lördag 29 juni 2019

Företagsbin på möbelfabrik

Fem bikupor står på plats utanför Swedeses huvudkontor och fabrik i Vaggeryd (Pressbild, Swedese,)
Möbelföretaget Swedese i Vaggeryd har placerat fem bisamhällen vid sitt huvudkontor och fabrik, enligt ett pressmeddelande på myNewsdeskBin blir en del av ekosystemet hos Swedese

Yrkesbiodlaren Therese Hammargren är ansvarig för bikuporna och har varit aktiv biodlare sen 2012. Hon producerar och säljer honung under varumärket Zon5honung, som säljs i Jönköpingsområdet och som finns på bland annat NK och Paradiset i Stockholm. Totalt har de 12 aktiva bigårdar med cirka 80 samhällen i närområdet runt Vaggeryd.

- Jag bor i närheten av Swedese och presenterade idén för Christina, som är kvalitets- och miljöchef, då jag kände att det borde ligga helt i linje med företaget. Sen dröjde det inte länge innan kuporna stod på plats.

Biodling är på uppgång i Sverige och är viktigt för att öka pollineringen i naturen. Pollinerande insekter är förutsättning för att vår planet ska leva vidare. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter i världen är helt beroende av pollinerande insekter - och honungsbin står för cirka 85% av pollineringen, enligt Jordbruksverket. Enligt Therese Hammargren, kvalitets- och miljöchef på Swedese:

- Omgivningarna runt Swedese är perfekta för bin, med villaträdgårdar och skogsmark. Vi har Carnicabin, ett bi från Alperna som klarar av och trivs i vår klimatzon, berättar .

Resultatet av biodlingen blir också honung, som Swedese kan etikettera som sin egen. Totalt förväntas kuporna ge ungefär 20-40 kilo honung vardera under en säsong. 

onsdag 26 juni 2019

Antalet biodlare i landet växer stadigt


- Precis när slungningen satt igång som bäst konstaterar vi att ökningen av antalet medlemmar är rekordartad, berättar Monica Selling, ordförande för Sveriges Biodlares Riksförbund

Vi är idag 14 725 biodlare. En rekordökning med över 1000 fler medlemmar jämfört med föregående år, och det stora intresset för biodling verkar hålla i sig i hela Sverige.

Just nu har biodlarna fullt upp. I Skåne, Blekinge, Östergötland, ja i stora delar av Sverige slungar biodlare honung för fullt. Biodlarna spår och hoppas på att detta kan bli en riktigt bra honungsommar.

-Vädret i år är mer gynnsam än förra årets torra sommar. Vi får hoppas att det växlande vädret håller i sig, säger Monica Selling.

Hon vill också passa på att tipsa om sin kulinariska favorit så här i midsommar-tider.

-Doppa jordgubben i nyslungad honung. I din närhet finns säkert både en lokal biodlare som säljer honung och en jordgubbs-odling, säger hon.

Fördelen med lokalt producerad svensk honung är att du som konsument kan lita på att den är 100 procent honung utan några tillsatser och honungsburken har färdats en kort sträcka till dig.

Honung kan också användas i andra sammanhang. Som exempelvis bakverk. I år firar Sveriges biodlares riksförbund 100 år och det firar vi med en kaka bakad av en av våra medlemmar.

På vår hemsida hittar du receptet som Karin och Kjell Knutsson, Boxholms biodlarförening vann med i vår jubileums-kaktävling.

måndag 24 juni 2019

Bimöte om honungskvalitet

Bild: E. Olsson
Söndagen den 23 juni var det åter dags för studiecirkeln och ordinarie bimöte på Skälby. Nybörjarna fick slunga honung och undersökte sina samhällen. Under bimötet fick vi åter besök av Ingmar Wahlström från Riksförbundet. Han berättade om honungskvalitet och vilka bestämmelser som finns för att få kalla det honung. Ett intressant ämne var HMF (hydroximetylfurfural) som bildas i honungen vid lagring. Höga halter kan göra honungen syrlig för oss och dödlig för bina. När honung värmebehandlas bildas mer HMF och det är då problem kan uppstå. HMF-värdet visar kvaliteten på honung vid internationell handel. Vi har värde 3 och det måste vara lägre än 40.

Samtidigt får vi alla slå vakt om vår fina produkt och förhindra fusk. God kvalitet kräver kunskap, ording och reda samt renlighet.

torsdag 13 juni 2019

Hänt på bigården 9 juni

Distriktsbigården på Ingelstorp (bild: E. Olsson)
På söndagens bimöte var temat drottningodling. På distriktets bigård på Ingelstorp finns avelsdrottningar. Vi var cirka 20 personer som åkte dit och "larvade om" dvs flyttade över larver i cellkoppar på odlingslister. Dessa tog vi med oss och satte i vår bigård, i två förberedda samhällen. Det finns 18 respektive 15 celler antagna. Ni får gärna hämta celler tisdag den 18:e juni kl 18:00 på bigården. De som blir över sätter vi i parningskupor. Passa på och gör en avläggare och sätt i en cell!

Just nu är vi 98 medlemmar i föreningen, det var länge sedan vi hade så många. Det är roligt att vi får så många nya medlemmar men det är också viktigt att alla känner sig välkomna på våra möten och kan bidra till verksamheten. Vi behöver alltid frivilliga som kan ställa upp vid marknader och informera om biodling. Kom till våra möten så berättar vi mer!

Nästa möte på Skälby, 23 juni kl 13.30, handlar om honungshantering.

Nya drottningar på gång (bild: E Olsson)