man smälter vax och krafsar löv. Vaxsmältningen började olyckligt på grund av att ångpannan gick sönder. Men vi hade en räddande ängel i form av Jalle som kom med sin panna och då kunde vi fortsätta trots regnet. Vi turades om att sköta pannan, rengöra ramarna och krafsa löv med tid för en hel del samtal samt lunch.

Tack till alla som ställde upp och vi ses vid årsmötet på Skälby gård söndagen den 21 november, kl 13:30.

tisdag 2 november 2021

Bin tillämpar social distansering vid varroaangrepp - ny forskning

Honungsbin verkar tillämpa social distansering när de känner sig hotade av en parasit som varroakvalstret, enligt en artikel i Science TimesHoneybee Social Distance in Colony to Combat Parasitic Attack. Forskare från University College London och University of Sassari i Italien visar att bin håller större avstånd från varandra när det finns varroa i samhället för att minska smittspridning. Dessutom finns det en tydlig uppdelning i samhället mellan ungbin som sköter drottningen och ynglen och de äldre arbetsbina som söker föda utanför kupan. Dessa äldre bin kan bli smittspridningsrisker eftersom de träffar bin från andra samhällen bland blommorna och då är det viktigt att de inte kommer nära ynglen och drottningen. 

Här ser du en kort film som förklarar hur bin skyddar sig mot parasiter.


Referens
Honey bees increase social distancing when facing the ectoparasite Varroa destructor. Science Advances, 29 Oct 2021, Vol 7, Issue 44 

söndag 31 oktober 2021

Information från styrelsen - årsrapporter, vaxsmältning, årsmöte och honungsbedömning

Från styrelsen

Hej alla medlemmar i Kalmarbygdens Biodlarförening! 

Ja, det är bara att konstatera att bisäsongen 2021 närmar sig sitt slut. Jag hoppas att alla är mycket nöjda med ännu en säsong med bin och med den gemenskap vi har i vår förening. Hur bi- säsongen varit i vår förening kan ni läsa i verksamhetsberättelsen som kommer att skickas inför årsmötet.

Jag är övertygad om att alla våra goda, trogna vänner/ medarbetare är väl omhändertagna och förberedda för den långa kalla perioden som är utanför knutarna. Dock finns det en del vi behöver göra innan vi kan luta oss tillbaka, reflektera över säsongen i väntan på den kommande.

1. Vaxsmältardagen den 13 nov kl 10.00, då kan du smälta ditt egna vax och hjälpa till med diverse (höststädning) arbete på bigården. Vi kommer även att servera en värmande soppa till självkostnadspris. Anmäl dig gärna till mig jadwigajohansson59@gmail.com 0731813558- helst sms då vet jag hur mycket soppa som ska tillagas, senast den 10 nov. Vaxsmältadagen är ett perfekt tillfälle till att gemensamt avsluta bisäsongen 2021.

2. Oxalsyrabehandling- vi återkommer med datum och närmare information. Beakta att vi måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer då pandemin är inte över än tyvärr.

3. Skicka din årsrapport om din biodling till m.bjeker@hotmail.com senast den 13november så vi får med den i föreningens verksamhetsrapport. Oavsett om du lämnat till honungsdepå eller hanterat den själv.

4. Årsmötet äger rum den 21november kl 13.30 på Skälby gård, Skälbyallén 6, stora salen.

5. Honungsbedömningen sker dagen innan årsmötet, alltså den 20 nov. Om du vill ha din honung bedömd så ställer du din burk, på anvisad plats, på bordet i bigården senast den 19 nov kl 15.00. Tänk på att både burken, locket och honung ska vara fri från partiklar eller annat som inte hör hemma där.

Med Bi-hälsningar från Styrelsen

Jadwiga Johansson (Ordförande)

tisdag 19 oktober 2021

Slungrummet och klubbhuset målas om med hjälp av Hagbloms Färghandel


Hagbloms Färghandel har bidragit till en uppfräschning av bigården genom att skänka färg till föreningen. Nu har vi målat om slungrummet i vitt. Färgen som Hagbloms skänkt till slungrummet har valts för att ge yta på väggar och tak som nu är avtorkbara och lätt att hålla rena från honung och vaxrester. Nästa steg är att måla dörrar och fönster på klubbhuset och det gör vi till våren.



torsdag 7 oktober 2021

Honungsbin och andra pollinerare i en föränderlig värld - föreläsning på Öland

Photo by Damien TUPINIER on Unsplash

Våra vänner på Öland arrangerar en mycket intressant föreläsning.

Honungsbin och andra pollinerare i en föränderlig värld.
Söndag den 17 oktober kl. 14,00 Rydbergsgården, Algutsrum

Biodlare och naturvårdare Bengt Nihlgård berättar:
Bin har en mycket lång evolutionshistoria tillsammans med blomväxter, varför många unika samband har utvecklats. I Sverige är bin och humlor plus blomflugor och fjärilar de viktigaste för pollinering i natur och odlingar. Som biodlare gynnar man främst honungsbina, och det kan ibland bli konkurrens med vilda bin, men i normalfallet stöttar de varandra!  
Idag ses en nergång av olika insektsarter i vanliga miljöer, vilket beror på flera olika faktorer, kanske främst ensidiga odlingar och miljögifter. En del vilda bin kan gynnas genom utsättning av bostäder av skiftande slag, men kanske främst genom landskapsåtgärder. Blomväxter i trädgården, eller i naturen i form av naturbetesmarker, ängar, hagmarker, skogsbryn, vägkanter behövs det mer av.
Vad kan vi göra för att gynna bin och humlor och för att stärka den biologiska mångfalden på Öland? Frågor som säkert engagerar biodlare från vår sida av sundet.

Alla välkomna!

söndag 3 oktober 2021

Höstmarknad på Skälby

Höstmarknaden på Skälby blev välbesökt i stark konkurrens med Skördefesten på Öland. Vi var så klart med och sålde honung och lotter. Det var en jämn ström av hugade honungs- och lottköpare och intresset att få veta mer om biodling var stort. Ett stort tack till Margaretha, Conny, Calle och Malin som ställde upp tillsammans med mig.

onsdag 29 september 2021

Växtbaserat medel mot virusangrepp i bisamhällen - ny forskning

 CC BY-SA 3.0 by Xolani90 on Wikimedia Commons

Ny forskning har identifierat ett växtbaserat medel som motverkar virus som överförs från varroakvalster som deformed wing virus (DWV) enligt en artikel i tidskriften Science FocusA ‘supplement’ for bees could save colonies from a deadly virus. DWV leder till att bina tappar sina vingar eller sin orienteringsförmåga och till slut dör hela samhället. Medlet, natrium butyrat (NaB), fungerar som ett vitamintillskott och leder till att bina blir motståndskraftiga mot DWV och överlevnadsmöjligheter ökar markant efter behandling.

When treating the bees with NaB proactively, before they caught the deformed wing virus, the researchers were able to save more than 90 per cent of colony over a five day period. In bees who were not given NaB before they caught the virus, just 10 per cent survived in the same amount of time.
Vi får se om det här leder till nya genombrott i kampen mot virus i bisamhällen.

lördag 25 september 2021

Biavel för att överleva den arabiska hettan

Bild: A Creelman

Biodling är en stor utmaning i de förenade arabemiraten, i synnerhet när sommartemperaturer överstiger 40 grader. En artikel och TV-reportage från amerikanska CNN, Breeding bees fit for Dubai's heat, beskriver hur en del biodlare försöker avla fram värmetåligare bin och använder specialinsulerade kupor för att håklla ner temperaturen i den stekande sommarsolen. Hittills har man importerat tusentals bisamhällen för pollinering som sedan dör under sommaren. Målet är att ta fram bin som klarar den extrema hettan och skapa en mer hållbar biodling i landet. Artikeln har en bra kort film som visar hur det går till.

fredag 24 september 2021

Möte och marknad 3 oktober

Den 3 oktober är det ju dags för ”Hösten på Skälby”. Det är också ett bra tillfälle att träffas på bigården så som vi brukar 13.30. Då har vi möjlighet att resumera säsongen för varandra, lämna årsrapport (i lådan avsett för detta i stugan), städa lite i trädgården och inte minst prata bi med varandra och nyfikna som kanske dyker upp tack vare arrangemangen som finns på Skälby 
Hjärtligt välkomna hälsningar Jadwiga (ordförande).

torsdag 16 september 2021

Biodlingskonferens i Kalmar

Biodlardistrikt södra Kalmar län, i samarbete med Biodlarna och Jordbriksverket, arrangerar en biodlingskonferens söndag den 10 oktober (09:15-16:30) på Calmar Stadshotell. Alla är välkomna men programmet riktar sig främst till biodlare som har ett par års erfarenhet. Konferensen finansieras av EU-medel, genom det Nationella programmet för Biodlingssektorn och är gratis för deltagarna, som själva betalar för förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika, till en kostnad av 300kr.

Föreläsningarna är ca 40 - 50 minuter långa, därefter finns det tid för frågor och diskussioner. Begränsat antal platser, boka därför direkt ditt deltagande!

Anmälan senast 1 oktober.

Anmälan till Lars56Jonsson@telia.com eller 070-5445 992. Betalningen för förtäringen på 300 kr, inbetalas till Bankgiro 537 1547 och är bindande.

Ingen återbetalning kommer att ske. Kom ihåg att ange avsändare när du betalar. Önskar du specialkost anges detta vid anmälan.

Program

09.15 Bihälsa och drottningavel, Ann Elgemark
10.00 Svensk biodling 100 år framåt i tiden. Var är vi idag. Björn Dahlbäck
12.00 Lunch
13.30 Allmänna reflektioner och diskussion. 
14.30 Fika
15.00 Livsmedelshygien, bihusesyn, kvalitetsfrågor. Ingmar Wahlström

tisdag 14 september 2021

Bimöte 12 september och årsrapporten

Bild: E Olsson

Vi var ett litet men entusiastiskt gäng som samlades på Skälby på söndagens bimöte. Har biodlarna gått i vintervila nu efter avslutad bisäsong?

Vi tog av de sista foderhinkarna och kontrollerade att tvåramarsavläggarna har mat. Om några veckor ska de få sin vintermat i form av färdiga foderramar.

När vi skulle fika kom regnet och vi tog skydd i salongen.

Årsrapport 2021
En viktig påminnelse om att alla ska fylla i årsrapporten så fort som möjligt. Du hittar årsrapporten i den senaste Bitidningen (sida 22) eller på Biodlarna.se. Även om du bara har ett samhällen är det viktigt att du fyller i rapporten - det är viktigt att få bra statistik över svensk biodling. Lägg rapporten i lådan i salongen eller maila till Margaretha Bjerker.

måndag 30 augusti 2021

Bin behöver även träd

Photo by Azimbek Assarov on Unsplash

Bin behöver mer än bara blommornas pollen och nektar, träden är minst lika viktiga, i synnerhet ek, enligt en artikel på Forskning.se, Bin behöver fler träd. Forskare från Lunds universitet har studerat vilka miljöer i jordbrukslandskapet som gynnar det röda murarbiet och upptäckt att binas fortplantning går bäst i närhet av träd. Pollen från framför allt ek var ett väldigt viktigt inslag i binas kost. Dessutom finns det gott om boplatser i trädbevuxna miljöer. Ekpollen var till och med den viktigaste näringskällan under våren. 

Forskarna tror att även andra biarter gynnas av pollen från träd. Enligt en av forskarna, Johanna Yourstone:

Det går att föreställa sig att fler arter bin gynnas av träd generellt, och inte bara av till exempel sälg som är en välkänd blomresurs tidigt på våren. Att ek inte producerar nektar och anses vara vindpollinerad gör den förmodligen förbisedd som bi-resurs, och överhuvudtaget så saknas det ordentlig information om vad de flesta vilda bin föredrar att äta.

En av slutsatserna från studien är vikten av en artrik miljö med både blommor och träd och att jordbrukslandskapet behöver biologisk mångfald för att pollinerande insekter ska trivas.

Referens
Yourstone, J., Karlsson, M., Klatt, B. K., Olsson, O. &. Smith, H. G. (2021) Effects of crop and non-crop resources and competition: High importance of trees and oilseed rape for solitary bee reproduction. Biological Conservation, Vol 261, ISSN 0006-3207.

söndag 29 augusti 2021

Hösten kommer - bimöte och marknad


Det regnade inte under dagens bimöte, hurra! Vi var 10 medlemmar som kunde följa dagens planering, alltså hugga ved och bygga pallar samt den obligatorisk fikan  Tack alla som deltagit i dagens sysslor.

Den 19 september arrangeras evenemanget Höst på Skälby och där vill vi delta i så klart! Vill du vara med och hjälpa till att sälja honung och bidra till att sprida lite kunskaper om biodling är du hjärtligt välkommen. Arrangemanget ska pågå från kl 11-15 (om inga andra coronarestriktioner tillkommer). Margaretha och Conny startar vid 11 och vi behöver några som kan avlasta dem vid 12.30 senast 13.00 Om du kan ställa upp ta kontakt med Jadwiga Johansson på 073 1813558.

Text och bilder: Jadwiga Johansson



söndag 15 augusti 2021

Bimöte 15 augusti

 

Bild: E Olsson

På nybörjarkursen idag skördade vi honungen från kuporna och slungade. Därefter behandlade vi samhällena med myrsyra mot varroakvalster. Myrsyran dödar även kvalster som finns i täckt yngel. Halmkupan trummades för att få ut bina. Även rök användes.

Medlemmarna fick hämta sina Biforbeställningar idag och vi tackar Anders Wizping som levererade hinkarna.

På onsdag 18 augusti kl. 18:00 kommer vi att börja fodra bina i bigården på Skälby. Då är det bra om alla gör det samtidigt för att undvika röveri.


söndag 1 augusti 2021

Studiebesök vid distriktsbigården


Vi var 17 medlemmar som besökte distriktsbigården vid naturbruksgymnasiet i Ingelstorp. Vår egen Henrik Haglund är nu föreståndare där och han berättade om bigården och verksamheten. Bigården har idag 14 samhällen. Henrik har städat och renoverat stugan med bland annat ett slungrum med ny 4-ramars slunga. Dessutom finns det ett förråd för lådor och ramar samt en liten verkstad.

Bigården är en gemensam resurs för hela distriktet och här kan biodlare hämta larver från avelsdrottningar, köpa drottningar (600 kr/st) och även avläggare på 10 ramar (1800 kr). Ta kontakt med Henrik (076-0103629) om du är intresserad. En viktig sak att komma ihåg är att inte ta med sig varken redskap eller bin till bigården på grund av risken för smittspridning. Däremot får du gärna komma med nya oanvända lådor eller anna utrustning när du hämta något därifrån. Diskutera gärna först med Henrik helt enkelt.

Nästa bimöte är åter på Skälby söndag 15 augusti 13:30. Alla som har beställt Bifor måste komma då för att hämta sina hinkar. Dessutom ska vi behandla bigårdens samhällen med myrsyra om temperaturen tillåter.



lördag 31 juli 2021

Koffein stimulerar humlors inlärningsförmåga - ny forskning

Photo by Rolf Schmidbauer on Unsplash

Ny forskning visar att humlor som matas med koffein lär sig hitta nektarrika blommor snabbare än dem som inte får koffein, enligt ett radioreportage av SR VetenskapsradioKoffein hjälpte humlor hitta mat. Humlor hittar sin mat med hjälp av doften och de tycker särskilt mycket om blommor som innehåller koffein. Men den nya studien visar att humlor som matas med koffein hittar även blommor som inte innehåller koffein och slutsatsen är att koffein stimulerar humlornas inlärningsförmåga och gör de känsliga för alla dofter.

Läs forskningsartikeln: Bumble bees show an induced preference for flowers when primed with caffeinated nectar and a target floral odor. Current Biology, July 2021.

Lyssna på radioreportaget här.

torsdag 29 juli 2021

Digitala sensorer håller koll på bikupan

Studenter vid Linnéuniversitetet har utvecklat digitala sensorer som övervakar bisamhällets utveckling, enligt ett TV-reportage av SVT SmålandNy teknik ska hjälpa biodlare – koll på kupan hemifrån datorn. Sensorerna mäter kupans vikt, temperatur och luft och allt kan övervakas via datorn hemma. De hoppas att kunna utveckla en app så att allt kan övervakas via mobilen också. Artikeln innehåller ett filmreportage där en av studenterna, Oscar Bergström, och universitetslektor Fredrik Ahlgren intervjuas. Fredrik Ahlgren ser klara fördelar för yrkesbiodlare med många kupor spridda på stora områden.

Om man har en bikupa som ligger långt ute i skogen, då sparar man på transporten och du kan ha koll på binas hälsa på ett helt annat sätt då, genom att koppla upp bikupan.

De hoppas att en produkt kan finnas på marknaden inom en snar framtid. 

måndag 19 juli 2021

FlowHive-kupan levererar


Vår FlowHive-kupa fortsätter att producera och denna gång fick vi 11 kg honung på det enklaste möjliga sätt - genom att bara öppna kranen i kupan. Vi köpte denna speciella kupan för tre år sedan för att se om metoden skulle fungera här i Sverige och det har gått ganska bra. Bina lagrar sin honung i speciella plastramar som sedan krmas när man vrider i en kran. Så kommer honungen direkt från ramen in i burken utan slungning. Här ser du en kort film och bilder av Henrik Haglund om den senaste skörden.





söndag 18 juli 2021

Vintersnack mitt i sommarvärme

 

En varm sommarsöndag på Skälby och vi kunde konstatera att även bina föredrog att stanna hemma. Inte många bin i luften idag, mest på grund av det varma och torra vädret på sistone och bristen på nektar. Vi var ett 15-tal medlemmar på plats och trots vädret diskuterade vi invintring. En del menade att draget är i stort sett slut just nu - vi får se. I mitten av augusti bör vi behandla våra samhällen med myrsyra och mata dem inför vintern. 

Om du behöver BIFOR till invintringen kan du beställa via föreningen genom att swisha 200 kr/hink till föreningsnummer 123 379 43 93. Preliminärt pris är 200kr/hink men det kan regleras upp/ned i efterhand då vi ännu inte vet årets pris. Sista dag för beställning är onsdagen 28 juli och vi återkommer om tid för avhämtning på bigården.

Nästa möte, söndag den 1 augusti, åker vi på studiebesök till distriktsbigården vid Ingelstorp. Vi samlas på Skälby 13:30 och då finns det möjlighet till samåkning.

Tack till Zsuzsanna för fiket!

söndag 4 juli 2021

Föreningsutflykt och drottningodling i studiecirkeln

















En varm söndag och ett nytt möte för studiecirkeln samt en föreningsutflykt till storbiodlaren Anders Wizping utanför Rockneby. 

Studiecrikeln
Förra gången, för 2 veckor sedan, gjorde vi tvåramarsavläggare och satte i kläckfärdiga drottningsceller. Nu såg vi om det fanns äggläggande drottningar, och det gjorde det i 7 av 8. Den åttonde hade en ungdrottning. Vi provade också att larva om, flytta små larver till cellkoppar.

Utflykten
Vi har varit på studiebesök host yrkesbiodlaren Anders Wizping som har nästan 1300 samhällen i Småland och på Öland. Vi har fått ta del av hans långa yrkeslivserfarenhet och hans metoder att sköta bin samt hur han hanterar stora mängder av honung. Det var väldigt intressant att se hur yrkesutbiodlaren arbetar och jämföra det med våra egna hobbyodlingar. 

Han är mycket nöjd med honungsskörden så länge och håller fortfarande på med den första slungningen med upp till 100 kg honung i en del kupor. Han har inte sett många svärmar i år.

Vi tackar Anders för ett givande studiebesök. 

Bilder: A Creelman, J Johansson, Z Popucza





fredag 2 juli 2021

Barnfilm om biodling

Vår medlem Jan-Olov Viklund har medverkat en en rolig barnfilm om biodling under rubriken, Superkatten ”Pärlan” tittar in i en bikupa. Filmen har spelats in för öppna förskolan i Emmaboda kommun och är en mycket pedagogisk genomgång av grunderna inom biodling. Vi hoppas att barnen blir inspirerade!

söndag 20 juni 2021

Bimöte 20 juni

Vi var ett ganska stort gäng på mötet idag trots värmen - tur att vi har eken som ger bra skugga. Det var inte många aktiviteter, mest samtal och fika. Vi tackar så mycket för den goda kakan Elisabeth! 

Honungslungning är igång. Är du aktiv medlem i vår förening så har du möjligheten att slunga på bigården, glöm inte att städa efter dig bara och så klart du måste boka tid för det  

Nästa möte, 4 juli, är det studiebesök hos Anders Wizping som börjar kl 14.00. Vill du samåka med någon kom till bigården den vanliga tiden dvs kl 13.30 så går det nog att ordna - tänk bara på covidrestriktioner ! 

Vi ses då !

Text och bild: J Johansson.

måndag 7 juni 2021

Sommarvärmen kom till bigården


Denna söndag var det varmt och det känns att sommaren äntligen har kommit. Studiecirkeln handlade mest om repetition och möjlighet att ställa frågor. Kursen inleddes med frågor om allt möjligt inom biodling. Därefter gick vi in på hur man får fram nya bisamhällen och drottningar och hur drottningarna sätts till i bisamhället via utätningsburar.

På bimötet njöt vi av det fina solskenet. Jagga provade det nya förklädet, som Elisabeth Aden köpt och broderat.

Text och bild: Erik Olsson

söndag 6 juni 2021

En extrem svärmsäsong


Nu är vi mitt i svärmsäsongen och det verkar som att svärmlusten är extra stark i år enligt ett radioreportage av Sveriges Radio P4 Kristianstad. I reportaget intervjuas Jan Bjernler, biodlare från Skepparslöv utanför Kristianstad och även om han är en rutinerad svärmfångare så har han aldrig sett så många svärmar.
Det är extremt mycket. Jag har aldrig sett eller hört något liknande.
Om du hittar en svärm kan du nu bara ringa 0766 86 07 01 så kopplas du till en biodlare när dig som kan ta hand om svärmen.

Lysnna på reportaget genom att klicka på spelaren nedan.

måndag 31 maj 2021

Hur gick det för dina samhällen i vintras? Enkät om övervintring


Dags att fylla i Jordbruksverkets årliga undersökning om övervintring. Ju fler svar de får in, desto mer tillförlitlig blir sammanställningen (som redovisas senare i bland annat Bitidningen). Oavsett om alla dina samhällen överlevt vintern 2020-2021, vill de gärna att du ägnar några minuter åt att besvara undersökningen.

Genom att klicka här kommer du till frågeformuläret, som kan besvaras fram till den 8 juni.

Förra året deltog 1666, men hjälps vi åt kan vi i år säkert komma upp över 2000 deltagare.

Björn Gustavsson, Bihälsokonsulent
Bjorn.Gustavsson@jordbruksverket.se

söndag 23 maj 2021

Bimöte och studiecirkel utan vårvärme


För fjärde gången i rad var det dåligt väder när studiecirkeln hölls för nybörjarna. Trots det var humöret på topp och successivt ökar kunskaperna hos dem. Det kan vara svårt att se ett biägg för första gången, de är ju väldigt små. Men bara man har sett det första så är det lättare att se resten.

På det efterföljande bimötet tömdes slungrummet eftersom väggar och tak ska målas om. Det finns en adrenalinspruta i det gula skåpet i klubbrummet, på hyllan uppe till vänster. Ifall någon får en allergisk reaktion efter ett bistick. Halmkupan är full av bin och utökades med en låda under. Troligen svärmar dem när som helst, så håll ögonen öppna, ni som passerar.

Text och bilder: E. Olsson.



lördag 15 maj 2021

Honung från Rolls Royce

Photo by Josè Maria Sava on Unsplash

Rolls Royce
är synonymt med lyx och stil när det gäller bilar men nu tillverkar de också honung. Vid företagets huvudkontor i södra England har de sex bisamhällen som producerar honung med kanske honungens mest exklusiva etikett, enligt en artikel i MSN, Rolls-Royce asks staff to 'volunteer' as part-time beekeepers. De söker efter anställda som ställer upp som biodlare.

“The Rolls-Royce apiary has proved tremendously popular and rewarding since we established it three years ago,” said Carter. “Thanks to media interest around the world, our bees have become minor celebrities, and their progress is monitored closely by our customers and followers worldwide.
Men de har konkurrens inom lyxbilsindustrin. Tyske Porsche har producerat honung i cirka 4 år från cirka 25 samhällen vid företagets fabrik i Leipzig. Läs mer i en artikel på Motor1.comPorsche Branches Out Into Honey Production.

lördag 8 maj 2021

Bin kan användas i covid-19 testning - ny forskning

Bin kan tränas att lukta sig till covid-19! Forskare vid Wageningens universitet i Nederländerna har lyckats träna bin att känna igen doften av ett positivt covid-19 test. När de får lukta ett testprov kan de avgöra om det är positivt eller negativt på ett par sekunder. Vanliga tester tar flera timmar att analysera men bin gör det direkt. Men mer forskning behövs innan man kan börja tillämpa denna metod. Titta på denna film om forskningen.

måndag 3 maj 2021

Toaletten är klar!



Nu har vi en toalett på bigården! En efterlängtad förbättring så man slipper vandra hela vägen till 4H-gården när man behöver lätta på trycket. 

Ett stort tack till Stefan Svensson, Kalle Karlsson, Kalle Qvant och Erik Olsson som har ställt upp under vintern och våren och stått för byggjobbet.

Bilder: E. Olsson

söndag 2 maj 2021

Nosema-parasiten leder till stress i bisamhället - ny forskning

Photo by Pixabay from Pexels

Bin i ett samhälle som har infekterats av parasiten nosema ceranae larmar varandra om hotet genom att producera en varningsdoft, s k feromoner och detta leder till ökad stress som kan vara farligt för samhället. En artikel i tidskriften New ScientistHoneybees stress each other out by warning about minor parasites, beskriver ny forsking om hur nosema kan leda till störningar i samhället och även kollaps. Dessa feromoner används också när bin känner sig hotade, till exempel när ett bi krossas av biodlaren, och sätter samhället på högsta beredskap. Stressen stör bisamhällets sociala funktioner och forskarna undersöker hur spår nosema i ett samhälle kan leda till allvarligare problem.

In the case of N. ceranae infestations, this could mean that the pheromone stimulates the bees to care for their infected hive mates, says Mayack. However, it might also drive them to quarantine sick individuals – or even kill them. Either way, Mayack suspects the bees’ behaviour changes so much, it could destroy their healthy social balance.

Referens
Mayack, C., Broadrup, R. L., Schick, S. J., Eppley, E. J., Khan, Z., Macherone, A. (2021) Increased alarm pheromone component is associated with Nosema ceranae infected honeybee colonies. Royal Society Open Science. https://doi.org/10.1098/rsos.210194

lördag 1 maj 2021

Stort intresse i biodling bland kvinnor och yngre - radioreportage

Intresset för biodling ökar ständigt och antalet medlemmar i SBR är nu 15 951, cirka 700 fler än 2019. Ett radioreportage av SR P4 Göteborg intervjuar Lillemor Bulukin, ordförande för Södra Inlands biodlareförening i Kungälv. Hon berättar att hennes förening har fått många nya medlemmar, framför allt kvinnor och yngre, och föreningen har även erbjudit nybörjarkurser på distans. Lyssna på reportaget här.

onsdag 28 april 2021

Stabila bipopulationer i nederländska städer

Photo by Marian Kroell on Unsplash
Många nederländksa städer har satsat mycket på att förbättra stadsmiljön med större biologisk mångfald som mål. En artikel i brittiska The GuardianBee population steady in Dutch cities thanks to pollinator strategy, beskriver hur pollinerande insekter har gynnats och att bipopulationer (både honungsbin och vildbin) har stabiliserats i alla storstäder i landet.

De har skapat områden med bivänliga växter vid vägkanterna, i parker och trädgårdar och även på taken på busshållsplatser. Många bihotell har byggts och varje år inventeras bipopulationer med hjälp av entusiastiska frivilliga. Bin verkar trivas i städerna medan på landet är läget bekymmersamt på grund av industriellt jordbruk och användning av pesticider.


söndag 25 april 2021

Bimöte med pressbevakning

Bilder: J. Johansson

Under dagens bimöte på Skälby fick vi besök av blivande journalister som gjorde ett reportage om biodling med intervjuer och filmning. Annars blev det mest städjobb idag på bigården och den viktigaste nyheten är att vi skapar en liten blomsteräng bakom paviljongen och hoppas på många bivänliga blommor till sommaren. Vi behöver nu skapa en liten trädgårdsgrupp som kan sköta området och våra rabatter under sommaren. Är du intresserad ska du ta kontakt med Jadwiga Johansson,