måndag 15 november 2021

Binas ljudspråk utforskas

Photo by Damien TUPINIER on Unsplash

Bin kommunicera på flera sätt - genom bidansen, feromoner och ljud. Deras vanliga surrande känner vi väl till men om samhället hotas av till exempel bålgetingar ger de ett ilande varningssignal som bara nu har spelats in av forskare. Ett reportage av SVT VetenskapHär piper bina för att skydda sin kupa, beskriver hur forskare från Kanada och Vietnam har lyckats upptäcka cirka 30 000 olika ljud i ett bisamhälle, blanda annat varningslätet. Nu inser vi att bin har ett mycket varierat "språk".

För att skapa ljud så vibrerar bina sin kropp mot varandra eller mot olika underlag. På så sätt skapas en förflyttning av partiklar i luften. Det här uppfattar andra bin med hjälp av sina antenner och ben – medan vi hör det som ett ljud,

Reportaget har även en kort film om varningslätet. 

Referens
Mattila Heather R., Kernen Hannah G., Otis Gard W., Nguyen Lien T. P., Pham Hanh D., Knight Olivia M. and Phan Ngoc T. (2021) Giant hornet (Vespa soror) attacks trigger frenetic antipredator signalling in honeybee (Apis cerana) colonies. Royal Society Open Science, Nov 2021.

Inga kommentarer: