lördag 29 juni 2019

Företagsbin på möbelfabrik

Fem bikupor står på plats utanför Swedeses huvudkontor och fabrik i Vaggeryd (Pressbild, Swedese,)
Möbelföretaget Swedese i Vaggeryd har placerat fem bisamhällen vid sitt huvudkontor och fabrik, enligt ett pressmeddelande på myNewsdeskBin blir en del av ekosystemet hos Swedese

Yrkesbiodlaren Therese Hammargren är ansvarig för bikuporna och har varit aktiv biodlare sen 2012. Hon producerar och säljer honung under varumärket Zon5honung, som säljs i Jönköpingsområdet och som finns på bland annat NK och Paradiset i Stockholm. Totalt har de 12 aktiva bigårdar med cirka 80 samhällen i närområdet runt Vaggeryd.

- Jag bor i närheten av Swedese och presenterade idén för Christina, som är kvalitets- och miljöchef, då jag kände att det borde ligga helt i linje med företaget. Sen dröjde det inte länge innan kuporna stod på plats.

Biodling är på uppgång i Sverige och är viktigt för att öka pollineringen i naturen. Pollinerande insekter är förutsättning för att vår planet ska leva vidare. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter i världen är helt beroende av pollinerande insekter - och honungsbin står för cirka 85% av pollineringen, enligt Jordbruksverket. Enligt Therese Hammargren, kvalitets- och miljöchef på Swedese:

- Omgivningarna runt Swedese är perfekta för bin, med villaträdgårdar och skogsmark. Vi har Carnicabin, ett bi från Alperna som klarar av och trivs i vår klimatzon, berättar .

Resultatet av biodlingen blir också honung, som Swedese kan etikettera som sin egen. Totalt förväntas kuporna ge ungefär 20-40 kilo honung vardera under en säsong. 

Inga kommentarer: