tisdag 31 januari 2017

Brist på svensk honung


Efter ett par dåliga honungsår finns det ganska lite svensk honung kvar och det oroar branschorganisationen Biodlingsföretagarna enligt ett reportage av SVT Nyheter Öst, Kris för svensk honung. Det ogynnsamma vädret har bara gett  en honungsskörd på 30-40% av det normala.

Under hela sommaren 2015 var det kallt och och mycket regnigt. I början av 2016 såg det jättebra ut och vi trodde faktiskt på en rekordskörd, men vid midsommar sjönk temperaturen kraftigt och sen var säsongen över för bina, säger Martin Tellström, ordförande i Östergötlands Biodlardistrikt.

Öland och Gotland har klarat sig mycket bättre än resten av landet och där finns det honung på lager, men för resten av landet blir hyllorna snart tomma. Många producenter är oroliga att konsumenter vänjer sig vid utländsk honung de närmaste månaderna.

lördag 28 januari 2017

Bimöte i Högsby om VSH-projektet

Richard Johansson
Arbetet med att ta fram bisamhällen som själv kan rensa bort varroakvalster fortsätter och det finns ett stort intresse i det nationella VSH-projektet (Varroa Sensitive Hygiene). Vill du veta mer om detta bör du åka till ett intressant möte på Staby Gårdshotell, Högsby, 26 mars kl. 13.00.

Yrkesbiodlaren Richard Johansson, Lyckeby berättar om varroakvalstret och dess problem, varroa-toleranta bin samt om VSH-projektet som han är ledare för. Senare under mötet kommer han även att berätta om sin egen biodling.

Varroa Sensitive Hygiene (VSH) är en egenskap hos bina där fertila varroakvalster upptäcks och rensas ut från yngelcellen. Därmed hindras kvalstret från att reproducera sig. USDA (The United States of Agriculture) har sedan länge upptäckt att det går att selektera denna egenskap hos biet och har etablerat VSH-linjer. Det handlar om ett genetiskt betingat hygieniskt beteende hos bina. Det nystartade projektet VSH-bin i Sverige syftar till att hitta, odla, selektera och sprida honungsbin med resistens mot varroa.

Dessutom kommer Peter Overdick, Älghult, att berätta om sin biredskapsförsäljning, som han öppnar den 29/4.

Alla biodlare är varmt välkomna till mötet och det blir förstås fika och tid för diskussion och mingel. För mer information ta kontakt med Högsbyortens Biodlare.

söndag 15 januari 2017

Studiecirklar 2017

Nu kan du anmäla dig till våra tre studiecirklar i biodling. Studiecirklarna arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

  • Biodling - Häng med in i bikupan
    En kort introduktion till biodlingens grunder för dig som inte har några förkunskaper och är nyfiken på området. Kursen består av 2 träffar (tis 24/1 och mån 30/1) på Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar och en träff (tis 7/2) på föreningens bigård, Skälby.
    Mer information.
  • Min första sommar som biodlare
    Nybörjarkurs med fokus på det praktiska. Alla 10 träffar sker på föreningsbigården med start söndag 23 april, sedan ungefär varannan söndag under sommaren.
    Mer information.
  • Min andra sommar som biodlare
    Fortsättningskurs för alla som har gått kursen Min första sommar som biodlare. Första träffen är 22 april på föreningsbigården och sedan träffas vi ytterligare 9 gånger under sommaren.
    Mer information.